Иван Ивковић Написано Април 4, 2014 Пријави Подели Написано Април 4, 2014 Псалам 71. Непостојаност воље и чврсте решености (4, 308) Страшан је и ужасан Дан Суда Твога, Спаситељу наш, када ће се открити греховне тајне. Зато трептим, Господе, и обузима ме ужас, јер греси моји превазиђоше меру. Буди милостив мени, по доброти Твојој, о, Благи и Благосрдни! Гледам, Господе, на грехе своје и тугујем, видевши њихово мноштво. О, како ме снађе таква беда? Језик мој говори предивно, а владање је моје срамно и презира вредно. Тешко мени у онај Дан када се открију тајне! Прекрасне су речи моје за оне који ме слушају, а дела су моја распусна. Друге поучавам светском поретку, а сам се, несрећни, одајем страстима. Сви дани моји протекоше и ишчезоше у гресима, и нема ни једног јединог дана када сам служио правди. Тек што бих поставио почетак покајању, са намером да више не грешим, дошао би лукави и уловио ме по ненависти својој. Тешко мени, јер добровољно падам у његове замке. Ако изађем међу људе, понашам се као праведник и мудрац. Приметим ли да неко други греши, смејем се и изругујем га. О, када се обзнане моја безакоња, - какав срам ће ме обузети тада. О, боље да се ни родио нисам на овом свету! Тада ме не би покварио овај пролазни свет; да га ни видео нисам, не бих учинио себе кривцем, не бих себе испрљао грехом, и не бих се бојао патњи, Суда и мучења. Тек што дам обећање да ћу се покајати, поново се враћам и падам у исте грехе. Радује ме време проведено у греху, и још мислим како сам урадио нешто похвално. Тешко мени! Још увек не помишљам да ме чека геена. Лукавост воље уводи ме у грех, а када погрешим, пребацујем кривицу на сатану! Али тешко мени, ја сам сам узрочник својих грехова. Лукави ме није насилно натерао да сагрешим; грешио сам по својој вољи. Умилостиви се на мене, Ти који си милосрдан према онима који се кају! Опрости ми кривице моје, по мноштву благости Твоје. Прими, Господе, сузе које Ти приносим, и као грешницу очисти ме од греха. Схватам, Господе, да сам погрешио; поштеди ме ради милости Твоје. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 4, 2014 Пријави Подели Написано Април 4, 2014 Псалам 72. Са сузама приступи Лекару, и исцелиће те (4, 311) Ходите да затражимо милост, док је још могуће искати је. Место за покајање је овде у овом пролазном свету, а у оном непролазном, неће бити примљене ни молитве, ни сузе. Грешница је сузама које је пролила, уништила обвезницу грехова својих. И ти, грешниче, узми са собом и принеси на дар сузе, са уздахом завапи ка Господу, и истог часа опростиће ти дугове твоје. Као дар Христу Господу принеси сузе покајања; и ударај себе у груди као онај цариник који се са уздасима молио и говорио: Господе, милостив буди мени грешном који сам Те прогневио. Ево, двери отворене чекају повратак твој, грешниче. Врати се Господу своме, остави пут греха, устани и ступи на стазу која води у Царство. Отворила се твоја греховна рана; ако оклеваш, потпуно ће те уништити. Лекар је твој веома искусан; покажи Њему ране своје, са сузама ударај у двери Његове, побуди милост Његову да би те исцелио. 0 Благи, Ти, који си за нас предао Себе на распеће да би нас искупио, избави душу слуге Твога од мноштва сагрешења његових, да би узнео глас благодарности Теби и Оцу Твоме и Духу Твоме Светоме. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 4, 2014 Пријави Подели Написано Април 4, 2014 Псалам 73. Крајње сам лош; али, по милости Твојој, дај ми да се покајем и избавим осуде (4, 68) Ка Теби вапим, Господе, не презри тужно мољење моје. Ка Теби пружам нечисте руке своје, не одбаци мене који се кајем, већ човекољубиво погледај на мене и прими ме с брижним старањем. Оскврних себе насладом греха, обешчастих душевну красоту, потчиних се телесном мудровању, уништих првобитно достојанство послушавши непријатеља свога, затамних светлост своје природе, и имајући част усиновљења (Богу), уподобих се бесловесној стоци. Страх и трепет ме обузима када замислим како смрт односи своје, неприметно се приближавајући свакоме, - и мимо свега тога, не исправљам се. Буди милостив мени, Човекољупче! Једино на Тебе полажем сву наду своју. Дај ми да се покајем и, исправљајући себе, принесем плодове покајања, да на крају не бих био посечен као бесплодно дрво, или предан огњу као плева, већ као пшеница нека будем сабран у житницу Твоју. Колена и срце своје приклањам, не усуђујући се погледати на небо. Прими мољење из нечистих уста, једини безгрешни Саздатељу мој! Ти, Царе свих, који си збацио метежног Велијара, избави и мене од свих безакоња. Анђели и смртни, видевши моје обраћење, празнују у славу Твоју. Презрео сам животворне заповести Твоје, привучен делима срамним, но, благи Владико, немој се узгнушати да ме избавиш из ропства лукавоме. Учинио сам себе робом греховне насладе, оскврнивши тело и душу; сваки дан вапим: „Сагреших", али не престајем чинити зло. И сада, као осуђеник пред Тобом стојим. Даруј ми, Благи, опроштење злих дела мојих, као милостив и човекољубив Бог. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 4, 2014 Пријави Подели Написано Април 4, 2014 Псалам 74. Суза ради, очисти грехе и даруј снагу, да 6и се посрамио непријатељ (4, 313) Ко ће исцелити душу, ако не Ти, једини Лекару душа, Христе! Код кога ћу да пронађем лек за боли душевне, ако не код Тебе, који си извор исцељења! Исцеливши крвоточиву, исцели и моју душу сатрвену грехом. Нека сиђе на мене милост Твоја и помогне ми да победим непријатеља мога. Укрепи мишицом Твојом мене немоћнога - и лукави ће се постидети, увидевши да сам спреман за борбу. Надахни ме - и непријатељ ће се посрамити и са стидом ће одступити, а ја ћу прослављати Име Твоје. Прими сузе убогости моје, и изглади обвезницу грехова мојих - и опет ће се посрамити непријатељ, видећи да је милосрђе Твоје уништило плод његовог труда у злу, и да нећу бити кажњен. Милост Твоја нека дође на помоћ мени, да бих безопасно прошао места искушења, и потом за свагда пребивао близу Тебе и са Тобом. Душа грешна славословиће Тебе и Оца Твојега и Духа Светога, јер је плакала, и услишена била, и умивена сузама покајања, постала је храмом у који се уселило Божанство, које је створило светове. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Псалам 75. Жаљење на свет и молитва за избављеље од њега (4, 315) Никакву корист не доносиш љубитељима својим, јер си ти, свете, - станиште туге. Све блиске теби заводиш богатством и разним задовољствима; али, у дан смрти, и благоликост лепих и крепост силних, све у гроб свргаваш. Тешко ономе ко воли тебе и кога ти волиш, - његова ће се радост обратити у лелек. У свету, овом мору греха, сви дани моји испразно протекоше. Живот је мој за мене бескорисно прошао; и дан смртни сам, чак, заборавио; лутао сам и увећавао бреме греховно - прегршти плеве за огањ предвиђене. И ево, плач и уздисаји чекају ме на оној страни која је ужасом испуњена. Пошто сам те од младости моје до старости волео, варљиви свете, време живота мога прошло је неприметно, и ево, у гресима ме затиче смрт. 0, боље да никада ни ступио нисам у тебе, свете, - који обмањујеш сваког ко /у тебе/ улази. Они који те воле не наслађују се радошћу, а они који те не воле - не плачу. Блажен је онај ко раскида твоје мреже, тај ће наследити дворе радости. Свет овај изгледом својим обмањује и мудре, јер се извесно време показује привлачним, чак и на зајам даје срећу и богатство; али у дан смртни узима их натраг, узвраћајући мучењем неупоредиво већим од наших грехова. Кратко нам време дозвољава да грешимо, и за награду нам даје вечну таму. Праведан си, Господе, и праведан је Суд Твој, који осуђује свет и оне који га воле! Зато Те молим, нека десница Твоја која је извукла Симона из мора, извуче и мене из буре и метежа овога света који се подигао на мене. Запао сам у блато, потапају ме светске воде, не дозвољавају ми да испливам и дођем до даха... Крст Твој, Господе, нека буде жезал и потпора на путу којим идем. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Псалам 76. Непостојаност светског богатства побуђује на одвајање од њега (4, 318) Како је прекрасан свет, али испуњен смрћу! Сличан је цвету који се отвара у пролеће; цвета док га роса и дажд одржавају у животу; настану ли врућине - цвет вене. Тако и смрт принуђује лице човечије да сахне, и стасито тело растаче у гробу... Даруј нам, Господе, прибежиште и заштиту у земљи где обитавају праведни. Свет је полудео кроз децу своју. Они греше, тумарају, гоњени сопственим немиром. Како многи од њих лутају не налазећи себи покоја, већ сакупљају трње за огањ! Бешчашће надмено отвара своја уста, истина је занемела и ћути. Безакоње влада, а правда се скрива. Само смрт принуђује на ћутање све који дођоше на овај свет. Блажен је онај ко је у њему завршио свој пут, а није потонуо. Свет је много бурније узмућен таласима и силније узбуркан грехом, него ли море ветром. Бива и такво време да се воде морске стишавају када се ветрови примирују у својим скровиштима; али у свету се непрестано ковитлају таласи пожуде и ветрови обмане дувају у двери његових управитеља. Али близу је дан када ће он утихнути... Блажен је онај ко је окончао пут свој у овоме свету - и није допао у мреже његове. Узбуркава се и подиже безакоње које се чини у свету; силније од таласа бесни у свету распаљена похота; у замке и мреже заплићу се они који му служе; греси и безакоња су њихова лукава бремена. Али за врлинске /подвижнике/ приближава се време, када ће брод наћи спокој у пристаништу. Пријатна су времена и лета твоја, свете, али она су као дим. Ти си сличан пролазном сновиђењу, и дани су твоји као сен; вечери твоје пролазе брзо, јутро је твоје кратко, - часови твоји у трку јуре ка крају... Пожури, грешниче, стекни опроштај, док те још увек обасјава светлост дана. Праведан је Судија, такав је и Суд правде - на коме ће се измерити и наградити дела сваког по заслузи; они који су чинили безакоње, у тај Дан мучиће се раскајани, а подвижници врлине у тамошњим пределима наслађиваће се радошћу... Побуђен самом милошћу Својом, Господе, дај ми да се ослободим светских мрежа, да бих безопасно ушао у пристаниште живота. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Псалам 77. Поуке о животу (2, 111) Јосиф, оросивши душу сећањем на Сведржитеља, није био обузет безаконим огњем, већ победивши искушење, постао је царем Египта. Пођимо путем тесним и тегобним, учинивши себе достојним да би стекли ту част, да за заштитника свога имамо Бога. Бисери се увек чувају у најскровитијим ризницама, а оно непотребно, као смеће избацује се чак и на пут. Очисти себе покајањем од срамних дела - и неће те уплашити прекор злоречивог. Уз помоћ Божанственог огња, дужни смо противити се огњу (страсти). Тако је и ћерпич док је непечен, трошан и ломљив, а када се стави у ватру и испече се, постаје заштита за огањ и воду. Уложи старање да не робујеш сопственој вољи, већ буди послушан онима који се боје Господа, и милошћу Божијом сокрушићеш главу змије. Трпи невоље, Господа ради, да би се зарадовао. Поднеси труд, да би стекао обилну награду. Не исмевај и не осуђуј оног који је пао у искушење, већ се често моли да и сам не би допао искушења. Ко има срце помрачено буром помисли и побеђено страстима, такав нити се људи стиди, нити Бога боји. Моли се често са смиреним срцем, и не чини од себе пећину разбојничку, предајући се лошим помислима и жељама, да се не би постидео у Дан Суда, када се буду откриле тајне људске. Ко је нерадан у време жетве, његов дом неће бити у изобиљу. И ко је сада небрижан, такав ће у време даривања остати без утехе праведних. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 8, 2014 Пријави Подели Написано Април 8, 2014 Псалам 78. Исцели, Господе, да би се посрамио непријатељ (1, 384) Господе! Покажи намени велико Твоје милосрђе, и укажи ми олакшање од непријатељског угњетавања, јер ми је нанео ране; стоји и подсмева се нада мном. Као када си, пробуђен од ученика, једном речју уста Својих укротио море, тако услиши уздахе и вапај мој, укроти таласе страсних покрета, побуђиваних у души мојој непријатељем спасења мога. Као што се једним додиром краја хаљине Твоје излечила крвоточива, и истог се часа зауставило истицање крви њезине, тако нека се исцели и душа моја из које непријатељ непрестано истаче реке греховних помисли - ради тог једног мог додира Тебе - вером, Лекару душа наших. Покажи на излеченим удовима мојим, повређеним од непријатеља, исцељујућу силу вере у Тебе - Исцелитељу свих недуга. Залечи ране и њихова места покриј врлинама, да би се посрамио враг који се радује мојој пропасти. Благодат Твоју, безгрешно Јагње, заклано за спасење света, који си помирио небо и земљу, увек ћу хвалити ја, Тобом спасени и обрадовани слуга Твој. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 8, 2014 Пријави Подели Написано Април 8, 2014 Псалам 79. Плач од сагледавања горког удела, који очекује грешнике (4, 328) Када си видео, Господе наш, да сам остао без славе Твоје, то није могла да поднесе љубав Твоја. Сишао си рођењем Твојим, страдањем и крсном смрћу Твојом избавио ме од сатане. Али ево, ја сам опет грешио, гневио Те, жалостио Име Твоје безакоњем, гресима и злим делима које починих. Тешко мени, - неблагодаран сам био и упрљао себе мноштвом злих дела! Плакао сам и проливао горке сузе када бих почео да размишљам о овоме. То ме је /мислено/ преселило у огањ, привело на места ужаса, пренело у страшни и ужасни бездан, погрузило у пламен, бацило у таму. Срце је моје осетило све ово, и занемео сам од страха и ужаса, помисливши на ово пресељење. Преносећи се мислима, размишљао сам о стаништима таме. Тада сам са ридањем и плачем, са тугом и болом, себе самог осуђивао и горко вапио: „Тешко мени, тешко! Ево, шта је правда припремила за мене?!" У ужасу сам се пренуо, као из сна, али се тиме нисам избавио од срдачног мучења. Раздирао сам хаљине своје, плакао и ридао: „Шта сам учинио од себе бедног?" Открићу главу своју, подобно блудници, и исповедићу грехе своје, са уздасима ћу се молити, претворићу очи своје у изворе сузне да бих оплакивао себе злосрећног. Поћи ћу сличним мени цариницима, поћи ћу грешницима који су се покајали; пробудићу успавано срце моје, остарело у злу безмерном, њима ћу се присајединити, њима уподобити. Заридаћу као и они, ради учињених грехова мојих, да не бих доспео на Суд Божији и /допао/ мука у понору геене. Удостој ме, Господе, да заволим љубав Твоју у којој Свети и Праведни налазе себи утеху, и не љубе ништа страно Теби - Боже, Ти, који волиш покајнике и љубиш грешнике што лице своје орошавају сузама и горко оплакују преступништво своје! Удостој и мене, Господе, оног благословеног краја који си Ти уготовио свима Светима. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 8, 2014 Пријави Подели Написано Април 8, 2014 Псалам 80. Наша слабост и променљивост, и постојаност Светих (5, 248) Милостив буди, о, Благи, према нашем злом насгројењу, томе узрочнику свих невоља. Мисли су његове - болести тајне, а дела болести - јавне. Од њега је произашло прво преступање заповести, имајући за последицу све грехе. Ти, Чисти, очисти слободу нашу, јер она је сама по себи мутни извор. Чудим се слободној вољи нашој; она је силна - а истовремено унижена; иако је господар - постала је робом; имајући могућност да побеђује - она воли да уступи над собом победу; иако слободна, она истовремено себе предаје неслободи као робиња, и својом руком потписује сагласност на своје сужањство. Благословено нека је сећање на праведнике који су остали чврсти. Они се нису мењали као месец, већ су се уподобили сунцу чија је светлост увек иста. Њихов дух није био подобан /плаховитом/ кишном потоку који сада буја, а потом сахне. Таласи свакојаких искушења устремљивали су се на праведнике, али они нису посустајали. Нити их је слава надимала, нити их је ружење доводило до малодушности. Свагда су били исти, - никада не губећи благоухање својих узвишених врлина. Благословен нека је Благи, који из ризница Својих излива благоухање дела њихових. Благословен нека је Правосудни, који је венцима прославио подвиге њихове. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Април 10, 2014 Пријави Подели Написано Април 10, 2014 Псалам 81. Само под условом да се обећа добро настројење воље, упорне молитве бивају услишене (4, 50) О, стидим се оних који ме сада поштују, да не бих био постиђен пред њима (тамо) ради скривених мојих грехова; стидим се оних који су ме родили, да временом не осуде мене који сам обећао да нећу живети светски. Хтео бих да постанем подобан оној удовици која је, дуго узнемиравајући судију, достигла свој циљ. Хтео бих да се покажем пред Тобом, преблагим Владиком мојим, сличан нераздвојном другу да би Ти обратио моју душу, поробљену грехом; онај је просио хлеб да би утолио глад, а ја утеху души тражим; онај је тражио телесну храну, а ја пробуђење душе тражим. Као благ и преблаг услиши глас сузног плача мог и обрати ме, да бих Ти приносио плодове покајања. Ороси пламен савести моје, обнови мене остарелог у греховним страстима, да бих ослободивши се њиховог ропства са пријатношћу удахнуо ваздух слободе, и са радошћу и весељем прослављао благост Твоју. Ти знаш, Владико, да сам се са спремношћу душе на труд, иако малом, осмелио да Ти ово говорим. Јер ја грешни, знам да си Ти благоутробни Господ, и рад си да се променим, - али желиш и плод добре воље; спреман си да ме помилујеш, али очекујеш моје добро настројење, јер милујући хоћеш да ме научиш добру, и праштајући желиш да ме учиниш достојним учесником Царства Твога. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Април 10, 2014 Пријави Подели Написано Април 10, 2014 Псалам 82. О сну безметежном (4, 332) Даруј ми, Господе, када сам будан да чист пред Тобом стојим, Искупитељу мој, и када спавам да сан мој без греха буде. Ако ли будан учиним безакоње, нека очишћен будем благодаћу Твојом, Господе; ако ли сагрешим у време сна, очишћење нека ми буде милосрђе Твоје. Крстом понижења Твога учини сан мој безметежним, сачувај ме од безаконих ноћних маштања и нечистих представа уобразиље; даруј ми да сву ноћ проведем у спокојном сну, и да мноме не овладају лукаве и порочне помисли. Животворним Телом Твојим које сам окусио, сачувај ме од нечисте похоте, да легнем и заспим у миру. Крв Твоја нека ме сачува. А души мојој која је образ Твој, даруј слободу која приличи образу Твоме; и тело моје саздано рукама Твојим, нека покрије десница Твоја. Стеном милосрђа Твога заклони ме као одбрамбеним штитом; и када се тело моје умири и заспи, благодат Твоја нека буде стражар мој, како се постељи мојој не би приближио лукави. Заступништвом Матере која Те је родила, жртвом која је Тобом принесена за све, умољен буди - одагнај сатану да ме узнемиравао не би. На мени, Господе, испуни обећање Своје, и Крстом сачувај живот мој. Тебе ћу хвалити када се пробудим, јер си мени бедном указао љубав Своју. И они који спавају и почивају у миру, и будни који су ограђени свеоружјем Твојим, нека одају хвалу Теби, вечно живећем Чувару који побуђује душу моју на славословље Твоје. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 10, 2014 Пријави Подели Написано Април 10, 2014 Псалам 83. Са сузама моли опроштај, али пре свега ти сам опрости (4, 336) Уста су Твоја, Господе наш, обећала и изрекла: Призовите и услишићу; куцајте у врата и отворићу. Подобно грешници, призивам Те: „По обиљу дарова милосрђа Твога, опрости нам дугове и грехе наше." Као онај цариник молим Те, и као син, расточивши имање своје, са покајањем душевним дозивам Те: Сагреших небу и Теби, Господе. Прими нас као што си сам обећао, и нека нам се узрадују Анђели чувари и Арханђели. Ти, који си примио покајање Симоново, прими и покајање слугу Твојих и помилуј нас. Приступи, грешниче, ти који си сагрешио пред Господом, - приступи к Њему с покајањем душевним, - и Он ће ти опростити дугове и грехе твоје. Проливај сузе пред дверима Лекара, са уздасима Га моли, покажи Му ране које су на души твојој. Сачувај језик свој од сваког зла, и уста твоја, створена за хвалу, нека не произнесу реч хулну. Опрости брату своме ако ти је сагрешио, и Христос ће опростити теби, као што је обећао, по милосрђу Своме. Помилуј нас, Господе наш, опрости нам дугове и грехе наше, и удостој нас дворова Твојих пресветлих. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 10, 2014 Пријави Подели Написано Април 10, 2014 Псалам 84. Помилуј, пре него ли ме стигне крај мој (4, 338) Пре него ли се точак времена заустави у моме животу, - помилуј ме. Пре него ли дуну на мене ветрови смрти, и на телу моме појаве се болести - весници блиског краја, - помилуј. Пре него ли величанствено сунце на висини помркне за мене, помилуј, и нека засија за мене светлост Твоја свише и развеје страшну таму ума мога. Пре него ли се земља врати земљи и постане трулеж, и све црте красоте њене ишчезну, помилуј. Пре него ли ме греси моји предухитре на Суду и посраме пред Судијом, - помилуј ме, Господе, благошћу испуњени. Пре него ли војинства изађу, претходећи Сину Цареву да саберу бедни род наш пред престо Судије, - помилуј. Пре него ли зазвучи глас трубе пред доласком Твојим, Господе наш Исусе, - поштеди слуге Твоје који Те моле, и помилуј. Пре него ли закључаш двер Своју за мене, Сине Божији, и постанем храном неугасивог огња геенског, - помилуј ме. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 10, 2014 Пријави Подели Написано Април 10, 2014 Псалам 85. Поуке о животу: Блаженства (1, 535-541) Блажен је онај ко помишља на оне који у гробовима почивају, и одбацује сваку злосмрадну похоту, јер такав ће устати у слави када зазвучи небеска труба која има да пробуди све синове људске. Блажен је онај ко не полаже наду на човека, већ на Господа, који ће доћи опет са славом великом да суди свету у правди, јер такав ће бити као дрво засађено крај потока које не престаје да доноси род свој. Блажен је онај чији је ум постао, по благодати, као облак обилан кишом која напаја душе смртних да би доносиле плодове живота, јер таквом ће благодат бити на вечну похвалу. Блажен је онај ко је свагда будан по Богу, јер он ће на Дан Суда бити заштићен самим Богом, постаће наследник брачне ложнице, и са радошћу и весељем видеће Женика. Блажен је онај ко је презрео и оставио све људско, и чије су све мисли једино о Богу. Блажен је онај ко је омрзнуо погубни грех и гнуша га се, и заволео је јединог благог и човекољубивог Бога. Блажен је онај ко се на земљи уподобио Анђелу небеском, и подражава Серафиме, постојано имајући мисли непорочне. Блажен је онај ко је постао непорочан пред Богом и чист од сваке скверни - од помисли и дела лукавих. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука