w.a.mozart Написано Мај 17, 2014 Пријави Подели Написано Мај 17, 2014 https://www.facebook.com/muhamed.jusufspahic.muftija.srbijanski/posts/302783163217357?fref=nf овај текст ме је одушевио - феноменалан је Овде сам. Сада. Срцем, средцем, кореном, својим, Аллааху-Богу, усредсређен, укорењен. Нисам свуда, али јесам, овде и Онамо. Сви су Њему укорењени, а свему разгранати, штоЊему Самом хрле и све Његово, грле, и Ибрахим-Аврам, и Муса-Моше, Мојсије, и Ахмед Мухаммед Ел Мустафа благословљени нека је он и његов дом и потомци.Вода ватру гаси. Ватра ватру потпаљује.Суседу се не чини оно што се не воли чинити себи.Босномржњи лек није Србијомржња, већ Аллааха Самога ради Србијољубље.Бошњомржњи није лек Србомржња, већ Самога Бога ради Србољубље.И обратно је тако.А самољубље, Аллааха-Бога, Самога ми, није ништа сем, самоштетност, самоуништење. Док су нам палили џамију многи, неки су нам помагали.Кими нам је послао вест, па смо имали више времена, а његов отац Раде је помогао Џелепи Шанију, нашем хаџији, осамдесетогодишњаку, тада, и извео га до куће. Ћирилицом Аллааха-Бога проносим, и сваким бих писмом, а умем и 'арабским, а како нема предности 'Араи над не'Арабијем, нити обратно, тако нема предности ни арапски над неарапским, па ни латиница над ћирилицом. Ослушкујем, чујем, слушам и послушам тако Ахмеда Мухаммеда, благословљеног коначног посланика Аллааховог-Божјег. Скинеш само копрену, да видиш оком, срцем да увидиш, пред Аллаахом-Богом Самим, само да се не постидиш, кад се буде мерило, кад намера уз дело буде мерило.Видом, увидом, против привида! Именом Аллааха-Бога! Људи злобе људима, безБожно, а кад Бог пусти да се деси, тад се питајмо, што је пустио нечију злобу и нељудскост, на нас добре, па онда увидимо и просудимо шта је искушење, шта казна овоживотна прочишћавајућа, шта казна коначна пречишћујућа. Преписивање од злобног је злоба. Лоповлук лопову, је лоповлук. Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Плутон, Sanja Т., Иван ♪♫ and 14 осталих је реаговао/ла на ово 17 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 17, 2014 Пријави Подели Написано Мај 17, 2014 Браво Ти честити ефендијо. Лидија Миленковић, Volim_Sina_Bozjeg, w.a.mozart and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Мај 17, 2014 Пријави Подели Написано Мај 17, 2014 On je ok po meni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Мај 17, 2014 Пријави Подели Написано Мај 17, 2014 Takav mu je bio i otac, Otac mu se sa pravoslavnim svestenstvom setao po Pristini na veliko cudjenje albanaca. Филозоф, Лидија Миленковић, Милан Ракић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Amina Написано Мај 17, 2014 Пријави Подели Написано Мај 17, 2014 Veliki čovek u punom smislu te reči. Za primer svim muslimanima u Srbiji, pogotovu mlađim. w.a.mozart, Ignjatije, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Мај 17, 2014 Пријави Подели Написано Мај 17, 2014 Veliki čovek u punom smislu te reči. Za primer svim muslimanima u Srbiji, pogotovu mlađim. Da to se slazem. On je veoma objektivan covek. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 17, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 17, 2014 Скинеш само копрену, да видиш оком, срцем да увидиш, пред Аллаахом-Богом Самим, само да се не постидиш, кад се буде мерило, кад намера уз дело буде мерило. Драгана Милошевић, Volim_Sina_Bozjeg and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Amina Написано Мај 17, 2014 Пријави Подели Написано Мај 17, 2014 Meni je drago da među prijateljima imam one koji se ugledaju na njega i, recimo, Emira Bekrića i Asmira Kolašinca. I koji nisu zaslepljeni idealima najvećeg raspirivača mržnje, Zukorlića. Лидија Миленковић, Trifke and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 17, 2014 Пријави Подели Написано Мај 17, 2014 овај текст ме је одушевио - феноменалан је facenew22222222 w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 17, 2014 Гости Пријави Подели Написано Мај 17, 2014 Муфтија Мухамед: Бог Јесте Сведок да јесте добродошли. Будите свесни да у Србији, која је, а све је воља Божја, већински хришћанска, а у којој и ми, а све је воља Божја, нехришћани, стојимо, постојимо, проносећи Самог Бога, и да проносећи Га Самог, уједно проносимо и слободну и слободарску Србију. Нека нас скупа створених истих, а различитих само, међусобно, неистих са Самим Богом, Творцем својим и свега, у Чијем смо окриљу, једни другима показатељи Самога Њега Творца нас свих и свега. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 17, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 17, 2014 izjava dostojna pravoslavnog episkopa Плутон and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Мај 17, 2014 Пријави Подели Написано Мај 17, 2014 Kada Muftija prica ne treba mu mikrofon da bi ste ga culi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 17, 2014 Пријави Подели Написано Мај 17, 2014 Meni je drago da među prijateljima imam one koji se ugledaju na njega i, recimo, Emira Bekrića i Asmira Kolašinca. I koji nisu zaslepljeni idealima najvećeg raspirivača mržnje, Zukorlića. Кад смо код твојих пријатеља, колико је исламска вера присутна међу младима (а и старијима) и да ли их стварно занима вера као вера или је у питању више традиционализам, национализам и слично, као што је случај код већине балканских хришћана? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Amina Написано Мај 17, 2014 Пријави Подели Написано Мај 17, 2014 Кад смо код твојих пријатеља, колико је исламска вера присутна међу младима (а и старијима) и да ли их стварно занима вера као вера или је у питању више традиционализам, национализам и слично, као што је случај код већине балканских хришћана? Ja mislim da je najveći problem što se sve to što si naveo uglavnom meša jedno sa drugim a ne bi trebalo. Pisala sam ranije o tome da postoje čak roditelji koji decu uče da imaju odbojnost prema određenim stvarima u Srbiji. Kada bi došao da prisustvuješ najobičnijoj fudbalskoj utakmici u Novom Pazaru (ja sam išla par puta kada je gostovao Partizan) ostao bi u čudu kada bi video šta sve izgovaraju dečaci koji imaju ne više od desetak godina. O najekstremnijim navijačima i da ne govorim, bilo je po novinama pre kakve su se gadosti isticale na tribini (ono za žutu kuću). I onda kada povežeš određene elemente, mladu decu, masovne skupove i takve poruke i parole koje ističu oni stariji znaš da ne može ispasti na dobro. Što se tiče konkretno mojih prijatelja, pre svega sam oduševljena što imam desetak drugara muslimanske veroispovesti (pravoslavne neću računati ali bili su i oni naravno) koji su juče i danas otišli sa još dobrih ljudi i celog dana nabacivali nasipe na ugroženim mestima po Šapcu. To su sve meni drage osobe koje se međusobno druže kao što pravi prijatelji trebaju da se druže. Idu jedni drugima na rođendane, zajedno izlaze, zajedno prave razne proslave. Imamo i par drugara starijih po 2-3 godine pa njihovim kolima idemo i napravimo negde izlet leti uz roštilj i piće. U vezi njihove predanosti islamu mogu da ti kažem nešto što verujem da i sam znaš. Znaš recimo da se u islamu strogo zabranjuje svinjsko meso od hrane (i svako jelo koje sadrži svinjetinu) ali imam sijaset tih drugova ili poznanika koji bez problema jedu svinjetinu i ne mare za to. Znam da pojedini od njih potpuno praktikuju islam (poste za vreme Svetih dana, odlaze u džamije..) a pojedini se predstavljaju kao vernici ali veru ne praktikuju u tolikoj meri tj. striktno. Ja sam se recimo bila iznenadila kada sam videla neke devojke iz moje škole, pravoslavne veroispovesti, kako izlaze i provode se na Veliki Petak (sad ne znam, možda to i jeste normalno ali ja bih na njihovom mestu barem taj jedan petak od toliko njih u godini ispoštovala i ostala kući u krugu porodice). Ali isto tako je i kod muslimana, znaju da je u toku post i da teku Sveti dani ali to im ne predstavlja problem da izlaze, piju i provode se (pretpostavljam takođe da znaš da se za vreme Ramazana od jutra do mraka ništa ne sme jesti niti piti već samo noću). Ja sam možda staromodna sa mišljenjem da bi pripadnik bilo koje vere trebao da poštuje makar te Svete dane i praznike, valjda toliko može. Koren svega je ipak u porodici iz koje potičeš, kod mene je specifičan slučaj jer mi je tata iz mešovitog braka, mama je... da kažem "po prirodi" muslimanka kao i tata ali oboje ne praktikuju veru, od kada znam za sebe mogu na prstima ruke prebrojati koliko su puta otišli u džamiju na molitvu. Mislim da i kod njih uloge igraju porodice iz kojih su potekli jer se zna kakav je položaj religija imala za vreme SFRJ, barem sam tako ja čitala i tako su mi pričali da je ateizam tada bio nešto poput "zvaničnog stava" o postojanju Boga i to su propagirali gotovo svi visoki funkcioneri SFRJ. Ostatak ljudi ovde u većini jesu vernici ali možeš ih podeliti u dve-tri grupe, one prave vernike koji znaju da vera treba da širi ljubav i prema pripadnicima drugih religija a ne mržnju, i oni "vernici" potkrepljeni nacionalizmom i napunjeni mržnjom prema svemu što ne smatraju njihovim. Mogu slobodno reći da je ova prva grupa ovih dana išla da pomaže ljudima po Srbiji i na to sam ponosna, nikad ponosnija nisam bila na svoj grad nego za vreme ovih nesrećnih poplava. I volela bih da je svakom mladom Pazarcu i uopšte muslimanu u Srbiji uzor Emir Bekrić (doduše, i on je prešao u pravoslavlje ali ga i dalje muslimani (većinom) vole i poštuju ovde) kao i Asmir Kolašinac (musliman koji je odbio i Tursku i Bosnu da bi nastupao za Srbiju koju smatra svojom zemljom). Opet, izvinjavam se što ovako nadugo i naširoko pišem. Плутон, Vaske, w.a.mozart and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука