Juanito Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Evo opet da ponovim - Rusi jesu svakako daleko jos od idealnog drustva, ali je Zapad bez ikakve sumnje jos dalje... Ово је сигурно тачно ако говоримо о идеалном друштву по твојој мери... Justin Waters and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Ево, хронолошки, само део ствари из текста, да случајно код идолопоклоника одређене идеологије/стране света не буде да неко било шта прича из острашћености: 1. Област Доњецка неће ући у састав Русије, нити се иде на то, макар не за сада. 2. Аутор појма нема о "стратегији" Милошевића, јер се упецао на причу да се радило о српском националисти. Милошевић је био Југословен који појма није имао шта да ради у датој ситуацији, и једина му је стратегија била да одуговлачи док не смисли шта ће (он се све до 1994. борио за СФР Југославију, рецимо. То је само једна од многих глупости које је радио, док се прост народ палио на њега. Рећи да је он "освајао територије" је тек колосална глупост, ал да не ширимо тему.). Шта је у Путиновој глави, немам појма, али чисто сумњам да је оволико неспособан и несвесан историјских околности попут Милошевића. 3. Путина Украјина није ни интересовала цела (када кажем "Путин", мислим на Русију, јер је глупост да се у озбиљној држави један човек пита за све), него делови настањени Русима. Крим је геостратешки најзначајнија тачка у целом том региону, јер ко контролише Крим контролише цело Црно море, а источна Украјина има индустрију и ресурсе. Никада и никога није интересовало прозападно становништво, за које се још од независности Украјине нико није ни могао надати да ће у било којој варијанти бити проруско. 4. Што се утицаја на економију Русије тиче, прерано је говорити о томе. Наравно да ће у прво време бити шока на економију због пада рубље и прихватања нове територије, али аутор испушта из вида да се ради о областима са великим потенцијалом (што не значи да није у праву, него само да није темељно одрадио анализу). Такође, од санкција нема ништа, то се зна већ десетак дана, не знам одакле му утицај санкција у дугорочној калкулацији. Када се праве овакве пројекције, тешко је и помислити какав ће бити дугорочан утицај оваквих тектонских (гео)политичких промена на стање појединачних економија. Рећи да економије земаља ЕУ неће трпети је тек глупост, сами њихови привредници су вршили страшне притиске на своје владе да не улазе у сукобе са Русијом јер ће њихове националне економије да трпе. 5. Да "маскирани ослободиоци" умарширају у Естонију и Литванију је тек колосална глупост, која не завређује озбиљније коментарисање од констатације да се ради о колосалној глупости. 6. У цитирању става Солжењицина о некој појави, аутор би требало да зна да је исти Солжењицин пред смрт писао хвалоспеве о Путиновој политици, и да је прогнозирао да је Путин спасилац Русије од ере Јељцина, ере понижености Русије. Толико о озбиљности самог аутора. 7. Русија није избачена из Г8, нити ће бити већих санкција од ових тренутних, које су више нешто као морални презир, уколико ситуација не ескалира даље, то су сами европски лидери поручивали. 8. Што се тиче осталих квалификација које аутор даје, не улазим у то, могуће је и да је у праву, једноставно не могу да знам Путинове унутрашње процесе, али бих се суздржао од таквих оцена ако бих хтео да ме неко сматра озбиљним а не острашћеним, јер мислим да ни аутор није квалификован да даје такве оцене. Ово је само површна анализа текста од стране некога ко површно прати одређене догађаје и зна нешто мало о историјским и геополитичким приликама. Када би неко озбиљан узео да ради темељну анализу овог текста, верујем да би количина глупости била толика да би комотно свака реченица могла да се прецрта. R.Žiskar, Gordana ., Crveni Baron and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Што се тиче плана Б, то би требало да забрине и земље западне европе, пре коју годину је била озбиљна фрка кад су славине на гасоводима привремено заврнуте. Сећам се да је тада Србија помогла Сарајеву да се не посмрзавају... Тако да су упућенији вероватно већ почели да цепају дрва за наредну грејну сезону http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Russia http://www.cbsnews.com/news/does-russian-oil-trump-possible-european-sanctions/ Ма санкције ће погодити и Европу (посебно источну), ту нема никакве сумње, али мање него Русију. Разлика је у томе што ЕУ углавном има развијену тржишну привреду па то може да поднесе, руска економија почива пре свега на извозу природних ресурса, а уређена је скоро средњевековно - на скоро феудалној олигархији. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Kако си ово изједначио са вређањем не знам, али баш је интересантно видети понекад нечије право лице. Ма да бре... Занимљиво како си моје "право лице" тако брзо уочио, а "право лице" људи који већ деценијама трују народ не видиш. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Ne znam sta bi ti drugo rek`o, nego da jos gledas svet kroz zute naocare, tj. da ga gledas veoma naivno i povrsno. A sto se tice Rusa, naravno da su daleko od idealnog, ali to sto ti sad kazes nije ni izbliza slika njihovog celog drustva, nego pre nesto na nivou statisticke greske. Ne znam sta da kazem za tvoje gledanje kada ignorises malu cinjenicu da ne samo da imaju psihoapte koji haraju ulicom, prebijaju na mrtvo ime pedere i imigrante i onda to kace po popularnim ruskim drustvenim sajtovima, i josh na to imaju podrsku u ruskoj dumi. Ti to nazivas - statistickom greskom. Osim toga, mozda `oces da kazes da ovoga nabrojanog nema na Zapadu? `Ajde ipak da drzimo oci otvorene, ne ide zmureci... Pa ajde daj mi primer gde na zapadu neko moze da prebije nekog zato sto je peder, azijat, imigrant, da to okaci na sajt i da ima iza sebe kompletnu organizaciju koja ima podrsku unutar neke zapadne vlade? Pricam naravno o unutrasnjoj politici. Pogledaj ko je biznismen u Rusiji, pogledja ko je biznismen na zapadu.. pa mi reci iskreno sa kojim bi pre radio posao, sa ruskim biznismenom il sa zapadnim? Ovde u ostalom imas ljude koji zive i radi i u Rusiji, i na Zapadu.... a imas i neke koji su bili na oba "Fronta" pa mozes da ih pitas da ti uporede. Nemam bas nista protiv jedne zdrave kritike na bilo ciji racun, ali nemoguce je da covek ne primeti da jedan deo vas ovde sasvim pristrasno i idealisticki (ideoloski?) gleda na Zapad, a optuzuje svakog neistomisljenika da je ne znam ti ja rusofil, ovofil, onofil... Naprotiv, samo po onome sto vidim. Nikakve veze sa ideologijom niti bilo cime, vec gledam kako drustvo u Rusiji nece da se izbori i tolerise ocigledne probleme. Dok zapadno drustvo ne tolerise te probleme. Rasizam, prebijanje pedera, biznismene kriminalce - zapadno drustvo ne tolerise. Rusko tolerise. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Ne znam sta bi ti drugo rek`o, nego da jos gledas svet kroz zute naocare, tj. da ga gledas veoma naivno i povrsno. A sto se tice Rusa, naravno da su daleko od idealnog, ali to sto ti sad kazes nije ni izbliza slika njihovog celog drustva, nego pre nesto na nivou statisticke greske. Osim toga, mozda `oces da kazes da ovoga nabrojanog nema na Zapadu? `Ajde ipak da drzimo oci otvorene, ne ide zmureci... Nemam bas nista protiv jedne zdrave kritike na bilo ciji racun, ali nemoguce je da covek ne primeti da jedan deo vas ovde sasvim pristrasno i idealisticki (ideoloski?) gleda na Zapad, a optuzuje svakog neistomisljenika da je ne znam ti ja rusofil, ovofil, onofil... Evo opet da ponovim - Rusi jesu svakako daleko jos od idealnog drustva, ali je Zapad bez ikakve sumnje jos dalje... Мени се чини да нема никакве потребе о томе трошити речи... Мож` да будеш русофил, кинофил или шта `оћеш, али очигледна чињеница је да на западу влада већа слобода, да су друштва слободнија - у смислу индивидуалних права, појединца. Мислим на живот обичног грађанина који гледа своја посла и `оће да живи нормално. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Мож` да будеш русофил, кинофил или шта `оћеш, али очигледна чињеница је да на западу влада већа слобода, да су друштва слободнија - у смислу индивидуалних права, појединца. Мислим на живот обичног грађанина који гледа своја посла и `оће да живи нормално. Zahvaljujuci socijalistickim idejama ... za tu slobodu danas na zapadu samo njima se moze zahvaliti ... Malo off topic Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Zahvaljujuci socijalistickim idejama ... tu slobodu danas na zapasu samo njima se moze zahvaliti ... Zanimljivo da to kazes.... a sta je vladalo u Rusiji do malo pre? Zar ne bese ono hard kor socijalizam? I jel u americi sloboda zahvaljujuci socijalistickim idejama? Zemlja koja se gradila na antisocijalizmu? hmmmm :.mislise. Ja bih pre rekao da je to zahvaljujuci libelaristickim i demokratskim idejama na kojima modern evropska civilizacija pociva oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Zanimljivo da to kazes.... a sta je vladalo u Rusiji do malo pre? Zar ne bese ono hard kor socijalizam? I jel u americi sloboda zahvaljujuci socijalistickim idejama? Zemlja koja se gradila na antisocijalizmu? hmmmm :.mislise. Ja bih pre rekao da je to zahvaljujuci libelaristickim i demokratskim idejama na kojima modern evropska civilizacija pociva Ne zahvaljujuci real socijaliuzmu sovjetskog tipa vec zahvaljujuci socijalistickim idejama i idejama ravnopravnosti. Sovjetski socijalizam i oktobarska revolucija su samo to ubrzali u ostatku sveta upravo zbog straha od istih takvih revolucija ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Ne zahvaljujuci real socijaliuzmu sovjetskog tipa vec zahvaljujuci socijalistickim idejama i idejama ravnopravnosti. Sovjetski socijalizam i oktobarska revolucija su samo to ubrzali u ostatku sveta upravo zbog straha od istih takvih revolucija ... Pa dobro navedi mi neke znacajne evropske socijaliste, politicare, filozofe - koji su izgradili modernu evropu. Inace nemoj da mesamo ideje ravnopravnosti sa socijalizmom. Ravnopravnost je jedno, socijalizam je nesto drugo. Ravnopravnost je temelj libelarnih ideologija, jednakost u pravima(ravno pravanost). Socijalizam se zalaze za drugu vrstu jednakosti, ekonomsku. Libelarizam i libertanijanizam su pravnopravni. Socijalizam nije, socijalizam oduzima pravo nad svojinom to jes oduzima ti pravo da zaradis vise nego sto ti drzava dozvoli. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Слобода на западу се темељи на поштовању права појединца која порекло имају у британској либералној традицији (још од Магна Карте, па преко филозофа као што су Хобс, Џон Лок итд.), па онда америчком "Bill of Rights" итд. Економски аспект поштовања индивидуалних слобода довео је до индустријске револуције и општег благостања - друштва у коме огромна већина може да живи без оскудице ствари потребних за основне људске потребе (стан, храна, образовање итд.) што је хиљадама година пре тога било незамисливо. Социјалистичке идеје тај процес углавном коче и успоравају. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Социјалистичке идеје тај процес углавном коче и успоравају. I na prosvetiteljskoj revoluciji, samo ne znam kakve to veze ima sa socijalizmom. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Ма санкције ће погодити и Европу (посебно источну), ту нема никакве сумње, али мање него Русију. Разлика је у томе што ЕУ углавном има развијену тржишну привреду па то може да поднесе, руска економија почива пре свега на извозу природних ресурса, а уређена је скоро средњевековно - на скоро феудалној олигархији. Шта значи да ће погодити Русију више? Ако гледаш животни стандард средње класе, мислим да ће санкције погодити више ЕУ. Ако гледаш милионере и олигархе, вероватно ће више изгубити Руски милионери. Али они би изгубили највише да се пусти Украјина. Јер видели смо шта се код нас ради са милионерима и тајкунима, имовина се отима и даје ЕУ тајкунима и милионерима. То кажем зато што је руска средња класа има много нижи стандард него средња класа у ЕУ. А они што имају више, увек више и губе. Русија ће сачувати своја рудна богатства, ако их због санкција буде мање експлоатисала, што је добро за њену будућност. Јер не могу се довека експлоатисати, има и ту краја. Економија због тога ће морати да се мења, и да се преорјентишу више на производњу, а мање на увоз. Руси су много жилав народ, и до скора су живели много горе, тако да их то неће пуно погодити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Шта значи да ће погодити Русију више? Ако гледаш животни стандард средње класе, мислим да ће санкције погодити више ЕУ. Ако гледаш милионере и олигархе, вероватно ће више изгубити Руски милионери. Али они би изгубили највише да се пусти Украјина. Јер видели смо шта се код нас ради са милионерима и тајкунима, имовина се отима и даје ЕУ тајкунима и милионерима. То кажем зато што је руска средња класа има много нижи стандард него средња класа у ЕУ. А они што имају више, увек више и губе. Русија ће сачувати своја рудна богатства, ако их због санкција буде мање експлоатисала, што је добро за њену будућност. Јер не могу се довека експлоатисати, има и ту краја. Економија због тога ће морати да се мења, и да се преорјентишу више на производњу, а мање на увоз. Руси су много жилав народ, и до скора су живели много горе, тако да их то неће пуно погодити. Zasto je uopste bitno koga ce pogoditi vise sankcije.... ja sam pre razmisljao o tome... ali nikom sankcije nisu u interesu... ni ruskom ni evropskom narodu. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Шта значи да ће погодити Русију више? Објашњено је у почетном тексту: Ruska pozicija je u ekonomskom smislu nezavidna. Udeo EU u ruskoj spoljnoj trgovni je 45% dok je obrnuta cifra 10%, i to je znatno veća na Istoku nego na Zapadu. To vam govori da će bilo kakve sankcije mnogo više pogoditi Rusiju nego EU, a u EU više istočne članice nego zapadne. I to takođe govori da sadašnje oklevanje zapadnoevropskih zemalja da uvedu strože sankcije nema nikakve veze sa ekonomskim interesom ili strahom od ekonomskih šteta već samo i isključivo sa kukavičlukom i jalovom nadom da će se stvar sama rešiti. Američki i britanski izvoz u Rusiju je samo 1% njihovog ukupnog izvoza, u slučaju Nemačke 3,3%. То значи да ће санкције погодити скоро 50% руске економије, а само око 10% европске. Руски гас јесте веома важан за ЕУ, али није незаменљив. Они су без њега живели деценијама сасвим добро. Тачно је да је руски народ спреман да трпи све и свашта, то нам је изгледа заједничко... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука