Jump to content

Зашто Срби мрзе самогласнике?

Препоручена порука

Упркос наслову, тема није зезанција, стварно ме занима. :)

Зашто у српско-хрватско-босанско-црнско-горском нема самогласника тамо где их у осталим словенским језицима има, а има их и у црквено-словенском (срце, смрт...)? Сваки пут кад покушавам скво да научим да изговори неку такву реч, запитам се. А још је чула после руски и питала ме зашто и српски није тако мекан и милозвучан. Не знам, рекох, питаћу оне на форуму, тамо увек има неко ко зна. Има ли ође упоредних лингвиста или тако неких?

Подели на овим сајтовима

А још је чула после руски и питала ме зашто и српски није тако мекан и милозвучан.

Nije to do jezika, crnjanine, umeksavaj dok nije kasno!

Ili trostruka kamdzija da radi...

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Nije to do jezika, crnjanine, umeksavaj dok nije kasno!

Цениш да је то? Не знам, мене више брине кад ме пита зашто је немачки толико тврд. Али ево, променио сам аватар за сваки случај.

Него, има ли овде некога ко зна због чега српски има речи као што је ”стршљен”, а не ”стрешљен” или тако нешто?

Подели на овим сајтовима

Zato sto u staroslovenskom r i l su bili samoglasnici. i to je dobrim delom kod nas ostalo. 

Pitanje je dal u smrt, srce u orgidinalnom staroslovenskom je bilo e ko u rusko-crkvenoslovenski koji je sad u upotrebi. U Srbjem,  smrt, srce nemas ni kod srpsko-crkvenoslovenski slovo e. 

U svim tim recima ti r sluzi kao samoglasnik.

Подели на овим сајтовима

Zato sto u staroslovenskom r i l su bili samoglasnici. i to je dobrim delom kod nas ostalo.

Pitanje je dal u smrt, srce u orgidinalnom staroslovenskom je bilo e ko u rusko-crkvenoslovenski koji je sad u upotrebi. U Srbjem, smrt, srce nemas ni kod srpsko-crkvenoslovenski slovo e.

U svim tim recima ti r sluzi kao samoglasnik.

Али "р" нема реалну моћ да буде потпуни самогласник. Узми баш срце као пример. Између с и р постоји глас сличан енглеском неодређеном члану, само што се такав глас нити пише, нити знака за њега има у азбуци. Странци га још више нагласе, јер им је тешко да изговоре.
Подели на овим сајтовима

Али "р" нема реалну моћ да буде потпуни самогласник. Узми баш срце као пример. Између с и р постоји глас сличан енглеском неодређеном члану, само што се такав глас нити пише, нити знака за њега има у азбуци. Странци га још више нагласе, јер им је тешко да изговоре.

Pa sada pricam ti kako je bilo, a ne znam sto je kod nas tako ostalo, da je slavenoserbski postoa zvanicno pismo Srbije (u sta ne veruje) mozda o tome ne bi raspravljali. 

Da je r samoglas bio kod starih Slovena ces svugde citati. Mene cudi da devojka misli da je ruski mekski bas je srpskohrvatski vazio kao najharmonicniji. I od onog malog poljskog sto znam ne vidi se bas da ima vise samoglasnika.

Подели на овим сајтовима

И у Санскриту је Р самогласник. Можда отуда проблем.

Уместо што немаш одговор за жену и тражиш га у руском језику, пробај да јој објасниш да је српски задржао ту прастару нит са санскритом, то јој можда зазвучи егзотично па некако научи то слово Р као самогласник.

Ђермани су та слова просто испретурали и отад их лакше изговарају: Брег=Берг, Брада=Бард, Град= Гард, итд.

Подели на овим сајтовима

И у Санскриту је Р самогласник. Можда отуда проблем.

Уместо што немаш одговор за жену и тражиш га у руском језику, пробај да јој објасниш да је српски задржао ту прастару нит са санскритом, то јој можда зазвучи егзотично па некако научи то слово Р као самогласник.

Ђермани су та слова просто испретурали и отад их лакше изговарају: Брег=Берг, Брада=Бард, Град= Гард, итд.

Значи онај град у Маџарској што се САРБОГАРД зове је "наш град"? 

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Јербо смо наследили од предака савршен говорни апарат па нам није проблем свакојаке речи изговарати. Врт, трт мрт, смрт, рт :)

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

Исто ко и овај Румун:

https://www.facebook.com/SkinnySnake?fref=photo

Значи то је у ствари Срба? ;)

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Рецимо санскрит и српски имају неких доказано око 2000 заједничких истоветних речи, сад ови деретићијанци доказују 10 пута више али то је већ СФ варијанта.

И ми имамо маџарских речи у свом језику, рецимо шаргарепа, мада је ово сложеница од шарга=жута и репа је репа не морам преводити. Али има и доста других речи , речи су такве да теку из народа у народ.

Подели на овим сајтовима

Рецимо санскрит и српски имају неких доказано око 2000 заједничких истоветних речи, сад ови деретићијанци доказују 10 пута више али то је већ СФ варијанта.

И ми имамо маџарских речи у свом језику, рецимо шаргарепа, мада је ово сложеница од шарга=жута и репа је репа не морам преводити. Али има и доста других речи , речи су такве да теку из народа у народ.

Слабо диваним маџарски... Јеси ли размишљао зашто Маџари своје језеро зову Балатон? На коју те реч подсећа?

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...