Баба Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Ово је прича човекa о томе како су он и његов "клан" преживљавали утоку годину дана у граду са становништвом од 60.000 људи током дугогодишњег рата.И, упркос чињеници што је ово опис изванреднихоколности, све поменуто може нам помоћи да предвидимо одређенечињенице и омогућити нам да се припремимо за њих.''Ја сам из Босне, а ви знате да је тамо био пакао од 1992 до1995.године. У току једне године сам живео и опстао у граду од 60.000људи, без воде, струје, бензина, здравства, цивилне одбране, расподелехране и других градских служби, без икаквог облика централизованевласти.Наш град је био блокиран од стране војске у току године дана и животу њему је био прави ужас. Нисмо имали ни полицију, ни војску, било јенаоружаних група, а они који су били наоружани, бранили су своједомове и породице.Када је све почело, неки од нас су били боље припремљени, али већиназалиха хране породица у суседству била је довољна само за неколикодана. Неки од нас су имали пиштоље, а само мали број је имао АК47 исачмару.После 1-2 месеца, у граду су почеле да харају банде, они су уништавалисве, на пример, болнице су ускоро постале права бојишта. Полиција вишеније постојала, а 80% болничког особља није ишло на посао.Имао сам срећу да је моја породица у то време била велика - 15 људи увеликој кући, 6 пиштоља, 3 АК47. Због тога смо ми, на крају,преживели, бар већина од нас.Американци су нам бацали суве оброке сваких 10 дана да помогнуопкољеном граду, али то није било довољно. Неке, веома мали број кућа,су имале баште. После 3 месеца су почели први гласови о смрти од гладии хладноће.Скинули смо сва врата и прозоре са напуштених кућа, растурили нашпаркет и изгорели сав намештај да би се загрејали.Многи су умрли од болести, посебно због воде (у мојој породици -двоје), зато што смо ми углавном пили кишницу. Догађало се да једемо иголубове, па чак и пацове.Новац је врло брзо постао безвредан, и ми смо се вратили размени робе.Жене су се давале за конзерву месног нареска. Тешко је о томеговорити, али то је истина - већина жена које су трговале собом, билесу очајне мајке.Ватрено оружје, муниција, свеће, упаљачи, антибиотици, гориво, храна,акумулатори - за то смо се борили као звери. У таквој ситуацији свесе мења - већина људи се претвара у чудовишта. То је било одвратно.Снага је била у броју. Ако сте живели сами у кући, било је само питањевремена када ћете бити убијени и опљачкани, без обзира колико добросте били наоружани.Данас смо ја и моја породица добро припремљени - имамо залихе, ја самдобро наоружан и имам искуство. Без обзира на то шта се може десити -земљотрес, рат, цунами, ванземаљци, терористи, дефицит, економскиколапс, нереди...битно је то да ће се нешто десити.Закључак из мог искуства - не можете сами да опстанете, снага је уброју, правилном избору проверених пријатеља, у јединству породице ињеној припреми.1. Да ли сте се безбедно кретали по граду?Град је био подељен на заједнице по улицама. Наша улица је имала15-20 кућа, и ми смо организовали наоружане патроле по 5 људи свакевечери, да би осматрали банде и наше непријатеље.Све размене су се догашале само на улици. На 5 км од нас је била целаулица за размену, све је организовано, али је због снајпериста билосувише опасно ходати тамо.Такође, на путу до тамо могли сте да наиђете на разбојнике и будетеопљачкани. Ја сам ишао тамо само 2 пута када ми је требало нештозаиста посебно и важно (лекови, углавном антибиотици).Нико није користио аутомобиле - улице су биле блокиране отпадом,смећем, напуштеним возилима, а и бензин је вредео као злато.Ако сте морали да идете негде, онда је то рађено само ноћу. Није сесмело ићи сам, нисте смели ићи у превеликој групи, само 2-3 људи. Свису требали бити добро наоружани, кретати се веома брзо у сенци, крозрушевине кућа, а не по улицама.Било је много банди од по 10-15 људи, понекад је њихов број достизао50. Али, било је много и нормалних људи - таквих као ти и ја, очева,дедова, које су убијали и пљачкали. Није било "хероја" и "зликоваца".Већина људи је била негде у средини, и били су спремни на све.2.А дрвеће, чини ми се да око града има много шуме, зашто сте горелисвој намештај и врата?Око мога града није било много шуме. То је био веома леп град - саресторанима, биоскопима, школама, аеродромом, и културним центрима. Мисмо имали у граду парк са воћкама, али је све то било исечено за мањеод два месеца.Када нема струје за кување хране и грејање, морате да горите све штовам падне под руку - намештај, врата, подове ... и све ово изгоривеома брзо.Нисмо имали приступ предграђима и приградским фармама - у предграђимаје био непријатељ, ми смо били у окружењу. А у граду се никад не знако ти је непријатељ.3. Која знања су вам користила тада?Морате да замислите да је то, у ствари, био повратак у камено доба! Например, ја сам имао боцу са плином. Али нисам је користио за грејање икување, то је било прескупо! Ја сам је прилагодио намени за пуњењеупаљача - упаљачи су били од непроцењиве вредности! Неко ми је доносиопразан упаљач, ја сам га пунио и узимао за њега конзерве хране илисвеће.Ја сам болничар по струци и моје знање у тим условима било је мојкапитал. У таквим временима, знања и вештине, на пример, способност дасе поправе ствари, вреде више од злата. Ствари и залихе нестану, то јенеизбежно, а помоћу вештина и знања - имате прилику да зарадите захрану.Хоћу да кажем - учите се да поправљате ствари, ципеле или да лечитељуде. Мој комшија, на пример, знао је да направи керозин за лампе. Он- никада није гладовао.4. Када бисте сада имали 3 месеца за припрему, шта бисте урадили?3 месеца за припрему? Хм, бежао бих преко границе! (шала).Данас ја знам да се све може променити јако брзо. Ја имам залихехране, средстава за хигијену, батерија...залихе за 6 месеци. Живим устану са добрим степеном безбедности, имам кућу за бег, ''резервниположај'' у селу 5км од мог стана, у кући такође имам залихе за 6месеци. То је мало село, већина житеља је тамо добро припремљена, ратих је научио.Ја имам 4 врсте ватреног оружија, и по 2000 метака за свако.Имам добру кућу са баштом, коју знам да обрађујем.Осим тога, не желим више да се осећам као будала - када сви окологоворе да ће све бити добро, ја већ знам да ће све пропасти.Ја сада имам снаге да учиним све да бих преживео и заштитио својупородицу. Кад се све руши, човек треба да буде спреман да радинепријатне ствари да би заштитио своју породицу. Ја само желим да мојапородица преживи.Преживети сам скоро је немогуће (по мом мишљењу), чак и ако стенаоружани и спремни, на крају, ако сте сами, ви ћете умрети. Видео самто много пута.Добро припремљене велике групе и породице са различитимвештинама и знањима су најбоља опција.5. Шта има смисла складиштити?Зависи. Ако желите да опстанете пљачкајући, онда све што вам јепотребно је доста оружја и муниције.Осим муниције, хране, средстава за хигијену, акумулатора, батерија,обратите пажњу на једноставне ствари за размену - ножеве, упаљаче,сапун, кресиво. А алкохол, који може да се складишти на дуже време -виски (марка није битна), чак и најјефтинији, је врло добар производза размену.Многи су умрли због нехигијенских услова. Биће вам потребне врлоједноставне ствари, али у јако великим количинама, на пример, многокеса за отпад. И самолепљиве траке. Тањира и чаша за једнократнуупотребу, пластичних или картонских, њих треба много. Ја то знам јерми то нисмо имали. Ја мислим да је складиштење средстава за хигијенуважније од складиштења хране.Лако је упуцати голуба, наћи јестиво биље, али не можете да пронађетеили упуцате дезинфекционо средство, на пример. Морате имати достадетерџената, сапуна, средстава за дезинфекцију, рукавице, маске ...све за једнократну употребу.Поред тога, потребна је обука у првој помоћи, потребно је да знатекако да очистите ране, опекотине, чак и прострелну рану, јер непостоји болница. А чак и ако нађете лекара, он може да нема анестетикили ви немате чиме да га платите. Научите како да користе антибиотикеи направите залиху њих.Оружје треба да буде једноставно. Ја сада носим Глок .45, јер ми сесвиђа, али тај калибар овде није уобичајен, па зато и даље имам дваруска ТТ калибра 7,62 мм. Овде има много таквог оружја и муниције. Јане волим аутомат Калашњиков, али сви га имају, тако да ...Потребне су вам ствари мале и неупадљиве, на пример, добро је иматигенератор, али је боље имати 1000 ''БИЦ'' упаљача. Генератор при радуправи буку и привлачи пажњу, а 1000 упаљача су јефтини, заузимају малопростора, и они се увек могу заменити за било шта.Воду смо углавном користили кишницу - прикупљали смо је у четиривелика бурета, а затим кували. У близини је била река, али вода у њојје ускоро била прљава. Цистерне за воду су такође веома важне. Моратеда имате бурад, кофе и контејнере за складиштење и транспорт воде.6. Јесу ли вам злато и сребро били од помоћи?Да. Ја лично сам заменио сво злато за муницију. Понекад смо могли дакористимо новац (марке и доларе) да купимо неке ствари, али тислучајеви су били ретки, а цене превисоке. На пример, конзерва пасуљакоштала је 30-40 долара. Домаћа валута је брзо пропала, једноставноречено, ми смо се стално размењивали.7. Је ли со била скупа?Била је скупа, али јефтинија од кафе и цигарета. Имао сам достаалкохола, и мењао сам га без проблема. Конзумирање алкохола је билоповећано више од 10 пута него обично.Сада је за размену вероватно боље да складиштимо цигарете, упаљаче ибатерије, јер заузимају мање простора.Ја нисам био спреман у то време, нисам имао времена да се припремим.До неколико дана пре него што је "измет упало у вентилатор,"политичари на телевизији су понављали да је све у реду.А кад нам је небо пало на главу, узели смо само оно што смо могли.8. Да ли је било тешко доћи до ватреног оружја, шта сте могли мењатиза оружје и муницију?После рата оружје је било у свакој кући. Полиција је запленила достаоружја на почетку рата, али већина људи је сакрила оружје. Ја имамлегално оружје (са лиценцом), по закону то се зове "привременоодузимање". У случају немира, Влада има право да привремено одузме свооружје ... па имајте то на уму. Знате, постоје људи који имају легалнооружје, али имају и нелегално, у случају могућег одузимања.Ако имате добре ствари за размену, није тешко пронаћи оружје. Али,морате да запамтите да су први дани најопаснији због хаоса и панике.Могуће је да нећете имати времена да нађете оружије да бисте заштитилисвоју породицу. Бити ненаоружан у време хаоса, панике и нереда - то јејако лоше.У мом случају, појавио се човек коме је био потребан ауто-акумулаторза његов радио, а он је имао оружје и ја сам заменио акумулатор за двапиштоља.Муницију сам некад мењао за храну, а неколико недеља касније сам хранумењао за муницију. Никада ништа нисам мењао код своје куће и никад увеликим количинама. Само веома мали број људи (комшије) је знао коликотога сам имао у кући.Мудрост се састоји у томе да имате максималну могућу количину стварипо површини коју заузима и новцу који вреди. После ћете схватити штасе највише тражи.Да вам разјасним - муниција и оружје су и даље за мене на првом месту,али ко зна, можда бих на друго место ставио гас-маске и филтере.9. А шта је било са безбедношћу?Заштита је била врло примитивна. Понављам - ми нисмо били спремни, икористили смо оно што смо могли.Прозори су били полупани, кровови у ужасном стању због бомбардовања.Сви прозори су били блокирани џаковима песка, камења. Ја сам подупробаштенска врата отпадом и користио алуминијумске лестве да бих прешаопреко ограде. Када сам се враћао кући, тражио сам да ми их дају.У нашој улици је живео човек који је потпуно забарикадирао своју кућу.Он је направио рупу у зиду суседне разрушене куће као свој тајни улаз.То може изгледати чудно, али све куће које су биле најсигурније, билесу прве опљачкане и уништене.У мом насељу су биле лепе куће са оградама, псима, алармима игвозденим шипкама на прозорима. Руља је напала баш на њих. Неки субили у стању да узврате и издрже, неки не. То је све зависило од тогаколико је људи и оружја било унутра.Наравно, безбедност је важна, али треба и себе држати уздржано. Акоживите у граду и таква невоља се деси, треба да имате једноставан,скроман дом, са много оружја и муниције. Колико муниције? Па, коликогод је могуће!Колико год је то могуће ваш дом треба да изгледа непривлачно.Данас, ја имам челична врата из безбедносних разлога, али то је самода би ме спасло од првог таласа хаоса. После тога идем да се придружимвеликој групи пријатеља или породица на селу.Током рата, имали смо разне ситуације, не желим да улазим у детаље.Али, на нашој страни је увек била превасходна ватрена моћ и барикаде.Увек је неко гледао на улицу - добра организација у случају налетабанде је најважнија.У граду се увек пуцало.Опет, наша кружна одбрана је била примитивна - сви излази су билизабарикадирани, остављени су били само највећи отвори за тело. Увек јенајмање 5 чланова породице у кући било спремно за борбу, а једна особана улици је седела прикривена.Да не би погинули од снајпера, морали сте да останете код куће цео дан.Слаби гину у првим данима, остали се боре за живот.Схватите, без обзира на вашу супер-одбрану, супер-оружје, ако људивиде да би требало да вас опљачкају јер сте богати, опљачкаће вас. Тоје само питање времена и броја људи.Током дана, готово нико се није појављивао на улицама због снајпериста- линија одбране је била веома близу.Многи су погинули јер су хтели да се извиде ситуацију, на пример, а тоје веома важно. Хоћу да вам напоменем да нисмо имали никаквихинформација, ни радија, ни ТВ, ничега осим гласина.Није било организоване војске, али смо сви били војници. Били смоприморани. Свако је носио оружје и покушавао да се заштити.Рећи ћи вам, ако се то сутра понови, ја ћу бити као и сви - скроман,очајан, можда чак ћу и викати или плакати.Без модерне одеће. Нећу да облачим успер униформу и вичем: "гадови једни!"Ја ћу бити неупадљив, добро наоружан и припремљен, пажљиво процењујућиситуацију са својим најбољим пријатељем или братом.10. Како сте стајали са тоалетом?Ми смо користили лопате и сваки комад земље, у близини куће ...изгледа прљаво али тако је и било.Прали смо се кишницом, понекад у реци, али то је било исувише опасно.Тоалет папира није било, а чак и да јесте, ја бих га заменио за нешто.Све је то било тешко.Могу да вам дам неколико савета - прво, морате да имате оружије имуницију, а након тога све остало, имам на уму све!Наравно, много тога зависи од вашег простора и вашег буџета.Ако сте заборавили или пропустили нешто, то није страшно, увек ће сенаћи неко са ким можете да размените ствари. Али ако пропустите оружјеи муницију, нећете имати приступа размени.Осим тога, не видим проблем у великим породицама и броју гладних уста- што је већа породица, више је оружја и више снаге, а онда, како је иуграђено у људе природом, следи адаптација.11. А брига за болесне и повређене?Повреде су углавном биле прострелне ране.Без специјалиста и свега другог, уколико је жртва успела да пронађедоктора, имао је негде око 30% шансе за опстанак.То није било као у филмовима, људи су умирали, и многи од њих су умрлиод инфицираних рана. Ја сам имао залихе антибиотика за 3 или 4поступка, наравно, само за моју породицу.Често, људи су умирали од савршено глупих ствари. У одсуству лекова инедостатку воде, обичан пролив је био довољан да вас убије, посебнодецу, у току неколико дана.Имали смо доста кожних болести, тровања храном, и ништа нисмо могли даурадимо по том питању.Користили смо много лековитих биљака и алкохола. На кратко то јепомагало, али на дуже стазе, било је ужасно.Хигијена , то је основно, али и имати максималну количину лекова,посебно антибиотика''.Приредила Православнаја породица.Извор: Москва Третии Рим Драган Јашић, Ђуро Станивук, kordun and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Што се смејеш? Ayla је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 I ti ga pretera imenjace .... Nema nista od rata, samo opusteno ....planirajte letovanje, predlazem Krim i Crno More .. Ђуро Станивук, Deki992, kordun and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Руси долазе Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Рата можда неће бити али нереди у већим градовима су загарантовани... тако да ваља имати башту своју, знати како преживети у природи и тако... Исто тако духовно не падати у очајање молитва пост, уз Божију помоћ нема зиме! Никола Поповић је реаговао/ла на ово 1 NATO STEP BACK NO PLACE FOR YOU IN SERBIA!!! EU YOU WILL NOT CONQUER LAND OF THE SERBS!!! СРБИНЕ БРАТЕ ЗАР ИМ ВЕРУЈЕШ? ЖЕЛЕ НАМ ЗЛО ЛИЦЕМЕРИ ЗАПАДА, НЕ ДАЈ СЕ ПРЕВАРИТИ!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Рата можда неће бити али нереди у већим градовима су загарантовани... тако да ваља имати башту своју, знати како преживети у природи и тако... Исто тако духовно не падати у очајање молитва пост, уз Божију помоћ нема зиме! Какав пост, каква башча, јес ти прочитао овај текст? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Руси долазе Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Какав пост, каква башча, јес ти прочитао овај текст? Искрено зауставио сам се тамо код дела где се продаје тело за месни нарезак... нисам мога више да читам... У чеми је проблем? Само сам се надовезао да је ратни или период нереда потребно како телесно тако и духовно издржати... NATO STEP BACK NO PLACE FOR YOU IN SERBIA!!! EU YOU WILL NOT CONQUER LAND OF THE SERBS!!! СРБИНЕ БРАТЕ ЗАР ИМ ВЕРУЈЕШ? ЖЕЛЕ НАМ ЗЛО ЛИЦЕМЕРИ ЗАПАДА, НЕ ДАЈ СЕ ПРЕВАРИТИ!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Е бре Рус немој да ме фарбаш, него читај те текстове не мећем ја то џаба Рада., N.Petrovic, Ignjatije and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Meni se tekst dosta svideo. Vec sam, pre nekog vremena, poceo da razmisljam sta cu i kako cu kad ( ako Bog da) ne primim taj neki zig sto ce mozda doci. Ozbiljan sam, ali mi bas te nekakve misli dolaze na pamet. Sta skladistiti, gde skladistiti.... citam skoro neki clanak kako Svetogorski monasi osiguravaju brasno da se i po desetak godina ne pokvari, i slicno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Procitao sam tekst,zanimljiv je.E sad,vidim da ga je priredila neka pravoslavna organizacija pa bih hteo da pitam nesto,sto ima veze sa temom a o cemu sam vec razmisljao.Sta vi mislite,koliko covek moze i treba da bude Hriscanin u ovakvim situacijama?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Руси долазе Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Sta vi mislite,koliko covek moze i treba da bude Hriscanin u ovakvim situacijama?! Треба и по цену живота остати Христов. Лидија Миленковић, *Blue*, bgpj and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 NATO STEP BACK NO PLACE FOR YOU IN SERBIA!!! EU YOU WILL NOT CONQUER LAND OF THE SERBS!!! СРБИНЕ БРАТЕ ЗАР ИМ ВЕРУЈЕШ? ЖЕЛЕ НАМ ЗЛО ЛИЦЕМЕРИ ЗАПАДА, НЕ ДАЈ СЕ ПРЕВАРИТИ!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Ни упаљача немам. Дакле, само се у Бога уздам. Sneza Dj., Руси долазе and Натан је реаговао/ла на ово 3 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Треба и по цену живота остати Христов. Pa to me i buni,zato sam i naglasio da je tekst priredila pravoslavna organizacija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Meni se tekst dosta svideo. Vec sam, pre nekog vremena, poceo da razmisljam sta cu i kako cu kad ( ako Bog da) ne primim taj neki zig sto ce mozda doci. Ozbiljan sam, ali mi bas te nekakve misli dolaze na pamet. Sta skladistiti, gde skladistiti.... citam skoro neki clanak kako Svetogorski monasi osiguravaju brasno da se i po desetak godina ne pokvari, i slicno. http://crkvenjak.blog.rs/blog/crkvenjak/generalna/2011/07/03/s-rakijom-kroz-apokalipsu N.Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Procitao sam tekst,zanimljiv je. E sad,vidim da ga je priredila neka pravoslavna organizacija pa bih hteo da pitam nesto,sto ima veze sa temom a o cemu sam vec razmisljao. Sta vi mislite,koliko covek moze i treba da bude Hriscanin u ovakvim situacijama?! Treba da ostane Hrišćanin do kraja onako kako su Srbi ostali i opstali 500 godina pod Turcima koji su vo vremja ono bili apokalipsa i zver iz bezdana. Nismo mi na početku istorije nego na kraju, primera ima koliko hoćeš... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука