Tristatri Написано Март 10, 2014 Пријави Подели Написано Март 10, 2014 Po Marku, glava 7: 24 И уставши оданде отиде на крајеве Тирске и Сидонске, и ушавши у кућу шћадијаше да нико не чује за њ; и не може се сакрити.25 Јер чувши за њ жена што у њезиној кћери бијаше дух нечисти, дође и паде к ногама његовима.26 А жена та бијаше Гркиња родом Сирофиничанка, и мољаше га да истјера ђавола из кћери њезине.27 А Исус рече јој: стани да се најприје дјеца нахране; јер није право узети хљеб од дјеце и бацити псима.28 А она одговарајући рече му: да, Господе; али и пси под трпезом једу од мрва дјетињијех.29 И рече јој: за ту ријеч иди; изиђе ђаво из кћери твоје.30 И дошавши кући нађе да је ђаво изишао, и кћи лежаше на одру. Poruka ovog dela može biti delom jasna. Mada, sada evo mi se čini da je čak ni delom ne razumem. Žena moli Ga da istera đavola iz kćeri njene. On odgovara rečima koje se meni čine da bisu neposredan odgovor. Razumem šta je rekao, ali u kakvoj je to vezi sa onim što je ona molila? Sem u nekom indirektnom smislu, za mene skrivenoj poruci? Šta više, ona Ga razume odmah i bez problema i odgovara? Odgovara odgovarajućim tekstom, ali u kakvoj je to vezi sa onim što je ona molila? Na kraju On joj odgovara: 'за ту ријеч иди; изиђе ђаво из кћери твоје'. Ovde, kaže 'za tu reč', a ne 'zbog vere tvoje' kako uglavnom bude u sličnim situacijama? Ovo mislim da je radi toga što je ona mnogoboškinja (ovo se vidi iz prevoda E.Čarnića), ali ni oko toga nisam siguran? Eto nekoliko pitanja oko kratkog dela pa ako je ko voljan da mi pomogne i pojasni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 10, 2014 Пријави Подели Написано Март 10, 2014 Моје мишљење је да је она показала милост и то тако да не противречи већ да милост проширује на већи део живих бића. Кад је милост показана на такав начин, без увијања и премишљања, представилаје себе као истинску милост. За то јој је показана милост од Бога. Tristatri је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Март 10, 2014 Пријави Подели Написано Март 10, 2014 "Nije pravo uzeti hljeb od dece i baciti psima" - deca su Judeji, deca istinskog Boga, i propoved i isceljenje ("hleb") pre svega su namenjeni njima, jer Hristos je dosao najpre zabludelim ovcama Izrailjevim. Sirofenicanka moli za kcer poredeci sebe samu sa psom, koji nije dostojan da sedi za stolom sa sinovima Carstva, ali se nada makar mrvama koje padaju sa trpeze. I Hristos njenu kcer isceljuje ne toliko zbog njene vere da ce joj kci biti isceljena, niti zbog vere da Hristos to uopste moze uciniti i da ima vlast da izgoni demone, nego zbog toga sto ona pokazuje smirenje koje se retko vidi i kod vernih Judeja. Ako nadjem gde sam ovo procitala, dopisacu. Sad se ne secam. Драгана Милошевић, Саша од Москве, Tristatri and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tristatri Написано Март 10, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 10, 2014 Nijedna od ova dva mišljenja mi nisu pala napamet. Jednostavno nisam razumeo. Sada mi se malo 'prosvetljava'. Ako razumem dobro: Hrist je alegorijom rekao da su Jevreji (oni sa kojima je sklapan Savez) deca, a mnogobošci tada psi (verujem ne drugačije nego alegorijski). Da se najpre deca trebaju nahraniti. Ovime se ne poriče da će se i psi naharaniti, već samo da to prvo trebaju biti deca. Već je i u Jevanđeljima rečeno da se Hrist nije okretao i od drugih i čak je i 'rad' sa drugima, do Jevrejima, dao znamo kao zadatak i svojima učenicima. Takođe, verujem da to što joj je Hrist rekao nije bila ni tvrdnja, ni zabrana ili odbijanje, već naka vrsta pitanja/kušanja (neka mi oprosti ako reč kušanje ovde nije dobra), da vidi kakav je njen stav, kao mnogoboškinje prema onome što je On svojim dolaskom nudio. Mada je verovatno već znao, po svojoj prirodi, njen stav. Te bi onda to pitanje tj. to rečeno njoj tada bila neka vrsta 'demonstracije' drugima - onima koji imaju uši da čuju. Tada i nama koji ćemo Radosnu Vest saznavati kasnije. Misli li ko još drugačije u vezi ovog dela Jevanđelja po Marku. Bilo bi dobrodošlo. A gore dva odgovora su već dosta pomogla! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Март 10, 2014 Пријави Подели Написано Март 10, 2014 Sigurno gresim, pa neka me neko ispravi. Ta zena je bila mnogoboskinja, a ipak dolazi sa verom da ce joj kcer biti isceljena. I to ne sa malom verom, jer da joj je vera bila mala, ona bi se posle prvog odgovora naljutila i otisla. Medjutim Gospod je dobro znao veru njezinu i zato joj je tako prvi put odgovorio, ujedno dajuci pouku Jevrejima da ako mnogobosci ``psi``, mogu imati takvu veru koliko pre moraju ```deca`` imati vecu. Иван Ивковић, Саша од Москве and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука