Jump to content

Dan Đaković: Norberto Bobio o demokratiji između slobode i jednakosti

Оцени ову тему

Препоручена порука

Svi se mi bavimo poslovanjem.Pametna drzava ca zastititi "moje" pravo ili deo prava koje pripada "meni" time sto ce "tebi" ograniciti pravo da zauzmes celo trziste.

Zakon prirode :).

Predatori sprecavaju monopolizaciju glavnih resursa od strane jedne vrste.

Подели на овим сајтовима

Шта то значи "заузети" тржиште?

Користи се тај "милитаристички" термин па испада да неко на силу нешто "заузима"... На слободном тржишту све трансакције се обављају добровољно, значи да свако кога сам "заузео" је у ствари добровољно одлучио да купи мој производ зато што му се највише свиђа. И ту одлуку увек може да промени. Једини начин да "заузмем цело тржиште" је да имам најбољи производ/услугу за купце.

Е сада, ако неко мени одузмеш могућност да "заузмем цело тржиште" то само значи да купцима онемогућаваш да добију најбољи производ.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@@ RYLAH,

Не слажемо се у премисама. Моје мишљење је да се све то може обезбедити на слободном тржишту без проблема.

Осим тога, имамо овде два погледа на ствари које не би требало мешати - "етички" и "утилитаристички". Први одговара на питање "да ли је морално/исправно", овај други "да ли је корисно". Претпостављам да се слажемо да о другом може да се разговара само ако се потврдно одговори на прво.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Шта то значи "заузети" тржиште?

Користи се тај "милитаристички" термин па испада да неко на силу нешто "заузима"... На слободном тржишту све трансакције се обављају добровољно, значи да свако кога сам "заузео" је у ствари добровољно одлучио да купи мој производ зато што му се највише свиђа. И ту одлуку увек може да промени. Једини начин да "заузмем цело тржиште" је да имам најбољи производ/услугу за купце.

Е сада, ако неко мени одузмеш могућност да "заузмем цело тржиште" то само значи да купцима онемогућаваш да добију најбољи производ.

Ali ti kada se rodis u porodici Mercedes i ja u porodici Bilbija imamo vec "zauzeto" trziste koje ogranicava moju slobodu. Na tom trzistu postoji samo  tvoja sloboda. I zato ona mora biti ogranicena a ogranicava je "jednakost" sa one vage oz teksta sa pocetka teme.U stvari trebala bi da bude.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ali ti kada se rodis u porodici Mercedes i ja u porodici Bilbija imamo vec "zauzeto" trziste koje ogranicava moju slobodu. Na tom trzistu postoji samo  tvoja sloboda. I zato ona mora biti ogranicena a ogranicava je "jednakost" sa one vage oz teksta sa pocetka teme.U stvari trebala bi da bude.

Sto znaci da moras vise da se potrudis da ih stignes :D.

Nema tu kuknjave za slobodom i jednakoscu, to je borba za opstanak i prirodna selekcija.

Подели на овим сајтовима

Sto znaci da moras vise da se potrudis da ih stignes :D.

Nema tu kuknjave za slobodom i jednakoscu, to je borba za opstanak i prirodna selekcija.

Pa jeste. Ali prirodna selekcija poznaje i zajednicu i lov u grupi. Te se tako grupa moze organizovati i u drzavu ....

Da  tako nije radio covek ne bi preziveo ...

Подели на овим сајтовима

Pa jeste. Ali prirodna selekcija poznaje i zajednicu i lov u grupi. Te se tako grupa moze organizovati i u drzavu ....

Apsolutno, ali i tu postoje podele i hijerarhija, nema jednakosti.

Diskutabilna je jednakost...uloge moraju biti podeljene.

Подели на овим сајтовима

Apsolutno, ali i tu postoje podele i hijerarhija, nema jednakosti.

Diskutabilna je jednakost...uloge moraju biti podeljene.

Postoji hijerarhija ali plen se delio svima i prilicno izjednaceno ... Ako bi jedan pokusao da prigrabi sve za sebe ocas posla bi ga pojeo mrak ... Upravo zbog zakona opstanka ...

Подели на овим сајтовима

@@ RYLAH,

Не слажемо се у премисама. Моје мишљење је да се све то може обезбедити на слободном тржишту без проблема.

Осим тога, имамо овде два погледа на ствари које не би требало мешати - "етички" и "утилитаристички". Први одговара на питање "да ли је морално/исправно", овај други "да ли је корисно". Претпостављам да се слажемо да о другом може да се разговара само ако се потврдно одговори на прво.

Да, свакако. О томе и причам све време.Лично мислим да није неморално јер ти пристајеш на све то, пристајеш на већ задата правила у оквиру групе у којој делујеш. Уколико би желео да мењаш нешто, промениш ако имаш снаге (односно ако скупиш неку критичну масу). Ако не можеш да промениш, опет имаш неколико ствари на располагању: да одеш негде где ћеш моћи да оствариш највише од онога што мислиш да би ти одговарало, да пробаш да  промениш начин деловања тако да постижеш боље резултате у датим околностима или да направиш компромис зарад комфора и останеш ту где ниси задовољан у потпуности, али можеш да истрпиш. У сваком случају, избора увек имаш, само што бираш алтернативу која је по тебе мање неповољна. Скроз повољна варијанта мислим да на овом свету не постоји, иако бих силно волео да ту нисам у праву. Зато питање етичности (по мени) овде и нема места, јер се у страрту ради о твом избору у оквиру онога што ти је понуђено, и твом свесном избору да себи ограничиш одређена права зарад неких погодности које одређена група са својим правилима (друштво, држава) нуди теби као појединцу. Ако желиш да не правш компромисе зарад одрицања од неких својих слобода, ти ћеш опет направити избор и отићи да живиш негде где нема људи, где си слободан да свој живот уредиш у потпуност онако како би теби одговарало (а то опет са собом носи неке друге неповољности).

Мислим да теби (ако сам добро схватио) највише смета хијерархијски однос у држави. Али он није изум државе, он је друштвена датост, какав год да је облик друштва. Иди у племе у Амазонији које никада није дошло у контакт са спољном цивилизацијом, наћи ћеш неку врсту хијерархије, као што је постојало увек у историји. Нису сви ни предодређени ни способни ни заинтересовани да воде.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Не видим чиме је теби "ограничена слобода"? Напротив. Фирма "Мерцедес" је теби омогућила да купиш одличан ауто, а имаш још пуно других могућности ако ти то не одговара.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мислим да теби (ако сам добро схватио) највише смета хијерархијски однос у држави. Али он није изум државе, он је друштвена датост, какав год да је облик друштва. Иди у племе у Амазонији које никада није дошло у контакт са спољном цивилизацијом, наћи ћеш неку врсту хијерархије, као што је постојало увек у историји. Нису сви ни предодређени ни способни ни заинтересовани да воде.

To nije drusvtena datost, vec zakon prirode svih socijalnih organizama.

Подели на овим сајтовима

Не видим чиме је теби "ограничена слобода"? Напротив. Фирма "Мерцедес" је теби омогућила да купиш одличан ауто, а имаш још пуно других могућности ако ти то не одговара.

Ali ja nisam samo klijent vec i potencijalni proizvodjac automobila. A u takvim uslovima ti bi imao potpunu slobodu dok ja ne bih imao nikakvu. I jos pride ti nemas tu nikakvu zaslugu, nisi u troj poziciji zahvaljujuci svojoj sposobnosti. 

Подели на овим сајтовима

Ali ja nisam samo klijent vec i potencijalni proizvodjac automobila. A u takvim uslovima ti bi imao potpunu slobodu dok ja ne bih imao nikakvu. I jos pride ti nemas tu nikakvu zaslugu, nisi u troj poziciji zahvaljujuci svojoj sposobnosti. 

Stop bitching i napravi bolji :).

I taj Mercedes je poceo od nule i nije preko noci postao najbolji, to je proces...da ne kazem evolucija :D.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...