Jump to content

Исток или запад ?

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Ком би сте се приволели царству  0104_cheesy

Евидентно је да је исток стао на ноге,највише ту мислим на Русију која је поново светска сила и повратила је равнотежу у свету.

Запад је увек био снажан а ми смо ту негде између њих.

Кака политика би била најбоља за нас,определити се за једну или другу страну или бити изнад истока и запада?

Подели на овим сајтовима

Запад, после германских освајања и успостављања франачке државе Каролинга увек је био подмукао и такав је остао и данас и такав ће бити до века. Од њих исток никад ништа није могао очекивати осим пљачкашких и освајачких похода, а после 1054. и прозелитских устремљених на покатоличавање људи. Зна се како је Византија прошла што су уместо од Бога помоћ тражили од римског папе који није хтео да западне владаре позива на помоћ угроженом и ослабљеном царству док прво не преведе Византију под своју власт. Према тоем од запад не треба ниакд ништа очекивати.

Исток ко исток, нама нема нико значајан тамо осим Русије, а да је утицајан. Русија од времена Ивана Грозног до данас такођер није ништа посебно доприносила Србији изузев ретких случајева попут Николаја 2. Русија је данас само привидно стала на ноге и од ње се не може очекивати никакав ангажман када је у питању војна интервенција у сврху одбране, јер њој то није у интересу.

Ако је ова тема постављена да би се размотрило коме Србија треба бити поданик како би штитила своје интересе, онда је моје мишљење, никоме! И са западом и истоком треба и може се сарађивати на разним плановима, економије, културе, науке, технике, индустрије и осталога.

Зато када је у питању коме се Царству приволети, разуме се ономе коме се приволео и св. кнез Лазар пред Косовски бој. Зато када је у питању ношење са великм непријатељима, одговор нам даје св.Писмо:

О кад би народ мој слушао мене, и синови Израиљеви ходили путевима мојим!

Брзо бих покорио непријатеље њихове, и на противнике њихове дигао бих руку своју;

Који мрзе на Господа, били би им покорни, и добри дани њихови били би довека;

Најбољом би пшеницом хранио њих, и медом бих из камена ситио их. (Пс 81, 13-16)

Када би наша власт и народ били окренути Богу, и њега слушали и њему служили, зар нам не би било добро овде и ког непријатеља би смо се могли бојати?? Дакле ове речи из св.Писма су сушта истина, зар не?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Милсим да је за нас Србе ово вечна Хамлетовска дилема!Граничимо са онима од кога "добра нема нити му се надај" а од оних који би могли да нам буду природни савезници смо географски далеко!Са оценама о Истоку је тешко слижити се и остати озбиљан!Кина и Русија никако нису слабе и нису никад ни биле!Друга је ствар што наши медији трче да објаве ако се срушио руски авион али кад амерички испали ракете на сопствену базу у Америци (као што је недавно било) о томе ни речи.Нама нико није крив што смо скоро одбили поклон у виду Сухоја али "жарко желимо " да се задужимо за Фантоме!Велики је проблем што "ако ниси са нама ниси ни за нас",то је најтеже у ствари.А ако сте негде између,онда вас нико озбиљно не третира.И да не заборавимо-"задужили" смо Русе ми доста,много ствари које смо добили као пријатељи и у поверењу нисмо баш третирали као пријатељи...А нико од њих не жели да вам да технологију коју ћете на длану да презентирате или поклоните супротној страни!

Мислим да је најгоре бити-нигде, и уједно најкомпликованије и најтеже.Да смо били било где-не верујем да би нам се ишта од свега и десило.Лично мислим да би ипак најбоље било да будемо неутрални,али сам убеђен да ћемо се приклонити западу и самим тим постати економско робље.

"Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?"

(Св. Теодор Студит)

Подели на овим сајтовима

Кад се каже изнад истока и запада ја једино то тумачим како духовну обнову.Ми мислимо како ће нам помоћ великих сила помоћи да се извучемо из бедака  али ако не помогнемо сами себи нико други то неће моћи да уради!Помози сам себи па ће ти и Бог помоћи!

Подели на овим сајтовима

Србија! Не треба бити ни прозападно,нити проистично оријентисан,већ једноставно; просрпски!

Дакле,у вођењу државе треба се руководити начелом да се ради добро за Србију и за српски народ. Не служити ни Западу,ни Истоку,већ Србији!

И свети Сава рече да смо ми Запад на Истоку,и Исток на Западу. Размислите о тим речима.

И Милан Недић је у својим многобројним обраћањима говорио да прави политичар мора да ради за Србију и српски народ. А он је био председник квинслиншке владе! Морамо бити мудри,стрпљиви да бисмо повукли одређене потезе. Емоције не треба мешати у спољнополитички ангажман,ваљда смо то и видели 27. марта.

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

Слажем се са вама у потпуности,али зар не видите да је свет препун оних који би да нам "помажу" и кад то не тражимо,вешто,можда неким монстроузним планом свет је издељен на ове и оне интересне сфере,блокове,регионе,разноразне организације које по правилу компликују живот (бар нама како смо видели до сад) условаљавањима различитих видова (и нови се и даље проналазе),па је засита тешко бити свој!

"Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?"

(Св. Теодор Студит)

Подели на овим сајтовима

?????? ?? ?? ???? ? ??????????,??? ??? ?? ?????? ?? ?? ???? ?????? ???? ???? ?? ?? ??? "??????" ? ??? ?? ?? ???????,?????,????? ????? ???????????? ?????? ???? ?? ??????? ?? ??? ? ??? ????????? ?????

?????? ?? ???? ????. ???? ?????? ????????? ??????. ????? ????? ????? ???????,? ?????? ?????. ?? ??? ???????? ?? ? ?? ????? ?????? ????????? ??????????? ???????...?? ??? ???????? ?? ? ??? ???????,??? ?? ? ??????????? ?????? ? ????????? ?????? ?? ?????????...

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

И ја бих се везао за Руску цркву да се питам,још бих и даље отишао као и они,не бих признао Васељенског Патријарха,па нека га Стамболу,уз њихов благослов је и постављен...Овако,све нешто "округло па на ћоше",треба се једном једнозначно одредити и гледати своја посла...

(Св. Теодор Студит)

Подели на овим сајтовима

Слажем се да је лепо и у хришћанском духу све што је Драги рекао!Нажалост,прилике су у свету такве да се мора бити и практичан.Чувај се и Бог ће да те чува?А бирање друштва кад је и ако је то могуће је један вид "чувања".Свет и хришћански и нехришћански се нерадо и ако баш мора одриче добра овоземаљских и свакојаких савеза а све у име циљева чији значај често прелази људски век дат нам од Господа....

(Св. Теодор Студит)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...