ПиП Написано Март 11, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Занимљива теза. Повлачи доста занимљиве посљедице, али на крају нереалне. У многим повјесним догађајима тешко је одредити "д гуд гајз" и "д бед гајз". У великој већини случајева нема црног и бијелог, него само нијанси сиве. А повијест је и краљица ироније, па често из неких, на први поглед лоших ствари изађу неке добре ( а и обрнуто, из, на први поглед, добрих идеја или ствари изађу рђаве посљедице ). Примјер за прво би био ускогруди интерес енглеске властеле која је на силу издејствовала Магну Карту. Њих је баш било брига за обичне људе. Они су слободу хтјели за себе. А временом, ето, на том темељу су се градили британски парламентаризам и демократија, а то је данас један веома, веома зрео политички систем у УК. За друго је комунизам веома добар примјер. Почео је као идеја да радници имају више права, боље услове рада, једнакост свих, утопија гдје нема гладних, гдје сви раде. Стварно лијепо, зар не? А шта се на крају добило? Један тоталитарни систем који је мало чега квалитетног произвео. А и оно што јесте квалитетно било, то су биле шпијунске агенције и оружје ( АК-47, алфа и омега за сва оружја ). "А кад преста говорити, рече Симону: Хајде на дубину, и баците мреже своје те ловите. И одговарајући Симон рече Му: Учитељу! Сву ноћ смо се трудили, и ништа не ухватисмо: али по Твојој речи бацићу мрежу. И учинивши то ухватише велико мноштво риба, и мреже им се продреше." (Лука 5, 4-6) Тако и ти, пођи у духовну дубину посматрања историје човечанстава. Ово што си писао разматра само површину, у којој је улов слаб или га уопште нема. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Како реагује Путин када му поп пољуби руку pa i ja bi tako, vidiš da je ovaj pop sišao sa uma, licemjeran je N.Petrovic and Manastir Bradaca је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 "А кад преста говорити, рече Симону: Хајде на дубину, и баците мреже своје те ловите. И одговарајући Симон рече Му: Учитељу! Сву ноћ смо се трудили, и ништа не ухватисмо: али по Твојој речи бацићу мрежу. И учинивши то ухватише велико мноштво риба, и мреже им се продреше." (Лука 5, 4-6) Тако и ти, пођи у духовну дубину посматрања историје човечанстава. Ово што си писао разматра само површину, у којој је улов слаб или га уопште нема. Улов је, што се тиче повијести, пребогат заправо. Говорим из искуства Свакако да је ово што сам рекао један поједностављен поглед на ове догађаје. Има много више фактора који су ту играли неке улоге. Ниједан догађај није чисто бијел, нити чисто црн. Увијек су то нијансе сиве. Има и религијских и духовних димензија код многих догађаја. Некада су они и пресуђујући, мада не на начин на који ти посматраш свијет. Да, чини ми се да и у Русији, као и у свим пост-комунистичким земљама (бар оним које нису све време доживљавале комунизам као нешто страно и мање или више се бориле да га се ослободе, као можда Пољска) имамо ситуацију да је једна идеологија нестала, а њено место није заузела ниједна друга, што се тако очито види код нас, народ више не верује ни у шта, од њега се не може очекивати да се уједини и жртвује ако треба због било чега... Нисам сигуран да је православље икад игде било нити да ће икад бити способно да одигра такву улогу, јер кад бисмо имали масу појединаца истински православних, то би био рај на земљи, Царство Божије би дошло одоздо а не са Неба, што ми не делује баш могуће. на страну то што лично не верујем да колективитети могу бити православни, хришћански, муслимански итд. у строгом смислу речи, јер ми се чини да само појединац може бити хришћанин, у пуном значеу речи. Слажем се. Код нас се тај вакуум покушао попунити Шешељевим национализмом и Ђинђићевим либерализмом. Овај први је на крају испао груби наставак старог поретка, а овај други се тако осуо, сам је себе спотакао да је лијевици од идеологије остало само "Европа", и ако се још шта ту нађе да дода. Нисмо нашли свој пут, нисмо се опредијелили, а нећемо још задуго. Руси јесу, а Путин је вођа тог опредијељења. Његови противници су или ситне рибе, или буквално потпомогнути од страних власти ( сјећам се једног случаја када су новинари снимили вође опозиције како долазе на састанак са америчким дипломатом. Ех... ), или нису достојни да се носе као опозиција Волођи...или су Жириновски Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Руси јесу, а Путин је вођа тог опредијељења. Његови противници су или ситне рибе, или буквално потпомогнути од страних власти ( сјећам се једног случаја када су новинари снимили вође опозиције како долазе на састанак са америчким дипломатом. Ех... ), или нису достојни да се носе као опозиција Волођи...или су Жириновски Нисам нешто упознат са приликама у Русији, али често се питам има ли суштинске разлике између идејне, културне основе на којој се гради живот, погледа на свет, који постоји у Русији, или у било којој развијеној земљи уосталом од оног који је креиран на Западу, од англоамеричког у суштини. И Руси и Кинези, и сви остали данас, се труде да постигну уређење слично западним земљама, дакле тржишна привреда, демократија, слобода говора, права појединца итд. Наравно, у пракси понешто дебело изостане, али бар начелно се сви залажу за то. С друге стране, имамо и културну доминацију Запада, јер чини ми се да трендови и даље долазе само са Атлантика и музички и филмски и технолошки и остали, а све ново што и дође са Истока, прати већ задату матрицу... Једноставно изгледа да нема битније алтернативе фармеркама, рокенролу, спортским и музичко/филмским звездама... Хоћу рећи, цео иоле развијени свет ми се чини суштински јако сличним, нема превише културних шокова, макар гледано на друштвеном плану, не на нивоу односа између појединаца... То је неки магловити утисак, можда грешим, пошто баш и нисам имао нека инострана искуства. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 pa i ja bi tako, vidiš da je ovaj pop sišao sa uma, licemjeran je eh licemeran... ekstra raspolozen ja bih rekao Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Руси долазе Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Како реагује Путин када му поп пољуби руку Овај монах се занео исто као што поједини Срби у заносу узвикују Путина за Цара. Ништа злонамерно, овако се мислим указује част Цару или неком духовно узвишенијем од себе. Или може да буде гест великог уважавања те особе. Тако да ето, Путин се понео у фазону шта то радиш човече ја теби треба да целивам руку а не ти мени, то је само знак да Руски председник није неки горди нарцис или тако нешто човек је по мени на свом месту. Кад већ споменух Цара надам се а и није немогуће да баш после Путина дође Цар и Русија да постане Царевина поново. Боже дај! Онда ће засијати светлост и код нас. Покајаним и трпељивим Србљима Господ ће дати Србског Цара Немањића. NATO STEP BACK NO PLACE FOR YOU IN SERBIA!!! EU YOU WILL NOT CONQUER LAND OF THE SERBS!!! СРБИНЕ БРАТЕ ЗАР ИМ ВЕРУЈЕШ? ЖЕЛЕ НАМ ЗЛО ЛИЦЕМЕРИ ЗАПАДА, НЕ ДАЈ СЕ ПРЕВАРИТИ!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Март 12, 2014 Пријави Подели Написано Март 12, 2014 Нисам нешто упознат са приликама у Русији, али често се питам има ли суштинске разлике између идејне, културне основе на којој се гради живот, погледа на свет, који постоји у Русији, или у било којој развијеној земљи уосталом од оног који је креиран на Западу, од англоамеричког у суштини. И Руси и Кинези, и сви остали данас, се труде да постигну уређење слично западним земљама, дакле тржишна привреда, демократија, слобода говора, права појединца итд. Наравно, у пракси понешто дебело изостане, али бар начелно се сви залажу за то. С друге стране, имамо и културну доминацију Запада, јер чини ми се да трендови и даље долазе само са Атлантика и музички и филмски и технолошки и остали, а све ново што и дође са Истока, прати већ задату матрицу... Једноставно изгледа да нема битније алтернативе фармеркама, рокенролу, спортским и музичко/филмским звездама... Хоћу рећи, цео иоле развијени свет ми се чини суштински јако сличним, нема превише културних шокова, макар гледано на друштвеном плану, не на нивоу односа између појединаца... То је неки магловити утисак, можда грешим, пошто баш и нисам имао нека инострана искуства. Мислим да у суштини суштине се сва друштва заснивају на неколико типизираних културних основа ( ратничка, мирнодопска, богата ил исиромашна...све зависи од географије, гдје је друштво настањено, односно које ресурсе и колико њих друштво има на располагању ). На ту основу се дода још нешто ( рецимо на кинески колективизам се дода и комунизам ) и добијеш изведену основну културну основу за једно друштво. Те основе се временом мијењају донекле. Тако су Скандинавци прешли од разјарених викинга берзеркера до најобразованијих, најшколованијих и најуређенијих друштава на свијету ( а обоје је условљено земљом у којој живе, што се није промијенило, и технологијом, што се итекако промијенило ). Нијемци су од недефинисане велике масе која прати разједињене принчеве, грофове и војводе прешли за вријеме индустријализације у друштво које је веома уређено, уједињено, али на војнички начин ( захваљујући Прусима који су нам и осмислили савремени школски систем, који више личи на војни поредак, или поредак у некој фабрици-ред, рад, дисциплина ). Словени потичу из сличног културног основа као Нијемци, али смо се различито развили. Ми смо наставили традицију разједињења јер смо једноставно превелики Јест, сад га ја одох у праисторију скоро, ал' хоћу да кажем да се и култура мијења временом. Промјене се различито лијепе на различите културне основе код различитих народа. А опет, након и стотину слојева промјена лако се примјећуја та основа основе ( од паганизма преко византијског утицаја, турске превласти, европеизацијом у 19. вијеку, сукобу комунизма и капитализма, па до данашњег друштва можеш наћи неке ситнице које су кроз сво то вријеме опстале ). Ето, кад си споменуо рокенрол, само упореди амерички и југословенски. Оба су пратила дух времена, политичке и друштвене промјене и изражавала их, али постоје разлике које примјетиш, на примјер, у тоновима пјесама. Код нас има доста сентименталности, жала за изгубљеном или недостижном љубави, пуно туге и љубави у најчистијем облику. У америчком року, иако је пјесма љубавна, ријетко ћеш наћи нешто попут ове наше сентименталности ( коју су многи приписивали, и приписују свим Словенима, јер се нисмо сви до краја позападњачили, па смо остали добрим дијелом прости сељаци који отворено сва осјећања показују...док су на Западу сви госпооода, ноооблес јелте :bendoff: Углавном хладијих глава него ми ). Тако се рокенрол код нас примио, а онако код неког другог, али основе основа су остале исте. Тако и ово што Путин покушава неће ништа драстично промијенити, осим што је дало правац Русима, а то је битно. Народ се не мијења пуно за кратко вријеме. Те промјене се дешавају на смјенама нараштаја, а и оне су постепене. Ако теку непрекинуте ратовима и кризама онда седеси оно што се десило Скандинавцима или Енглезима-окрет за 180 степени, али на истој основи која је само другачије примјењена. А за те промјене, тај напредак, потребан је правац. Укратко, мој одговор је да не постоји огромна разлика ( иако је има ) између руског и неког другог друштва, када је ријеч о основама. Постоје неке посебности које су условљене историјом и географијом. Те посебности су социјализам-капитализам на примјер, и оне се мијењају временом, а основе основа остају. Руси ће увијек бити једно велико друштво које захвата огромне просторе и имаће карактеристике које су произашле из те чињенице, без обзира да ли су комунисти, капиталисти, интернационалисти, националисти, вјерници или атеисти. Разлике су условљене географијом, а оне не могу бити толике да су непремостиве. Самим тим, ако се Еским досели у Бангладеш, његов син ће одрасти у култури Бангладеша и прилагодиће се. Иако има разлика, нису толике да су непремостиве. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Банатски деран Написано Март 12, 2014 Пријави Подели Написано Март 12, 2014 Како реагује Путин када му поп пољуби руку Иначе,ко се не сећа овај поп је из расколничке македонске цркве. Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Март 12, 2014 Пријави Подели Написано Март 12, 2014 e,neka ti je na spasenje kad pravoslavnog cara i rimokatolickog nadbiskupa-ustasu,svrstavas u isti kos oni imaju samo jednu stvar zajedničku, a to je da su obojica politički sveci, svako u svojoj crkvi...Zato ne izvrćite reči koje sam napisao. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Март 12, 2014 Пријави Подели Написано Март 12, 2014 većina ljudi na ovoj temi zaboravlja šta je dovelo do revolucije u Rusiji, jad i bedu običnog naroda kojim je taj Romanov upravljao i savetodavce (uključujući i Raspućina) kojima je bio okružen. Sve je potrebno uzeti u obzir pre no što se donese odluka o kanonizaciji bilo koga. A o čudima sada neću ni da govorim... Ћириличар and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Март 12, 2014 Пријави Подели Написано Март 12, 2014 Како реагује Путин када му поп пољуби руку Auu brate, ja razumem da neko postuje Putina kao politicara, ali ovako nesto.. stvarno ne razumem. Kako dodjemo do toga kod politickog lidera (uz duzno postovanje Putin je i dalje samo politicki lider) crkveni dostojnici ovako ,,pogrese"?! Млађони, kordun, Ћириличар and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 12, 2014 Пријави Подели Написано Март 12, 2014 Auu brate, ja razumem da neko postuje Putina kao politicara, ali ovako nesto.. stvarno ne razumem. Kako dodjemo do toga da politicke lidere (uz duznopostovanje Putin je i dalje samo politicki lider) da crkveni dostojnici ovako ,,pogrese"?! Етнофилетизам, етнофилија или како оћеш. Никола Поповић and Manastir Bradaca је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 12, 2014 Пријави Подели Написано Март 12, 2014 Етнофилетизам, етнофилија или како оћеш. Како етнофилија кад брат горе рече да је овај поп Македонац (из расколничке МПЦ)? Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 12, 2014 Пријави Подели Написано Март 12, 2014 Како етнофилија кад брат горе рече да је овај поп Македонац (из расколничке МПЦ)? Не знам за овог попа причам генерално за људе који гурају цркву у политику, изједначавају са државом и сматрају да је посао цркве да буде држвна институција која ће да образује народ о национализму и спрству. Manastir Bradaca је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 12, 2014 Пријави Подели Написано Март 12, 2014 Pa nije on tu pogresio. Nikolaj se okrvavio na tu nedjelju kao Justinijan u "nika protestu" kada je izmasakrirano 13000 protestanta na hipodromu u Konstantinopolju. Ali i pored toga sto su razni hriscanski carevi radili teske zlocine i dovodili imperije do propasti svojim suludim ratovima, bilo je uobicajeno kanonizovati ih jer su darivali Crkvu i gradili zaduzbine. Mozda je trebao radi politicke korektnosti da se ne izjasnjava tako, jer je trenutno period u kome Crkva opet dominira u ruskom drustvu. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука