Mamica Forumska Написано Март 29, 2011 Пријави Подели Написано Март 29, 2011 Pomaže Bog doktore! Kako i zašto dolazi do oboljenja kože "vitiligo"?Da li se može liječiti ili bar ublažiti?Hvala! "Samo nas ljubav može spasiti!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Март 29, 2011 Пријави Подели Написано Март 29, 2011 Somnabulizam (mjesečarstvo) je oblik kvalitativnog poremećaja svijesti. U toku sna dolazi do aktiviranja motorike, dok se svijest i dalje nalazi u stanju sna. Tada dijete (rijetko odrasle osobe) ustaju u snu, hodaju ili obavljaju neke radnje. U ovom stanju dolazi do razdvajanja (disocijacije) motorike od svijesti, tako da je motorička aktivnost budna, a mozak spava, odnosno svijest je u stanju sna. Mjesečarsto se javlja kod epilepsija i kod disocijativnih neuroza, kada ima neko simbolično značenje (način ustajanja, hodanja, obavljanja radnji). Nadam se da sam Vam pomogao! Хвала Вам! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Март 30, 2011 Пријави Подели Написано Март 30, 2011 Витилиго или леукодермија је хронично стечено обољење коже, које се јавља у виду глатких, белих мрља на различитим деловима тела. То је једно од најчешћих обољења из групе хипопигментацијских поремећаја. Тачан узрок болести је сложен и није у потпуности разјашњен. У 30% случајева болест је наследна. Претпоставља се да долази до разарања меланоцита (ћелија које производе кожни пигмент меланин) из још непознатих разлога. Као остали чиниоци који доприносе болести се помињу поновљене опекотине од сунца, трауме, емоционални стрес, а све чешће се витилиго посматра као аутоимуно обољење. Ова болест није заразна и јавља се у свим животним добима, код оба пола. Инциденца оболевања износи око 1-2%. Назив витилиго потиче од латинске речи vitium (мана) или vitelius (беле мрље на телећем крзну). Знакови болести Витилиго се јавља у виду јасно ограничених млечно белих поља различите величине, обично кружног облика и обично симетричног распореда. Промене су најчешће на кожи изнад зглобова прстију, лактова, колена, око природних отвора (очи, нос, уста, анус, вагина), око пупка, у пазушним јамама итд. Понекад може бити захваћена и орална или генитална слузокожа и длаке. Код половине оболелих флеке се појављују пре њихове 20-те године. Оне могу да расту или да остану исте током времена. Забележени су и случајеви репигментације, а делови коже заражени витилигом могу да се померају, да мењају облик и сл. Етиологија Витилиго је повезан са аутоимуним и заразним болестима, поготово хипо- и хиперфункцијом тироидне жлезде. Испитивање које је спровео Енглески медицински журнал (England Journal of Medicine), која је обухватила 656 испитаника из 114 породица, указала је на повезаност ове болести са неколико мутација на NALP1 гену. Овај ген, који се налази на 17-ом хромозому, је део каскаде која регулише инфламацију и смрт ћелија, укључујући и ћелије беле крвне лозе задужене за имуни одговор. Ген NALP1 је добро изражен у Т ћелијама и Лангерхансовим ћелијама, које су део аутоимуног система коже. Од 656 испитаника, 219 је имало само витилиго, 70 је имало витилиго удружен са аутоимуном болести штитне жлезде, а 60 испитаника је имало ову и остале аутоимуне болести. У једној од мутација на NALP1 протеину, аминокиселина леуцин је замењена хистидином. Оригинална структура протеина је добро очувана у току еволуције код великог броја врста, што сведочи о његовој изузетној важности. Психолошке последице Витилиго може да има озбиљан утицај на ментално стање и здравље оболелих. Ово се нарочито односи на тамнопуте пацијенте, код којих је разлика између нормалне и депигментисане коже посебно изражена. У неким културама оболели од витилига су "означени". Они се понекад сматрају злим или изопаченим и остали чланови заједнице их избегавају. Оболели такође могу да се осећају депресивно, због ових етикетација. Са друге стране, људи са витилигом могу да прођу без икаквих психолошких последица и да наставе нормалан живот. Дијагноза и лечење Дијагноза се поставља на основу клиничке слике, а потврђује патохистолошким налазом (након биопсије). Постоје бројни начини да се оболела кожа "камуфлира" употребом шминке и осталих козметичких производа. Један од начина укључује избегавање сунчања, како би се смањила разлика између пигментисане и оболеле коже. Ипак, сунчеви зраци могу и да подстакну регенерацију меланоцита и повратак нормалног пигмента. Фототерапија је такође благотворна. Излагање дуготаласним ултраљубичастим зрацима у комбинацији са леком Псорален (терапија позната као "PUVA") дала је добре резултате. Такође се користе и ултраљубичасти зраци таласне дужине 311-313 nm, која не укључује употребу лекова. У ту сврху се користе посебне флуоресцентне лампе или уређаји са оптичким влакнима, који третирају велике површине у кратком временском интервалу. Крајем октобра 2004. године лекари су успешно извели трансплантацију меланоцита у подручја коже захваћена витилигом, што је резултирало потпуном репигментацијом. Процедура подразумева узимање танких слојева пигментисане коже из глутеалне регије пацијента. Из ње се затим издвајају меланоцити и припремају за пресађивање. Површина која се третира се припреми помоћу медицинског ласера и након тога се уграђују припремљени меланоцитни "калемови". Након три недеље тај део се излаже ултраљубичастом светлу, а исти поступак се понавља и након два месеца. Код великог броја пацијената (73-84%) уследила је потпуна репигментација. Осим ових метода лечења, користе се и кортикостероиди (локално током 1-2 месеца), депигментација преосталих пигментних делова код веома проширених витилигинозних промена итд. Прогноза Ток и прогноза су непредвидиви. Могућа је спонтана репигментација, али обично промене постепено напредују. Удружења за помоћ и подршку оболелим Групе и удружења за подршку људима са витилигом имају за циљ да образују и информишу оболеле, да им објасне све видове различитих терапијсих поступака и пруже подршку других људи који се носе са истим проблемом. Највеће овакво удружење на свету је Vitiligo Support International. Ово непрофитно удружење обезбеђује бесплатан приступ форуму, собама за разговор посетилаца, делу са најчешће постављаним питањима, информацијама, чланцима итд. Надам се да сам Вам помогао!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mamica Forumska Написано Март 30, 2011 Пријави Подели Написано Март 30, 2011 Hvala Vam doktore na iscrpnom odgovoru!Mnogo će mi biti od koristi, jer bih željela pomoći jednoj meni jako dragoj osobi, koja u poslednje vrijeme ima problem ove vrste.Svako dobro Vam želim!!! "Samo nas ljubav može spasiti!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rada ex guscije pero Написано Април 6, 2011 Пријави Подели Написано Април 6, 2011 Pomaže Bog doktore brate 4chsmu1 posavjetujte me dr mi preporucuje hijaluronske injekcije za obn hrskavice koljena.Jedna košta 50 km,a trebalo bi da primim 5 kom.Znam da imaju neki lijekovi sa tom kiselinom koji se piju,koji su isto skupi ali nešto jefiniji. Mene zanima koja je razlika jer nemam para ni za injekc ni za lijekove,ali ako bih već "nekako do para" da znam kako ih je bolje upotrijebiti. Izvinjavam se,mogla sam ovo pitatai i svog dr ali eto nisam isus-sinai sad ne mogu do nj .Bogorodica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Април 7, 2011 Пријави Подели Написано Април 7, 2011 Колико је важна добра циркулација крви, и као превентива а истовремено као и "помоћ" медикаментацији према уоченим обољењима? 0205_whistling "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Април 7, 2011 Пријави Подели Написано Април 7, 2011 Prvo mi recite koja je Vasa dijagnoza,tj.o kakvom oboljenju kolena se radi,zatim koliko imate godina,i da li se lecite jos od neceg? Mozete mi poslati i privatnu poruku sa ovim podacima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Април 7, 2011 Пријави Подели Написано Април 7, 2011 Колико је важна добра циркулација крви, и као превентива а истовремено као и "помоћ" медикаментацији према уоченим обољењима? 0212_rolleyes stadaradim girl_jumping Naravno da je dobra cirkulacija bitna,jer mnogi lekovi putem krvi,tj.krvotoka i dolaze do svog ciljnog organa,a i ako je cirkulacija dobra,ti organi su bolje snabdeveni krvlju,a samim tim i supstancama neophodnim za dobro funkcionisanje celog organizma!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Април 7, 2011 Пријави Подели Написано Април 7, 2011 Naravno da je dobra cirkulacija bitna,jer mnogi lekovi putem krvi,tj.krvotoka i dolaze do svog ciljnog organa,a i ako je cirkulacija dobra,ti organi su bolje snabdeveni krvlju,a samim tim i supstancama neophodnim za dobro funkcionisanje celog organizma!!! Даље ме интересује, како препарати за побољшање циркулације које уносимо орално, могу побољшати циркулацију не мењајући вискозитет крви, кад због слабе циркулације нутријенти и кисеоник не долазе до свих ћелија од којих се састоје орагни за метаболизам? 0409_feel "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Април 9, 2011 Пријави Подели Написано Април 9, 2011 Pa za odgovor na ovo pitanje moram da se obratim nekom od mojih kolega internista ili farmaceuta,na ovakvo pitanje bojim se ne mogu najbolje da Vam odgovorim,ipak sam ja buduci radiolog .mislise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Април 9, 2011 Пријави Подели Написано Април 9, 2011 Naravno da je dobra cirkulacija bitna,jer mnogi lekovi putem krvi,tj.krvotoka i dolaze do svog ciljnog organa,a i ako je cirkulacija dobra,ti organi su bolje snabdeveni krvlju,a samim tim i supstancama neophodnim za dobro funkcionisanje celog organizma!!! Даље ме интересује, како препарати за побољшање циркулације које уносимо орално, могу побољшати циркулацију не мењајући вискозитет крви, кад због слабе циркулације нутријенти и кисеоник не долазе до свих ћелија од којих се састоје орагни за метаболизам? whackado Уколико не мењају вискозитет крви, такви препарати најчешће узрокују општу вазодилатацију, која може да резултује црвенилом коже и осећајем топлине по целом телу, лабилним артеријским крвним притиском и хипотензијом, вртоглавицом, несаницом, главобољама, некад и гастроинтестиналним поремећајима, палпитацијама и срчаном инсуфицијенцијом... а опет и то побољшање перфузије наших органа нема ефекта ако је особа анемична нпр... такође крвни судови који су у знатној мери захваћени атеросклеротичним процесом не могу се ширити под дејством лекова... prst ka dole "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Април 10, 2011 Пријави Подели Написано Април 10, 2011 Draga Antoneta,hvala Vam na pomoci!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Април 10, 2011 Пријави Подели Написано Април 10, 2011 Хвала на одлуци да мало продискутујемо ово питање које сам поставио. 0442_feel 0442_feel 0442_feel Ускоро ћу представити и сопствене закључке, али пре тога још мало информација ако ми можете пружити. Која је сврха терапије третманом у хипербаричној комори? Постоје ли ограничења међу пацијентима, односно постоје ли обољења која су доказано контраиндикована третману у хипербаричној комори? Који је просечни "број" терапија у ХБК-и и зна ли се уопште цена једног третмана? dance67890 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Април 10, 2011 Пријави Подели Написано Април 10, 2011 Hiperbarična medicina se zasniva na jednom leku: čistom kiseoniku koji se udiše pod pritiskom većim od atmosferskog, u specijalnim uređajima - hiperbaričnim komorama. Kiseonik je neophodan za odvijanje svih životnih procesa; osnovna je supstanca života. Bez hrane čovek može da preživi 30 do 40 dana, bez vode 3 do 4 dana, a bez kiseonika samo 3 do 4 minuta! Uzrok ili posledica najvećeg broja bolesti je smanjenje ili prestanak transporta kiseonika do ćelija kao krajnjih korisnika i sledstvena patnja ćelije, tkiva, organa i organizma u celini (hipoksija ili anoksija). Blagovremena primena kiseonika pod pritiskom (HBO) sprečava ostećenje ćelije i organizam u celini izazvanog nedostatkom kiseonika i dovodi do izlečenja, regeneracije i potpunog oporavka organizma ako je oštećenje već nastalo. Organski sistemi za disanje, srce, pluća i krvotok imaju osnovnu funkciju da organizmu dopreme kiseonik. Srce zdravog čoveka dnevno pumpa skoro 8.000 litara krvi, a organizam potrosi 368 litara kiseonika. Veliki potrošači kiseonika su moždano tkivo, mišićno tkivo, organi za varenje itd. Terapijsko dejstvo kiseonika poznato je od njegovog "otkrivanja" (Pristly i Lavoisier, oko 1750. god.). Od tada je korišćen više nego bilo koji terapijski supstrat poznat čoveku. Primenjivan u svim bolnicama sveta pomoću katetera, kiseoničkog šatora, maski, injekcija, inkubatora, lokalnih aplikacija, a samo u specijalizovanim institucijama u posebnim uređajima – hiperbaričnim komorama. Neželjeni efekti kiseonika dobro su proučeni i praktično zanemarivi. Zbog takvih terapijskih kararkteristika, J. H. Jacobson je na Prvom internacionalnom kongresu za primenu hiperbaričnog kiseonika (Amsterdam, 1963. god.). svoje predavanje započeo rečima: "Primena kiseonika pod pritiskom većim od atmosferskog, predstavlja napredak koji se po značaju može meriti sa uvođenjem transfuzije krvi i antibiotika u terapiji" Dejstvo HBO difuzno povećava količinu kiseonika u ćelijama na račun rastvorenog kiseonika u plazmi čime se koriguje hipoksija i smanjuje zapaljenska reakcija tkiva HBO poboljšava cirkulaciju krvi, poboljšanjem reologijskih svojstava (smanjuje viskoznost plazme, povećava elastičnost membrane eritrocita, smanjuje agregaciju trombocita i leukocita) i ubrzanjem neoangiogeneze (stvaranje novih mreža krvnih kapilara) HBO dovodi do smanjenja obima i brže rastvorljivosti, a time i bržeg odstranjenja gasnih mehurića iz organizma (što je od izuzetne važnosti kod dekompresione bolesti ronilaca i gasne embolije) HBO povećava odbrambene sposobnosti organizma (povećava fagocitnu sposobnost leukocita), ima direktno bakteriostatsko i baktericidno delovanje HBO potencira delovanje određenih antibiotika, hemoterapeutika, diuretika, antiaritmika i citostatika HBO ima snažan antiedematozni učinak (smanjenje otoka) izazivajući vazokonstrikciju i brži oporavak intraendotelnih kompleksa krvnih sudova HBO podiže nivo antioksidacione odbrane organizma, čime usporava procese starenja ćelija HBO normalizuje energetske, metaboličke i funkcionalne procese u ćeliji HBO povećava osetljivost malignih ćelija na jonizujuće zračenje i smanjuje "nus" efekte zračenja HBOT ometa stvaranje toksičnih metabolita i podstiče detoksikaciju i deblokiranje toksinima inaktiviranog hemoglobina, mioglobina i citohromoksidaze (značajno kod trovanja s CO (ugljen monoksid), i drugim gasovima i parama) HBO aktivira hipoksijom narušene biosintetske i reparacione procese i tako omogućava zarastanje hroničnih rana HBO ubrzava regeneraciju nervnog tkiva, poboljšava nervnu provodljivost i smanjuje spazam HBO poboljšava psihofizičku kondiciju i deluje antistresno, pa se koristi i kod sportista za brži oporavak nakon povreda i brže sticanje psihofizičke kondicije. Indikacije Dekompresiona bolest, gasna embolija, gasna gangrena, trovanje ugljen monoksidom, moždani infarkt nakon akutne faze, srčani infarkt nakon akutne faze, opekotine, bolesti arterija i vena: arteroskleroza, Raynaudova i Burgerova bolest, tromboembolije, venski ulkusi, angina pektoris, vaskulitisi kod autoimunih bolesti, migrene i druge vazomotorične glavobolje, vaskularna impotencija i vaskularni sterilitet, šećerna bolest i komplikacije šećerne bolesti (oštećenje krvnih sudova, gangrene i ishemije, oštećenje vida, oštećenje bubrega), akutna psorijaza, sporozarastajuće rane, arterijski i venski ulkusi, postradijaciona nekroza kože, mekih tkiva i radijacioni cistitisi i enteritisi, želudačni i duodenalni ulkusi, ulcerozni i pseudomembranozni kolitisi, virusni, toksični i infektivni hepatitisi, ciroza jetre, reumatoidni artritis, bronhijalna astma, multipla skleroza, sindromi kranijalnih nerava (n. trigeminus, n. facijalis), polineuropatije, skleroderma, staračka demencija i Parkinsonov sindrom, osteomijelitis, akutna gluvoća, Menierov sindrom i vrtoglavice vaskularnog porekla, herpes simplex i zoster, akutna ishemija retine i retinalni arteritisi. Priprema pacijenta Kada ste još kod kuće Oprati telo i kosu, nakon čega ne koristiti ni jedan kozmetički preparat (mirisi, kreme, make-up, ruž za usne, lak za kosu i čak lak za nokte). Obrijati bradu i skratiti brkove, tako da ne ometaju stavljanje oronazalne maske za kiseonik. Poželjno je biti obučen u 100% pamučnu odeću (bez sintetike, svile ili vune). Za vreme HBO u ishrani izostaviti namirnice koje nadimaju ili neugodno mirišu, kao i sredstva koja smanjuju uračunljivost (alkohol, opojna sredstva...). Zbog mogućeg znojenja ili drugih potreba svakako ponesite pamučnu maramicu ili mali peškir. Za ulazak u RK (rekompresijska komora) poneti sa sobom sobne papuče ili neku drugu obuću. Pre ulaska u RK Dobro proučiti pismena uputstva za boravak u RK. Neophodna protetska pomagala (npr. pacemaker, srčani zalisci, slušna proteza i sl.) moraju imati atest za funkcioniranje u hiperbaričnim uslovima i o postojanju istih obavezno obavestiti osoblje. Skinuti mobilne zubne proteze, očna sočiva i druga pomagala. Eventualne rane trebaju biti prekrivene samo suvom sterilnom gazom ili ovlaženom vodenim rastvorom sredstava koja ne isparavaju i nisu ni u jednom obliku zapaljiva ili pomagači gorenja. Isprazniti džepove i izuzev pamučne maramice ili malog peškira ne unositi ništa u RK, a posebno ne unositi lako zapaljive ili eksplozivne predmete, zatim one koji se pod pritiskom oštećuju (satovi, bočice, nalivpera, tekstmarkeri, mobilne telefone), nadalje gume za žvakanje, bombone ili jelo. Tokom boravka u RK Usta moraju biti prazna (bez guma za žvakanje ili bombona). Sesti na određeno mesto i ne dirati uređaje. Tokom promena pritiska bolesnici započinju razgovor s pratiocem samo ako imaju tegobe. Kada je pritisak stabilan, dopušta se međusobni razgovor. Masku za disanje kiseonika samo priljubiti na lice, a pratilac je obavezan da je fiksira i da otvori ventile udaha i izdaha. Paziti da maska čitavo vreme udisanja kiseonika dobro prileže, jer samo tako ćete zaista udisati čist kiseonik i izdahnute gasove odstranjivati van RK. Kod pojave tegoba u bilo kojoj fazi terapije ili makar sumnje da nešto nije u redu, odmah podignuti ruku i mahanjem dlanom prema pratiocu skrenuti mu pažnju na sebe. Isto se odnosi i na prijavljivanje smetnji pre samog početka svake terapije o kojima obavezno mora biti izvešteno medicinsko osoblje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Април 11, 2011 Пријави Подели Написано Април 11, 2011 Draga Antoneta,hvala Vam na pomoci!!! algabacaju Kolokvijum iz farmakologije svez..... .mislise..... jos uvek :group111:... "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука