Jump to content

"Проблем око богослужења јесте псеудопроблем"-еп. Иринеј бачки

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• Гости
Guest ага пије млеко

Из интервјуа:

Н: Када говорите о разликама између традиционалног и модерног, доста је у јавности било речи и о начину богослужења, о томе да по новом, просто постоје разлике у самом обреду, зашто је толико важан проблем...

+: Одмах да кажем....

Н: Или је то псеудопроблем?

+: То је псеудопроблем. Не постоје никакве суштинске разлике у богослужењу. Ја се сећам рецимо од свог детињства, јер да кажем спадам у онај нараштај који је и у оном времену, нгде, рецимо шездесетих година и пре, када сам већ полако сазревао ко дечачић, ипак имао црквени живот и моји родитељи, и моја породица и тако, дакле у сваком, готово, месту, ја сам често као ђак бивао и у разним манастирима, и у разним крајевима, и касније у току студија теологије, свугде су неке ситне разлике увек постојале, али оне су потпуно небитне...

Н: Постоје ли у Светој Гори, такве разлике , Светогорским манастирима?

+Свугде. На Светој гори не постоји ниједан једини манастир где је типик и начин служења потпуно исти као у другом. Свако има неке своје особености. Рецимо, узмите класичан пример: само код нас Срба постоји слава, и ни кодо ког другог од православних. Каква је то разлика? Никаква. Они имају неке друге, сличне варијанте, у смислу имендана и тако даље. А ово овде, не знам, да ли је завеса дуже или мање, или је нема...

Н: Или су неке молитве наглас, неке...

+: То је потпуно безначајно. У неким храмовима и нема никакве завесе. И шта ћемо кад смо у прилици, а то је врло чест случај, да због огромног мноштва верника, уопште не служимо у цркви?Служимо напољу, на ливади, било где...

Н: Али откуд да се онда уопште такве ствари намећу као проблеми и као предмети сукоба?

+: Ја мислим да је то предмет за размишљање и за анализу, која није у овом тренутку могућа, јер би изискивала више времена, али мислим да су разлози дубље природе, можда су психогени, културолошки и други, али уопште идеја, да је могућно униформисати, унифицирати,  живот и његово изобиље, је просто неостварљива и, да кажем, некаква утопистичка идеја, а с друге стране то не значи да је дозвољена и легитимна свачија самовоља и екпериментисање. Ту наравно мра постојати опет,овај, традиционални, здрави приступ, где се уважавају неке разлике, које су увек постојале, и које нису битне, које ништа не угрожавају. Напротив, у неким случајевима су веома корисне, али да се никако не дозволи прелажење једне црте, иза које ми добијамо некакав експериментални карактер богослужења или било какве праксе у цркви.

Подели на овим сајтовима

+: ?? ?????? ?? ?? ?? ??????? ?? ?????????? ? ?? ???????, ???? ???? ? ???? ???????? ??????, ??? ?? ?????????? ???? ???????, ??? ?????? ?? ?? ??????? ????? ???????, ????? ?? ?????????, ???????????? ? ?????, ??? ?????? ?????, ?? ?? ??????? ????????????, ???????????,  ????? ? ?????? ???????, ?? ?????? ???????????? ?, ?? ?????, ??????? ??????????? ?????, ? ? ????? ?????? ?? ?? ????? ?? ?? ????????? ? ????????? ??????? ???????? ? ???????????????. ?? ??????? ??? ????????? ????,????, ?????????????, ?????? ???????, ??? ?? ????????? ???? ???????, ???? ?? ???? ?????????, ? ???? ???? ?????, ???? ????? ?? ??????????. ????????, ? ????? ??????????? ?? ????? ???????, ??? ?? ?? ?????? ?? ??????? ????????? ????? ????, ??? ???? ?? ???????? ??????? ??????????????? ???????? ??????????? ??? ???? ????? ?????? ? ?????.

???? ??! ??????? ?? ?????????? ? ??????? ???? ?? ? ???? ???????? ??????? ???????? ? ?????? ?????? ?? ?????? ?????? ??????????? ?????. ???? ???? ??????????? ??????? ??????? ?????? ???????? ?????? ??????? ? ??????????? ? ?? ?? ???? ????? ???? ? ??????.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...