SlobodanB Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Има нешто што ме мучи, а то је да ли у данашње време вера има цену која мора новцем да се плати, како би верник био, или је то заблуда само. На пример ако неки верник сиромах жели да крсти дете а нема новца, да ли он има права да га крсти у цркви нашој православној или свештеник неће учинити тај свети чин крштења сиромаху? Исто се односи и на упокојеног верника, чија породица можда нема новца да издвоји да плати свештеника који би сахранио упокојеног? Да ли постоји разлика између верника који плаћају црквену таксу и оних који верују и одлазе на литургију али је не плаћају? Прегледавао сам теме овде али нисам наишао на нешто овако, па ето од туд и ова питања, како би разјаснили ову тему за све који не знају а интересује их. захваљујем се у напред. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Ima vera i cenovnik i cenu prema neprocenljivoj Žrtvi Hrista Spasa i ljubavi Njegove svemoguće koja jedina može to dopustiti i podneti. *Blue*, Ђуро Станивук, SlobodanB and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SlobodanB Написано Март 1, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Хвала на одговору који сваки верник зна, али моје питање се односи да ли вера има свој ценовник и цену што се тиче новца, као што сам и дао у пар примера. хвала на одговору, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Хвала на одговору који сваки верник зна, али моје питање се односи да ли вера има свој ценовник и цену што се тиче новца, као што сам и дао у пар примера. хвала на одговору, Odgovor je u tebi i u tvom svešteniku i krivo mi je pošto me kritikuješ jer još razmišljaš o novcu. Рада. and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SlobodanB Написано Март 1, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Odgovor je u tebi i u tvom svešteniku i krivo mi je pošto me kritikuješ jer još razmišljaš o novcu. Ја тебе нисам имао намеру критиковати, јер си дао одговор вредан сваког верника, и оно што би ја рекао одговор који би требао сваки верник да зна. а и захвалио сам ти се 2 пута на одговору што показује моје поштовање ка истом. тему сам поставио зато што много људи не зна, да ли ако којим случајем их мука снађе па се неко упокоји или којим случајем желе да крсте своје дете. Да ли они могу то без да имају новца. Ја мислим да је ова тема јако добра и да одговорима који буду постављани имаћемо јаснију слику цркве као и вере. Хвала ти за одговор, у потпуности се слажем са њим. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Докле више о овоме... Који то свештеник НЕЋЕ да крсти дете ако је породица сиромашна, нарочито ако је верујућа породица (не само на речима),а и ако није (мада се ту поставља питање зашто онда та породица и жели да крсти дете?) Који то свештеник НЕЋЕ да одржи опело ако породица нема пара да исто плати? Ја још не наиђох на таквог... Ако кажеш да си читао теме (којих на овом форуму има и превише о овом питању), онда је немогуће да још ниси схватио и пронашао одговор. Или, можда, ти прихваташ само оно што желиш да чујеш, а то је да су "свештеници безобразни, воле паре, лопови, наплаћују `веру` " и тд.... Драгана Милошевић and SlobodanB је реаговао/ла на ово 2 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Hajde da malo pokusam da ti olaksam dok ne dodje neko svesteno lice: Jeste, postoji cenolvnik ali svestenici se rukovode materijalnim stanjem parohijana. Niti se desilo da neko ode bez opela, nit dete da ostane bez krstenja. Obicno plate samo taksu; i to je cak znak pitanja. Maja Trifunovic је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Не може све да се плати новцем. Јесте свештеник ће да у већини случајева да наплати своју услугу, али, ако волиш Бога, ближње своје и друге људе. То су ствари за које не постоји новац који то може да плати и из тог разлога не гледај све кроз новац. Maja Trifunovic је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SlobodanB Написано Март 1, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Молим те немој да осуђујеш мене, ја знам о томе, а тему сам поставио чисто због особа које можда интересује ово а сматрам да их има, јер много људи не зна о томе ништа, поготово оних који живе на простору где ја живим, где има две православне цркве и милион католичких, О вери сам учио из књига и знам по доста, али и јако мало спрам онога колико би желео да знам. У парохији којој ја припадам имамо срећу да имамо стварно добро свештенство, али и поред тога има људи који и даље мисле да ако не могу да плате неће им поп изаћи у сусрет. да напоменем да у овој околини у каталичку цркву се улази на мису као у дискотеку, платиш улазницу, после током те њихове мисе платиш јер тако њихов поп каже, па онда платиш и на излазу. И због тога много људи не зна да то није правило у православним храмовима. Ја сам тему поставио само да људи сазнају да се наши храмови разликују од других, и да уколико им свештеник захтева новац или их одбије у муци, да је то грех свештеника који није поступио по правилу. А било је таквих догађаја и код нас, да је свештеник који је касније и рашчињен искао новац од људи за опело. тачније од моје рођене сестре 2003 године. и да напоменем то је једини пример јединог свештеника за који знам али као што сам напоменуо био је рашчињен због својих поступака и мноштва верника који су се пожалили на њега. Молим вас да не судите мени ако ме не познајете, као и да се не суди никоме ко жели да помогне, као и ја у овом случају и да не бивате некултурни. хвала DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SlobodanB Написано Март 1, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Hajde da malo pokusam da ti olaksam dok ne dodje neko svesteno lice: Jeste, postoji cenolvnik ali svestenici se rukovode materijalnim stanjem parohijana. Niti se desilo da neko ode bez opela, nit dete da ostane bez krstenja. Obicno plate samo taksu; i to je cak znak pitanja. Хвала сестро Драгана Ово је по мени прави одговор, онако како је и како би требало да буде. хвала Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SlobodanB Написано Март 1, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Не може све да се плати новцем . Јесте свештеник ће да у већини случајева да наплати своју услугу , али ,ако волиш Бога ,ближње своје и друге људе . То су ствари за које не постоји новац који то може да плати и из тог разлога не гледај све кроз новац. хвала ти брате Неле ја не гледам кроз новац ништа, за мене новац није битан, Слажем се да ће свештеник наплатити своју услугу и треба да се помогне цркви, али не бих желео да они који не знају мисле како је и наша црква попут католичке, где и у којој постоји јасан ценовник за све услуге. Не желим да људи живе у заблуди, и много пута сам упао у полемику са истима око овог питања. драго ми је да си коментарисао и хвала пуно Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Прво да раздвојимо неке ствари. У католика можда могу да купе и опроштај код нас нит је било нит ће бити.Овде нико тебе не осуђује него смо хиљаду пута рекли о овом проблему. На основу једног свештеника, монаха не смеш да осуђујеш читаву цркву. Ево да кажем ја сам крштена малтене за џ. Буквално му кум натрпао новац у руке. Старији форумаши могу да предпоставе зашто није хтео да наплати "свој рад". Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SlobodanB Написано Март 1, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Прво да раздвојимо неке ствари. У католика можда могу да купе и опроштај код нас нит је било нит ће бити.Овде нико тебе не осуђује него смо хиљаду пута рекли о овом проблему. На основу једног свештеника, монаха не смеш да осуђујеш читаву цркву. Ево да кажем ја сам крштена малтене за џ. Буквално му кум натрпао новац у руке. Старији форумаши могу да предпоставе зашто није хтео да наплати "свој рад". ја се извињавам на мојој теми, нисам нашао тему о томе, моја грешка и мој пропуст. нисам имао намеру никог да увредим или повредим. Имао сам само намеру да људи сазнају да се наша вера и црква разликују, од других религиозних храмова. Ја знам али некада неће људи да поверују јединки него задржавају своје мишљење и онда ето ова тема од мене, како би се људи образовали и о овоме и увидели да греше ако супротно размишљају. Ја цркву нисам осудио а не би ни осуђивао, немам ја права никог да осудим јер сам грешан и као такав знам своје место и шта ми је чинити, погружен бити пред Богом, молити се за своје спасење и пут његов. тема је постављена јер ја не желим да неко осуди моју цркву свету због не истине која кружи на овим просторима. А сестро Драгана сви смо ми деца Господа нашег. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 У праву си Драгана , и свештеници су људи , и много зависи од њих , али опет кажем да има са друге стране ствари које не могу новцем да се плате. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Океј разумем зашто је тема отворена, али онај ко не жели да чује неће ни сад па макар ми овде дубели на главу. Ленка* and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука