Jump to content

Хорови на Литургијама - да или не?

Да ли сте за то да на Литургији пева хор или добра певница?  

138 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да на Литургији пева хор или добра певница?

• Хор
      34
    • Добра певница
      107

Препоручена порука

Цитат
  Цитат
  Цитат

Pevnica,pevnica i samo pevnica...Hor nije za liturgiju.

Bice da ti je potrebno jos dosta iskustva i poznanstava, da bi doneo/donela neko validnije rasudjivanje...

Kada sam pocela da idem u Crkvu,na Liturgiji je pevala pevnica i sa pevnicom sav narod,tako sam naucila poredak Liturgije i to je bila moja prva veronauka.Zbog takvog mog iskustva ja sam uvek za pevnicu pre nego za hor.

To je svakako tvoje, i niko to ne spori...

Ali ni u kom slucaju ne obavezuje nikog drugog...

I uopste, covek je bice dinamicko, koje raste i sazreva iskustvom... nije mi jasno kako se hriscanin okameni na pocetku svog zivota u Crkvi, i onda samo postane konzument duhovnosti, korisnik, i nista drugo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Цитат

Нараво за певницу, а исто мисли и 90% верника...

Нажалост,да царска Русија није својатала католичке манире и уводила их у Цркву,не бих нам цркве личиле на концертне дворане или музеје са неканонским иконама...

Rece ti i osta ziv...

Ovakva pamfletirana misljenja vidjamo u ovo vreme cesto kod raznih vrsta partizana i strankarosa, koji svojataju Crkvu, i radi svog ubedjenja je cepaju bez pardona... i naravno, shodno svom partijskom mentalitetu, uvek se pozivaju na tamo neku umisljenu vecinu od 90%...

Jadno...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат

Pevnica,pevnica i samo pevnica...Hor nije za liturgiju.

Bice da ti je potrebno jos dosta iskustva i poznanstava, da bi doneo/donela neko validnije rasudjivanje...

Kada sam pocela da idem u Crkvu,na Liturgiji je pevala pevnica i sa pevnicom sav narod,tako sam naucila poredak Liturgije i to je bila moja prva veronauka.Zbog takvog mog iskustva ja sam uvek za pevnicu pre nego za hor.

[/quote

To je svakako tvoje, i niko to ne spori...

Ali ni u kom slucaju ne obavezuje nikog drugog...

I uopste, covek je bice dinamicko, koje raste i sazreva iskustvom... nije mi jasno kako se hriscanin okameni na pocetku svog zivota u Crkvi, i onda samo postane konzument duhovnosti, korisnik, i nista drugo...

Moje misljenje i licno osecanje nikog ne obavezuje.

ruo8hNT.jpgruo8p1.png

fHeACLZ.jpgfHeAp1.png

Подели на овим сајтовима

И хор и певница.

И сама сам певала и певаћу ако Бог да у хору и знам какво је то дивно искуство.

Мада, мој хор у Николајевској у Земуну сада пева за певницом  pravopop

Подели на овим сајтовима

@Prolece

To sam i ja rekao gore... premda, priznaces, zvuci vrlo ultimativno i netrpeljivo...

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Нажалост,да царска Русија није својатала католичке манире и уводила их у Цркву,не бих нам цркве личиле на концертне дворане или музеје са неканонским иконама...

Rece ti i osta ziv...

Ovakva pamfletirana misljenja vidjamo u ovo vreme cesto kod raznih vrsta partizana i strankarosa, koji svojataju Crkvu, i radi svog ubedjenja je cepaju bez pardona... i naravno, shodno svom partijskom mentalitetu, uvek se pozivaju na tamo neku umisljenu vecinu od 90%...

Jadno...

Ало сомино,припази мало на језик... pravopop

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Цитат

Nije mi to bila namera joooj

Verujem da nije... :)

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат

Rece ti i osta ziv...

Jadno...

Ало сомино,припази мало на језик... joooj

To bi svakako pre ti trebalo da pazis...

Svejedno, fala na bratskom blagoslovu...

Подели на овим сајтовима

@obi wan

Нема потребе да се толико жестиш, да вређаш и етикетираш људе само зато што не мисле као ти.

Пре десет година, вероватно бих мислила као и ти, јер сам драж и јачину Литургије управо доживњавала певајући на истој, као члан хора, срећна што Господу у славу могу пустити глас, показати емоцију певајући и Мокрањца и Станковића и Чајковског (Свјати Боже, које је по мени непревазиђено, као и Тебе појем) и кога све не, и уживати у складном и интонативно тачном певању, у хору људи који имају исту жељу, исти циљ- да увеличамо нешто што се зове Св. Литургија. Певали смо на балкону, далеко од олтара и народа и то ми је чак давало посебну димензију мистичности...тако је све то изгледало. Народ нам је прилазио после Литургије, често и уплаканих очију, потрешени, задивњени - дивни осећаји, којима је тешко одолети и не прогордити се. Нисам размишњала о томе, да ли и они певају са нама, могу ли да нас прате, посебно што смо ми често мењали репертоар, жељни духовне музике и нових нота, стално смо учили нове препеве... Никад нисам размишљала о томе, како народ може у себи да изговори ''Оче наш'' док ми певамо Јосифа Маринковића. Сада схватам да смо им сваке недеље приређивали концерте....

Следећи хор ме је отрезнио. Направљен је од заљубљеника у музику али не и верника, деце из средње музичке школе, којима је певање у било ком хору доносило оцену више, чак и некрштених људи. Диригент је добијао и добија и дан данас 100 евра месечно од Цркве за ову активност, те њој то дође као тезга, боње то него да одради једну свадбу месечно, мада не може ни то јер и нема неки глас, ипак је она теоретичар музике. Сијасет пикантерија бих могла написати али нема потребе. Искрено, срамота ме је било са ким певам....

Обожавам хорове, не пропуштам ни један концерт духовне музике у мом граду, имам гигабајте и гигабајте те музике на компу, слушам стално када сам код куће,дивим се предивним гласовима, савршеним композицијама. Али сам сигурна да код сваког, ко зна и ко не зна да пева, одговарање на Литургији и певање тропара и свега оног што се пева у једној једноставнијој форми, у сваком буди емоцију више, и то народу не можемо одузети.

Лепо је с времена на време чути прави хор на Литургији, али не мора баш сваке недеље - ето решења - мало једни а мало и други  :)  joooj

Вкусите и видите јако благ Господ....

Подели на овим сајтовима

Pieta, nikog ja ne etiketiram, valjda mogu da kazem svoje misljenje...

Kad drugi govore ostro nikom nista, a sad nesto nekom smeta...

Ako ti nije problem, samo mi pokazi gde sam i koga uvredio... jesam li se kome licno obratio?

Ako pazljivo procitas postove, videces da sam pricao sasvim opstu pricu, bez da na nekog uperim prst... a i zasto bi?

To sto brat Max misli da se njemu licno obracam, samo govori da nije lepo ni procitao text, ali je zato bio brz da odmah naziva somovima bracu - to kako vidim, po tebi nije uvreda i ne smeta ti...

Sto se tice tvog iskustva sa horovima - sta da ti kazem, moje je vidis potpuno drugacije...

U horu koji vodim nema muziciranja, nego su to pre svega ljudi duboko verujuci, pa je takvo i njihovo pevanje - lako, umiljato, usmereno sasvim na tok sluzbe i svestenike koji sluze, na reci pesama, bez kindjurenja i razmetanja glasom...

Ljudi koji dolaze u nas hram, rado su s nama, i uvek vecina njih peva uz nas... stavise, bilo je pokusaja da se mi transformisemo u obicnu pevnicu, eto da vidimo jel to bolje, ali smo naisli na veliko protivljenje i negodovanje svih, pa smo se vratili na balkon...

"Repertoar" (neadekvatna rec, ali dobro) na Liturgiji ne menjamo skoro nikad, jer tome i nema neke potrebe...

Dakle, moje iskustvo crkvenog pojanja je, vidis, pocelo od pevnice, ali je vremenom eto sazrelo u horsko... obrnuto od tebe...

Pitanje je: je li to iskustvo nevalidno samo zato sto nije kao tvoje ili necije, tj. nije u formi koju bi neki ljudi ocekivali? Nadam se da ne mislis tako...

Kao i dosta drugih ovde, i ti iznosis jedno misljenje koje jeste sasvim realno i prozivljeno - to niko i ne spori naravno - ali nije jedino i jedinstveno... tu nikako da se razumemo... ta cudovisna iskljucivost je ono sto me stalno zapanjuje...

I pogledaj samo naslov teme - treba jos da se doda ispred njega "drugarice i drugovi", pa da bude kompletan...

A cela prica ide jasnim tokom "izbacimo ih iz crkve, jer im tu nije mesto", sto mozes lepo da procitas na prethodnim stranama...

Inace, ja osim u horu, vrlo cesto pevam i za pevnicama, a navrh svega ucim i vizantijsko pevanje, jer je i ono jako lepo i bogato izrazom, iako priznajem - i teze za ucenje...

I po struci nisam muzicar (zalim zbog toga sto ne sviram nijedan instrument, al` kad sam bio lenj) nego veroucitelj...

Подели на овим сајтовима

Цитат

Следећи хор ме је отрезнио. Направљен је од заљубљеника у музику али не и верника, деце из средње музичке школе, којима је певање у било ком хору доносило оцену више, чак и некрштених људи. Диригент је добијао и добија и дан данас 100 евра месечно од Цркве за ову активност, те њој то дође као тезга, боње то него да одради једну свадбу месечно, мада не може ни то јер и нема неки глас, ипак је она теоретичар музике. Сијасет пикантерија бих могла написати али нема потребе. Искрено, срамота ме је било са ким певам....

Ако мислиш да је певница у том погледу нешто боља грдно се вараш. Ту такоће постоје динари, еври, сујета и још што шта, али то није разлог да се укине певница.

Људи, све има своју функцију и ако се са срцем ради, а мислећи на Господа, онда за све има места.

@Макс

Ако мислиш да и неовизантијско појање није потпало под утицај развоја музике на западу, брате, у великој си заблуди.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...