Zawisza Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Nego vratimo se nasoj temi. Iz Dedijerove knjige: od 1941 do 1945. pronacisticki rezim Ante Pavelica sproveo je neke od najstrasnijih zlocina holokausta, ubivsi vise od 800 000 jugoslovenskih gradjana: 750 000 Srba, 60 000 Jevreja i 26 000 Cigana. U ovim zlocinima hrvatske ustase i muslimanksi fundamentaliste je otvoreno podrzavao Vatikan, nadbiskup zagrebacki kardinal Alojzije Stepinac (1898-1960) i Palestinski veliki muftija Jerusalijma Amin al Husieini. Veliki broj ovih zrtava Pavelicevog rezima u NDH je ubijeno u trecem najvecem logoru u ratu, Jasenovcu, gde je 200 000 ljudi, uglavnom pravoslavnih Srba pobijeno. Nekih 240 000 Srba je prekrtsteno u Katolicku veru od strane fundamentalistickih svestenika, sto je bio deo politike: ubiti trecinu, deportovani trecinu, a pounijatiti trecini" Srba, Jevreja i Cigana u NDH. Kad se pominje Dedijer treba pomenuti i Philip Cohen, jevreja, istoričara koji daje svoju verziju kako su započeli masakri i sukobi : «Ustaški masakri nad Srbima počeli su kao odmazda. Između invazije sila Osovine na Jugoslaviju 6. 4. 1941. i prvih masakara ustaša nad Srbima (27. 4. 1941.) četnici su izvršili 11 neprovociranih masakra nad hrvatskim stanovništvom (civilima). Likvidirali su ukupno 246 civila. Ustaške odmazde počele su pak 27.4. hapšenjima i masakrima nad 176 Srba kod Bjelovara. ( Za te žrtve sam napisao da su ničim izazvane, konkretno misleći da ti ljudi nisu pojedinačno ništa bili krivi). Ustaški masovni teror značajno se povećao nakon 22. 06. 1941., kada su se dogodila tri važna događaja: njemačka invazija na Rusiju, partizanski ustanak (u Sisku koliko znam) i smanjenje snaga nemačkih trupa koje su bile prebačene na Istočni front». Činjenica je: «sve i da su (protivno logičnoj težnji da sačuvaju mir i tako učvrste svoj položaj) htele, hrvatske vlasti u prvo vreme nisu mogle preduzeti veće progone, jer još nije postojala izgrađena organizacija vlasti, a kamoli izgrađena, ustrojena i naoružana vojska« Osim Dedijera imamo i dr. Ivo Goldstein i Slavka Goldsteina koji pišu: « Toekom posljednjih desetak godina revizionistička je historiografija u Hrvatskoj razvila tezu da su 1941. Srbi digli ustanak protiv hrvatske države i da su ustaške represalije bile izazvane tim ustankom. No, za takve tvrdnje nema dokaza, jer su događaji od aprila do početka avgusta 1941. tekli upravo obrnutim redom. Delovi jugoslavenske kraljevske vojske u raspadu izvršili su u Bjelovaru od 9. do 13. aprila 1941. dvadesetak pojedinačnih ubistava vojnika i građana hrvatske nacionalnosti, a na povlačenju iz Mostara ubili su 25 meštana Čapljine i okoline, četiri seljaka u selu Cim te spalili više desetaka kuća u selima Cim i Ilići pokraj Mostara. Međutim, to su zločini izoliranih delova poražene vojske, a sličnih u to vreme, pa ni 3,5 sledeća meseca više nema, te se ne može govoriti o ustanku protiv hrvatske države. Prvi masovni zločin, sada, pak, četničkih pristaša nad Hrvatima, dogodio se u Lici 28. juna 1941. godine, kada je u Brotnji pokraj Srba ubijeno 37 Hrvata iz porodice Ivezić«. Goldsteini, dakle, priznaju da su pre zločina nad Srbima izvršeni zločini nad Hrvatima, no tezu da je bilo reč o ustanku protiv hrvatske države odbacuju uz obrazloženje da se radilo o zločinima «izoliranih delova poražene vojske», te da sličnih zločina «u to vreme, pa ni 3,5 sledeća meseca više nema». To, međutim, nije tačno. Kao što je već spomenuto ranije, u aprilskim zločinima sudelovalo je delomično i srpsko civilno stanovništvo, aprilski su zločini nad Hrvatima izvršeni u različitim delovima NDH, a između aprilskih zločina i zločina nad porodicom Ivezić 28. juna izvršeni su brojni zločini nad hrvatskim stanovništvom. Ne razumem zašto Dedijer preskače taj deo i počinje tek sa ustaškim zločinima koji se događaju kasnije. Kad pišem četnici imajte u vidu da se radi o regularnim vojnicima kraljevske vojske. To su elitne jeinice, mislim da imam negde jednu njihovu kamu, rađenu u vojnim zavodima u Kragujevcu koja je bila u formacijskom naoružanju i razlikovala se od standardnog naoružanja. U Blagaju , u noći između 5. i 6. maja, četnici su ubili 5 članova porodice Jose Mravunca, među kojima je bilo i dvoje maloletne dece. U istočnoj je Hercegovini 24. juna izbio tzv. četnički Vidovdanski ustanak, koji je prema srpskim izvorima imao 123 poginula i 200 ranjenih hrvatskih vojnika. Dan iza, 25. juna, četnici su ubili 9 hrvatskih žandara u postaji Lukavac kod Nevesinja, dok su 28. juna u Avatovcu, (gde sam ja provodio najlepše dane pecajući i kupajući se u turskom viru)zaklali 47 Hrvata i zapalili kuće . Srpski publicista Radovan Papić rodom iz Bileće, kaže da je taj ustanak «bio usmjeren protiv NDH i njenih institucija». Ne dugo zatim 30. juna. četnici ovog puta pod vođstvom popa Momčile Đujića ubijaju više od stotinu Hrvata u okolini Knina i Zadra, a istoga dana vrše pokolje Hrvata u Blažuju te u kotarima Derventa, Varcar, Vakuf i Zvornik. Tog dana Sava Derikonja sa svojom jedinicom zaklao je 65 civila u Sjetini. Zatim se nastavljaju pokolji u mnogim mestima i naročito brutalan pokolj izvršen je na praznik sv. Ane. Kada su se iz Kosova kod Knina vraćali hodočasnici. Voz su sa hodočasnicima kod Žitkovca sačekali najpre pripadnici partizanske čete, za koju ne znam ko je predvodio, pošto su utvrdili da u vozu nema vojske pustili su voz, ali na stanici u Vagnju voz je sačekala druga grupa ovog puta četnici, kojom je komandovao ili ih je predvodio Damjan Željković. Vozovođa je bio Lokšmita, čiji je sin po svemu sudeći pripadao grupi koja je sačekala voz kod Žitkovca i propustila ga. Grupa Damjana Željkovića je pokupila sve iz voza i Lokšmita i svih 350 hodočasnika pobila i bacila u jamu Golubnjaču, zajedno sa sveštenikom Waldemarom Maksimilijanom Nestorom koji je prvi ubijeni sveštenik u Drugome svetskom ratu na području bivše Kraljevine Jugoslavije. Istog dana u Bosanskom Grahovu ubijen je i drugi sveštenik odnosno ispekli su ga na ražnju, zvao se Juraj Gospodnetić. Hodočasnike koji su tog dana išli na proslavu sv. Ane u Oštrelj sačekali su četnici, ne znam pod čijom komandom, i sve pobili osim sveštenika Župančića, koji nije bio Hrvat nego Slovenac, i to su znali pa su mu poštedeli život. Posle proglasa koje je sastavio dr. Moljević, kreće jedan silan ustanak u kome učestvuju i četnici i komunisti. Ovo se sve događa pre avgusta 1941. znači pre nego što se NDH uopšte konsolidovala. Mnogo dokumenata koji su mi bili dostupni dok sam bio u Splitu na žalost ostali su tamo. Kasnije je u moju kuću ušao najpre jedan pa drugi i redom i sve je odneseno ili uništeno kako sam ja čuo. Najinteresantniji su bili vezani za neke posleratne "velike" komuniste pa i za zvaničnog Titovog biografa Dedijera. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Biskup Aksamovic iz Djakova koga je Pavelic licno odlikovao zbog toga sto je, kako stoji u Pavelicevom obrazlozenju "njegova ekselencija biskup od pocetka blisko saradjivao sa ustaskim vlastima" je jedan od tih "episkopa" koje bismo, po Zajronu, kao hriscani bili duzni postovati? A posto smo pokazali da ih ne postujemo, Zajron je nezadovoljan nivoom razgovora i nagovestava cak i da nismo dobri hriscani. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Филип Коен је "историчар" класе Б92, односно исто је историчар колико сам и ја стоматолог човек потпуно затрован мржњом према Србима и већи је усташа од оних који су клали народ по Јасеновцу. Драго ми је само што на овој теми "србенда" Завиша полако открива своје право лице. Ево ти мало коментара америчких читалаца: * Looks like a commissioned propaganda written by a person without any academic ethics and knowledge of the history of 19th and 20th century Serbia. * Philip Cohen is a dermatologist (not dentist)who is not a historian, a political scientist, or an investigative political journalist. * He rewrote history and left out the facts. I would suggest to go to the Simon Wiesenthal Center for your factual history of Yugoslavia and the Serbs. Remember what Hitler's propaganda*... * I have only heard of blatant historical revisionism before, but now I can thank Mr. Cohen for giving me a first-hand experience of this praxis. * After reading the review of Serbia's Secret war I must say that it would have to be the biggest single piece of Croatian propaganda I have ever read, * It's a very good book and very well documented... its also confirmed by serbian media (the normal ones). Its definitely not a propaganda but rather a well documented account of event from primary sources. If you know the Balkan circumstances you can find a lot of parallel with the recent wars (Croatia, Bosnia, Kosovo) that have been initiated by Serbia... * Only a Croatia untranationalist could like this steaming pile of manure. For a scholarly, factual view of Yugoslavia during the war, skip this, and skip equally unbalanced Serbian untranationalist tripe and go straight to Tomasevich's War and Revolution in Yugoslavia. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Филип Коен је "историчар" класе Б92, односно исто је историчар колико сам и ја стоматолог човек потпуно затрован мржњом према Србима и већи је усташа од оних који су клали народ по Јасеновцу. Драго ми је само што на овој теми "србенда" Завиша полако открива своје право лице. Ево ти мало коментара америчких читалаца: * Looks like a commissioned propaganda written by a person without any academic ethics and knowledge of the history of 19th and 20th century Serbia. * Philip Cohen is a dermatologist (not dentist)who is not a historian, a political scientist, or an investigative political journalist. * He rewrote history and left out the facts. I would suggest to go to the Simon Wiesenthal Center for your factual history of Yugoslavia and the Serbs. Remember what Hitler's propaganda*... * I have only heard of blatant historical revisionism before, but now I can thank Mr. Cohen for giving me a first-hand experience of this praxis. * After reading the review of Serbia's Secret war I must say that it would have to be the biggest single piece of Croatian propaganda I have ever read, * It's a very good book and very well documented... its also confirmed by serbian media (the normal ones). Its definitely not a propaganda but rather a well documented account of event from primary sources. If you know the Balkan circumstances you can find a lot of parallel with the recent wars (Croatia, Bosnia, Kosovo) that have been initiated by Serbia... * Only a Croatia untranationalist could like this steaming pile of manure. For a scholarly, factual view of Yugoslavia during the war, skip this, and skip equally unbalanced Serbian untranationalist tripe and go straight to Tomasevich's War and Revolution in Yugoslavia. Ovo je stvarno bilo korisno. Ustaska propaganda je i danas ziva i zahvaljujuci Zavishi, vitezu, prijatelju nas Srba, videli smo neka njena dostignuca. Najvise mi se svidja sto vitez objasnjava da su ustaski zlocini dosli kao posledica srpskih. Zapravo onda je sve u redu. Ustase nisu ni cinile zlocine, to su bile samo normalne filipovicevske reakcije na progon i unistavanje Hrvata. Stepinca treba dakle. odmah posvetiti, a onda i Filipovica-Majstorovica. A o blagoslovenom Pavelicu da ne pricam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Зајрон, ти толико немаш појма о Православљу да мислиш да је Васељенски Патријарх некакав православни папа? Да, Васељенски нема никакав мандат да преговара у име читаве Васељенске Православне Цркве, то може само Сабор Патријараха, и то све што њих двојица ћакулају нема по православној еклисиологији никакав обавезујући карактер за све помјесне православне Цркве. А на крају баладе, Васељенски има право да се дружи са ким хоће, а да папу сматра равноправним, заједно би служили Литургију и причестили се из исте чаше, што се не може десити све док Бенедикт не призна да је само један од Патриараха а не "први", док се јавно не покаје за злочине над становништвом Западне Европе у средњем вијеку, те док се не одрекне јеретичких христолошких, богородичних и еклисиолошких догмата. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Ustaska propaganda je i danas ziva i zahvaljujuci Zavishi, vitezu, prijatelju nas Srba, videli smo neka njena dostignuca. Najvise mi se svidja sto vitez objasnjava da su ustaski zlocini dosli kao posledica srpskih. Zapravo onda je sve u redu. Ustase nisu ni cinile zlocine, to su bile samo normalne filipovicevske reakcije na progon i unistavanje Hrvata. Такво је схватање холокауста над Србима у НДХ код наше "браће" католика. Нацизам жив и здрав и дан данас. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Ne razumem taj primitivizam da se Evgeniče baviš mojom ličnošću, kao prvo to nije ni dozvoljeno na forumima a kao drugo ovde se vodi razgovor oko istorijskih činjenica, koje nisu notorne činjenice. Da bi znao, u pravu su notorne činjenice one koje ne treba dokazivati, da je danas sreda ili da je hladno. Ako je Dedijer kompetentan zašto ne bi bio i Golštajn. Molio bih te da izoztaviš bilo kakve epitete uz moje ime u komunikaciji samnom, ako si primetio ja imama poštovanja prema tebi a svako korišćenje epiteta uz nečije ime za mene je samo nečiji bezobrazluk i nevaspitanje koje pokazuje nepoštovanje sagovornika. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Негирање холокауста је у цивилизованим земљама не кршење форумског бонтона, него кривично дјело. Ти си са овим цитатима показао шта заиста мислиш о Србима и о геноциду усташа над не-католицима, односно Јеврејима, Србима и Ромима. Сигурно су и Јевреји и Роми правили злочине над усташама, па су се они "само бранили". Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Зајрон, ти толико немаш појма о Православљу да мислиш да је Васељенски Патријарх некакав православни папа? Да, Васељенски нема никакав мандат да преговара у име читаве Васељенске Православне Цркве, то може само Сабор Патријараха, и то све што њих двојица ћакулају нема по православној еклисиологији никакав обавезујући карактер за све помјесне православне Цркве. А на крају баладе, Васељенски има право да се дружи са ким хоће, а да папу сматра равноправним, заједно би служили Литургију и причестили се из исте чаше, што се не може десити све док Бенедикт не призна да је само један од Патриараха а не "први", док се јавно не покаје за злочине над становништвом Западне Европе у средњем вијеку, те док се не одрекне јеретичких христолошких, богородичних и еклисиолошких догмата. Znam ja o Pravoslavlju više nego što misliš. a također i to da ustvari schizma kako je vi shvatate ni ne postoji, katolička takozvana jeres nikada nije osuđena ni na jednom vašem Saboru oficijalno i saborno ni do danas, pokušaj mi navesti broj/datum/članak tog takvog saborskog kanona pa ćeš uvidjeti da takav ne postoji. A sav spor je (polu)privatnim sporom rimskog Pape i carigradskog Patrijarha i biće izravnan glavno njima dvama a tačno tamo gdje je i nastao. A svi ostali problemi su glavno juridički i jurisdikcjski. Kad se dogovore oni i drugi će potom, ali oni dva imaju prednost, pravo i dužnost započeti, zato im se tamo nitko ne smije za sada u to plesti niti im se suvišno "montirati" prije vremena. Pa kad to krene, ledovi se barem njima dvojicom prvima prolome, tek će onda krenuti ti pravi pregovori, utančavanja i detalji, sve ima svoj red i redoslijed. Priznajem da postoji određeni balast u historijski suvišno "nabubreloj" katoličkoj dogmatici koji će sigurno biti riješen. Ako se pokaže da i to treba žrtvovati za jedinstvo Crkve jer drugačije neće ići učiniće se i tako tim jednim takvim potpisom. A što odluči Papa tako tomu ja budu vjerovati i to ispovijedati pa i kad bi treba proglasio da se povlači u korist Patrijarha +Bartolomeja i da će nam on biti poslije njega Papom. A taj će potom isto onda i kod nas poštovan biti kao i svaki drugi Papa. Mi možemo imati za Papu i Italijana, i Poljaka i Grka i Rusa i Srbina! Mi s tim nikakav problem nemamo! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Мислим да то није ствар јурисдикције него догматике, али нема везе, бато, ја у сваком случају видим да си ти добромамјеран и нормалан човјек, и због тога имаш моје пуно поштовање. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Ne razumem taj primitivizam da se Evgeniče baviš mojom ličnošću, kao prvo to nije ni dozvoljeno na forumima a kao drugo ovde se vodi razgovor oko istorijskih činjenica, koje nisu notorne činjenice. Da bi znao, u pravu su notorne činjenice one koje ne treba dokazivati, da je danas sreda ili da je hladno. Ti si brate i viteze ovde sirio ustasku propagandu. Da si to uradio sa nacistickom u Nemackoj, Rusiji, Izraelu ili Poljskoj, ne bi se tobom bavio neki administrator na forumu, nego odgovarajuci drzavni organ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Негирање холокауста је у цивилизованим земљама не кршење форумског бонтона, него кривично дјело. Ти си са овим цитатима показао шта заиста мислиш о Србима и о геноциду усташа над не-католицима, односно Јеврејима, Србима и Ромима. Сигурно су и Јевреји и Роми правили злочине над усташама, па су се они "само бранили". Браво! :bla: Ево неколико логора...где су убијали Србе... - Логор на острву Паг је један од првих и најзлогласнијих усташких логора и састојао се из два дела: логора Слано и логора Метајна. Формиран је 25. јуна 1941. - Јадовно, логор у који су усташе 1941. одводиле жртве свог терора да би их тамо побиле. Налазио се у једној долини на Велебиту на простору од 1250 m, ограђен бодљикавом жицом високом 4 m; око жице била је постављена стража у дубину од 1 km. - Кроз дечји логор Јастребарско, у периоду 12. јул 1942 – 26. август 1942. прошло је 3.336 деце, од тога више од 2.000 са Козаре. Логор је био под управом часних сестара конгрегације св. Винка Паулског. - Логор Јасеновац. Јасеновац је био логор у истоименом градићу у Хрватској за време Другог светског рата, формиран у августу 1941. године, а ликвидиран априла 1945. године. - ЛОГОРУ У СЛАВОНСКОЈ ПОЖЕГИ - Масакр у Дракулићу је масовно погубљење недужног српског становништва које су починиле усташе 7. фебруара 1942. у околини Бање Луке, тачније у насељима Дракулић, Шарговац, Мотике и у руднику Раковац. - Покољ у српској цркви у селу Драксенићу итд..итд Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Мислим да то није ствар јурисдикције него догматике, али нема везе, бато, ја у сваком случају видим да си ти добромамјеран и нормалан човјек, и због тога имаш моје пуно поштовање. Dobro priznajem da i ja nešto malo karikiram a nešto mnogo pojednostavljujem, ipak je ovo Forum a ne teološki simpozij. Ali je to u biti istina, samo četri najveće zapreke na našoj strani postoje: primat, filoque, bezgrešno začeće i nepogrešivost. Primat i nepogrešivost će biti rješavani zajednički uglavnom u okviru zajedničke prav,/kat. ekleziologije a filioque i dogma o bezgrešnom začeću u okviru zajedničke prav,/kat. dogmatike. A to znači da su u biti problema samo dva! Ostali navodni problemi skoro nisu ni vrijedni spomena, nitko od nas ni katolici ni pravoslavni ne naučavaju recimo bukvalne očigledne totalne zablude, da je Osoba Božjih manje ili više nego tri ili da je Isus rekao ili učinio nešto što nigdje u Jevanđeljima nije zabilježeno niti spomenuto. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Слажем се брате. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Negiranje holokausta je u civilizovanim zemljama ne kršenje forumskog bontona, nego krivično djelo. Ti si sa ovim citatima pokazao šta zaista misliš o Srbima i o genocidu ustaša nad ne-katolicima, odnosno Jevrejima, Srbima i Romima. Sigurno su i Jevreji i Romi pravili zločine nad ustašama, pa su se oni "samo branili". Ni jednom rečenicom nisam negirao holkaust, naprotiv, ukazao sam na dokumenta koja govore o zločinima, ali po tebi "srbenda" ne sme da ukazuje na zločine počinjene od "srbendske" strane. Mogu i da pišem o zločinima ustaša i čak pojedinačno imena da navodim svakog katoličkog sveštenika koji je učestvovao u zločinima. Ali onda ne bi bilo zabavno. Moj već pomenuti prijatelj Radovan govorio: " da nema đavola bio bi jednopartijski sistem a to nije dobro" Uostalom Dedijer je raspolagao dokumentima koja govore o zločinima svih strana, pa i o partizanskoj. Srbenda je bio i četnički komadant Petar Baćović koji nije pokušao da spreči zločin njegovih vojnika na Biokovu . Postoji dokument kojim on 5.septembra 1942. izveštava Mihailovića: „... Naknadno dodajem u vezi odlaska naše kaznene ekspedicije u Ljubuški i Imotski, da su naši četnici... između Ljubuškog i Vrgorca, oderali živa tri katolička sveštenika. Naši četnici ubijali su sve muškarce od 15 godina na više. Žene i deca ispod 15 godina nisu ubijana. 17 sela je potpuno spaljeno...“ Batovićevi četnici su prema izveštaju italijanske obaveštajne službe ubili između 650 i 700 Hrvata. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука