Иван Ивковић Написано Март 8, 2014 Пријави Подели Написано Март 8, 2014 Псалам 12. Близу је последњи час. Дај ми, Господе, да се покајем, да бих безопасно прошао страшни пут после смрти (4, 254) Хоћеш ли још дуго одлагати покајање, бедна душо моја? Суд је већ близу, огањ је већ припремљен за удове твоје. У мору зла тонуо сам свих дана живота мога, не оплакујући грехове своје и ево, изненадно смрт ставља на мене окове своје. Сатана ме је преварио и оковима својих страсти увукао у ропство, и немилосрдно сурвао на земљу. Тешко мени, шта да чиним сада? Ти, праведни Судијо, посрами лукавога који војује против мене и тајно ми поставља препредене мреже своје, онда када желим да се покајем. Буди помоћник мој, многомилостиви Господе, и ја ћу устати, подсмехнућу се и разорити све замке његове. Тешко мени у онај Дан, када Ти, Господе, будеш судио грешницима! 0, да се не постидим тада пред збором Анђела! Трепти и страхуј, душо моја, и моли Господа свога, говорећи Му: „Помилуј ме, Спаситељу мој, и извуци ме погружену у пороке. Грешна сам и стидим се да Те молим. Благодаћу Твојом, Господе, спаси ме од геене." Ево, Дан Господњи изненадно осветљава сву твар, и праведници ће поћи у сретање Господу са упаљеним светиљкама; а ја сам тама, немам уља у светиљци мојој, да бих дочекала Женика када дође. Трепти дух мој, чувши да је Дан Суда близу; смућују се мисли моје од сазнања да нечастиве очекује огањ. По благости Твојој, вазда милосрдној за грешнике, помилуј мене који гинем, - и ја ћу узносити хвалу Теби, када дође Царство Твоје. Крст Твој нека ме води на том страшном преласку, нека разагна од мене мрачне силе, и нека ми послужи као кључ и отвори двери рај ске, да бих ушао у радост, развеселио се и прослављао доброту Твоју, Многомилостиви. JESSY је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Псалам 13. Уразуми и укрепи ради искупљења (4, 273) Нека нам притекне помоћ Твоја, Свеблаги, који никада не остављаш род наш! Удели нам Твоју свеиспитујућу премудрост, да би познали пролазност свега. Исцели ране наше покајањем. Посети нас да не би и даље остали у гресима својим. Ти, Многомилостиви душама нашим, усади у нас сећање на добро, јер веома заволесмо зло. Одврати од нас, о Благи, све штетно. Прими добру намеру, колико је још има у нама, и пошаљи нам потребну снагу. Душа наша није у стању да Ти принесе толико велики дар, какав приличи величини Твојој. Нека Те умилостиви, Господе, чудесна смрт Твоја. Неправда наша далеко је силнија од молитава наших. Мољење наше је незнатно, а кривица наша велика. Какву би жртву ми могли принети у име помирења свога са Тобом? Немамо Ти шта дати. Зато нас крвљу Твојом помири, Свемилостиви. Благодаримо Оцу који Те је послао, Спаситељу наш! Јер Тобом се ми кривци оправдавамо. Ти си уклонио грехе наше Крстом Својим, уклони од нас и кривице наше /у време/ доласка Твога. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Псалам 14. Искупитељу свих спаси и мене, и даруј сузе – да би разориле стену која ме одваја од Тебе. (4, 284) Хвала Благоме, који је сишао ради нас, посгао подобан нама и излечио ране наше Својом свеосвећујућом Плоти и Својом свеосвећујућом Крвљу! Нека све и сва узнесе хвалу Теби! Благодаримо Милосрдноме, који непрестано носи бреме наше, иако је позната Њему злоба наша, - који нас је створио, храни нас и заповеда сунцу да сија за нас! Хвала благости Његовој! Отвори ми двери милосрђа, добротом испуњени Господе наш; пружи ми руку Своју, Благи и Милостиви, и врати ме у стадо Твоје, да славим благост Твоју. Греси моји - стена су између мене и доброте Твоје. Разори је, да бих могао приступити милосрђу Твоме, излиј на мене љубав Твоју и уздигни ме до висина Твојих. Но, стена грехова мојих разара се сузама и скрушеношћу; зато ми дај да све дане живота свога приљежно оплакујем грехове своје, и сабирам за себе плодове који ће ми бити од користи на Дан Суда. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 10, 2014 Пријави Подели Написано Март 10, 2014 Псалам 15. Богочовештво (2, 81) Отац је рекао: Ово је Син Мој возљубљени, који је по мојој вољи, Њега послушајте, -објавио је то о Сину, неодвојивом од Славе Божанства. Јер су Отац и Син са Светим Духом једна природа, једна сила, једна суштина и једно Царство. И Марија - Богоматер, називала Га је сином, по човечанском телу, - нераздвојивом од славе Божанства Његовог. Јер један је Бог, који се у свету утелу јавио. Слава Његова објавила је Његову Божанску природу, која је од Оца, а тело Његово објавило је људску природу, која је од Марије; обе, пак, природе сусреле су се и сјединиле у једној ипостаси. Јединородни од Оца, исто тако је јединородни и од Марије. И ко раздељује у Њему ипостас, он ће одељен бити од Царства Његовог и ко слива природе, лишен ће бити живота Његовог. Ко одриче да је Марија родила Бога, тај неће видети славу Божанства Његовог; и ко пориче да Он носи безгрешно тело, тај неће добити спасење и живот, подарене кроз тело Његово. Сама дела сведоче, и Божанска сила Његова учи разборите да је Он истинити Бог. А страдања Његова показују да је Он истинити човек. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 10, 2014 Пријави Подели Написано Март 10, 2014 Псалам 16. Ниспошљи благодат, да ме оживи, као што пролеће све оживљава дахом живота (1, 120, 122, 123) Благи Човекољупче! Ако се на траву, цвеће, на сваку биљку земаљску обилно излива благодат Твоја у своје време, утолико ћеш пре дати тражено слузи Твоме, који Те умољава. Јер ево, ваздух се бистри, и птице разногласног поја опевају славу велике премудрости Твоје. Ево, сва се земља облачи у ризу цветних боја, без руку људских изаткану, весели се и празнује. Окропи и срце моје росом благодати Твоје, благи Човекољупче! Као што ни засејана земља без падања потребне кише, не може дати ни отхранити плодове своје, тако ни срце моје без благодати Твоје, нема снаге да изнедри оно што Ти је угодно и принети плод правде. Гле, киша храни растиње и дрвље се увенчава разнообразним цветовима. Роса благодати Твоје нека просвети ум и срце моје, и украси га цветовима умиљења, смирења, љубави и трпљења. Нека изађе мољење моје преда Те, Господе! Даруј ми светога семена Твога, да бих Ти и ја могао принети прегршт добрих плодова и рећи: „Слава Ономе који нам је дао да имамо шта да Му принесемо - и да се поклонимо Оцу и Сину и Светоме Духу." "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 10, 2014 Пријави Подели Написано Март 10, 2014 Псалам 17. O благодати која нас руководи и сузама (4, 4; сн. 1, 121, 122) Благи Човекољупче, који си примио две лепте и похвалио намеру удовице, прими мољење слуге Твога, умножи молитву моју и даруј оно што просим, да постанем храмом благодати Твоје; да се она усели у мене и научи ме сама како да јој угађам; да сама дотиче лиру душе моје и покреће умилне песме, радошћу испуњене; сама да свеже ум мој као уздом, да не сагреши пред Тобом заблудевши, и одбачен не будем из онога света. Услиши, Господе, услиши мољење моје, и даруј ми да ја нечисти постанем чист, да се ја безумни уразумим, да ја бескорисни постанем користан у стаду изабраних подвижника Твојих и свих Светих, који су Ти угодили и били примљени у Царство Твоје. Они који се радују у Рају, сами се за мене заузимају и вапе к Теби, једином Човекољупцу, па Ти почуј мољење њихово, а ја ћу Ти кроз њих одати славу, јер си услишио молитве њихове и смиловао се на мене, и ниси презрео мољење моје. Ти си, Господе, рекао преко Пророка Твога: Отвори уста Твоја и напунићу их. Ево, отворени су и срце и уста слуге Твога; испуни их благодаћу Твојом, да бих Те непрестано благосиљао, Христе Боже, Спаситељу мој. Молитва је моја немоћна, а безакоња велика и силна. Греси ме моји гуше, и немоћ ме моја смућује; а Ти си богат и благ, милостив и дарежљив. Ти си отворио очи слепоме, отвори очи ума мога, да непрестано созерцава красоту Твоју. Ти си поставио границе мору - речју заповести Твоје, постави границе и срцу моме - благодаћу Твојом, да не скреће ни на десно, ни на лево од красоте Твоје. Ти си дао воду у пустињи народу непокорном и свадљивом, дај и мени скрушеност и сузе очима мојим, да бих плакао дан и ноћ у све дане живота мога, смирено, са љубављу и чистим срцем. Услиши, Господе, молитву слуге Твога, заступништвом свих Светих Твојих, над којима си благословен у векове. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 10, 2014 Пријави Подели Написано Март 10, 2014 Псалам 18. Не гледај на грехе, услиши, одагнај врага и укрепи на добро (4, 6) Боже праведни и хваљени, Боже предвечни! Услиши човека грешника у овај час! Чуј ме, Боже, чуј у сили Твојој; не опомињи се свагдашњих преслушања ништавности моје. Чуј ме, Господе, чуј ме огњем молитвеним, као некада пророка Твога. О, Боже светих Сила! О, Творче бестелесних! О, Господе који си рекао: Тражите и даће вам се! Не узгнушај се мене нечистог, који сам оскврнавио уста своја и који сам покривен грехом. Чуј ме Ти, који си обећао чути оне који Те призивају у истини, и управи стопе слуге Твога на пут миран. Тебе призивам свим срцем својим: "Боже, Боже, услиши ме, узданицо свих крајева земаљских и оних који странствују далеко. Запрети свим нечистим дусима да беже од лица слуге Твога." Узми оружје и штит и дигни се мени у помоћ. Извуци мач и подигни га на оне који ме гоне. Реци, Господе, души мојој: "Ја сам спасење твоје." Нека одступи од душе моје дух страха, дух унинија, дух гордости и сваке злобе; нека згасне у њој сваки пламен, дејством ђаволским изазван; нека се просвети дух мој, душа и тело, светлошћу познања Твога, да узраставши у човека савршена, према мери узраста, у векове векова с Анђелима и свима који су Ти угодили, прослављам свечасно Име Твоје - коме се клањамо - Оца и Сина и Светога Духа. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Псалам 19. О успокојавању савести од унутрашњег смућења (4, 8) Владико, Господе! Боже неба и земље! Благоволи да ми се отворе двери покајања, болне Те душе молим. Погледај на мене по великој доброти Твојој, приклони ухо Твоје к мољењу моме и опрости ми кривицу за многа прегрешења; опрости ми свако зло које учиних, побеђен својим лошим настројењем. Тражим покој и не налазим, јер је савест моја оскврнављена, и нема у мени мира због мноштва безакоња мојих. Услиши, Господе, срце, с болом вапијуће к Теби. Не на дела моја, већ на бол душе моје погледај, и пожури да исцелиш мене, жестоко изранављеног; дај ми да убрзо дођем к себи, благодаћу човекољубља Твога. Скини с мене бреме грехова мојих, и не дај ми по заслузи дела мојих, да не бих пропао до краја и лишио се сваке бриге и помисли о исправљању своме. Припадам доброти Твојој, помилуј мене, који сам осудом дела својих оборен у прах. Призови, Владико, мене сужња, кога држе и као ланцима везују дела моја, јер Ти једини знаш како да раздрешиш свезане и исцелиш скривене ране, познате једино Теби, Тајновидче. Благоволи пружити ми руку, и извуци мене из глиба безакоња мојих, - Ти, који се не радујеш пропасти човековој и не одвраћаш лица Свога од оних који Те са сузама траже. Услиши, Господе, глас слуге Твога, вапијућег к Теби, покажи лице Своје мени помраченом, просвети ме силаском Светога Духа Твога. Даруј, Господе, усрђе мени нечистом, и труд мој обрати у радост моју. Раздери жалобну одору моју и опаши ме весељем, да ми се отворе двери Царства Твога, да ушавши у њега прослављам свесвето Име Тво је, Оца и Сина и Светога Духа. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Псалам 20. О слободном проласку кроз митарства и помиловању на Суду (4, 11) Величајући узвеличах Тебе, Господе, јер си погледао на смирење моје и ниси ме предао у руке непријатељима мојим, већ си спасао од невоље душу моју. И сада, Владико, нека ме покрије рука Твоја, и нека дође на мене милост Твоја, јер смућена је душа моја и тугује веома, да је при исходу њеном из бедног тела овог не пресретне лукава рука противникова и не задржи у тами, због грехова учињених у животу овом у знању и незнању. Буди милостив мени, Владико свих и свега, да не угледа душа моја мрачни призор лукавих бесова, већ нека је приме чисти и светли Анђели Твоји. Дај славу Имену Твоме Светоме, и силом Твојом узведи мене к Божанственоме Твоме престолу. И када будем на Суду, нека ме не ухвати рука кнеза овога света, да би ме грешног увукла у дубину адску. Но, Ти се заузми за мене и буди ми Заступник. Помилуј, Господе, душу моју, оскврњену страстима живота овог; и ако сам у нечему, као човек, по слабости природе погрешио речју, или делом, или мишљу, - Ти, који имаш власт да отпушташ грехе, опрости ми и разреши мене, да се обретем у /месту/ свежине и покажем се пред Тобом без нечистота или скверни, беспрекоран, неупрљан; нека ме прими рука Твоја, Владико, јер си благословен у векове. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Псалам 21. Дођи с покајањем, Господ је спреман да те прими (4, 256) Ти, коме су угодни покајници, погледај и на мене грешника. Насити ме мрвицама са велике трпезе Твоје, не дозволи да мој живот заврши у тами леве стране, и правда Твоја нека не погледа на страшне нечистоте убогости моје, тог страшног јутра када буде изречен вечни Суд. Радост овог света је горка; тешко ономе ко се обмањује њоме! Као брод на таласима узбуркава се живот мој у невољама; сујетна радост плени га призорима задовољстава. Ти буди крманош мој, и уведи лађу моју у пристаниште Своје, тог великог јутра када буде изречен вечни Суд. Бог воли грешника када се каје, и очима пуних суза, са уздасима и ридањем вапи к Њему: „Господе наш, избави ме огња! Молим Те, прими сузе моје убогости. Добровољно греших пред Тобом, али се добровољно и кајем." Смело, дакле, приступи, грешниче; двери су већ отворене и спремне да те приме. Принеси Господу на жртву сузе и слободно приступи Њему. Не потребује Он дарове, нити Он гледа ко је ко. Милосрдан је према људима, и радо опрашта грехе кајућим се грешницима. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Псалам 22. Поуке о животу: Блаженства (1, 5 - 33. 73) Блажен је човек који има у себи страх Божији, како га хвали Дух Свети, говорећи: Блажен је човек који се боји Господа. Блажен је човек у коме почива љубав Божија, јер он у себи носи Бога. Бог је љубав и ко пребива у љубави - у Богу пребива. Блажен је онај ко је стекао дуготрпљење, јер човек дуготрпељив, мудар је веома. Блажен је онај у коме нема гнева и раздражљивости, јер гнев људски не твори правде Божије. Блажен је онај ко је заволео кротост, према речи Господњој: Блажени кротки. Блажен је онај ко је стекао истинско послушање, јер тај је постао подражаватељ Господа Спаситеља, који је био послушан до смрти. Блажен је онај коме су завист и препирке страни, јер завишћу смрт уђе у свет. Блажен је онај ко не скврнави језик свој злословљем, јер срце таквог пуно је сваке скверни. Блажен је онај ко је стекао уздржање, јер то је основа свих врлина. Блажен је онај ко добро чини беднима, јер ће га на Суду дочекати многи заштитници. Блажен је онај ко при свој висини духовног живота има смирен начин мишљења; он подражава Христа и са Њим ће седети у слави. Блажен је онај ко себе принуђује на свако добро дело, јер трудбеници стичу Царство небеско. Блажен је онај ко иде уским путем, јер ће се на небу показати венценосцем. Блажени су сви ови, јер ће са смелошћу предстати Судији, и из руку Његових примиће свету награду. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 12, 2014 Пријави Подели Написано Март 12, 2014 Псалам 23. Богочовештво Спаситеља (2, 82) Једнога и јединога исповедам као савршена Бога и савршена човека. Он је Бог - Слово, који се у телу јавио. Ако се Он није у телу јавио, због чега би се онда појавила Марија? И ако Он није Бог, кога онда Гаврило назива Господом? Ако се Он није у телу јавио, ко је у јаслама лежао? И ако Он није Бог, кога су Анђели силазећи са небеса славили? Ако се Он није у телу јавио, ко је у пелене био повијен? И ако Он није Бог, у чију част се звезда појавила? Ако се Он није у телу јавио, кога је у наручју носио Симеон? И ако Он није Бог, коме је рекао: Сада отпушташ слугу Твога, Владико? Ако се Он није у телу јавио, кога је узео Јосиф и побегао у Египат? И ако Он није Бог, на коме се испунило речено: Из Егпита дозвах Сина Свога? Ако се Он није у телу јавио, кога је Јован крстио? И ако Он није Бог, коме је Отац говорио: Ово је Син Мој возљубљени, који је по Мојој вољи? Ако се Он није у телу јавио, ко је огладнео у пустињи? И ако Он није Бог, коме су прилазећи служили Анђели? Ако се Он није у телу јавио, ко је био позван на свадбу у Кани Галилејској? И ако Он није Бог, ко је претворио воду у вино? Ако се Он није у телу јавио, ко је у руке узео хлебове у пустињи? И ако Он није Бог, ко је са пет хлебова и две рибе нахранио пет хиљада људи, осим жена и деце? Ако се Он није у телу јавио, ко је спавао на лађи? И ако Он није Бог, ко је запретио таласима и мору? Ако се Он није у телу јавио, с ким је јео Симон фарисеј? И ако Он није Бог, ко је опростио грехе грешници? Ако се Он није у телу јавио, ко је носио људску одећу? И ако Он није Бог, ко је онда исцелио крвоточиву додиром одежде? Ако се Он није у телу јавио, ко је пљунуо на земљу и замесио блато? И ако Он није Бог, ко је блатом дао моћ очима да виде? Ако се Он није у телу јавио, ко је плакао на гробу Лазаревом? И ако Он није Бог, ко је заповедио четвородневном мртвацу да из гроба изађе? Ако се Он није у телу јавио, кога су Јудејци заробили у врту? И ако Он није Бог, ко их је речима: „Ја сам" - бацио на земљу? Ако се Он није у телу јавио, ко је изашао на суд пред Пилата? И ако Он није Бог, ко је у сну уплашио жену Пилатову? Ако се Он није у телу јавио, чију су скинуту одежду делили војници? И ако Он није Бог, зашто се са Његовим распећем помрачило сунце? Ако се Он није у телу јавио, ко је на Крсту био распет? И ако Он није Бог, ко је уздрмао темеље земље? Ако се Он није у телу јавио, чије су руке и ноге приковане биле за Крст? И ако Он није Бог, од чега се раздрала црквена завеса, распукло камење и отворили гробови? Ако се Он није у телу јавио, ко је између разбојника на Крсту висио? И ако Он није Бог, како је рекао разбојнику: Данас ћеш бити са мном у рају? Ако се Он није у телу јавио, ко је завапивши предао дух /Свој/? И ако Он није Бог, од чијег су гласа многа тела уснулих Светитеља устала? Ако се Он није у телу јавио, кога су жене положеног у гроб виделе? И ако Он није Бог, за кога су Анђели рекли: Устаде, није овде? Ако се Он није у телу јавио, чије је ране од клинова Тома додирнуо? И ако Он није Бог, ко је ушао кроз затворена врата? Ако се Он није у телу јавио, ко је јео на мору Тиверијадском? И ако Он није Бог, по чијој су се заповести напуниле мреже? Ако се Он није у телу јавио, кога су апостоли видели вазнесена на небо? И ако Он није Бог, ко је узишао уз клицање светих Анђела, и коме је објавио Отац: Седи Мени с десне стране? Ако Он није Бог и човек, лажно је, на крају, и наше спасење, лажне и речи Пророчке. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 12, 2014 Пријави Подели Написано Март 12, 2014 Псалам 24. O дару суза и одгнању непријатеља (4, 12) Господе Исусе Христе, Сине Божији, Спаситељу наш! Даруј мени, слузи Твоме, скрушеност и просвећење срца, да бих очишћеног срца, са сладошћу изливао сузе у чистој молитви, а Ти, ради то мало мојих суза изгладио обвезницу грехова мојих, и ради тог малог мог плача угасио у мени разбуктали огањ. Јер ако ми даш, Владико, да плачем овде, ослободићеш ме огња неугасивог тамо. Иако увиђам, дуготрпељиви и човекољубиви Господе, да Те свакога дана и часа безмерно жалостим и гневим, али доброта дуготрпљења Твога, нека надвлада моју злобу и чемер. O, Господе благи, Боже милости и доброте! Спаси ме од нечистог и страшног непријатеља, који свакодневно раздире и мучи душу моју злим и скверним помислима. Неизрецива сила Твоја, Христе, која је запретила таласима морским, нека запрети и њему, нека онемоћа сила његова и одагна га далеко од мене, слуге Твога. Свакога дана обнавља он против мене замке своје, и покушава да овлада раслабљеним умом мојим, да би ме удаљио од Тебе и Божанских заповести Твојих. Но Ти, Владико, многомилостиви Господе, ниспошљи брзо силу Твоју, и од мене, непотребног слуге Твог, отерај ову велику змију са свим њеним лукавим и срамним помислима, да бих у чистоти певао и славио Тебе, са беспочетним Твојим Оцем и Свесветим, благим и животворним Твојим Духом, сада и свагда и кроза све векове. Амин. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 12, 2014 Пријави Подели Написано Март 12, 2014 Псалам 25. Избави од нерада и лењости (4, 13) Безгрешно Јагње Божије, који си по Својој слободној вољи у телу претрпео Крст, заклан за спасење нас грешних, и телом искусио смрт непроменљиво да би спасао палу природу нашу, - Премудрости и Сило Бога Оца, Сијање славе Његове, недокучиви Исусе, неиспитиви Христе, једини милосрдни и човекољубиви, на мене грешног излиј велику Твоју милост, и благодаћу Твојом отерај од мене сваки нерад, лењост и нетрпељивост, - да не бих при другом доласку Твом чуо и ја страшни прекор: „Шта си ти претрпео ради Мене?" У онај страшни и ужасни Дан рећи ћеш, Господе, нама грешнима: „Сви ви добро знате, шта сам Ја ради вас претрпео. Ја Бог, ради вас тело сам /на себе/ узео; Ја невидљиви, ради вас, видљиво сам на земљи боравио, ради вас гладовао, жеђао, трудио се; ради вас гоњен био, камењем ударан; Ја чисти, ради вас сам шибан и попљуван био; Ја безгрешни, ради вас претрпех срамну смрт, ради вас кроз ребра копљем прободен, оцтом смешаним са жучи напојен. Све то Ја претрпех ради вас, да бих вас учинио светима и небескима; Царство небеско сам вам даровао, све вас браћом назвао, Духа Светога вам ниспослао. - А шта сте ви људи, ради Мене претрпели?" Шта ћу на све ово рећи ја бедни, лукави, грешни и нечисти? - Мученици ће показати на ране своје, на мучења, на одсечене делове /тела/ и на трпљење своје до краја. Подвижници ће указати на своје подвижништво, на дуге постове, на бденија, на нестицање, на сузе и сва остала злопаћења. А ја лењиви и грешни, на шта ћу указати ја, осим на плодове стомакоугађања, сластољубља, многоспавања, користољубља, нетрпљења, сујете и нерада? Ако затражиш од мене Господе, одговор за оно време које због немара свог нисам искористио, а било ми је дато за покајање, како ћу се оправдати? А ако будем подвргнут испитивању и за празну реч, лукаву помисао или жељу, то какав страх, каква смућеност ће обузети тада мене бедног, и какво ће потом уследити мучење? Поштеди, Господе! Поштеди, Благоутробни! Поштеди, Човекољубиви! Поштеди, једини Добри! Смилуј се и помилуј ме једино по благости Твојој. Укрепи душу моју, раслабљену од лењости и нерада мога, - Ти, који подижеш пале и исцељујеш сокрушене! Ти знаш немар окајанства мога, знаш колико лукавих помисли ратује против мене, видиш препредену вражију злобу подигнуту на мене. Заступи ме по великој милости Твојој, уразуми, пробуди, оживи и спаси благодаћу Твојом, ради молитава Пречисте Владичице наше Богородице и свих Светих. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 12, 2014 Пријави Подели Написано Март 12, 2014 Псалам 26. Сва је нада - Христос. К Њему завапи (4, 260) Ти, Господе свих, по милосрђу Своме буди за мене пристаниште спасења, прибежиште помоћи и спаси ме. Умољавам доброту Твоју, Спаситељу мој, излиј на мене од сада милост Твоју, и тамо ме постави даље од мучених. Христе, Ти, који си благоволео да постанеш жртва за нас, умртви грех којим су поражени сви удови моји, сиђи и обитавај у њима. Када ускоро сазна о овоме лукави, сокрушиће се зуби његови, и огањ геенски биће угашен блистањем Твојим. Лукави сатана избљувао је на мене јед свој, раслабио и сурвао ме грехом. Но, све док идем путем Твојим, а Ти си свемогућ, немоћ се моја храни надом да ћеш ми Ти, презревши га, указати помоћ отпуштањем грехова, - и посрамиће се непријатељ мој. Кнезови злобе ослепели су ме страстима својим, и препреденошћу својом опленили у мени красоту младости моје. Шта да чиним ја, који сам прокоцкао чистоту своју? Завапићу Христу, да би ми Он повратио красоту моју и тада ће се посрамити лукави. Спаситељ мој говори мени, ученику Своме: „Не очајавај ради свог спасења; Ја ћу те подићи и отпустићу ти грехе твоје. Моје си богатство и нећу те оставити, јер сам те Својом сопственом крвљу искупио." Завапи, грешниче, из све снаге, и не штеди грло своје, јер Господ је твој милостив и воли покајнике. Уколико се пре вратиш, Отац твој предухитриће те сретањем Својим, заклаће теле угојено, оденуће ти ризу светлу и обрадоваће се због тебе. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука