obi-wan Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Не разумем зашто је писмо владике Атанасија јавно? "Sve sto se iznosi na videlo, svetlost je"... Evgenik је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 "Sve sto se iznosi na videlo, svetlost je"... Јао, браво.... Evgenik је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Рече мој пријатељ: Прочитао сам писмо Тасино... вратио се! Evgenik, Јанко and javor је реаговао/ла на ово 3 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 На страну хвалоспеви еп. Атанасију од стране већине форумаша који су се укључили на теми, занимљивије ће бити видети даљи исход полемике коју је еп. Атанасије отворио са еп. Иринејем. Наравно, под условом да Бачка икона одговори Херцеговачкој - што би лично волео. Зашто? Па чини ми се да је еп. Атанасије као ретко када ударио на себи достојног противника. Лако је било годинама уназад писати писма и улазити у теолошке и дурге полемике са људима са којима је улазио, јер се унапред знало да је еп. Атанасије супериорнији играч. Осим у случају полемике са проф. Богданом Лубардићем где је еп. Атанасије доживео прави теолошки фијаско. Иако гајим велике симпатије за владику Атанасија, мислим да га у отвореној полемици са еп. Иринејем чека сличан исход. Све у свему, чак и не везано за горе написано, мислим да је ово писмо итекако важно и да представља бављење битним стварима, али на непромишљен и неплодан начин, као и да је губљење енергије и времена. Мојем егу би више пријало да епископ Атанасије уради за живота још који превод отаца и остави нама млађима нешто на чему даље можемо да градимо, али он је такав какав је и Бог га таквог воли... тако да биће занимљиво. Макрина, Jakov Edeski, Grizzly Adams and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 једва чекам ре: Хвала Богу,имамо од кога да учимо... Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Vl. Atanasije je, kao niko drugi od nasih episkopa, podelio krv i znoj sa nebrojenim stradalnicima sirom ovih nasih prostora. To nikako ne zaboravljajte. Zato je njegova rec o stradanju uvek britka i krajnje zahtevna. Ono sto drugi samo govore iz daljine, on je okusio na delu mnogo puta. Zato Proklo i istomisljenici silno grese sto ovo poistovecuju sa nekakvom cudovisnom bogoslovskom (?) utakmicom ili duelom nekakvih protivnika. Vl. Atanasije je u svojoj reci uvek beskompromisno privrzen Istini, ako je to nekom do sad promaklo, i kad se gazi po Istini na bilo koji nacin i pod bilo kojim izgovorom, on ce ostro i bez ostatka da ustane u svedocenje i odbranu te Istine. Uvek do sad, pa i sad... SHADOWS OF THE LIGHT, Jakov Edeski, Evgenik and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Vl. Atanasije je u svojoj reci uvek beskompromisno privrzen Istini, ako je to nekom do sad promaklo, i kad se gazi po Istini na bilo koji nacin i pod bilo kojim izgovorom, on ce ostro i bez ostatka da ustane u svedocenje i odbranu te Istine. Uvek do sad, pa i sad... Реално. Откад знам владику он не познаје земаљске компромисе, па не видим зашто би се сад мијењао. Или нам Владичине ријечи одговарају само онда кад говори то што се нама допада? Vaske, SHADOWS OF THE LIGHT, Макрина and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Све у свему, чак и не везано за горе написано, мислим да је ово писмо итекако важно и да представља бављење битним стварима, али на непромишљен и неплодан начин, као и да је губљење енергије и времена. Мојем егу би више пријало да епископ Атанасије уради за живота још који превод отаца и остави нама млађима нешто на чему даље можемо да градимо, али он је такав какав је и Бог га таквог воли... тако да биће занимљиво. ово је тачно Иако гајим велике симпатије за владику Атанасија, мислим да га у отвореној полемици са еп. Иринејем чека сличан исход. од овога нема ништа И.стојковић је реаговао/ла на ово 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Zato Proklo i istomisljenici silno grese sto ovo poistovecuju sa nekakvom cudovisnom bogoslovskom (?) utakmicom ili duelom nekakvih protivnika. Хахаха ... ово не вреди не коментарисати дуже, види се да ниси прочитао мој пост, него тек онако да ме поменеш. Страсти стварно помрачују кефало ... Vl. Atanasije je u svojoj reci uvek beskompromisno privrzen Istini, ako je to nekom do sad promaklo, i kad se gazi po Istini na bilo koji nacin i pod bilo kojim izgovorom, on ce ostro i bez ostatka da ustane u svedocenje i odbranu te Istine. Uvek do sad, pa i sad... Потпуно се исто може рећи и за владику Иринеја, за шта је до сада било икс примера! од овога нема ништа Од полемике или исхода? Ако мислиш да нече бити полемике - то је могуће. Ако мислиш да ће бити добар исход за еп. Атанасија - тешко. Miroslav.Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Од полемике или исхода? Ако мислиш да нече бити полемике - то је могуће. Ако мислиш да ће бити добар исход за еп. Атанасија - тешко. Ма мислим на исход. Уосталом ово и није класична теолошка полемика, нешто је другачије природе, па се о исходу не може ни претпоставати према теолошким позицијама, већ према томе шта је и изазвало полемику. Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Ма мислим на исход. Уосталом ово и није класична теолошка полемика, нешто је другачије природе, па се о исходу не може ни претпоставати према теолошким позицијама, већ према томе шта је и изазвало полемику. Наравно, али нигде нисам ни рекао да је теолошка полемика - то је Оби утриповао. Споменуо сам Лубардића у теолошком контексту, не владику Иринеја. У питању је само био пример, не аналогија. Нити сам, опет Обијев трип, рекао игде да су "противници". Напротив. Мени је ово врло занимљиво, јер се дешава између двојице великих људи у нашој Цркви. Мислим да ће исход бити неповољан по еп. Атанасија, јер еп. Иринеја још нико није надиграо у полемикама, којег год типа. Ако буде другачије, биће екстра! У суштини, очекује нас гомила утрошеног мастила, после које ће све остати где је и било. Vaske је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Мени није уопште јасно шта је овде "полемика"? Хајде да некако и прихватимо да је "државно питање" нешто око чега хришћани треба да ломе копља. То што су неки тупави политичари (које је веома добро описао и слажем се 100%) потписали неки бесмислен документ је као нека "издаја", шта? А тај потпис не мења нигде ништа, нити може да промени... Нити се у супротном било шта мења. О каквом то уопште "изручењу" Таса пише? Шта ко има да "изручује" кад је већ одавно завршена ствар. Није ми јасан уопште. Човек таквог калибра да не види тако очигледне ствари, па још о томе нешто као зајапурено пише и расправља. Превише емоција... Треба нам хладна глава. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Мени није уопште јасно шта је овде "полемика"? Хајде да некако и прихватимо да је "државно питање" нешто око чега хришћани треба да ломе копља. То што су неки тупави политичари (које је веома добро описао и слажем се 100%) потписали неки бесмислен документ је као нека "издаја", шта? А тај потпис не мења нигде ништа, нити може да промени... Нити се у супротном било шта мења. О каквом то уопште "изручењу" Таса пише? Шта ко има да "изручује" кад је већ одавно завршена ствар. Није ми јасан уопште. Човек таквог калибра да не види тако очигледне ствари, па још о томе нешто као зајапурено пише и расправља. Превише емоција... Треба нам хладна глава. Па биће дa Тасу баш и боли та хладна и рaчунџијска "глава" СПЦ greengrin obi-wan and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Управо тако. Мислим да је в.Атанасије био свјестан исхода ствари још осамдесетих кад је са тадашњим епископом Павлом обилазио напаћено Косово, међутим оно што га посебно боли данас јесте хладнокрвност са којом Црква прихвата флегматични однос према животу и судбини не само код српских пилићара-политичара, него код Срба данас уопште. Ово писмо је само "глас вапијућег у пустињи" и камен на који ће се неки спотаћи. Vaske, obi-wan, Јефимија Крунић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Хахаха ... ово не вреди не коментарисати дуже, види се да ниси прочитао мој пост, него тек онако да ме поменеш. Страсти стварно помрачују кефало ... Naravno da sam procitao post, sa sve medjuredovima... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука