Jump to content

Да ли постоји "духовни стаж"? Откад сте у Цркви?

Препоручена порука

• Гости

прва асоцијација са овом темом ме је диреткно бацила на https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,3962.0.html

Onda, na toj temi nisam odgovorio bio sam propustio ....

Po meni, je vrlo vazan duhovni staz u Crkvi, kada sa nekim razgovaram.

A takodje je to bilo bitno i u ranoj Crkvi, nije mogao svako da se krsti , i odmah čim poželi kao sada...

U monaštvu, takodje je trebalo najmanje 3 godine da provedeš u statusu iskušenika pa onda, ako zaslužiš i istrješ, da primiš "monaški obraz" ...(od ovoga se odustaje u poslednje vreme!).

Opet, u Crkvi je vrlo jasna jerarhija po starešinstvu. Ne može djakon da sedne na mestu patrijarha, ni na mestu sveštenika ali niti na mestu starije djakona.....

Takodje, ne moze od iskusenika neko za mesec dana da postne Patrijarh....proste su stvari.

Utoliko je i ovo pitane egzistencijalnije, kada neko ko je nestrucan, neiskusan (a iskustvo je pravoslavnoj Crkvi najvaynija stvar, i ne stice se za godinu ili dve nego godinama i decenijama), a ovo se cesto desava kod nas, pocene da uci jos neiskusnije od sebe.

Smatram kada bi se postovale ove stvari u Crkvi, ne bi imali danas iskušenja kakva imamo, da svaki tinejdžer može da blati Patrijarha, Sabor i Sinod ...sada postoji anarhija u Crkvi, niko nikaoga ne poštuje.

Misim da sam odgovorio nekome ko je pitao, zasto je pokrenuta ova tema....

Dakle, da bi se bolje (upo)znali .... :cheesy:

Ko me je problem, kao meni, da se izjasni, ne mora ... :cheesy:  razumemo.

Подели на овим сајтовима

• Гости

A takodje je to bilo bitno i u ranoj Crkvi, nije mogao svako da se krsti , i odmah čim poželi kao sada...

U monaštvu, takodje je trebalo najmanje 3 godine da provedeš u statusu iskušenika pa onda, ako zaslužiš i istrješ, da primiš "monaški obraz" ...(od ovoga se odustaje u poslednje vreme!).

Opet, u Crkvi je vrlo jasna jerarhija po starešinstvu. Ne može djakon da sedne na mestu patrijarha, ni na mestu sveštenika ali niti na mestu starije djakona.....

Takodje, ne moze od iskusenika neko za mesec dana da postne Patrijarh....proste su stvari.

Utoliko je i ovo pitane egzistencijalnije, kada neko ko je nestrucan, neiskusan (a iskustvo je pravoslavnoj Crkvi najvaynija stvar, i ne stice se za godinu ili dve nego godinama i decenijama), a ovo se cesto desava kod nas, pocene da uci jos neiskusnije od sebe.

Smatram kada bi se postovale ove stvari u Crkvi, ne bi imali danas iskušenja kakva imamo, da svaki tinejdžer može da blati Patrijarha, Sabor i Sinod ...sada postoji anarhija u Crkvi, niko nikaoga ne poštuje.

Подели на овим сајтовима

Slazem se sa o.Agapijem da je bitno koliko dugo je neko u Crkvi.Iskustvo je vazno u svemu.Nerviraju me ljudi,koji su juce krenuli u Crkvu,a danas hoce da propovedaju.

"Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији."

Подели на овим сајтовима

Наравно да постоји нешто шта се може назвати "духовни стаж". Апостол Павле говори о слабој и о лакој храни а такође и ово "невоља гради трпљење, трпљење искуство, искуство наду а нада не постиђује". Неко ће одмах на ово да одговори како је баш сам апостол Павле имао врло мали "духовни стаж", међутим он је од малих ногу био верујући човек тако да то пада у воду.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Pomaze Bog braco i sestre!

Resih da i ja kazem nesto o mom tzv."stazu" u Crkvi.Miloscu  Bozjom krstila sam se 1991.godine u svojoj 27-oj godini,zajedno sa svojim sincicem.Prva pricest i ispovest desila se u periodu Vaskrsnjeg posta 92 godine.Od tada redovno postim,ispovedam se i pricescujem.Za mene postiti i prisustvovati liturgiji,redovno se ispovedati i priricestiti znaci u pravom smislu te reci -ZIVETI!

Mir Vam od Gospoda zelim!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Гости

прва асоцијација са овом темом ме је диреткно бацила на https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,3962.0.html

Onda, na toj temi nisam odgovorio bio sam propustio ....

Misim da sam odgovorio nekome ko je pitao, zasto je pokrenuta ova tema....

Dakle, da bi se bolje (upo)znali .... osamucen

Ko me je problem, kao meni, da se izjasni, ne mora ... stadaradim  razumemo.

319.gif
Подели на овим сајтовима

Ја сам се крстила 92 године, и дуго времена нисам ишла у цркву осим о великим празницима. Интересантно да сам половином 80 као средњошколка упознала  са  телозима као и са једним изузетним тада младим свештеником који је дошао из Америке на студије, и који је у то време ( што је била реткост), увек носио мантију,и био је и вероватно је и  сада, тако благ и пун љубави.  Моја сестра се дружила са њима и били су чести гости код нас. Они људи уопште нису знали да ми нисмо крштене, а ми смо биле фасциниране њиховим образовањем. Проблем је што некако нисмо биле заинтересоване за веру, већ више смо оно што су причали  доживљавале "интелектом", и шта год се није поклапало са нашим "здравим разумом", ми смо то проглашавале за "добру утопију". Ехх,  требало је времена и много искушења, али  Слава Богу, почела сам да редовније идем у цркву  пре 10 година, а задњих 8 сам редовна на литургијама. Морам признати да сам највише научила о вери или се оцрковила  боравећи у манастиру месец дана као гост искушеница. 

Подели на овим сајтовима

Наравно да постоји нешто шта се може назвати "духовни стаж". Апостол Павле говори о слабој и о лакој храни а такође и ово "невоља гради трпљење, трпљење искуство, искуство наду а нада не постиђује". Неко ће одмах на ово да одговори како је баш сам апостол Павле имао врло мали "духовни стаж", међутим он је од малих ногу био верујући човек тако да то пада у воду.

Да ли сте одгледали линк на којем говори владика Григорије, између осталог, и о духовном стажу?

Како може да постоји када је одлазак на Литургију увек нови догађај? Где је ту стаж?

Мислим да је пример за апостола Павла погрешно протумачен, односно, није у додиру са темом о којој говоримо.

Подели на овим сајтовима

Ви говорите о јерархији и поредку служби као и о неким девијацијама црквеног учења а не о духовном стажу. Да ли је пред Господом "духовнији" онај што је 10 година у Цркви од оног који је годину дана у Цркви... Или је битно да су обојица у Цркви... И на ком тасу се то "мери" духовност...

Имамо актуалне примере...  Има људи који су пооооооодуже у Цркви али их то не спречава да проповедају некаква квази-православна учења... а имамо и оне који су од јуче у Цркви те су благодатно освешћени те не подлежу разним девијантним (про)тумачењима...

http://upodobljavanje.wordpress.com/

"Актом оваплоћења Богочовека Христа, човек је постао биће шансе, али то се увек односи на целог психофизичког човека, јер се православним учењем о васкрсењу, анулира свака примисао стављања тела, тј. целине у друкчије планове веровања..."

ђакон М. Лазић

Подели на овим сајтовима

Као што су нам различита "послушања" током Свете Литургије, а истовремено Заједнички Циљ, мислим на мирјане и јереје, тако би требало бити и по овом питању, различито тумачење "Духовног стажа". По мени неопходно јесте, да пре Рукоположења у чин јереја, обавезно мора постојати један период,у коме би наши пастири сублимирали знање и искуство. Некако сам мишљења, да се претежак терет сваљује на плећа младих јереја, што може имати незамисливе далекосежне последице, Не Дао Мили Бог, и по нарос и по јереје. Тежак задатак, јер проклета сујета постоји посејана у свима, и у народу, и у младим и старијим јерејима, али стрпљивошћу и Љубављу, коју нам Је Господ Дао и Даје, чини ми се да ће наду претворити у реалност.

facenew22222222

4chsmu1

:drugarstvo:  

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Valjda zato sto mi je jezik brzi od pameti i sto nemam dovoljno strpljenja, ali obecavam, cim me prodje svrab prstiju preslusacu link, ali imam samo jedno pitanje: Koliko je staza imao razbojnik?

Odoh da slusam.

Разбојник је био лаик :group111:

facenew22222222

4chsmu1

:drugarstvo:

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Valjda zato sto mi je jezik brzi od pameti i sto nemam dovoljno strpljenja, ali obecavam, cim me prodje svrab prstiju preslusacu link, ali imam samo jedno pitanje: Koliko je staza imao razbojnik?

Odoh da slusam.

Ukrade mi pitanje  facenew22222222 ...

http://upodobljavanje.wordpress.com/

"Актом оваплоћења Богочовека Христа, човек је постао биће шансе, али то се увек односи на целог психофизичког човека, јер се православним учењем о васкрсењу, анулира свака примисао стављања тела, тј. целине у друкчије планове веровања..."

ђакон М. Лазић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...