Данче* Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Богу хвала што сам члан форума Поуке.Орг...Да будем искрена до скоро сам увек имала свакојаке недоумице и чак сам долазила у стање да себе разгневим и допустим себи да се расправљам са појединим људима на фб који подржавају те зилотске и свакојаке странице које по мени шире раздор међу православним народом (јер такође и ја уређујем једну страницу о православљу) Имала сам проблема и са атеистима али гори од ових нема,нека им је драги Бог у помоћи.. Скоро сам читала књигу Оца Павла Гумерова и ево шта каже о тим ревнитељима за веру где повезује гордост са отпадништвом... ГОРДОСТ И ОТПАДНИШТВО ОД ВЕРЕ У наше време се појавио велики број ругача (како их назива апостол Јуда - Јд.1,18), који непрестано налазе повода за смућивање црквене хирејархије. Патријарх, као што видите, сувише много преговара са светским властима;већина епископа је заражена похлепом и симонијом, а поједини свештеници такође мисле само на доприносе и возају се у "мерцедесима"...Појавили су се посебни часописи и сајтови који су специјализовани за раскринкавање епископата. Отац Андреј Курајев је прецизно назвао новинаре који раде у том жанру "професионални ловцима на митрополите".Њима се изгледа чини да су сада наступила управо та времена када "архиреји неће веровати ни у Христово васкресење". На делу је тотална деградација благочешћа и црквеног живота. Шта то покреће људе? Гордост. Ко је њима дао то право да раскринкавају архиреје и свештенике и шта тиме постижу? Она само сеје мржњу, смућење и поделу у срцима православних људи. Недостојних људи међу свештеницима и епископима је било увек, на само у 20. и 21. веку. Али, вратимо се златном веку Православља - веку светости и процвета богословља. Четврти век је дао такве стубове Цркве, као што су: свети Василије Велики, Григорије Ниски, Григорије Богослов, Атанасије Александриски, Јован Златоусти и много други. И ево шта свети Јован Златоусти пише о том златном веку:" не постоји ништа горе од тога, када људима који су окусили гомилу порока, указују поштовање за оно за шта им не би требало дозволити да пређу црквени праг. Данас у гресима грцају старешине Цркве....Безаконици, који имају за собом на хиљаде злочина, продрли су у Цркву, а закупци су се прогласили старешинама". Многи свети епископи 4. века, самим тим и сам свети Јован, били су послати" разбојничким сабором" јерарха у изгнанство, а неки су и умрли у њему. Међутим, нико од њих никада није позивао на раскол и поделе. Уверен сам при том да би за наведеним светитељима кренуло више хиљада људи, да су пожелели да створе своју " алтернативну цркву". Али свети оци су знали да се грех раскола и поделе не спире чак ни мученичком крвљу. Неки савремени разобличитељи не поступају тако.Они претпостављају раскол подређивању чинодејству; њима управља дословно она гордост, која лежи у основи сваког раскола. Колико се само данас појављује расколничких катакомбних цркава, које себе називају православним: Истинска Православна Црква; Најистинскија Православна Црква; Нај, најистинскија и сл. То јест свака од тих лажних цркава сматра себе по гордости бољом, чистијом и светијом од свих осталих. Ругаче сваке врсте треба подсетити на речи светог Кипријана Картигинског:" Коме Црква није мајка, томе Бог није отац". Црква је увек била, јесте и биће, без обзира на недостојност појединих јерарха, којих је, као што сам већ рекао, увек било. Судиће им Бог, а не ми. Говори Господ:Моја је освета, ја ћу вратити (Рим.12,19).А ми Цркву можемо да исправимо само једним - нашом личном благочестивошћу. Јер смо и ми такође Црква. "Спаси сам себе - и око тебе ће се спасти хиљаде" - говорио је преподобни Серафим Саровски. А ето он је то схватио кроз лично искуство. Управо такви људи и представљају онај мали квасац, који кисели читаво тесто. Али ругачи, по мојим светоназорима, узгред буди речено, углавно кубуре с личном благочестивошћу и моралом. Зато гордости имају на претек. verum est in beer and Пг је реаговао/ла на ово 2 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јануар 26, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2016 Reportaza produkcije Vice iz Esfigmena Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Јануар 26, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2016 Reportaza produkcije Vice iz Esfigmena Ovi raskolnici iz Esfigmena su toliko očigledni, da samim tim nisu ni zanimljivi, njima samo neka je Bog u pomoć. (na 21:19 se može vidjeti i mladi kanađanin Entoni - inače visitor i pecaroš...koji zna da su svi ostali manastiri inficirani "savremenim svijetom", on je u onaj jedini preostali istinski...to mora da je dobar osjećaj). Inače, više bih volio da čujem o ovom Vice-u, svoje medijske pipke pružaju na sve strane...želim da znam ko stoji iza te sekte. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јануар 26, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2016 Meni je zanimljiva reportaza, da vidim kako se snalaze za hranu i ostale potrepstine. A zanimljiv je i ovaj veseli vodic Amvrosije, nekako mi odudara od zilota. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Јануар 26, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2016 Meni je zanimljiva reportaza, da vidim kako se snalaze za hranu i ostale potrepstine. A zanimljiv je i ovaj veseli vodic Amvrosije, nekako mi odudara od zilota. Mozda je ubacen Amvrosije promislom bozijim, da preokrene situaciju....ljubavlju. <3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 27, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2016 Evo čime se sve služe ti duševno oboleli "monasi" iz Esfigmena, bacaju molotovljeve koktele na policiju. http://facebookreporter.org/2013/07/29/%D0%B5%D1%81%D1%84%D0%B8%D0%B3%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%B3%D1%80%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D1%86%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2/ naći ću i sliku, obzirom da sam je svojevremeno stavio na fejs Zanimljivo da je i Hristos koristio bič i da bi danas od pravoslavne hipi komune bio označen kao duševno oboleli nasilnik,sektaš,zilot...Da je dijalog sa izaslanikom lucifera dobar ne bi PC imala toliko raskola unutar sebe kao posledicu.... Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 27, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2016 Zanimljivo da je i Hristos koristio bič i da bi danas od pravoslavne hipi komune bio označen kao duševno oboleli nasilnik,sektaš,zilot...Da je dijalog sa izaslanikom lucifera dobar ne bi PC imala toliko raskola unutar sebe kao posledicu.... Pošto se nisi izjasnio ko je izaslanik Lucifera, ostavićemo što je napisano . Raskol je bolna stvar, što ne znači i da je apsolutno loša svar. Hristos je rekao da je potrebno da sablazni dodju, sablazan je jedan pritisak koji izaziva krizu, kada je čovek pod pritiskom i u krizi iz njega izlazi ono što je temelj njegove ličnosti, iz dobrog dobrota, iz besnog bes, iz zlog zloba itd. Članovi Prvaoslavne Crkve su kao ćelije koje grade jedan organizam i kao što ćelije u organizmu mutiraju, postanu kancerogene i u momentima pada imuniteta ili već kako ti ide, formiraju tumor. Tada je potrebno obaviti jednu bolnu i rizičnu stvar, a to je operacija, tumor se mora izvaditi kako bi organizam opstao. Raskol ti je jedna stvar koja čisti Crkvu od "kancerogenih" članova. Dijalog je svakako jedna sablazan, ali Hristos kaže da je to dobro, a ti se sad suprostavljaj Hristu. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 27, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2016 Pošto se nisi izjasnio ko je izaslanik Lucifera, ostavićemo što je napisano . Raskol je bolna stvar, što ne znači i da je apsolutno loša svar. Hristos je rekao da je potrebno da sablazni dodju, sablazan je jedan pritisak koji izaziva krizu, kada je čovek pod pritiskom i u krizi iz njega izlazi ono što je temelj njegove ličnosti, iz dobrog dobrota, iz besnog bes, iz zlog zloba itd. Članovi Prvaoslavne Crkve su kao ćelije koje grade jedan organizam i kao što ćelije u organizmu mutiraju, postanu kancerogene i u momentima pada imuniteta ili već kako ti ide, formiraju tumor. Tada je potrebno obaviti jednu bolnu i rizičnu stvar, a to je operacija, tumor se mora izvaditi kako bi organizam opstao. Raskol ti je jedna stvar koja čisti Crkvu od "kancerogenih" članova. Dijalog je svakako jedna sablazan, ali Hristos kaže da je to dobro, a ti se sad suprostavljaj Hristu. Odstraniš kancer pa onda mu ideš mu ponovo u susret....zanimljivo razmišljanje.Rezultati i dela govore da nije dobro a Hristos kaza po delima ćete ih poznati. Izaslanik lucifera je onaj koji je spolja beo i čist a unutra pun pakosti i svake nečistote i kome su blaženi koljači Srba. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2016 Odstraniš kancer pa onda mu ideš mu ponovo u susret....zanimljivo razmišljanje.Rezultati i dela govore da nije dobro a Hristos kaza po delima ćete ih poznati. Izaslanik lucifera je onaj koji je spolja beo i čist a unutra pun pakosti i svake nečistote i kome su blaženi koljači Srba. Dobro ovo je bas zilotsko razmisljanje, mnogi su otisli iz SPC i primili taj postrig. No nije bas tako, oprostaj je nesto sto istinski celi rane cak i kancer, imas i u medicini razna cuda po tom pitanju. Inace razlike zahtevaju popravke i ispravke a to se ne moze postici bez razgovora i sirenja istocno Crkvnog ucenja na jasan i cist nacin, pun ljubavi jer mi jesmo pozvani na ljubav a ne na hirurske zahvate bespovratnog odstranjivanja i bacanja. Sta je sa rimokatolicima, koji iskreno veruju u Hrista Isusa i nemaju pojma o ucenju Crkve i glavnim razlozima raskola? Mozes li ti da nam nabrojis glavne razloge raskola? Baba tvoje mogla li je ili moze li? Komsija? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 27, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2016 Dobro ovo je bas zilotsko razmisljanje, mnogi su otisli iz SPC i primili taj postrig. No nije bas tako, oprostaj je nesto sto istinski celi rane cak i kancer, imas i u medicini razna cuda po tom pitanju. Inace razlike zahtevaju popravke i ispravke a to se ne moze postici bez razgovora i sirenja istocno Crkvnog ucenja na jasan i cist nacin, pun ljubavi jer mi jesmo pozvani na ljubav a ne na hirurske zahvate bespovratnog odstranjivanja i bacanja. Sta je sa rimokatolicima, koji iskreno veruju u Hrista Isusa i nemaju pojma o ucenju Crkve i glavnim razlozima raskola? Mozes li ti da nam nabrojis glavne razloge raskola? Baba tvoje mogla li je ili moze li? Komsija? Koje širenje istočnog učenja? Razlog je isključivo jedan.Volja za moć rimskog biskupa.I nema jedinstva dok papa ne dobije ono što smatra da mu pripada a to je vlast nad celom Crkvom.Samo slepac to ne vidi. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 27, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2016 Odstraniš kancer pa onda mu ideš mu ponovo u susret....zanimljivo razmišljanje.Rezultati i dela govore da nije dobro a Hristos kaza po delima ćete ih poznati. Izaslanik lucifera je onaj koji je spolja beo i čist a unutra pun pakosti i svake nečistote i kome su blaženi koljači Srba. Pa da, tako se u susret ide svima, pa iovima novonastalima. Nismo sekta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука