Гости Guest ага пије млеко Написано Јануар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 30, 2010 Из интервјуа: Н: Када говорите о разликама између традиционалног и модерног, доста је у јавности било речи и о начину богослужења, о томе да по новом, просто постоје разлике у самом обреду, зашто је толико важан проблем... +: Одмах да кажем.... Н: Или је то псеудопроблем? +: То је псеудопроблем. Не постоје никакве суштинске разлике у богослужењу. Ја се сећам рецимо од свог детињства, јер да кажем спадам у онај нараштај који је и у оном времену, нгде, рецимо шездесетих година и пре, када сам већ полако сазревао ко дечачић, ипак имао црквени живот и моји родитељи, и моја породица и тако, дакле у сваком, готово, месту, ја сам често као ђак бивао и у разним манастирима, и у разним крајевима, и касније у току студија теологије, свугде су неке ситне разлике увек постојале, али оне су потпуно небитне... Н: Постоје ли у Светој Гори, такве разлике , Светогорским манастирима? +Свугде. На Светој гори не постоји ниједан једини манастир где је типик и начин служења потпуно исти као у другом. Свако има неке своје особености. Рецимо, узмите класичан пример: само код нас Срба постоји слава, и ни кодо ког другог од православних. Каква је то разлика? Никаква. Они имају неке друге, сличне варијанте, у смислу имендана и тако даље. А ово овде, не знам, да ли је завеса дуже или мање, или је нема... Н: Или су неке молитве наглас, неке... +: То је потпуно безначајно. У неким храмовима и нема никакве завесе. И шта ћемо кад смо у прилици, а то је врло чест случај, да због огромног мноштва верника, уопште не служимо у цркви?Служимо напољу, на ливади, било где... Н: Али откуд да се онда уопште такве ствари намећу као проблеми и као предмети сукоба? +: Ја мислим да је то предмет за размишљање и за анализу, која није у овом тренутку могућа, јер би изискивала више времена, али мислим да су разлози дубље природе, можда су психогени, културолошки и други, али уопште идеја, да је могућно униформисати, унифицирати, живот и његово изобиље, је просто неостварљива и, да кажем, некаква утопистичка идеја, а с друге стране то не значи да је дозвољена и легитимна свачија самовоља и екпериментисање. Ту наравно мра постојати опет,овај, традиционални, здрави приступ, где се уважавају неке разлике, које су увек постојале, и које нису битне, које ништа не угрожавају. Напротив, у неким случајевима су веома корисне, али да се никако не дозволи прелажење једне црте, иза које ми добијамо некакав експериментални карактер богослужења или било какве праксе у цркви. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 30, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2010 +: ?? ?????? ?? ?? ?? ??????? ?? ?????????? ? ?? ???????, ???? ???? ? ???? ???????? ??????, ??? ?? ?????????? ???? ???????, ??? ?????? ?? ?? ??????? ????? ???????, ????? ?? ?????????, ???????????? ? ?????, ??? ?????? ?????, ?? ?? ??????? ????????????, ???????????, ????? ? ?????? ???????, ?? ?????? ???????????? ?, ?? ?????, ??????? ??????????? ?????, ? ? ????? ?????? ?? ?? ????? ?? ?? ????????? ? ????????? ??????? ???????? ? ???????????????. ?? ??????? ??? ????????? ????,????, ?????????????, ?????? ???????, ??? ?? ????????? ???? ???????, ???? ?? ???? ?????????, ? ???? ???? ?????, ???? ????? ?? ??????????. ????????, ? ????? ??????????? ?? ????? ???????, ??? ?? ?? ?????? ?? ??????? ????????? ????? ????, ??? ???? ?? ???????? ??????? ??????????????? ???????? ??????????? ??? ???? ????? ?????? ? ?????. ???? ??! ??????? ?? ?????????? ? ??????? ???? ?? ? ???? ???????? ??????? ???????? ? ?????? ?????? ?? ?????? ?????? ??????????? ?????. ???? ???? ??????????? ??????? ??????? ?????? ???????? ?????? ??????? ? ??????????? ? ?? ?? ???? ????? ???? ? ??????. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јануар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 30, 2010 Даће Бог брате, нашим молитвама. 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Јануар 30, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2010 dada spam spam http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 30, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2010 dada spam spam Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
banana Написано Јануар 30, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2010 tako je.da se mi pomolimo Gospodu da se ova dilema sto pre razresi i da se vladike i vernici vise ne dele. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука