Jump to content

Хорови на Литургијама - да или не?

Да ли сте за то да на Литургији пева хор или добра певница?  

138 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да на Литургији пева хор или добра певница?

• Хор
      34
    • Добра певница
      107

Препоручена порука

Pevam u horu,ali vise volim pevnicu,u pevnici sam i pevala dok nisam dosla ovde.Hor me dekoncentrise,jos ono davanje intonacije,mahanje dirigentovo,prevrtanje ocima kad svestenik iz intonacije ispadne,joj,kao na casu muzickog.Ali,kod nas hor odrzava duzinu Liturgije,jer kad ne peva,to se tako smandrlja,ne razume se nista,kao ubrzani snimak,bar 15 minuta krace,sto ce reci krace od sat vremena.U tom kontekstu,radije hor...

Подели на овим сајтовима

Певница  29dz8zk

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=qFNX63PPxJQ

Ово редовно слушам, одлично је.

Јел си ти неки од ових ?

Хвала!

Вођа леве певнице  algabacaju

Разбијаш како певаш, свака част!

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Ако се не варам вођа лијеве пјевнице је Владимир Антић?

Онда си то ти Ништавило?

Растураш  algabacaju

Обожавам то слушати  0442_feel

Тај ми линк стоји у потпису  29dz8zk

"Slusaj, dete moje! Kad Bog dopusta da se dogodi nesto lose, na kraju se iz toga radja nesto dobro. Upamti to."

Iz Ja-grada u Ti-grad

Подели на овим сајтовима

... чине осећај да се налазим у самом центру Царства Небеског....

Мени је тако било у Сопоћанима.

После непроспаване ноћи због весеља у  мотелу у којем смо ноћивали и мириса РАЗНИХ, мислили смо да ћемо се срушити кад је почела Литургија.

Сопоћанци су нас повели у Царство Божје!  algabacaju

За добру певницу и за добар народ који не стоји пасивно на Богослужењу.

Подели на овим сајтовима

Ако се не варам вођа лијеве пјевнице је Владимир Антић?

Онда си то ти Ништавило?

Растураш  algabacaju

Обожавам то слушати  0442_feel

Тај ми линк стоји у потпису  0442_feel

Не. Вођа ДЕСНЕ певнице је Влада, он је протопсалт хора ... онај са репићем што почиње да пева први 0442_feel

Ја сам прекопута, ЛЕВА певница  29dz8zk ... певам други тропар ( певнице стоје у односу на олтар, обрнуто него на снимку које је леђима окренут олтару ).

Подели на овим сајтовима

Ха-ха  4chsmu1

Ок. Хвала  gringrin

Прва лига сте  prstgore

Вољела бих да мало дођем у Београд сад кад сам на распусту.

Да обиђем факултет и да и вас чујем  pravopop

"Slusaj, dete moje! Kad Bog dopusta da se dogodi nesto lose, na kraju se iz toga radja nesto dobro. Upamti to."

Iz Ja-grada u Ti-grad

Подели на овим сајтовима

Врло је битно да хор води верујућа и духовно поткована особа, као и да су то и чланови хора-да хорско певање не буде само `звоно које звечи`. Али никако не треба потценити мисионарске потенцијале црквених хорова!

Певала сам и у хору где је диригент била верујућа и духовно поткована особа, али и у хору који је био само ''звоно које звечи''.

Мени је, лично, било прелепо да певам, у хору верујућих људи, заиса смо били као једна душа, једно тело, складни и позитивни, мислили смо исто... Тако смо и звучали... Уживала сам. Литургије су били прелепи празници у славу Господа.

У другом хору сам се јако лоше осећала, јер од буке, жамора и опуштенције нисам могла да пратим Литургију и учествујем у њој. Хор је певао са балкона, далеко од очију свештенства и народа па је било занимљиво ''сабирање'' чланова и диригента раштканих по том истом балкону након читања Апостола или Јеванђела, јер су то били погодни тренуци за предах и забаву.... Ни сама не знам како сам издржала годину дана, осећала сам се као да скрнавим Божје име.

Певало се све, па и Симбол вере и то руски напев, који је заиста прелеп, концерни, али непотребан на Литургији... Скоро сваке недеље певала се друга Херувика, гордили се шта све знамо да певамо...

И заиста, народ је био неми посматрач. Потпуно погрешно.

Сада певам за певницом у једној малој, мојој парохијанској Црквици, нас неколико, учимо византијско појање, и певамо га, онако из срца и душе. Народ пева заједно са нама, јер долазе увек исти њуди, па су и они научили, понекад певамо и Мокрањца. Певамо опуштено, без икакве тензије да нам интонација није бас најбоља, сви имамо већ више од деценије искуства, па смо самим тим прилично и уиграни, без икаквих проба и спремања. И ово ми се сада много више свиђа, јер се осећа Заједница свих нас...

Значи, из личног искуства, гласам за певницу algabacaju

Вкусите и видите јако благ Господ....

Подели на овим сајтовима

Више сам за квалитетну певницу. Хор је више за концерт него за Литургију, а и народ бива боље вођен да и сам пева када је присутна квалитетна певница, без хора.

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Када он служи, хор иде да одмара... :(

Netacno! Kad je on sluzio, moj hor je pevao vise puta... slavabogu

E sad, imas horove, a i horove...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pevnica,pevnica i samo pevnica...Hor nije za liturgiju.

Bice da ti je potrebno jos dosta iskustva i poznanstava, da bi doneo/donela neko validnije rasudjivanje...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

I da dodam jos ovo, posto je naslov teme sasvim nebulozno smisljen (po principu "partizan sam, tim se dicim"): Ono sto me neprestano zapanjuje, a pomalo vec i nervira, je da u razgovoru o pevanju/liturgiji/vodi-na-marsu/vatever.. mnogi nasi, i "starotarci" i "novotarci", "vizantinci" i "horci" (glupih li izraza!), stalno imaju neki gard!... Skoro svi su stalno obuzeti nekom neobjasnjivom potrebom da budu u pravu, da pripadaju pobednickom taboru... Toliko je to postalo neizmerno smorno i bljutavo, da vec vise blage veze nema sa Crkvom... Blazene uspomene starac Pajsije Svetogorac kaze (odgovarajuci upravo na pitanje o ispravnosti pevanja) da kad covek dodje u odgovarajuce raspolozenje, bice lako ganut do suza svime sto je normalno i prilicno... nema pravila u tome, "jer Duh Sveti dise gde hoce..."

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...