Jump to content

Како спознати своје грехе и борити се против њих?

Mnogo je grehova mojih  

62 члановâ је гласало

1. 1. Koje grehe najviše činite?

• gordost
      37
    • srebroljublje
      13
    • blud
      32
    • zavist
      18
    • neumerenost u jelu i piću
      22
    • gnev
      33
    • lenjost
      50

Препоручена порука

помешао си трпљење и трпељивост

Ne.Ti si pomesala oba izraza sa necim trecim.

Trepljenje je mogucnost ili teznja da se izdrzi dusevna ili fizicka patanja.

Trepeljivost je sposobnost ili teznja da se bliznji prihvati sa svim manama i slabostima koje ima zato da bi smo ga zavoleli kao licnost.

Трпљење је потреба да реалност ( себе, ближње и окружење ) прихватимо онаквом каква она јесте, непристрасно бирајући начин свог понашања у датој реалности. Дуготрпљење је - не помишљати ништа против ближњег.

Dugotrpljenje je stanje duse koje se stice duzim nizom godina podvizavanja. A trpeljivost je nesto sto mozemo odmah sada ovakvi kakvim smo da pocnemo da upraznjavamo samo trebamo paziti prema cemu smo trepeljivi da bi nekada mogli dostici dugotrpljenje.

Подели на овим сајтовима

О трпељивости ...

Будући да је један од најраширенијих и слабо приметних грехова, у човековом понашању се разоткрива кроз  речи:  '' то није моја ствар; то се мене тиче''. Тим речима човек фактички показује своју сагласност са злом које види око себе, своју спремност да с њим сарађује. Лако паразитира на хришћанској потреби за праштањем, али се од ње разликује по жељи да оправда зло. Може да опонаша стрпљење, али се од њега разликује по тежњи да не разоткрива зло, него да га оправдава спољашњим приликама или човековим унутарњим побудама: на пример, такозвана '' лаж зарад спасења '', лажно смирење, које су свети Оци називали ђаволским смирењем.

Изнутра је човек може приметити као сталну спремност да проналази слабост, обично у устројству других људи, и да се користи слабошћу другог човека с коришћу за себе.

Наиме, трпећу га још мало, али зато ће ми оставити кућу или ...

Кад је најизраженија, трпељивост онда доводи до оправдања не само човека који греши него и самог греха.

У свом настајању, шематски представљеном, полази од гордости - самољубља - умишљености - самооправдања па све до трпељивости.

У структури личности трпељивог човека обавезно се налази и самооправдање, јер, оправдавајући грешнике и грехе, он индиректно и себе оправдава за почињене грехе.

И тако ... Чувајте се оваквих људи !

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

Ево конкретног примера ...

Марко: Ај се напијемо ?

Милан: Нећу !

Јован: ништа не говори.

Марко: Ма ајде опусти се мало неће те Бог казнити он је добар !

Милан: Па и то што кажеш ! Ај идемо !

Јован: Идем кући !

разговор између три младића који иду редовно у храм.

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

помешао си трпљење и трпељивост

Ne.Ti si pomesala oba izraza sa necim trecim.

Trepljenje je mogucnost ili teznja da se izdrzi dusevna ili fizicka patanja.

Trepeljivost je sposobnost ili teznja da se bliznji prihvati sa svim manama i slabostima koje ima zato da bi smo ga zavoleli kao licnost.

Трпљење је потреба да реалност ( себе, ближње и окружење ) прихватимо онаквом каква она јесте, непристрасно бирајући начин свог понашања у датој реалности. Дуготрпљење је - не помишљати ништа против ближњег.

Kakve su ovo nebulozne tvrdnje?

Подели на овим сајтовима

О трпељивости ...

Будући да је један од најраширенијих и слабо приметних грехова, у човековом понашању се разоткрива кроз  речи:  '' то није моја ствар; то се мене тиче''. Тим речима човек фактички показује своју сагласност са злом које види око себе, своју спремност да с њим сарађује. Лако паразитира на хришћанској потреби за праштањем, али се од ње разликује по жељи да оправда зло. Може да опонаша стрпљење, али се од њега разликује по тежњи да не разоткрива зло, него да га оправдава спољашњим приликама или човековим унутарњим побудама: на пример, такозвана '' лаж зарад спасења '', лажно смирење, које су свети Оци називали ђаволским смирењем.

Изнутра је човек може приметити као сталну спремност да проналази слабост, обично у устројству других људи, и да се користи слабошћу другог човека с коришћу за себе.

Наиме, трпећу га још мало, али зато ће ми оставити кућу или ...

Кад је најизраженија, трпељивост онда доводи до оправдања не само човека који греши него и самог греха.

У свом настајању, шематски представљеном, полази од гордости - самољубља - умишљености - самооправдања па све до трпељивости.

У структури личности трпељивог човека обавезно се налази и самооправдање, јер, оправдавајући грешнике и грехе, он индиректно и себе оправдава за почињене грехе.

И тако ... Чувајте се оваквих људи !

Opet netacno. Za ovo se koriste izrazi ravnodusnost, apatija a ne trpeljivost.

Подели на овим сајтовима

Наиме, не желим више да разговарам са Тобом.

Очигледно је да ...

Подели на овим сајтовима

@Sefora

Da te citiram

"Будући да је један од најраширенијих и слабо приметних грехова, у човековом понашању се разоткрива кроз  речи: ' то није моја ствар; то се мене тиче'. Тим речима човек фактички показује своју сагласност са злом које види око себе, своју спремност да с њим сарађује."

Ovo podvuceno crnvenim jeste ravnodusnost ili apatija ako je vec tezi dusevni poremecaj a ne trpeljivost.

Glupo je da prepravljas znacenje reci u srpskom jeziku kad vec te reci jesu definisane i vezane za konkretne pojmove.

Подели на овим сајтовима

Наиме, лепо сам Ти рекла да је књига купљена у манастиру.

Не разумем ... Шта желиш да кажеш ?

Хоћемо Ти и ја сада да будемо паметнији од светих Отаца ?

Подели на овим сајтовима

@Sefora

Da te citiram

"Будући да је један од најраширенијих и слабо приметних грехова, у човековом понашању се разоткрива кроз  речи: ' то није моја ствар; то се мене тиче'. Тим речима човек фактички показује своју сагласност са злом које види око себе, своју спремност да с њим сарађује."

Ovo podvuceno crnvenim jeste ravnodusnost ili apatija ako je vec tezi dusevni poremecaj a ne trpeljivost.

Glupo je da prepravljas znacenje reci u srpskom jeziku kad vec te reci jesu definisane i vezane za konkretne pojmove.

I ti grešiš. Šta sad, meni smeta što neko tvrdi da bog postoji i upravlja kosmosom, dakle nisam ravnodušan tj. apatičan prema tome. Ali nije moja stvar što on to veruje.

Ajde napravite poentu Sefora.

Подели на овим сајтовима

Vidi mi potpis.

Подели на овим сајтовима

@Sefora

Da te citiram

I ti grešiš. Šta sad, meni smeta što neko tvrdi da bog postoji i upravlja kosmosom, dakle nisam ravnodušan tj. apatičan prema tome. Ali nije moja stvar što on to veruje.

Nisi pratio temu od pocetka. Sefora upravo vrsi davanje recima u sprskom jeziku novo znacenje.

Prelistaj temu unazad.

Подели на овим сајтовима

Ako vi nemate ono što bi Meksikanci nazvali cojones, onda smem ja da budem pametniji od njih.

Šta bi da su rekli da je sivi kamion crven kamion? To bi ga činilo takvim zato što su oni to rekli, da?

Ako si Sefora, onda da.

Подели на овим сајтовима

@Sefora

Da te citiram

Nisi pratio temu od pocetka. Sefora upravo vrsi davanje recima u sprskom jeziku novo znacenje.

Prelistaj temu unazad.

Ti da si neki ti bi imao svoj jezik i ne bi zavisio od Sefore.

Lupam gluposti, oprostite, umoran sam i ne znam đe bijem.  0205_whistling

Подели на овим сајтовима

клеветништво - жеља да код оних који нас окружују, блаћењем неког човека и изношењем очито лажних информација о њему, изазовемо осуду тог човека.

Подели на овим сајтовима

клеветништво - жеља да код оних који нас окружују, блаћењем неког човека и изношењем очито лажних информација о њему, изазовемо осуду тог човека.

Ti klevetaš da ja klevetam. Opravdaj svoje postupke.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...