w.a.mozart Написано Јул 18, 2009 Пријави Подели Написано Јул 18, 2009 nesto slicno sam nasao jedino kod sv. maksima ispovednika ali mi nije jasno bas....cak mislim da ukazuje na predestinaciju ali bez krsenja slobodne volje,ako je tako nesto moguce Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
O Goran K Написано Јул 18, 2009 Пријави Подели Написано Јул 18, 2009 nesto slicno sam nasao jedino kod sv. maksima ispovednika ali mi nije jasno bas....cak mislim da ukazuje na predestinaciju ali bez krsenja slobodne volje,ako je tako nesto moguce Božije predznanje ne ukida slobodnu volju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 18, 2009 Пријави Подели Написано Јул 18, 2009 da ,ali kako nesto sto ne postoji moze imati slobodnu volju da postoji.... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Јул 18, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 18, 2009 Како о. Горане размишљаш о рађању? Како Ти размишљаш о импулсу живота, шта тера једну мушку полну ћелију да дође до јајне ћелије? Некада смо о овоме говорили и мени се много допало Твоје објашњење, волео бих да га поделиш са осталим учесницима форума. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
O Goran K Написано Јул 18, 2009 Пријави Подели Написано Јул 18, 2009 da ,ali kako nesto sto ne postoji moze imati slobodnu volju da postoji....Slobodna volja po?inje sa postojanjem. Ona je osnovi života.A život se projavljuje kao žudnja za postojanjem i zato ne protivure?i Bogu.Da je Bog iznedrio svet iz sebe postojanje ne bi imalo slobodnu volju ali ga Bog stvara ni iz ?ega te stoga u pozitivnom potencijalu a ne u negativnom u smislu kao da Bog name?e Svetu bi?e, koje on ne želi.Ukoliko možemo da otkrijemo osnovu sopstvenog postojanja na?i ?emo i volju za postojanjem sopstvenog bi?a koje ne protivure?i Bogu,ujedno ne gube?i slobodnu volju. Ovo su neka moja razmišljanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
O Goran K Написано Јул 18, 2009 Пријави Подели Написано Јул 18, 2009 ???? ?. ?????? ????????? ? ??????? ???? ?? ????????? ? ??????? ??????, ??? ???? ????? ????? ????? ?????? ?? ???? ?? ????? ??????? ?????? ??? ? ????? ???????? ? ???? ?? ????? ?????? ????? ?????????, ????? ??? ?? ?? ??????? ?? ??????? ?????????? ??????.Mislim da su geneti?ari u svetu nauke osvetlili mnoge nedoumice predhodnih generacija.Tako da i po ovom pitanju možemo o?ekivati zadovoljavaju?e odgovore.Jedno je ?injenica , da postoji obostrana že? polnih ?elija za sjedinjenjem.I te su ?elije nosioci svesnosti, one su živa bi?a prožeta željom za sjedinjenjem. Orgazmi?ki bljesak koji se javlja u zanosu zadovoljstva pri seksualnom kontaktu u osnovi je iskustva i polnih ?elija muškarca i žene pri sjedinjenju.Sva lepota formiranja života i lepota detinjstva nosi taj potencijal energije orgazmi?kog trzaja polnih ?elija.Iz te eksplozije se formira oblik zivota pod Božijim okriljem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Август 12, 2009 Пријави Подели Написано Август 12, 2009 Нисам приметио да ова тема постоји негде засебно, а најлогичније ми је да је сврстам овде. Оци исправљајте ако сам промашио. Дакле, ја сам заузео слушалачку позицију и желим да чујем шта то конкретно значи кад кажемо да смо ми слободни у Христу. Наравно, прихватам и теоријске анализе и ставове, али ме превасходно интересује пракса. Како размишљате? ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikadel Написано Август 12, 2009 Пријави Подели Написано Август 12, 2009 Бог је љубав. Дао нам је апсолутну слободу,да бирамо добро или зло. А да смо створени да будемо нагонски добри, онда ми не би имали слободну вољу, и онда Бог не би био оно што јесте. Моје мишљење. Vise volim da me mrze zbog onog sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam. Kurt Cobain Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Август 12, 2009 Пријави Подели Написано Август 12, 2009 da živimo po Zakonu zato što volimo Boga ( Hrista) a ne zato što ga se plašimoTo je sloboda u Hristu a ne sloboda od Hrista 1312_womens Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Август 12, 2009 Пријави Подели Написано Август 12, 2009 Љуби и чини што ти је воља.Ко има Духа Светога-тај је слободан.Монаси су најслободнији људи:нити брину шта ће обући,шта ће јести,шта ће обути већ им је сав живот усмјерен на пост и молитву и то је слобода,док ми робујемо храни,пићу,одјећи,обући.... pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sergije Написано Август 12, 2009 Пријави Подели Написано Август 12, 2009 Опет, дете моје....Шта је то апсолутно... Дефинисање појмова је јако битно... То што ми називамо апсолутно слободом је једно наше појмовно одређене. Можемо да каѕемо и само слобода...То не мења ситуацију. Апсолутно је нешто ка чему тежимо, и то апсолутно се стиче у односу са Оним ко то може да подари...Повлачи много ствари за собом. Неком другом приликом више о томе.Питање за ДЕДУ: ДА ли у слободи могу да постоје ограничења? пс мислим да ћеш да полудиш због мене Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
istjazatelj Написано Август 13, 2009 Пријави Подели Написано Август 13, 2009 Sloboda u Hristu znaci samo i iskljucivo jedno-voljeti onako kako Hristos voli ....voljeti po obrascu Hristove ljubavi...Kada tako ljubimo-tada stanje nase volje nije vise (samo) prosto stanje ne mogucnosti gresenja-nego je to stanje koje obuhvata celokupnog covjeka-pored volje i um i srce-i to troje u stanju ljubvenog zagrljaja sa Hristom postaju jedno....celokupni covjek(do tada razdjeljen i rascjepkan,šizofren i ko zna kakav sve ne)sakuplja se u jednu "tacku"-postaje cjelovit-postaje istinska licnost-postaje "onaj koji jeste" - jer ga takvim cini ONAJ KOJI JESTE...Tada se dar slobode preobrazava u dar ljubavi-u nacin naseg postojanja...i tek tada je neko u stanju istinski da voli... Tek se za ovakvo stanje moze reci da je to stanje istinske slobode u Hristu-naravno po daru svakoga od nas jer mjera te slobode srazmjerna je mjeri naseg dara....ali i naseg podviga... Prakticno-to znaci delatno voljeti sve i svakoga...oslobodjen od svih prirodnih nuznosti i datosti... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Slusalica Написано Август 13, 2009 Пријави Подели Написано Август 13, 2009 Sloboda u Hristu znaci samo i iskljucivo jedno-voljeti onako kako Hristos voli ....voljeti po obrascu Hristove ljubavi...Kada tako ljubimo-tada stanje nase volje nije vise (samo) prosto stanje ne mogucnosti gresenja-nego je to stanje koje obuhvata celokupnog covjeka-pored volje i um i srce-i to troje u stanju ljubvenog zagrljaja sa Hristom postaju jedno....celokupni covjek(do tada razdjeljen i rascjepkan,šizofren i ko zna kakav sve ne)sakuplja se u jednu "tacku"-postaje cjelovit-postaje istinska licnost-postaje "onaj koji jeste" - jer ga takvim cini ONAJ KOJI JESTE...Tada se dar slobode preobrazava u dar ljubavi-u nacin naseg postojanja...i tek tada je neko u stanju istinski da voli... Tek se za ovakvo stanje moze reci da je to stanje istinske slobode u Hristu-naravno po daru svakoga od nas jer mjera te slobode srazmjerna je mjeri naseg dara....ali i naseg podviga... Prakticno-to znaci delatno voljeti sve i svakoga...oslobodjen od svih prirodnih nuznosti i datosti... lepo receno.Blagodat Gospodnja kada je na nama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Август 13, 2009 Пријави Подели Написано Август 13, 2009 kada ljudi nisu u Gospodu i Gospod u njima - to sto se uopsteno podrazumeva pod pojmom sloboda uvek je ograniceno nekim ili necim(politika,drzava,zakoni,policija,norme,obicaji...).I uglavnom ljudi smatraju da ta sloboda znaci mogucnost da izaberes po svojoj volji,bilo to dobro ili lose(sto donekle i jeste tacno) a da ti niko ne zabrani i ne kaze ni rec.ali u takvom shvatanju postoji opasnost da svojim izborom(koji bi trebalo da predstavlja izraz nase slobodne volje)izaberemo nesto sto nas onda nadalje ogranicava.Mi mislimo da smo slobodni jer smo tako izabrali ali u stvari smo se ogranicili - primer - izabrali smo drogu,slobodni smo i mozemo,ali da li mi posle ostajemo slobodni?Ne,jer smo stvorili u sebi potrebu,prvo psihicku a posle i fizicku,bez koje ne mozemo posle,i od koje zavisi da li cemo biti u dobrom raspolozenju,ili u krajnjem slucaju da li cemo preziveti naredni dan.Cigarete isto,ljudi imaju takvo shvatanje da svoju slobodu projavljuju time sto su izabrali da konzumiraju nikotin(bez obzira sto su im govorili da je to lose,slobodni su i izabiraju ono sto zele)i opet prestaju da budu slobodni jer kad god krenu negde oni moraju da ponesu zalihe jer bez toga vise ne mogu... A sloboda u Hristu bi bila sloboda odgovornosti,sto znaci da mi svakim svojim izborom i dalje ostajemo slobodni.I kad se nadjemo pred izborom dobrog ili loseg i u mogucnosti smo da izaberemo i lose i svesni smo toga(niko nas ne primorava da izaberemo dobro) i mi ipak izaberemo dobro mi i dalje otvaramo sebi mogucnosti za nove izbore,a birajuci dobro priblizavamo se Hristu...I onda imamo svest da nas zakoni,norme,pravila uopste ne ogranicavaju (oni su ipak napravljeni da bi odrzali taj neki red i poredak) jer mi i sami nikada ne bismo izabrali da cinimo nesto sto bi narusilo taj red,ne zato sto ne smemo nego zato sto ne zelimo... Slobodom u Hristu mi biramo ono sto je dobro i ostajemo slobodni,odgovorno cuvamo taj dar koji nam je dao Gospod,dar po kome smo mi upravo ikone Bozje,tom slobodom mi i najvise nalikujemo Bogu... "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Август 13, 2009 Пријави Подели Написано Август 13, 2009 Narkomanija,nikotinizam i slicno - jasno je.Ostalo...pretpostavljam da upravo to sto smo u Hristu,tj to sto se mi svim silama trudimo da spoznajemo volju njegovu i da obitavamo u njemu(molimo se da nas usmeri,koristimo post,metanije kao sredstva za ociscenje,smirenje,pricescujemo se stalno kako bi bukvalno progledali,citamo i ucimo sta je Bogougodno,savete slusamo od nasih duhovnika,svestenika,dajemo sve od sebe da nam ljubav bude smisao i osnova...)mislim da je to upravo i jedino to ono po cemu se mi kao pravoslavni hriscani i clanovi crkvenih zajednica razlikujemo od onih koji to nisu i da nam to sveukupno daje sansu da koliko toliko razlikujemo dobro od zla.Mislim da se stalno ucimo toj vestini i svaka situacija je lekcija iz koje treba da uhvatimo poentu(nista se ne desava slucajno,Gospod nas kontinuirano vaspitava),ucenjem gradimo zivote mudro i mislim da nikad i nismo stopostotno sigurni da li postupamo bas kako treba,svaki dogadjaj,svaka provera nase duhovne istrajnosti je prica za sebe,vrlo kompleksna tako da nema kalupa ili recepta kog se moxemo striktno drzati....Uzdamo se u Duha Utesitelja da nam da prave reci,molimo se Bogu da nam da oci da vidimo svoje greske,da nas on sam vodi pravim putem....Trudimo se da svemu pristupamo s ljubavlju,da nam ljubav bude prizma kroz koju cemo da dozivljavamo i odnosimo se prema svetu i u svetu...i nekako tako...nisam pametna :smiley: "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука