Megidon Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Нажалост материјализам је овладао свуда па и код свештенства. Материјална криза је захватила цео народ и то се итекако види и у цркви. Зашто ћутати о томе? Има свакаквих свештеника по овоме питању, неки не наплате и имају разумевања а неки опет не штеде стада него деру стадо као вукови. То је ствар савести сваког свештеника понаособ, црква нема правно регулисани сисем наплате свештенорадњи него свака епархија регулише то питање на свој начин. Социјалним моментом(питањем богатих и сиромашних) се бавило Јеванђеље а исто тако и апостолске посланице као и светоотачка литература и није тачно да се то питање може занемарити и да није битно. Апостол Павле каже да они који јеванђењу служе треба од јеванђеља и да живе, стога је новац који се даје за свештенорадњу добровољни дар цркви. Некада људи када се крсте и венчавају потроше огромне суме новца на којекакво славље, јела и пића а жале се на цену свештенорадње у цркви која је наспрам утрошеног новца на весеља само симболична. Сахране су прескупе, потоше се велике своте новца на погребну опрему и то се чини немилице, колико то кошта је свима познато и онда је највећа ставка колико је узео свештеник. Ако неко заиста нема да плати и сиромашно живи у већини случајева ће свештеник изаћи у сусрет, мада има сигурно и неки мали проценат оних грабљивих свештеника који немају обзира али то правног верника не би требало да саблазни и удаљи од Цркве јер он у њу долази због Христа а не због свештеника, лепо је и написано ,, саблазни су потребне али тешко ономе од кога долазе,,.Ако ли је ко шта оштећен Бог ће му узвратити стоструко јер се рачуна да је дао Цркви а не личности свештеника а ко Цркви даје Богу позајмљује и увек ће му се рачунати у правду а награду ће добити од Бога. SlobodanB је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
snebivljivi maslacak Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Ја баш имам лични проблем по овом питању. Једва сам натјерала мајку да се крсти, то су биле муке, али у Србији се крштење плаћа, а ми смо сада зими у Београду. Чак см мајку натјерала да сама приђе свештенику и пита за крштење, што ми је до тада било немогуће и незамисливо. Наравно ту је такса, а како ја њој да докажем да је важније за то паре да да него за струја и хлеб... Ми нисмо пуки сиромаси па ми је глупо и свог свештеника да питам, он би је сигурно крстио, јер је добар духовник. Тако је њено крштење остало за љето, мада вјерујем да ће ми тада рећи нема времена од посла. У Црној Гори се ове ствари не плаћају, што је предивно. Вјерници сами оставе прилог, вјерујем и више него што треба. А то за опело се десило кад ми је стриц, ето и у Црној Гори, умро, свештеник је хтио да оде јер је мислио да неће добити паре. Ето, има свештеника који одбилу да служе... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Ја баш имам лични проблем по овом питању. Једва сам натјерала мајку да се крсти, то су биле муке, али у Србији се крштење плаћа, а ми смо сада зими у Београду. Чак см мајку натјерала да сама приђе свештенику и пита за крштење, што ми је до тада било немогуће и незамисливо. Наравно ту је такса, а како ја њој да докажем да је важније за то паре да да него за струја и хлеб... Ми нисмо пуки сиромаси па ми је глупо и свог свештеника да питам, он би је сигурно крстио, јер је добар духовник. Тако је њено крштење остало за љето, мада вјерујем да ће ми тада рећи нема времена од посла. У Црној Гори се ове ствари не плаћају, што је предивно. Вјерници сами оставе прилог, вјерујем и више него што треба. А то за опело се десило кад ми је стриц, ето и у Црној Гори, умро, свештеник је хтио да оде јер је мислио да неће добити паре. Ето, има свештеника који одбилу да служе... Slobodno koliko vec sutra podji svesteniku i lepo mu objasni kao sto si ovde, bez snebivanja. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovan Radonjic Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Prvo , pozdrav svima , novi sam na forumu . Prava tema za ovo vrijeme . Srecan sam sto je nas mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije tako uredio mitropoliju , a i eparhije su barem na podrucju Crne Gore takve da u nacelu ne postoje tarife i cjenovnici za krstenja , opela , svadbe , slave , nego u principu "koliko das , mozes" . Boze me oprosti , ali grozim se jedino te stvari kad vidim da je prisutna u crkvi . Mogu da shvatim sve nedostatke koji se desavaju , jer crkvu na kraju krajeva predstavljaju ljudi i kao takvi smo svi skloni slabostima , ali jedino to ne mogu bas da razumijem i opravdam . Valjda ta neka odvratnost prema sveopstoj erupciji materijalizma me tjera da bar u Bozijoj kuci mogu da odmorim od naplacivanja svega i svacega . Evo npr. ovdje u Salcburgu gdje sam trenutno , desavalo se , a po rijecima mirjana se i sad desava da bez novaca se prakticno ne moze nijedna sveta tajna izvrsiti . Dolazim u iskusenje da ni ne odem na neku sluzbu Boziju zato sto uvijek imam nelagodnost neku da prakticno mi trebaju pare svaki put kad se prekrstim . U pitanju je i moja slabost , a vjerovatno gordost , ali stid me neki veliki obuzme kad prije najsvetijeg cina , epicentra liturgije - svetog Pricesca dolazi crkvenjak sa tacnom od osobe do osobe i ubira milostinju . Mozda treba i na taj nacin da pokazemo milostivost i skrusenost , ali naravno da se covjek osjeca prijatnije kad sam pristupi ikoni , kao npr. u Crnoj Gori i ostavi slobodno , koliko ima , koliko moze , koliko je spreman da ostavi . Ovako , narod se skoro primorava da stavi prilog , da ne bi nailazio na podozrenje i sakupljaca i naroda...a kad se primorava pa makar i na taj latentan nacin , da li je to nasilje ili cin dobro volje ? Натан and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука