Драгана. Написано Април 28, 2014 Пријави Подели Написано Април 28, 2014 У Цркви нема ни Грка, ни Србина, ни Руса, ни Румуна итд. већ само Хришћана, то и мој свештеник често каже на проповједи. Питам се колико је заиста то истина у пракси у Православној Цркви?Раскол са Македонском Православном Црквом се нпр. искључиво десио због националног идентитета и тежње Македонаца за својом националном црквом. Исто тако и Св. Сава је створио Српску Православну Цркву, па се ја питам, ако нација не игра битну улогу у Хришћанству, због чега постоје разне националне цркве? Тања1, Калеидоскоп and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Април 28, 2014 Пријави Подели Написано Април 28, 2014 Шта мислиш, како је вера одиграла улогу у формирању националног идентитета и на који начин утиче ово у вези са твојим питањима . На који начин и под којим околностима је вера/религија утицала на национални идентитет? Тиме питање њеног места у друштву представља област. Свест фактора који карактеришу сваку земљу у односу на религију/веру? Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Април 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 28, 2014 Шта мислиш, како је вера одиграла улогу у формирању националног идентитета и на који начин утиче ово у вези са твојим питањима . На који начин и под којим околностима је вера/религија утицала на национални идентитет? Код Срба је вјера сасвим сигурно одиграла велику улогу и изградњи нашег националног идентитета, код других народа не знам. Светосавље је Православље српског стила и искуство, једино ми имамо напримјер крсну славу. Питам се ако нација не игра велику улогу у Хришћанству, зашто толико спорова између националних цркава?Ако нација није битна, због чега инсистирање Македонаца на МПЦ или због чега одбијање СПЦ да призна МПЦ?Христос је наднационалан јер је Богочовјек, и према томе сматрам да је велика грешка што се Православци споре око таквих питања аутокефалности. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Април 28, 2014 Пријави Подели Написано Април 28, 2014 Више и чешће чујемо да вера представља и значи идентитет појединца, што само по себи не би требало да буде проблем. Моје мишљење је да се често се прати дискурс негативног ефекта, јер су изједначени верска свест и интеркултурална неслагања и сукоби. Не може се рећи да Бог плаши и ствара несигурност и неповерење. Ово је резултат појаве мултикултуралног друштва с циљем да се има наслеђе на столу (често, материјално), па то даје повода да се интензивно дискутује и оголи до те мере... посебно да се питање утицаја религије/вере шири на нацију, посебно на национални идентитет. Због тога су Македонци и Црногорци инсистирали на своју цркву. Интеракција између националног идентитета и религије/вере тако је постла врућа тема у светлу наведеног развоја. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Април 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 28, 2014 ЦПЦ и МПЦ се не могу поредити, јер ову прву је створио рашчињени Мираш Дедејић, а МПЦ је створена од православних епископа са територије Македоније (мада незаконито). ЦПЦ је нешто као секта, док се то не може рећи за МПЦ. Све у свему дај Боже да дође до јединства а прије свега за спас православних душа у БЈРМ. Наша СПЦ условљава разговоре са МПЦ са ослобађањем +Јована,а са друге стране може водити дијалог са РКЦ без икаквих условљавања...по мени је то лицемјерно, али авај, виши интереси су у питању... NemanjaVa је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 28, 2014 Пријави Подели Написано Април 28, 2014 У праву си ЦПЦ и МПЦ се не могу поредити . ЦПЦ још увек није почела са отимањем цркава и манастира од СПЦ , а и СГ још не затвара епископе СПЦ . Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Април 28, 2014 Пријави Подели Написано Април 28, 2014 ЦПЦ и МПЦ се не могу поредити, јер ову прву је створио рашчињени Мираш Дедејић, а МПЦ је створена од православних епископа са територије Македоније (мада незаконито). За мене су и једна и друга чисто олош. Тако да не глумим финоћу. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Април 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 28, 2014 У праву си ЦПЦ и МПЦ се не могу поредити . ЦПЦ још увек није почела са отимањем цркава и манастира од СПЦ , а и СГ још не затвара епископе СПЦ . Ако смо сви једно у Христу и ако не постоје земаљске разлике, како то да Православац може отети цркву од Православца?Значи ипак национализам и те како игра велику улогу у Православној Цркви, па и у нашој Помесној СПЦ. ЦПЦ још није почела да преузима светиње СПЦ јер је минорна група у ЦГ, док МПЦ обухвата скоро све Православце који живе на простору БЈРМ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Калеидоскоп Написано Април 28, 2014 Пријави Подели Написано Април 28, 2014 Христос воскресе!Сама чињеница да постоји национални предзнак за означење помесних Цркава јесте проблем. Ја сматрам да су се политички проблеми са именом државе Македоније пренешени и на црковно поље.Оно што је најгоре у свему, што се тиче МПЦ, јесте то да је Јован у тамници и да не постоји евхаристијско јединство, у условима кад, по мени као лаик, не постоје разлози да се држи верни народ у Македонији (или бар највећи део, коме и сам припадам) у изолацију.Христос и Његова Љубав је мера свега на овом свету, бар за нас, као православни хршићани, и у Христу требамо решавати неспоразума, не изван Њега (и Цркве).Христос воскресе! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Април 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 28, 2014 За мене су и једна и друга чисто олош. А РКЦ?Они су по теби сигурно фини и добри, са њима можемо да разговарамо, да се молимо, ма шта су они то лоше урадили...мало покрштавали Србе насилно, мало проглашавали злочинце за светитеље, мало спаљивали људе јер су њихове ријечи биле у супротности са земаљским интересима Ватикана итд...али са РКЦ се и даље може разговарати и братимити. Лицемерје обично! NemanjaVa and Натан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Април 28, 2014 Пријави Подели Написано Април 28, 2014 А РКЦ?Они су по теби сигурно фини и добри, са њима можемо да разговарамо, да се молимо, ма шта су они то лоше урадили...мало покрштавали Србе насилно, мало проглашавали злочинце за светитеље, мало спаљивали људе јер су њихове ријечи биле у супротности са земаљским интересима Ватикана итд...али са РКЦ се и даље може разговарати и братимити. Лицемерје обично! Обраћаш се мени када кажеш са РКЦ се и даље може разговарати и братимити или се обраћаш публици која чита тему? О РКЦ се нигде нисам изјаснила, према томе, не разумем зашто ме цитираш у том контексту. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Април 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 28, 2014 Обраћаш се мени када кажеш са РКЦ се и даље може разговарати и братимити или се обраћаш публици која чита тему? Обраћам се већини корисника овог форума, који подржавају РКЦ. Не знам да ли себе убрајаш у већину? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 28, 2014 Пријави Подели Написано Април 28, 2014 Jeste licemerje, ali fokus ne treba da nam bude na tome. Sto se tice nacionalne odrednice SPC, ima zasto je tako i opet treba gledati samo ono sto je korisno. Prica o muvi i pceli. Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Април 28, 2014 Пријави Подели Написано Април 28, 2014 Обраћам се већини корисника овог форума, који подржавају РКЦ. Не знам да ли себе убрајаш у већину? Онда немој да ме цитираш, ја нисам већина корисника. Убрајам се у себе и немој нагађати. Они су по теби сигурно фини и добри Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 28, 2014 Пријави Подели Написано Април 28, 2014 Ако смо сви једно у Христу и ако не постоје земаљске разлике, како то да Православац може отети цркву од Православца? Не може . Зато нико и не признаје МПЦ као православну цркву . Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука