Jump to content

Велики Раскол- да ли вјерујете у поновно успостављање јединства Источне и Западне цркве?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ја бих сигурно изабрала да стојим, чак и када би имали клупице ;)

pa eto, suvišno dižeš toliku graju oko ničega, ostani stajat i to je to, tako kod nas rade mnogi mladi po crkvama, svi se natrparaju u predvorje, exonarthex crkve i tamo stoje, niko ni za živu glavu ne bi sjeo u klupu jer šta bi tamo sjedili sa babama i djedama.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Narthex

Подели на овим сајтовима

E moj ti.. od ujedinjenja hriscana ti pravis politicku temu...ne stoji nama vera na putu i u sustini sukoba..., vec politika.. 

Ма ти скрећеш сада са теме: поента и суштина је била да би Ватикан требало да се покаје или бар извине за злочине који су они чинили над Православнима.

То је поента.

И наравно, Ватикан би требало да се одкрекне лажних (погрешних) учења...

Подели на овим сајтовима

To није одговор на моје питање везано за унијате, немој да се тактички извлачиш. :)

Rekao sam ti da ja sam odlučujem o čemu ću pisat i na kakva pitanja odgovorat isto kao i ti, pogotovu ne vidim potrebu toliko o tome pisat ako je o tom bilo toliko puta napisano, čak je tu na forumu bila i posebna téma k tome posvećena i otvorena.. Osim toga su to katolici istočnog obreda isto kao što postoje pravoslavci zapadnog obreda, jedni su nastali misionarenjem Katoličke Crkve na Istoku a drugi misionarenjem Pravoslavne Crkve na Zapadu. Razlika je samo možda u uspješnosti tih misija, neke bile više a neke manje uspješne. Vi takodjer misionarite na tradicionalno katoličkiím područjima i niko vam ne brani tamo otvarat pravoslavne zapadnoobredne crkve što ustvari i radite i takve crkve i zajednice postoje i u Evropi i u Sjevernoj i Južnoj Americi. I ne nazicvamo to misionarenjem nego vraćanjem k katoličanstvi isto kao što vi svoje misije na zapadnohrišćanskim podrušjima nazivate vraánjem na pravoslavlje, dakle radi seč o rekatolizaciji i opravoslavljivanju, takva je to do sada bila terminologija vaša i naša koja se takodjer s obzirom na današnja ekumenska nastojanja ponovo preispituje i revalorizuje..

Подели на овим сајтовима

Ма ти скрећеш сада са теме: поента и суштина је била да би Ватикан требало да се покаје или бар извине за злочине који су они чинили над Православнима.

То је поента.

И наравно, Ватикан би требало да се одкрекне лажних (погрешних) учења...

Ne skrecem, za mene je poenta samo ovo drugo. To "izvinavanje" je samo neko politicko isterivanje pravde. Nit se izvinava krivac, nit izivnjenje prima osteceni. Cista politikazacija.

Za ovo drugo se slazem, to je ono sto treba da se radi.

Kao sto rekoh, ti tu politizujes.. ti mislis da bi se tu ujedinjivao sa vatikanom.. sa papama, i sa njihovim jerejima.. ne brate ti bi se ujedinjavao sa obichnim vernicima katolicke crkve.. oni su ti koji su najbitniji.. telo katolicke crkve...

Ako bi ti sa njima odbio ujedinjivanje zato sto danasnji papa nece da ti se izvini zato sto je neki vatikanski cinovnik uradio nesto pre 90 godina... onda politizujes situaciju. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Rekao sam ti da ja sam odlučujem o čemu ću pisat i na kakva pitanja odgovorat isto kao i ti, pogotovu ne vidim potrebu toliko o tome pisat ako je o tom bilo toliko puta napisano, čak je tu na forumu bila i posebna téma k tome posvećena i otvorena.. Osim toga su to katolici istočnog obreda isto kao što postoje pravoslavci zapadnog obreda, jedni su nastali misionarenjem Katoličke Crkve na Istoku a drugi misionarenjem Pravoslavne Crkve na Zapadu. Razlika je samo možda u uspješnosti tih misija, neke bile više a neke manje uspješne. Vi takodjer misionarite na tradicionalno katoličkiím područjima i niko vam ne brani tamo otvarat pravoslavne zapadnoobredne crkve što ustvari i radite i takve crkve i zajednice postoje i u Evropi i u Sjevernoj i Južnoj Americi. I ne nazicvamo to misionarenjem nego vraćanjem k katoličanstvi isto kao što vi svoje misije na zapadnohrišćanskim podrušjima nazivate vraánjem na pravoslavlje, dakle radi seč o rekatolizaciji i opravoslavljivanju, takva je to do sada bila terminologija vaša i naša koja se takodjer s obzirom na današnja ekumenska nastojanja ponovo preispituje i revalorizuje..

