Juanito Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Упркос наслову, тема није зезанција, стварно ме занима. Зашто у српско-хрватско-босанско-црнско-горском нема самогласника тамо где их у осталим словенским језицима има, а има их и у црквено-словенском (срце, смрт...)? Сваки пут кад покушавам скво да научим да изговори неку такву реч, запитам се. А још је чула после руски и питала ме зашто и српски није тако мекан и милозвучан. Не знам, рекох, питаћу оне на форуму, тамо увек има неко ко зна. Има ли ође упоредних лингвиста или тако неких? Natalija28 and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 А још је чула после руски и питала ме зашто и српски није тако мекан и милозвучан. Nije to do jezika, crnjanine, umeksavaj dok nije kasno! Ili trostruka kamdzija da radi... RYLAH, Crveni Baron and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 25, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Nije to do jezika, crnjanine, umeksavaj dok nije kasno! Цениш да је то? Не знам, мене више брине кад ме пита зашто је немачки толико тврд. Али ево, променио сам аватар за сваки случај. Него, има ли овде некога ко зна због чега српски има речи као што је ”стршљен”, а не ”стрешљен” или тако нешто? Pontifex Emeritus and drvce је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 [offtipic] Jesi pustao ti njoj nesto od nasih domacih filmova? To je odlican turbo pogon za ucenje, narocito ako je stekla kakvu takvu osnovu. [/offtopic] Juanito, Милан Ракић, Млађони and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 Zato sto u staroslovenskom r i l su bili samoglasnici. i to je dobrim delom kod nas ostalo. Pitanje je dal u smrt, srce u orgidinalnom staroslovenskom je bilo e ko u rusko-crkvenoslovenski koji je sad u upotrebi. U Srbjem, smrt, srce nemas ni kod srpsko-crkvenoslovenski slovo e. U svim tim recima ti r sluzi kao samoglasnik. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 Zato što mi (EX) Jugosloveni nismo mekušci. Istorija ti je to dokazala i šta se čudiš. Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 26, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 Zato sto u staroslovenskom r i l su bili samoglasnici. i to je dobrim delom kod nas ostalo. Pitanje je dal u smrt, srce u orgidinalnom staroslovenskom je bilo e ko u rusko-crkvenoslovenski koji je sad u upotrebi. U Srbjem, smrt, srce nemas ni kod srpsko-crkvenoslovenski slovo e. U svim tim recima ti r sluzi kao samoglasnik. Али "р" нема реалну моћ да буде потпуни самогласник. Узми баш срце као пример. Између с и р постоји глас сличан енглеском неодређеном члану, само што се такав глас нити пише, нити знака за њега има у азбуци. Странци га још више нагласе, јер им је тешко да изговоре. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 Али "р" нема реалну моћ да буде потпуни самогласник. Узми баш срце као пример. Између с и р постоји глас сличан енглеском неодређеном члану, само што се такав глас нити пише, нити знака за њега има у азбуци. Странци га још више нагласе, јер им је тешко да изговоре. Pa sada pricam ti kako je bilo, a ne znam sto je kod nas tako ostalo, da je slavenoserbski postoa zvanicno pismo Srbije (u sta ne veruje) mozda o tome ne bi raspravljali. Da je r samoglas bio kod starih Slovena ces svugde citati. Mene cudi da devojka misli da je ruski mekski bas je srpskohrvatski vazio kao najharmonicniji. I od onog malog poljskog sto znam ne vidi se bas da ima vise samoglasnika. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 И у Санскриту је Р самогласник. Можда отуда проблем. Уместо што немаш одговор за жену и тражиш га у руском језику, пробај да јој објасниш да је српски задржао ту прастару нит са санскритом, то јој можда зазвучи егзотично па некако научи то слово Р као самогласник. Ђермани су та слова просто испретурали и отад их лакше изговарају: Брег=Берг, Брада=Бард, Град= Гард, итд. Ignjatije, Pontifex Emeritus and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 И у Санскриту је Р самогласник. Можда отуда проблем. Уместо што немаш одговор за жену и тражиш га у руском језику, пробај да јој објасниш да је српски задржао ту прастару нит са санскритом, то јој можда зазвучи егзотично па некако научи то слово Р као самогласник. Ђермани су та слова просто испретурали и отад их лакше изговарају: Брег=Берг, Брада=Бард, Град= Гард, итд. Значи онај град у Маџарској што се САРБОГАРД зове је "наш град"? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 Исто ко и овај Румун: https://www.facebook.com/SkinnySnake?fref=photo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 Јербо смо наследили од предака савршен говорни апарат па нам није проблем свакојаке речи изговарати. Врт, трт мрт, смрт, рт nana and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 Исто ко и овај Румун: https://www.facebook.com/SkinnySnake?fref=photo Значи то је у ствари Срба? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 Рецимо санскрит и српски имају неких доказано око 2000 заједничких истоветних речи, сад ови деретићијанци доказују 10 пута више али то је већ СФ варијанта. И ми имамо маџарских речи у свом језику, рецимо шаргарепа, мада је ово сложеница од шарга=жута и репа је репа не морам преводити. Али има и доста других речи , речи су такве да теку из народа у народ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 Рецимо санскрит и српски имају неких доказано око 2000 заједничких истоветних речи, сад ови деретићијанци доказују 10 пута више али то је већ СФ варијанта. И ми имамо маџарских речи у свом језику, рецимо шаргарепа, мада је ово сложеница од шарга=жута и репа је репа не морам преводити. Али има и доста других речи , речи су такве да теку из народа у народ. Слабо диваним маџарски... Јеси ли размишљао зашто Маџари своје језеро зову Балатон? На коју те реч подсећа? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука