Jump to content

Sta se desi kada se magnet pusti kroz bakarnu cev

Оцени ову тему

obi-wan

Препоручена порука

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Dijamagnetizam.

Može se objasniti kao magnetna levitacija.

To sam i ja prvo pomislio, ali izgleda da je nešto drugo.

Kad približiš magnet bakarnoj cevi, on u njoj indukuje slabu električnu struju. Ta struja stvara magnetno polje unutar te cevi, a to magnetno polje je uvek suprotno orijentisano od polja magneta koji pada kroz cev. Tako da kada pustiš magnet da padne kroz cev, novonastalo magnetno polje u toj cevi privlači magnet i time usporava pad. Kako se magnet usporava, smanjuje se indukovana struja u cevi, a samim tim i mag. polje u cevi, i onda cev sve manje privlači magnet, tako da na kraju gravitacija pobedi.

Inače, pojava se naziva Lencov zakon.

Подели на овим сајтовима

To sam i ja prvo pomislio, ali izgleda da je nešto drugo.

Kad približiš magnet bakarnoj cevi, on u njoj indukuje slabu električnu struju. Ta struja stvara magnetno polje unutar te cevi, a to magnetno polje je uvek suprotno orijentisano od polja magneta koji pada kroz cev. Tako da kada pustiš magnet da padne kroz cev, novonastalo magnetno polje u toj cevi privlači magnet i time usporava pad. Kako se magnet usporava, smanjuje se indukovana struja u cevi, a samim tim i mag. polje u cevi, i onda cev sve manje privlači magnet, tako da na kraju gravitacija pobedi.

Inače, pojava se naziva Lencov zakon.

Струја се увек "противи" узроку свога настанка...

Подели на овим сајтовима

Баш интересантно . :)

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Hoćeš reći nije dijamagnetizam u pitanju?

Ne, jeste dijamagnetizam. Nego sam samo reagovao na ovo 'levitacija', pomislio sam odmah na

, koji su drugi fenomen. A postoji i 'obična' dijamagnetna levitacija. Moja greška, sorry.
  • Волим 1
Подели на овим сајтовима

Хвала на објашњењу, Геније!

Само да се докопам овога, има у село "лом" да направим. И овако ме сматрају за чудака.  :))

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...