JESSY Написано Мај 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 SUSRET U ranom dobu, kada s čežnja tajnih Treperi duša, s njome sam se srio Na izvorima gora zavičajnih. U njenoj ruci pun je kondir bio Sunce... Ja klekoh... I dokle me grije Njen pogled, ja sam žedan sunca pio U duši začuh slatke melodije, I sve mi sjajem čudesnim zablista, Milo i toplo, kao nigda prije. Zavjesa spade... I ljepota čista Ukaza mi se na svome oltaru, Pod spletovima lovorova lista. I ja zatreptah u sreći i žaru. I vidjeh gdje se gore uzdrhtane Oblače tiho u duginu šaru. Pune rubina poviše se grane, I kô da širok jedan veo sjajni Pokri visoke grebene i strane... U ranom dobu, kada s čežnja tajnih Treperi duša, s njome sam se srio Na izvorima gora zavičajnih. Od onog časa njezin korak mio Ja svuda čujem, i sve mislim na nju, I s njom u srcu nosim svijet cio... Noću, kad mjesec topi se po granju, Ona mi dođe na doksat kô neki Šum tajni. Mirno, u čudnom treptanju, Uza me sjedne, i njen veo meki Šušti uz moje bokore doksatne, Kô srebrn šušanj zvijezda daleki'. Puna dobrote tihe, blagodatne, Pruži mi ruku i kô sestra prava Priča mi svoje pripovjesti zlatne... Znaš li zvuk harfe kada podrhtava Od slatke čežnje? Tako dršćem i ja Na svaki glas joj do razdanka plava... U zoru ode. Tamo gdje se svija Sa makovima crvenim raž zdrela, I zvoni pozdrav ranih melodija: Stane i motri na uboga sela, Na kolibice, gdje magla blijeda Pokriva suha radenička čela. Pošlje je vidim: penje se i sjeda Na hladni greben i gori, s vrhunca, Očima suznim moju zemlju gleda. Odem li tamo gdje pod granjem bunca Srebrni izvor, nađem je gdje bdije Nad ljiljanima punim zlatna sunca. Siđem li doli, jezeru, gdje vije Miris jasmina i ljubica skori', Vidim gdje naga rukom pljeska, bije, I kao rana zora kada zori, Njezino tijelo od sunca i rose U srebrnijem talasima gori... O, kako milo šušte njene kose Pod oreolom, i meni se čini Nagdje na zlatnu planetu me nose... Gledam i strepim... Šumore jasmini, Svilene ptice sleću iz gnijezda; I moja duša nad njom, u visini, Leprša - puna duga i zvijezda. Данче* and Пг је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 NE VJERUJ... Ne vjeruj u moje stihove i rimeKad ti kažu, draga, da te silno volim,U trenutku svakom da se za te molimI da ti u stabla urezujem ime-Ne vjeruj! No kasno, kad se mjesec javiI prelije srmom vrh modrijeh krša,Tamo gdje u grmu proljeće lepršaI gdje slatko spava naš jorgovan plavi,Dođi, čekaću te! U časima tijem,Kad na grudi moje priljubiš se čvršće,Osjetiš li, draga, da mi tijelo dršće,I da silno gorim ognjevima svijem,Tada vjeruj meni, i ne pitaj više!Jer istinska ljubav za riječi ne zna;Ona samo plamti, silna, neoprezna,Niti mari, draga, da stihove piše!1905.ALEKSA ŠANTIĆ Пг and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Milance, aj sredi ovo, molim te, tapatalk pravi haos. Сређено! Иако добро не видим! Очи ми суза пуне... Juanito је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Noć je bila jasna, i topla i meka, Kô da je po zemlji padô svilen veo. Ishodni se mjesec javljô iz daleka, I u modro nebo sanjivo se peo Iznad oštrih rta, dubrava i sela; I bijelu svjetlost svu kô da je htjeo Prosuti u plavu maglu što se splela S vrbama na međi rijeke. Sa strana Šumila su žita. Tihi vjetar s vrelâ Pun je bio duše pospalih ljiljana, I na med i crven sag kukurijeka Mirisô je vazduh. Pod pokrovom grana U polju je budna ležala rijeka. Sam sam lutô, niti koga gdjegod sreto', Niti li sam čuo glas ni hod čovjeka; Sve je bilo tiho, spokojno i sveto. No onamo, gori, na grebenu, na kom Bor zeleni šumom pozdravljaše ljeto, Vidio sam njega. Sjedio je... Lakom Svjetlošću je sjao njegov lik i kosa... Noć nikada nije u čeznuću takom Pripila se zemlji, niti li je rosa, Strepeći na listu, tako sjajna bila... Nebo i zvijezde, golet, vrh i kosa, I razraslo žito gdje se njiše svila - Sve kô da se uza nj priljubiti htjelo, Kô dijete majci usred topla krila... A on, duša svega i uvir i vrelo, Sjedio je gori visoko nad lukom. Pred njim harfa bješe... I dignuvši čelo Spram jasnih zvijezda, on lagano rukom Taknu zlatne žice od kose planeta, I zapoja... Mekim i čudesnim zvukom Ispuni se nebo, zemlja, šum drveta, Ponori i vode, i sve sjati poče... I ja vidjeh kako, ispod trnospleta, Staro groblje prenu, digoše se ploče, I bezbroj kostura, dižući sve jače Svoje šture ruke, muklo kliknu: "Oče!" II Ja sam slušô, drhtô... I kad lako tače Pošljedni put žice: niz golet, što bode Oštrotom hridi i bodljama drače, Nečujno kô misô mirni Hristos ode, I spusti se doli u luku i sela, Gdjeno se klasovi tiho u san svode. Ide... Stane... Sluša šum grana i vrela - Sanja... I u slatkoj čežnji kô da dršće... Svija granje, ljubi... i kô da bi htjela Sve njegova duša da obgrli čvršće I upije u se: noć, mjesec što brodi, Rijeku, i vrbe, polja i raskršće, I putanju usku što u selo vodi... Ja gledah... I dok mi sve čudesno blista: I zemlja i svjetlost mjeseca po vodi, Još jedanput vidjeh zamišljena Hrista Gdje kroz žito prođe i pogladi ti'o Rukom uzdrhtane vrhe ploda čista... Sjutra svud je poljem ječam zlatan bio... Милан Ракић, Пг, Wu and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Два дива лирике... Један из оног, један из нашег времена... Алекса Шантић и Драган Стојнић... Једна суза... Поноћ је. Лежим, а све мислим на те -У твојој башти ја те видјех јуче,Гдје береш крупне распукле гранате.Мила кô златно небо пошље туче,У тиху хладу старе крушке оне,Сједе ти дјеца и задаћу уче.Над шедрваном лептири се гонеИ сјајне капи, са безброј рубина,Расипају се, док полако тонеЈесење сунце... И кô са висинаОловни облак, по души ми падеНајцрњи покров бола и горчина.И кобна мисô морити ме стаде:Што моја ниси, и што смирај данаНе носи мени звијезде, но јаде?Што моје баште осташе без гранаИ слатка плода, што рађа и зријеНа ватри срца?... Гдје су јоргованаВијенци плави?... Гди је клетва, гди је?...Вај, вјетар хуји... а ја мислим на те,И све те гледам, кроз сузу што лије,Гдје береш слатке, распукле гранате. * ово су варијације на тему из серије "Мој брат Алекса"... Тада је имало смисла плаћати претпалту. JESSY and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Вече на шкољу... И опет серијал "Мој брат Алекса"... Анђеоски гласови "Колегијум артистикума" Пучина плаваСпава,Прохладни пада мрак.Врх хриди црнеТрнеЗадњи румени зрак.И јеца звоноБоно,По кршу дршће звук;С уздахом тугеДугеУбоги моли пук.Клече мршавеГлавеПред ликом бога свог-Ишту. Ал' тамо,СамоЋути распети бог.И сан све ближеСтиже,Прохладни пада мрак,Врх хриди црнеТрнеЗадњи румени зрак. Пг and Juanito је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Највећи мостарски син је преводио и Хајнеа... Крај танана шадрвана илити Азра... У изведби највећег сина Јастребарског... Штулић Бранимира Џонија... Крај танана шадрванаГде жубори вода жива,Шетала се сваког дана,Султанова ћерка мила.Свако вече једно момчедолазило ту да шета.Како време пролазило,све је блеђе, блеђе било.Питала га једног данаСултанова ћерка мила:,, Казуј робе, одакле си,из племена, којега си'',, Ја се зовем Ел Мухамед(моја земља жарки Јемен)из племена старих Азра,што за љубав главу губеИ умиру када љубе!'' Данче* је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 А ова је за тотални "распад" система, у којем се налазим тренутно, од дерта, захваљујући сестри Џесики Кемо Монтено и Алексина "Не вјеруј" Не вјеруј у моје стихове и римеКад ти кажу, драга, да те силно волим,У тренутку сваком да се за те молимИ да ти у стабла урезујем име-Не вјеруј! Но касно, кад се мјесец јавиИ прелије срмом врх модријех крша,Тамо гдје у грму прољеће лепршаИ гдје слатко спава наш јоргован плави,Дођи, чекаћу те! У часима тијем,Кад на груди моје приљубиш се чвршће,Осјетиш ли, драга, да ми тијело дршће,И да силно горим огњевима свијем,Тада вјеруј мени, и не питај више!Јер истинска љубав за ријечи не зна;Она само пламти, силна, неопрезна,Нити мари, драга, да стихове пише! JESSY, Пг and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 И одох да плачем... Опростите на сметњи... Данче*, Пг and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 PROLJEĆE Nemoj, draga, noćas da te san obrva I da sklopiš oči na dušeku mekom! Kada mjesec sine nad našom rijekom I na zemlju pane tiha rosa prva, Rodiće se mlado proljeće! I svuda Prosuće se miris plavih jorgovana; I pahulje snježne padaće sa grana U naš bistri potok što baštom krivuda. Uzviće se Ljeljo nad našim Mostarom, I svaki će prozor zasuti beharom, Da probudi srca što ljube i gore... Zato nemoj, draga, da te san obrva! Dođi, i u bašti budi ruža prva, I na mome srcu miriši do zore! 1906. ALEKSA ŠANTIĆ Милан Ракић and Пг је реаговао/ла на ово 2 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Највећи мостарски син је преводио и Хајнеа... Крај танана шадрвана илити Азра... У изведби највећег сина Јастребарског... Штулић Бранимира Џонија... Крај танана шадрвана Где жубори вода жива, Шетала се сваког дана, Султанова ћерка мила. Свако вече једно момче долазило ту да шета. Како време пролазило, све је блеђе, блеђе било. Питала га једног дана Султанова ћерка мила: ,, Казуј робе, одакле си, из племена, којега си'' ,, Ја се зовем Ел Мухамед (моја земља жарки Јемен) из племена старих Азра, што за љубав главу губе И умиру када љубе!'' http://youtu.be/C6dOO0sAw2g Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 PEPEO SVETOG SAVE Spališe na Vračaru Svetog Savu, Predadoše ognju, žaru Srpsku slavu. U pep'o se stvori t'jelo Svetitelja; Namršti se Srbu čelo S jada velja. Proplaka mu usred gore B'jela vila, A tama mu sv'jetle zore Slomi krila... Bič podiže na nj sudbina Teških jada, - Moć mu pade, s njim tavnina, Mrak zavlada. Suzu proli i uzda'nu Iz dubine... Sunce sreće njemu panu Sa visine... Al' gle čuda - božjih sila! Vihor sleti, Pa podiže sveca mila Pep'o sveti! Podiže ga na krilima U visinu, Pa ga lako krajevima Srpskim vinu. A pep'o je Srbu svakom Srcu pao, Do danas ga s vjerom jakom Održao! Kr'jepio ga, budio mu Vrelu nadu, Tješio ga u gorkomu Svome jadu. Kad mu nebo posta tavno S mrakom gori: On ga diže, da se slavno S mrakom bori! Da razbije tminu kletu Što ga tare, Da ugleda zoru svetu Slave stare! Da mu opet domovina Srećom pjeva, Da ga opet sa visine Sunce zgr'jeva. Pa hvala ti, oj pepele Srpske slave, - Pa hvala ti, oj pepele Svetog Save! Srbin će te poštovati Dokle živi! U duši te njegovati Soko sivi! Sa tobom će uv'jek snažno Ginut', mr'jeti! I žurit' se on odvažno Svojoj meti! Милан Ракић, Пг, Чунга Лунга and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 И за крај (нећу више сметати)... др Химзо Половина, велики поштовалац Шантића и његовог дела, својевремено спеваше, а ови момци, браааате мостарске отпеваше и одсвираше `вако... Пуста младос`... Какав је то град био... http://www.youtube.com/watch?v=aKB7xj3fjZw Данче* је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 @@Милан Ракић, Vidim postavio si najbolje al' eto da te melo dopunim Aleksinim sevdahom, isto fina stvarka Лептирићи мали шаренијех крила дал је која цура крај Неретве била Јесте једна била с ибриком у руци ђуле заљевала драгога чекала у баштици њеној увело је воће ал је љубав мори па не зна што хоће Лептирићи мали шаренијех крила то је моја драга крај Неретве била JESSY, Juanito and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Хвала Васке на допуни. 8086.gif Vaske је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука