Jump to content

Како спознати своје грехе и борити се против њих?

Mnogo je grehova mojih  

62 члановâ је гласало

1. 1. Koje grehe najviše činite?

• gordost
      37
    • srebroljublje
      13
    • blud
      32
    • zavist
      18
    • neumerenost u jelu i piću
      22
    • gnev
      33
    • lenjost
      50

Препоручена порука

Denci,to je istina ali ima i onoga ko ne reskira,taj ne profitira.Zamisli kad bi covek svemu prilazio sa strahom,sa sumnjom...Nista u zivotu ne bi postigao.Naravno da treba biti promisljen ali npr zamisli nasa slavna imena Tesla i Pupin,samo Bog zna koliko puta u zivotu su bili na ili-ili.I da nisu reskirali,cuvali bi ovce u svojim selima.Nije ni to lose,ali ovako su mnogo,mnogo vise uradili za covecanstvo.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Denci,to je istina ali ima i onoga ko ne reskira,taj ne profitira.Zamisli kad bi covek svemu prilazio sa strahom,sa sumnjom...Nista u zivotu ne bi postigao.Naravno da treba biti promisljen ali npr zamisli nasa slavna imena Tesla i Pupin,samo Bog zna koliko puta u zivotu su bili na ili-ili.I da nisu reskirali,cuvali bi ovce u svojim selima.Nije ni to lose,ali ovako su mnogo,mnogo vise uradili za covecanstvo.

To stoji, ali mi nekako ne ide strah=lenjost, to nije isto, onaj ko strahuje strahuje da ne izgubi ono iz vrece kao sto poslovica kaze, to ne znaci da je lenj. Pre bih rekao izgovor=lenjost. Stavise izgovor je kao neka laz.

Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova. Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca. Dakle: po plodovima njihovim ćete ih prepoznati. (Matej 7, 15)

Подели на овим сајтовима

To stoji, ali mi nekako ne ide strah=lenjost, to nije isto, onaj ko strahuje strahuje da ne izgubi ono iz vrece kao sto poslovica kaze, to ne znaci da je lenj. Pre bih rekao izgovor=lenjost. Stavise izgovor je kao neka laz.

Mozda u kontekstu da covek u strahu pronalazi izgovor za svoju lenjost.Kad je neko npr bezvoljan,i kada kaze:bolje da to ne uradimo,da se ne pogorsa situacija...u smislu da kao brigom(strahom) pronalazi izgovor za svoju lenjost.

Ali to svakako nije onaj strah,tj strahopostovanje koje bi trebalo da osecamo prema Bogu.To je vise kukavicluk,mozda i ocajanje.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Hvala na objasnjenju. Strah je odbranbeni mehanizam i nesto sto je vodic u zivotu.

Recimo ako zmija lezi ispod zlatnika, neposlusnost straha ne znaci lenjost, naprotiv mozes umreti zbog jednog zlatnika, to netreba nikom. Naravno ovaj primer se oslikava na sve sfere. Normalno je bojati se da ulozis zadnji dinar u nesto, jer ako to ne uspe ostajes i bez onog iz vrece kako kaze poslovica

Jedan jako bitan strah je strah od Boga.

Izgovor se uklapa u kontest u koji si navela strah, mozda ce pre tako biti.

ne mislim ni ja da je svaki strah lenjost, ali mnogi strahovi su izgovor za lenjost,

bili mi svesni toga ili ne.

novozavetna prica o talantima je bas prica o ovom tvome "da ne izgubi iz vrece"

gazda nije pohvalio slugu sto je bojazljivo cuvao svoj novac vec ga je kaznio kao lenjivca.

hriscanin se ne plasi vec je oprezan 

strah od Boga je potreba da ucinimo sto  vise dobra zbog ljubavi koju osecamo od Boga i prema Njemu,

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

to je ono  "ko hoce nadje nacin, ko nece nadje izgovor,"

a mnogima je i taj strah od Boga izgovor za pasivnost,

duhovna lenjost je gora od svake druge lenjost,to je ona lenjost i nemar prema vecnom spasenju,

ako verujes dda je Bog s tobom,zasto se plasis,treba samo da budes pazljiv 

Mozda u kontekstu da covek u strahu pronalazi izgovor za svoju lenjost.Kad je neko npr bezvoljan,i kada kaze:bolje da to ne uradimo,da se ne pogorsa situacija...u smislu da kao brigom(strahom) pronalazi izgovor za svoju lenjost.

Ali to svakako nije onaj strah,tj strahopostovanje koje bi trebalo da osecamo prema Bogu.To je vise kukavicluk,mozda i ocajanje.

vidim ja da je lenjost dobila najvise bodova u ovoj anketi :)

a moze strah da bude i krajnje iracionalan,nekakva fobija,

toga se treba resiti

evo jedno divno predavanje na temu straha, 

http://www.svetigora.com/node/10161

• Волим 1

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

očigledno je da postoji više vrsta strahova,oni koji nas parališu poput straha od visine koji recimo ja imam i zbog kog ne smem da se penjem na merdevine ali zato me nije strah da letim avionom,malo čudno ali istinito.Strah za život služi kao odbrambeni mehanizam,recimo gori stan i ja sam u njemu,zahvaljujući strahu za život izlećem napolje i spašavam se.Ma koliko da smo lenji ovog puta maratonski ćemo trčati.mislim da mozak odlučuje kako ćemo reagovati i šta će u datom trenutku prevagnuti,da li strah ili lenjost.

Подели на овим сајтовима

hriscanin je oprezan i obazriv, a ne uplasen

instinkt za samoodrzanjem nije strah od smrti 

pre ce biti volja za zivotom

Подели на овим сајтовима

Greh gordosti je takođe isticati sopstvene grehove.Pravi hrišćanin će se kajati u sebi, ispravljati i ispovedati svešteniku.Prekomerno isticanje sopstvenih grehova je prelest.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

u kojim situacijama greh može biti koristan?

Сматрам да гријех не може бити користан ни у ком случају, јер шта је гријех!!? Гријех (грч: άμαρτία -заблуда, безакоње, скретање) неприродно стање у које човјек запада! Помисао или акт, учињен свјесно (или несвјесно) против Божије воље! Самим тиме, то је скретање са пута спасења на пут заблуде, а то никако не може бити корисно! 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

kad smo već kod ove teme zanima me gde je ubistvo i samoubistvo, zar oni nisu najteži gresi?

Убице неће да се јаве а самоубице нису у стању...

Подели на овим сајтовима

Па и гордост је гријех! Ако се човјек већ погордио, он је самим тиме згријешио! 

Подели на овим сајтовима

Па и гордост је гријех! Ако се човјек већ погордио, он је самим тиме згријешио! 

ako se pogordio zbog svojih dobrih dela,onda će mu neki drugi greh dobrodoći da se malo spusti na zemlju 

kad se gordiš nisi svestan toga da grešiš,

to je napodmukliji greh,

većina grehova je očigledna, zabrljaš i jasno ti je da si zabrljao,

ali gordost te čeka iza svakog dobrog dela.

Подели на овим сајтовима

Ок, слажем се у потпуности, али 

ako se pogordio zbog svojih dobrih dela

Уопште није битан разлог због чега се неко погордио (па била то и добра дјела), оно што је битно, да се јесте погордио (начинио гријех), а то није корисно! 

Или сам ја погрешно схватила питање! :) Заиста бих вољела да неко стручнији одговори на то, јер сам баш збуњена сада! :)

По мом мишљењу, гријех не може бити на корист...........ма о чему да се радило! 

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...