Jump to content

Критика уџбеника верске наставе

Препоручена порука

Не разумем. Зашто се није одредио минимум садржаја који по програму треба да се пређе у току једне године, а онда се дала дозвола да више квалификованих људи направи различите уџбенике? :.mislise.

Наравно да би пре добијања дозволе за издавање уџбеници морали да прођу проверу квалитета.

Подели на овим сајтовима

Jednom sam povrsno pregledao udzbenike vjeronauke za srednju skolu. Autor je e.Ignjatije Midic ako su to ti udzbenici jos u upotrebi. 

Udzbenici su prekomplikovani, stivo gotovo prevazilazi i fakultetski nivo, i vise odgovara sadrzaju neke disertacije. Vladika je napravio grubu gresku jer je napravio udzbenike fokusirajuci se jednio na sebe i njegovo razumjevanje materije. 

Moze to mnogo bolje. Ovako znam i ja licno neke vjeroucitelje iz Srbije koji ne rade po tim udzbenicima jer je nemoguce slijediti sadrzaj i onda rade po svojim kriterijumima. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Не знам који вероучитељ је толико "паметан" да се држи стриктно уџбеника као да је уџбеник мерило сарадње и плодотворног дијалога на часу. Који год уџбеник да дође до изражаја, ако вероучитељ нема харизму дијалога, спуштања на ниво деце, за размену искустава, надасве предавање Духа, онда је све само бачен папир и мастило. Нити је свему крив Мидић, нити је све за потцењивање што је он поставио као модус. Црква је довољно одрешила руке катихетама. Остаје само да се види има ли или нема неког резултата. А треба бити реалан: колико уопште верска настава налази место у срцима ученика - то је посебно поглавље и незахвална тематика јер нити су сви ученици исти, нити имају сви исту пријемчивост.

Акценат је, дакле, на томе да катихета својим бићем еманира Христа а не мртво слово на папиру.

Тако да је мени свеједно који уџбеник доминира и да ли ће бити замењен или не.

Добри мој брате у Христу,са великом већином се слажем.

Ипак, твојој љубави неће сигурно промаћи ни то да те уџбенике деца носе кући, да их гледају родитељи и фамилија и чуде се, да иако нам је Црква дала одрешене руке држава нам их везује задатим програмом, да се енергија вероучитеља уместо на децу пуно расипа на трагање за правом припремом за дату тему која треба бити прилагођена И ученику И школи (у складу са планом) и бити достављена у електронској форми надлежнима. Овај несклад је и разлог зашто не постоје готови предлози припрема за све н.ј. који би у многоме олакшали рад и побољшали успешност (иако одавно постоје форуми и сајтови попут Катихете, где има лепих предлога за НЕКЕ н.ј.).

Просветни рад не трпи тренутну инспирацију и импровизацију као основни начин рада, већ захтева систематичност и својеврсну колику - толику униформност у погледу тема и избора различитих наставника, а то треба да пруже план, програм и уџбеници. Овако ћемо сами себе извести из школа...

• Волим 1
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

И да додам да се после 11 година почињем осећати благо фрустрираним. Не због рада са децом-то је најлепши део, одмор за душу- него због папирологије и недостатка елементарне подршке у борби са истом кроз адекватне уџбенике.

Подели на овим сајтовима

Добри мој брате у Христу,са великом већином се слажем.

Ипак, твојој љубави неће сигурно промаћи ни то да те уџбенике деца носе кући, да их гледају родитељи и фамилија и чуде се, да иако нам је Црква дала одрешене руке држава нам их везује задатим програмом, да се енергија вероучитеља уместо на децу пуно расипа на трагање за правом припремом за дату тему која треба бити прилагођена И ученику И школи (у складу са планом) и бити достављена у електронској форми надлежнима. Овај несклад је и разлог зашто не постоје готови предлози припрема за све н.ј. који би у многоме олакшали рад и побољшали успешност (иако одавно постоје форуми и сајтови попут Катихете, где има лепих предлога за НЕКЕ н.ј.).

Просветни рад не трпи тренутну инспирацију и импровизацију као основни начин рада, већ захтева систематичност и својеврсну колику - толику униформност у погледу тема и избора различитих наставника, а то треба да пруже план, програм и уџбеници. Овако ћемо сами себе извести из школа...

Да, са тим да ову твоју поставку ствари подразумевам као базу са које сам и позиционирао и своје мишљење.

Како год, ако ученици нису отворени за дијалог, ако катихета не уме да покрене лавину из њих (а мислим да је дар чудотворства мало дете за овај акт :) )  узалуд ће уџбеници играти неког механичког посредника. Систематичност не може бити гаранција адекватне наставе. Мислим да је импровизација неминовна за сваког оног ко хоће да превазиђе уштогљене шаблоне од наставе која је често моноконцентирична уместо дијалогоцентрична. Рецимо Н. Милошевић (предаје Литургику на ПБФ) никада није почињао наставу са припремом, него је увек полазио од интересовања студената. Мени је то изазов али не намећем то као правило никоме.

Подели на овим сајтовима

Да, са тим да ову твоју поставку ствари подразумевам као базу са које сам и позиционирао и своје мишљење.

Како год, ако ученици нису отворени за дијалог, ако катихета не уме да покрене лавину из њих (а мислим да је дар чудотворства мало дете за овај акт :) ) узалуд ће уџбеници играти неког механичког посредника. Систематичност не може бити гаранција адекватне наставе. Мислим да је импровизација неминовна за сваког оног ко хоће да превазиђе уштогљене шаблоне од наставе која је често моноконцентирична уместо дијалогоцентрична. Рецимо Н. Милошевић (предаје Литургику на ПБФ) никада није почињао наставу са припремом, него је увек полазио од интересовања студената. Мени је то изазов али не намећем то као правило никоме.

Апсолутно се слажем, и сам тако чиним и то су најбољи часови.

Говорим о бирократским заврзламама усклађивања оног што чиниш и оног што (мораш да) напишеш, као и подршке раду кроз адекватну литературу. Овако себи личим на рудара-електронског залуђеника-књишког мољца, што признаћеш одузима пуно енергије која би се дала употребити на креативну примену датог уз прилагање свог...

Подели на овим сајтовима

Kljucni deo.

иако нам је Црква дала одрешене руке држава нам их везује задатим програмом

Samo ovo ti nije bas tacno - drzava potvrdjuje ono sto je Crkva predlozila kao program, ne daje ga sama od sebe.

A to vec daje jedno sasvim drugo znacenje ovom pitanju.

Sto se mene tice - stara, vec izlizana prica, nista novo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Систематичност не може бити гаранција адекватне наставе.

Ona je jedna garancija. Druga je veroucitelj koji je zivi svedok Crkve.

Ne vidim zasto bi se ova dva iskljucivala. Bas naprotiv - smatram da jedno bez drugog nikako ne idu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ја сам из уџбеника за веронауку веома успешно припремио испит из догматике на ПБФ-у који се полаже код њиховог аутора, владике Игњатија. Sapientis sat

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...