Како чудно за једног теолога, не знати одговорити на просто питање, већ околишати.  Поздрав, и надам се да ћете се једног дана вратити вјери од које потичете, тј Православљу. ;)

Подели на овим сајтовима

Како чудно за једног теолога, не знати одговорити на просто питање, већ околишати.  Поздрав, и надам се да ћете се једног дана вратити вјери од које потичете, тј Православљу. ;)

Ne piši besmislice, kakvo okolišanje, onda nisi u stanju razumjet napisani tekst, disleksija valjda, šta li, mnogo vas je takvih ovdje na forumu koji nisu u stanju razumjet šta im se napisalo ili ne čitaju to što se napisalo ili praznoslove i provociraju tj. pokušavaju biti provokativni ovakvim arogantnim i provokativnim  pitanjima opaskama i prigovorima kao ti sada samo da bi nešto napisali.što nimalo ne liči na nekakav hrišćanski dijalog a nikako nije hrišćanski takvo to ponašanje. Već sam ti odgovorio na to tvoje pitanje, pročitaj to još jeednom, kakvo ti okolišanje vidíš u tom mom odgovoru. Izgleda da ne shvataš šta je tamo napisano jer da shvataš ustanovila bi da je to najdirektniji i najcjelovitiji i najprecizniji odgovor na to tvoje pitanje oko unijata koji postoji i koji je moguće dati, inače se oni kod nas ispravno nazivaju katolici istočnog obreda.

Evo još jednom:

Osim toga su to katolici istočnog obreda isto kao što postoje pravoslavci zapadnog obreda, jedni su nastali misionarenjem Katoličke Crkve na Istoku a drugi misionarenjem Pravoslavne Crkve na Zapadu. Razlika je samo možda u uspješnosti tih misija, neke bile više a neke manje uspješne. Vi takodjer misionarite na tradicionalno katoličkiím područjima i niko vam ne brani tamo otvarat pravoslavne zapadnoobredne crkve što ustvari i radite i takve crkve i zajednice postoje i u Evropi i u Sjevernoj i Južnoj Americi. I ne nazicvamo to misionarenjem nego vraćanjem k katoličanstvi isto kao što vi svoje misije na zapadnohrišćanskim podrušjima nazivate vraánjem na pravoslavlje, dakle radi se o rekatolizaciji i opravoslavljivanju, takva je to do sada bila terminologija vaša i naša koja se takodjer s obzirom na današnja ekumenska nastojanja ponovo preispituje i revalorizuje..

Ne razumijem toliku vašu potrebu za konfliktom koji vas ima valjda ubijedit u to da ste u pravu, vi se osjećate u ispravnpj vjeri samo kad ste u konfliktu s nekim, jedino na osnovu takve suprotstavljenosti i iz konfliktnog odnosa prema okolini crpite svoju istinu i jedino tako ste sigiurni njom?

Подели на овим сајтовима

Ja osobno,verujem da cemo se ponovno ujediniti,ali ne u ekumenističkom,nego u pravom duhu hrišćanskom,jer jedinstvo ce NEOPHODNO BITI!!! Ja osobno,iako sam katolik,obozavam pravoslavne crkve,tj. Postujem ih jako. :)

Јел можеш да објасниш какво је екуменистичко уједињење а какво право, која је разлика ? 

Подели на овим сајтовима

Баш је некако хладно у њима, сам боравак ту, уноси неки немир, а исповједаонице су страшно перверзне  :.mislise.

Hladnoca, nemir, perverzne misli to dolazi iz glave tj vec unaprijed zastupljene predrasude koja zivi u umu i prije nego sto si krocila u njihove hramove. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ne skrecem, za mene je poenta samo ovo drugo. To "izvinavanje" je samo neko politicko isterivanje pravde. Nit se izvinava krivac, nit izivnjenje prima osteceni. Cista politikazacija.

Za ovo drugo se slazem, to je ono sto treba da se radi.

Kao sto rekoh, ti tu politizujes.. ti mislis da bi se tu ujedinjivao sa vatikanom.. sa papama, i sa njihovim jerejima.. ne brate ti bi se ujedinjavao sa obichnim vernicima katolicke crkve.. oni su ti koji su najbitniji.. telo katolicke crkve...

Ako bi ti sa njima odbio ujedinjivanje zato sto danasnji papa nece da ti se izvini zato sto je neki vatikanski cinovnik uradio nesto pre 90 godina... onda politizujes situaciju. 

Ма не треба он мени да се извињава (како ти изврћеш и банализујеш ствари) већ треба да изрази покајање и извињење за вековне злочине почињене над Православним Хришћанима у име папе и Ватикана. Нека се изине Православној Цркви и свим Православним Хришћанима, а не мени.

Не кажем да је то обавезно, али то би значило да је Ватикану стварно стало до искреног дијалога љубави између Хришћана. То би истовремено и значило да се Ватикан одрекао и јеретичког учења о папској ,,непогрешивости", тиме што ће они признати своје грешке из историје. Али не, они канонизују Степинца. Шта то говори? Па говори да Ватикану није стало до искреног дијалога, да Ватикану није до тога, већ је Ватикану намера опет уијаћење, само на модеран начин и другачијим изговорима. Јер ако ти канонизујеш човека за кога је доказано да је подржавао и благосиљао злочине над Православним Србима (који су исто тако Хришћани, део Православне Цркве) онда то показује да теби до дијалога искреног са Православном Црквом није стало.

А ти то схвати како год хоћеш, међутим док год се Ватикан овако понаша- нема говора о искреном дијалогу, већ лажном. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Зар није Ватикан држава и тако сам себе увео у политику ?

Е баш то.

Ако се неко кроз векове бавио политиком онда је то Ватикан.

Папе су одувек имале претензију не само на духовну, него и на световну власт.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ма не треба он мени да се извињава (како ти изврћеш и банализујеш ствари) већ треба да изрази покајање и извињење за вековне злочине почињене над Православним Хришћанима у име папе и Ватикана. Нека се изине Православној Цркви и свим Православним Хришћанима, а не мени.

:Pa ti si taj koji trazish izvinjenje, pokajanje, teras pravdu. Covek se kaje ispred gospoda za svoje grehe, a ne kaje se ispred ljudi za grehe neke institucije. Kao sto rekoh - politizujes stvari, pravis od onosa dveju crkve i brace u hristu politicke prica kako se Toma i Tadic izvinjavali ovom ili onom, pa sad i trenutni papa treba az ono sto su radili pojedini ljudi iz vatikana. 

Не кажем да је то обавезно, али то би значило да је Ватикану стварно стало до искреног дијалога љубави између Хришћана. 

To ne bi znacilo nista. Ali apsolutno nista. To bi bila obichna politikanizacija. Isto ko da je Srbiji stalo do  zrtvi jer se izvinuo Tadic ili Toma... 

Gluposti ciste........ 

Зар није Ватикан држава и тако сам себе увео у политику ?

Ujedinjenje je sa crkvom i sa vernicima a ne sa drzavom i institucijama. 

A vatikan kao drzava nista nije uradio, radili su pojedini odredjeni ljudi u katolickoj crkvi. 

I ove kanonizacije i skrivanja.

problem je sto vi ovde tripujete, da tu ima neka apsolutna kontrola nad kompletnom crkvom i da se zna ko gde sta radi...

Ovde smo imali vladike koje su se upustali u homoseksualni blud, skrivali popove koji lece narkomane lopatama.... a vi mislite da vatikan koji je 10x veca institucija od SPC ima neku kontrolu veliku nad svime sta ko radi.... pa je "zajednicki" skrivala zlocince i podrzavala ustase u sopstvenim redovima.

Protiv izvinjenja nemam nista, ali mi je iritatno sto vi forsirate tu politizaciju religije i medjucrkvenih odnosa. 

Подели на овим сајтовима

:Pa ti si taj koji trazish izvinjenje, pokajanje, teras pravdu. Covek se kaje ispred gospoda za svoje grehe, a ne kaje se ispred ljudi za grehe neke institucije. Kao sto rekoh - politizujes stvari, pravis od onosa dveju crkve i brace u hristu politicke prica kako se Toma i Tadic izvinjavali ovom ili onom, pa sad i trenutni papa treba az ono sto su radili pojedini ljudi iz vatikana. 

Али, да ти кажем- Ватикан није део Цркве Христове још од 1054. године од великог раскола. Црква је Једна и не може она да буде подељена. Постоји само Једна, Света, Саборна и Апостолска Црква Православна, а од ње се 1054. одвојио Ватикан. И то нисам ја измислио, него је такво Учење Православне Цркве, тако су говорили Апостоли, Свети Оци, тако каже Символ Вере. Нема ту никакве ,,политизације", брате, од тог тренутка они нису били део Цркве Божије. Папа је са собом и велики број недужних људи одвео у погибље, натерао их да се клањају њему као ,,непогрешивом Божијем заменику на земљи". Знаш ли колико је људи одведено у погибељ због тога? Не да треба да се кају, него морају да се кају због тога што су учинили. Али, код њих нема уопште ни помисла за покајањем јер су превише горди да би прихватили своје грешке. Превише је папа горд па да каже да је негде погрешио јер тиме се руши њихова прича о ,,непогрешивости" итд. Свети Оци су говорили да се римокатолицима квари света водица јер нема Благослова Духа Светога. Све ово о чему ја говорим, човече, нема никакве везе са политиком, нема ту никакве ,,политизације" о којој ти говориш. Ватикан треба да се одрекне тих лажних учења и да се врати у окриље Једне Свете, Саборне и Апостолске Цркве.

Ватикан није део Цркве и доказ томе јесте оно што је Ватикан вековима радио. Крсташки ратови, инквизиција, насилно католичиње Православних (јеси ли чутао нека можда Пилипенду?), итд- све то нису одлике Цркве, већ напротив. То су одлике секте, која је имала велику моћ у својим рукама и која се није либила тога да немилосрдно уништи оне који су јој стајали на путу. Нису људи џаба говорили да где Ватикан крочи он ту сеје зло, раздор и сукобе.

To ne bi znacilo nista. Ali apsolutno nista. To bi bila obichna politikanizacija. Isto ko da je Srbiji stalo do  zrtvi jer se izvinuo Tadic ili Toma...  Gluposti ciste........ 

Ма не, него треба да канонизују Степинца (а мисе Павелићу се већ одржавау широм Хрватске) и ником ништа, брате мили. Ту нема никакве политизације. Али, зато кад неки Православни Хришћанин каже да би у Хришћанском духу (покајање је један од најважнијих елеманата Хришћанске Вере) и у духу искреног дијалога љубави папе требало да се бар извине за грешке својих претходника-е то је онда тешка ,,политизацација" Како да не.

И наравно да то значи да је дијалог искрен и да то заиста јесте дијалог љубави...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Иначе, кад већ Милосављевић помену политизацију, и Патријарх Павле је својевремено говорио да папа, ако жели да посети Београд, претходно мора да оде у Јасеновац да се поклони јасеновачким мученицима...

Да није и то, по Милосављевићу, некаква ,,политизација"?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Али, да ти кажем- Ватикан није део Цркве Христове још од 1054. године од великог раскола. Црква је Једна и не може она да буде подељена.

A gde sam ja rekao da je vatikan "deo crkve hristove" .. rekao sam da su nam braca u Hristu - sto jesu, sa obzirom da se klanjaju istom gospodu kom i mi. 

badava si pisao.. bolje da si me pazljivo procitao, pa odgovorio na ono sto jesam pisao.

Ма не, него треба да канонизују Степинца (а мисе Павелићу се већ одржавау широм Хрватске) и ником ништа, брате мили. Ту нема никакве политизације. 

Vazda sa tobom jedan te isti problem. Crno belo gledanje, unitarisanje. 

Kazes odredjeni svestnici u RKC su bolesnici koji oce da kanonizuju stepica ili prave mise fasistima. Tacno. 

Ali sta je tu problem konkretno?

Pa i odredjeni svestenici u SPC se ispostave kao bolesnici kada saznamo da prebijaju ljude lopatom, i kada ostanu svestenici sve dok na kraju ne ubiju nekog. 

Papa je odgovoran za ono sto su radili njegovi prethodnici, podjednako koliko je i +Irinej odgovoran za ono sto je radio Peranovic. 

Иначе, кад већ Милосављевић помену политизацију, и Патријарх Павле је својевремено говорио да папа, ако жели да посети Београд, претходно мора да оде у Јасеновац да се поклони јасеновачким мученицима...

Да није и то, по Милосављевићу, некаква ,,политизација"?

Morao bi da mi nadjes tacno sta je rekao, ne mogu da ti odgovorim na tvoju intepreciju +Pavlovih reci.

Dakle nadji mi tacno sta je rekao, direktan citat pa cu da ti kazem jel politizacija ili nije.

Sto se pavla tiche.. bese tema gde smo kacili +Pavla kako isto stoji sa tim katolicima i (ako se ne varam) u zajednickim sluzhbama....

Али, зато кад неки Православни Хришћанин каже да би у Хришћанском духу (покајање је један од најважнијих елеманата Хришћанске Вере) и у духу искреног дијалога љубави папе требало да се бар извине за грешке својих претходника-е то је онда тешка ,,политизацација" Како да не.

Ja ne znam od kad je u hriscanskom duhu pokajanje za tudje grehove. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...