JESSY Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Prava unutrašnja radost samu sebe stvaraOna ne zavisi od spoljašnjih okolnosti.Reka teče u tebi i kroz tebe, noseći poruku radostiTa božanska radost jedina je svrha života. Svi smo mi tragaoci, i naš cilj je isti: da postignemo unutrašnjimir, svetlost i radost, da postanemo nerazdvojno jedno sa našim Izvorom ida živimo život pun istinskog zadovoljstva. Živeti u radosti znači živeti unutrašnji život. To je život koji vodisamospoznaji. Samospoznaja je spoznaja Boga, jer Bog nije ništa drugodo Božanstvenost koja je duboko u svakom od nas, koja čeka da budepronađena i otkrivena. Mi takođe o Bogu možemo da govorimo kao oUnutrašnjem Pilotu ili Svevišnjem. Ali, bez obzira koji terminkoristimo, mi mislimo na ono Najviše unutar nas, na ono što predstavljakrajnji cilj naše duhovne potrage. keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Duhovna osoba treba da bude normalna osoba, zdrava osoba. Da bidosegla Boga, duhovna osoba mora da bude božanski praktična u svojimsvakodnevnim aktivnostima. U božanskoj praktičnosti, mi delimo svojeunutrašnje blago, mi osećamo božansku motivaciju u svemu što činimo idelimo rezultate sa drugima. Duhovnost ne negira spoljašnji život.Spoljašnji život treba da bude ispoljavanje božanskog života unutar nas. Krila radosti keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Duhovna osoba treba da bude normalna osoba, zdrava osoba. Da bi dosegla Boga, duhovna osoba mora da bude božanski praktična u svojim svakodnevnim aktivnostima. U božanskoj praktičnosti, mi delimo svoje unutrašnje blago, mi osećamo božansku motivaciju u svemu što činimo i delimo rezultate sa drugima. Duhovnost ne negira spoljašnji život. Spoljašnji život treba da bude ispoljavanje božanskog života unutar nas. Krila radosti clap Bravooooooooo JESSY је реаговао/ла на ово 1 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 ...када ја осећам духовну радост....? ...кад сам на богослужењима у цркви и нема гужве, кад је мир и тишина и свештеник ''учествује'' у служби свом душом својом.....када полако и значајно изговара сваку реч, када се све разуме, и могу и ја да изговарам речи молитве... ...када се причестим....када се сјединим са Господом...када ме Он удостоји Свога присуства упркос мојој грешности.... ...кад посетим неки манастир који је потпуно одвојен од''света''...и када успем да добијем неку духовну поуку неког монаха или монахиње.... ...када се нађем испред мироточивих икона....или честица моштију светитеља..... ...на исповести....када добијем утеху и помоћ свог духовника.... ...када присуствујем дивном духовном предавању...или читам дивну духовну литературу....и откријем и сазнам нешто ново у свом духовном расту.... ...када могу са братом или сестром да причам о духовним темама,када можемо да делимо духовна искуства, када се разумемо... ...када се молим....када осећам да је моја молитва потребна другом и да може да помогне... ...када неком помогнем ....нађем се у прави час на правом месту када је то најпотребније другом... ...и још понекад.... slavabogu keka and мирођија је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubičasta Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Predivne teme otvaraš. 170fs799081 Sve do jedne su odlične.Hvala puno puno. srcee keka, мирођија and JESSY је реаговао/ла на ово 3 I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Predivne teme otvaraš. 170fs799081 Sve do jedne su odlične.Hvala puno puno. srcee bighugbighug Ljubičasta је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 Nemoj čekati da neko drugi započne.Na tebi je danas red da otvoriš krug radosti. Ponekad je dovoljna mala iskra da zapali veliku vatru.S iskrom dobrote moglo bi se početi menjati svijet. Ljubav je jedino blago koje se umnožava deljenjem. To je jedini dar koji se to više uvećava što se više troši. To je ujedno i jedino preduzetništvo u kojem se upravo trošenjem više zarađuje.Poklanjaj to blago, razdeli ga, razbacuj ga na sve strane, do dna ispraznidžepove i košare, isprazni čašu i sutra ćeš ga naći još više nego si ga imao juče. keka and мирођија је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Prava, istinita radost nalazi se u blizini Hrista. Budeš li se vezala zaNjega kroz molitvu, videćeš da ti je duša puna. Ljudi svetskognastrojenja traže radost u zadovoljstvima. Neki, opet, crkveni ljudi,traže je u teološkim diskusijama, besedama... a kada sve to završe,ostaje im samo praznina, i pitaju se - šta sad? Bilo da su grešne, biloda su beznačajne stvari kojima se bave, isto im je.Ako ispunjavamo srce svetskim željama, duhovna radost ne dolazi; dolazi samonapetost. Svetska radost donosi napetost duhovnim ljudima. To nijetrajna, istinita radost; ona je privremena, trenutna. To je radost kojane ispunjava dušu čovekovu, prolazna je, a ne duhovna. Puni dušu samosmećem. Kada budemo osetili duhovnu radost, onu prolaznu više nećemoželeti. Biću sit od prilike Tvoje. Svetska radost ne odmara, već umara.Ostavi duhovnog čoveka u jednoj svetskoj kući. Neće se odmoriti. I čoveksvetskog nastrojenja samo misli da se odmara, a u stvari se muči.Spolja se raduje, ali je u sebi nezadovoljan, muči se.( S bolom i ljubavlju savremenom čoveku ) ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Dakle, Hrišćanima je svojstvena radost ali ne u bogatstvu, slavi, zabavama i sl. "Da radost moja u vama ostane i radost vaša da se ispuni", obećao je Gospod Svojim učenicima (Jn. 15,11). On im je obećao ne običnu radost, već savršenu, tj. najbolju, celovitu radost. Ta je radost savršena, jer je nenarušiva, jer ne zavisi odspoljašnjeg sveta i spoljašnjih preživljavanja, ta radost će pratitiHrišćanina u večnom Carstvu Hristovom. Ta radost je neprolazna, ona jestalni pratilac onoga Hrišćanina koji je stekao Duha Svetoga. "Radujte se svagda u Gospodu", zapovedio je Filipljanima apostol Pavle (Fil. 4,4). Crkveni Oci uče: "Od kad je Hristos iskupio ljude, na nama je dase samo radujemo". Jedan od najvećih Svetitelja - prepodobni SerafimSarovski živi je primer čudesne radosti, kojom je bila ispunjena njegovaduša i koja se izlivala na sve njegove posetioce. Bio je uistinu"Vaskrsni Svetitelj". I radost mu je bila tolika da je sve koji su mudolazili oslovljavao sa - "radosti moja". Drugi primer stalne radosti i jasnosti duha bio je staracAmvrosije Optinski. Bez obzira na stalnu bolešljivost, slabost i čestuiznemoglost, uvek je bio sama radost i bodrost. Imao je običaj da sečesto šali, da ponekad govori u rimama i time je bodrio okolinu. Posvedočenjima njegovih savremenika, on je, čak, i onda kada je potpunaiznemoglost ophrvala njegovo telo, i dalje svojom veselošću uveseljavaosvoju okolinu... Nikolaj E. Pestov ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 О радости, плоду Свесветога Духа Радост!Мила реч, реч жуђена, реч која дира душе људске, реч која значи милину,реч која изражава духовно весеље и насладу. Радости! Којим речима даопишем осећај који у срцу изазиваш? Којим бојама да те осликам или какода речју изразим твоју тајанствену нарав? Немам силе да испитам твојутајну. Немам гласа да изразим твоје дејство. Радост остаје тајанствена икрије се у кутовима срца, а јавља се једино усамљеној души. Радост чинида душа игра у миљу и весељу, она је опија као божанско пиће, она јепостала жуђена наслада душе, она више од меда и саћа слади језик оногако се испунио њом, она у срцу свира славопоје које усне не умеју даиспевају. Срце говори, а уста ћуте, савршава се тајанство натприродно. Срцесе радује, јер се љубав Божја настанила у њему. Срце се радује, јер сеосетило испуњеним жуђенога добра. Срце се радује, јер је добилотајанствену вест да га је Бог узљубио. Срце се радује, јер мир, спокој,тишина и непомућеност царују у њему. Срце се радује, јер је веромпознало Господа. Срце се радује, јер је надом доказало постојање будућихблага. Срце се радује, јер је љубављу познало Господа да у њемупребива. О,радости света! О, радости, насладо рајска, залого! О, радости, весниченеизразиве сладости! Тебе жудим, тебе тражим, као заручник на земљи дасе удостојим и тебе и радости с неба, где је слављеника глас непрестани инеизразива наслада оних који гледају неизрециву лепоту Божјег лица.Амин. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Златоустовако говори о духовној радости: "И ја желим да се радујеш, алиистинском радошћу која никада не вене. А која је то истинска радост којавечно цвета? Призови Христа, предај Му своје, односно Његово. То значинепрестану и вечиту савршену насладу." ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Duhovna radost ima mistični, tajanstveni karakter. I uzrok te radosti je Bog. Osećaj radosti dolazi onda kada ne samo idemo u crkvu i ne samo se molimo, već učestvujemo u crkvenim Tajnama i to učešće nije formalno. Osnova radosti je – biti pričasnik Božanske prirode. Kakva je radost prilaziti k Gospodu, znajući zbog čega Mu prilazimo. Ali za taj susret s Bogom se treba spremati. Treba željno iščekivati Pričešće i ispovest. Mi u crkvu idemo u prvom redu radi toga da bi se obožili i treba da težimo da se sjedinom sa Hristom i duhovno i telesno u Pričešću. I ta svest o tome da smo zajedno sa Bogom, ne može čoveka da ostavi ravnodušnim. Ako dolazimo u crkvu samo da bismo odstojali službu – «evo Gospode ja sam kao verni najamnik došao u crkvu, odradiću svoje spasenje, prestajaću na nogama» (čak iako svesno tako ne mislimo to je naše istinsko stanje) – umorićemo se, obraćaćemo pažnju na druge ljude oko sebe a ne na Gospoda. I tada ćemo otići iz crkve prazni Ponekad pitaju, kako je moguće spojiti radost i pokajanje za svoje grehe? Čak i u sivilu našeg života nevidljivo pridsustvuje Božija ruka, Božiji Promisao, kada se smirimo sa svojom grehovnošću, sa svojom slabošću. I čak iako se osećam kao poslednji grešnik, nedostojan spasenja, i reklo bi se nemam nikavih osnova za radost, sećam se Hristovih reči: «Ne bojte se, Ja pobedih svijet» (Jn. 16, 33). Ja znam da je Božija ljubav jača od moje sklonosti ka grehu. I Bog iz kamena može da stvori čedo Avraama. Sveta Marija Egipatska nam daje takav primer. Ona je znala da savlada u sebi tu otuĎenost od Boga.I mi slavimo njen praznik više nego praznik neke prepodobne žene. Ona nam je primer da nikada ne upadamo u uninije, da se ne vrtimo u svom grehu. Marija Egipatska nam daje nadu da svaki grešnik ima mogućnost da se spase. Izvor: Manastir Lepavina ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 Радост је фундаментална одлика хришћанства, али се радост, на жалост, често неповезује са хришћанством, односно, ми хришћани нисмо ти који емитујеморадост. И неко ко нас са стране гледа, ко нас слуша, ко посматра какоживимо, као мислимо – не мислимо, како волимо – не волимо, како праштамо– чешће не праштамо, заиста не би могао да добије утисак да насиспуњава вера радости. А у ствари, православно хришћанство и није ништадруго него вера радости. Радост је реч којом се у Светом Писму описује Царство Божије. У 16. псалму, Псалмопесник певаовако: "Показаћеш ми пут животни, обиље је радости пред лицем Твојим,утеха у десници Твојој је довека". А Св. апостол Павле у ПосланициРимљанима пише: "Јер, Царство Божије се не састоји у јелу и пићу, него управедности и миру, и радости у Духу Светоме". Радост се веома често, апогрешно, повезује или чак и идентификује са срећом. Међутим, акопокушате да дефинишете срећу, врло брзо ћете доћи до закључка да оно штоје за вас срећа, за неког другог може да буде трагедија. И зато, у Св.Писму на јако малом броју места ћете наћи реч срећа. И ако видите туреч, то је онда једноставно преведено као срећа, али у изворним језициманаћи ћете нешто друго. Наћи ћете радост, наћи ћете весеље, наћи ћетеблагодат, наћи ћете милост и блаженство. Није узалуд наш Господ у"Беседи на Гори" говорио: "Блажени су чистога срца", а не: срећни су,весели су, задовољни су. "Блажени сте када вас успрогоне и набеде свакимзлом" – а не: весели сте. Наравно, не можемо тада бити весели ако насгоне, али радосни – још како можемо бити. Протојереј-ставрофор Милош Весин ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Радост је играње душе која се весели оним што јој је по вољи (Василије Велики). Радост је испуњење жеља, уживање у насладама и заборав жалости (Златоуст). Уопштено говорећи, једина би била радост она која ствара вечниживот из мука и жалости, али истинском радошћу испуњавају се и они којитворе правду, а док напредују у остваривању свога циља душа им остајенесметена и спокојна (Теодорит). Радовати се у Господу значи испуњавати се свакога духовног весеља (исти). Радовање по свету није радовање, док у Господу и муке имају радост (Теофилакт). Радост у Господу је радовање због онога што се по заповести Господњој на славу Божју догодило (Василије). Радовање у Господу је највећа радост. Њом су се и Апостолирадовали. Радост која доноси корист управо је она која има почетак икорен и темељ у тамницама, у мукама, у жалостима, па отуда и добар крајима (Златоуст). Најпунијом и истински савршеном радошћу сматрамо ону која је у Богуи ради Бога и у добрим делима кроз чврсту и непоколебљиву наду (КирилАлександријски). Где је радост, нестаје бол суза. Где је радост, беже сета и жалост.Где је радост, нема туге. Где је радост, тамо су знамења весеља(Златоуст). Радост светска почиње од наслада, а окончава се у жалостима. Нематога ко се радује по свету, а да се уједно и по Богу радује, јер свакоко се по свету радује радује се због богатства, због сјаја, због славе,власти и гордости (Златоуст). За радост по свету кажемо да је непотпуна, због онога што је у њојобмањиво и што би најмање требало гледати, то јест због ствари светскихкоје су као утвара и сен (Кирил Александријски). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Радост! Мила реч, реч жуђена, реч која дира душе људске, реч којазначи милину, реч која изражава духовно весеље и насладу. Радости! Којимречима да опишем осећај који у срцу изазиваш? Којим бојама да теосликам или како да речју изразим твоју тајанствену нарав? Немам силе даиспитам твоју тајну. Немам гласа да изразим твоје дејство. Радостостаје тајанствена и крије се у кутовима срца, а јавља се јединоусамљеној души. Радост чини да душа игра у миљу и весељу, она је опијакао божанско пиће, она је постала жуђена наслада душе, она више од меда исаћа слади језик онога ко се испунио њом, она у срцу свира славопојекоје усне не умеју да испевају. Срце говори, а уста ћуте, савршава сетајанство натприродно. Срце се радује, јер се љубав Божја настанила у њему. Срце серадује, јер се осетило испуњеним жуђенога добра. Срце се радује, јер једобило тајанствену вест да га је Бог узљубио. Срце се радује, јер мир,спокој, тишина и непомућеност царују у њему. Срце се радује, јер јевером познало Господа. Срце се радује, јер је надом доказало постојањебудућих блага. Срце се радује, јер је љубављу познало Господа да у њемупребива. О, радости света! О, радости, насладо рајска, залого! О, радости,весниче неизразиве сладости! Тебе жудим, тебе тражим, као заручник наземљи да се удостојим и тебе и радости с неба, где је слављеника гласнепрестани и неизразива наслада оних који гледају неизрециву лепотуБожјег лица. Амин. св.Нектарије егински ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука