Jump to content

Да ли постоји "духовни стаж"? Откад сте у Цркви?

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Причешћивао сам се од малена али на снази је била бабска теологија, типа: једном или два пута годишће, припрема 6 дана на води и долазак на крај Литургије..... 0110_hahaha

Заинтересовао сам се захваљујући свом вероучитељу из средње школе, протојереју Александру Станковићу, међутим, активан сам постао крајем 2008. године!

Шта да кажем? Хвала свештенству из храма Св.Пантелејмона (нарочито  о.Петру) и хвала свима вама са форума!  0110_hahaha

0110_hahaha

Поздрави пуно о. Петра, дивног свештеника наше Цркве.
Подели на овим сајтовима

Ја сам се крстила 1995. И недељу дана након тога се причестила. Чини ми се да је био почетак јуна, крај маја. А можда јули. А први пут сам почела да постим годину две након тога и то само средом и петком. Е онда сам почела да постим Божићни пост 1997. и мајка је викала на мене како ћу да упропастим крвну слику и да нисам нормална  0110_hahaha Само ми је дошло. Буквално се пробудих једног јутра и знам да желим да почнем да постим. Моји су сад много ревноснији у посту од мене, све по типику. Ја сам још увек "кмеза", па више постим на уљу но на води.

Е онда сам имала годину две неактивности. Била сам тзв. "годишњак"-ишла  3-4 пута годишње у цркву. Нисам прекидала пост и молила сам се, али искушења су ме обарала неописиво. Богу хвала, почетком децембра прошле године сам пронашла духовника и сада је коначно све на свом месту. Велики је Господ!

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

извините, а која је поента теме?

да се такмичимо ко је дужи у цркви  4chsmu1
Tu sam "fenjeraš" !!

iako sam i ja jednom ušao u neki manastir, na školskom putovanju...

sad, dal' je bila Žiča ili neki drugi, ne sećam se

A, da otvorimo temu "U kojim ste sve sektama bili?"  eheeeej

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

Причешћивао сам се од малена али на снази је била бабска теологија, типа: једном или два пута годишће, припрема 6 дана на води и долазак на крај Литургије..... eheeeej

Заинтересовао сам се захваљујући свом вероучитељу из средње школе, протојереју Александру Станковићу, међутим, активан сам постао крајем 2008. године!

Шта да кажем? Хвала свештенству из храма Св.Пантелејмона (нарочито  о.Петру) и хвала свима вама са форума!  4chsmu1

eheeeej

Ја се сјећам да је  отац Александар Станковић(мислим да мислимо на истог, он је сада негдје у Шумадијској епархији)  док је био код нас у Херцеговини био један од оних који су привели доста младих активном животу Цркве. Мени је вјеронауку предавала његова жена Даница (знала је да да кеца ако баш не знаш или лупаш глупости ) и она нас је научила правом црквеном животу, водила нас на вечерње службе гдје би тада ђакон Александар држао предавања (сјећам се да је тада говорио да се двери отварају (а у Херцеговини откад знам за себе су отворене) да не би свештеници у олтару спавали, а да их народ не види  319.gif ). Иначе то је било право вријеме у Херцеговини, Таса владика, Гриша игуман тврдошки, Максим јерођакон, Александар ђакон, дисало се пуним плућима, а мени тада 10-11 година. Послије луда памет, пубертет и пргава нарав(и даље је остала  319.gif ) и престао сам да идем, осим два три пута годишње и једном причешће у Великом посту. Хвала Богу негдје са 17 сам се поново вратио активном животу, и ево шљака се некако.

Када би неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином

Подели на овим сајтовима

Причешћивао сам се од малена али на снази је била бабска теологија, типа: једном или два пута годишће, припрема 6 дана на води и долазак на крај Литургије..... bliss jeeee

Шта да кажем? Хвала свештенству из храма Св.Пантелејмона (нарочито  о.Петру) и хвала свима вама са форума!  0409_feel

0442_feel

Ја се сјећам да је  отац Александар Станковић(мислим да мислимо на истог, он је сада негдје у Шумадијској епархији)  док је био код нас у Херцеговини био један од оних који су привели доста младих активном животу Цркве. Мени је вјеронауку предавала његова жена Даница (знала је да да кеца ако баш не знаш или лупаш глупости ) и она нас је научила правом црквеном животу, водила нас на вечерње службе гдје би тада ђакон Александар држао предавања (сјећам се да је тада говорио да се двери отварају (а у Херцеговини откад знам за себе су отворене) да не би свештеници у олтару спавали, а да их народ не види  1405_love ). Иначе то је било право вријеме у Херцеговини, Таса владика, Гриша игуман тврдошки, Максим јерођакон, Александар ђакон, дисало се пуним плућима, а мени тада 10-11 година. Послије луда памет, пубертет и пргава нарав(и даље је остала  crvenilo ) и престао сам да идем, осим два три пута годишње и једном причешће у Великом посту. Хвала Богу негдје са 17 сам се поново вратио активном животу, и ево шљака се некако.

Близу двадесет година сам активан у Цркви,слава Богу...прво Причешће крајем осамдесетих,али активан богослужбени живот почетком деведесетих.

Тај о.Александар Станковић је задњих година парох дивостински у Крагујевцу,иначе машински инжењер из КГ као и његова супруга Даница..касније завршио теологију осамдесетих..духовник му био владика Атанасије Јевтић...баш ме занима зашто је отишао из Херцеговине кад је био тако активан ?

Подсети ме Пантелејмон...

У Храм Светог Пантелејмона сам одлазио од првих Литургија које су служене у њему од друге половине деведесетих али већ годинама не одлазим због кршења богослужбеног поретка од стране свештеника пароха овог Храма...повремено одем да целивам икону Светог Пантелејмона са делићем моштију Светитеља....

Сећам се када су освештани темељи Храма уз чинодејство блаженопочившег епископа Саве и Доситеја..првих Литургија које су служили о.Жоле и о.Паја...касније о. Небојша Стевић итд...

Црква је некада била пуна и празницима и '' обичним '' данима...сада је друга прича,на жалост...

Подели на овим сајтовима

да се такмичимо ко је дужи у цркви  :(
мислиш ли да Бог ''уплаћује'' минули рад или бенефицирани радни стаж због тога?  :)
Подели на овим сајтовима

да се такмичимо ко је дужи у цркви  :)
мислиш ли да Бог ''уплаћује'' минули рад или бенефицирани радни стаж због тога?  bendoff
...па био би ред да га барем неко уплаћује. :(
  • Волим 1

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Гости

да се такмичимо ко је дужи у цркви  bendoff
мислиш ли да Бог ''уплаћује'' минули рад или бенефицирани радни стаж због тога?  bendoff
...па био би ред да га барем неко уплаћује. :(
не узимајте посао светог Перта , он је задужен за бенифицију - Боже орости  :)
Подели на овим сајтовима

Причешћивао сам се од малена али на снази је била бабска теологија, типа: једном или два пута годишће, припрема 6 дана на води и долазак на крај Литургије..... :(

Шта да кажем? Хвала свештенству из храма Св.Пантелејмона (нарочито  о.Петру) и хвала свима вама са форума!  :)

bendoff

Поздрави пуно о. Петра, дивног свештеника наше Цркве.

Наравно, оче! Првом приликом! bendoff Изузетан човек и свештеник!  bendoff

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

Причешћивао сам се од малена али на снази је била бабска теологија, типа: једном или два пута годишће, припрема 6 дана на води и долазак на крај Литургије..... :(

Шта да кажем? Хвала свештенству из храма Св.Пантелејмона (нарочито  о.Петру) и хвала свима вама са форума!  :)

bendoff

Ја се сјећам да је  отац Александар Станковић(мислим да мислимо на истог, он је сада негдје у Шумадијској епархији)  док је био код нас у Херцеговини био један од оних који су привели доста младих активном животу Цркве. Мени је вјеронауку предавала његова жена Даница (знала је да да кеца ако баш не знаш или лупаш глупости ) и она нас је научила правом црквеном животу, водила нас на вечерње службе гдје би тада ђакон Александар држао предавања (сјећам се да је тада говорио да се двери отварају (а у Херцеговини откад знам за себе су отворене) да не би свештеници у олтару спавали, а да их народ не види  :) ). Иначе то је било право вријеме у Херцеговини, Таса владика, Гриша игуман тврдошки, Максим јерођакон, Александар ђакон, дисало се пуним плућима, а мени тада 10-11 година. Послије луда памет, пубертет и пргава нарав(и даље је остала  :) ) и престао сам да идем, осим два три пута годишње и једном причешће у Великом посту. Хвала Богу негдје са 17 сам се поново вратио активном животу, и ево шљака се некако.

Јесте, тај о.Аца!  bendoff Веронауку нам је дочаравао Тасиним методама, зато је био најомиљенији у наставничком већу!  :) Све што бих рекао за о.Александра је сувишно, треба га упознати....они који га знају кажу да је као Таса у млађим данима!  :)

Стварно не знам зашто није више у Херцеговини!  bendoff

Подели на овим сајтовима

Тај о.Александар Станковић је задњих година парох дивостински у Крагујевцу,иначе машински инжењер из КГ као и његова супруга Даница..касније завршио теологију осамдесетих..духовник му био владика Атанасије Јевтић...баш ме занима зашто је отишао из Херцеговине кад је био тако активан ?

Подсети ме Пантелејмон...

У Храм Светог Пантелејмона сам одлазио од првих Литургија које су служене у њему од друге половине деведесетих али већ годинама не одлазим због кршења богослужбеног поретка од стране свештеника пароха овог Храма...повремено одем да целивам икону Светог Пантелејмона са делићем моштију Светитеља....

Сећам се када су освештани темељи Храма уз чинодејство блаженопочившег епископа Саве и Доситеја..првих Литургија које су служили о.Жоле и о.Паја...касније о. Небојша Стевић итд...

Црква је некада била пуна и празницима и '' обичним '' данима...сада је друга прича,на жалост...

Јесте о.Аца инжињер, радио  је неколико година у застави, сада је парох Шумарички а служи у Дивостину.

Са овим се никако не бих сложио брате.....ако не верујеш, дођи и провери недељом у 9ч, празником и уторком у 7:30, акатист Св.Пантелејмону уторак у 17ч, тропар Богородици у петак од 17ч. Нећу да отварам у овој теми дискусију о наводним кршењу богослужбеног поретка а што је важније, моја браћа и сестре парохијани се не баве тиме.

Јесте блаженопочивши епископ Сава освештао храм и пароси бејаху о.Жоле (који сада служи у болничкој капели) и о.Паја који сваке недеље пева за певницом. Наравно, обојица су у пензији а о.Жоле је срчани болесник.

Као што рекох, не слажем се, дођи и види!

Подели на овим сајтовима

прва асоцијација са овом темом ме је диреткно бацила на https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,3962.0.html

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...