Viktor Ljvovic Написано Фебруар 18, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 http://borbazaveru.info/content/view/921/1/ Фантастична критка уџбеника које је написао епископ Игњатије Мидић. Ауторка врло прецизно износи главне проблеме тих књига. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Фебруар 18, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Ne znam zasto se niko drugi nije usudio da napise udzbenike. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 18, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Ne znam zasto se niko drugi nije usudio da napise udzbenike. Naravno da se jeste usudio, npr. djakon Nenad Ilic, taj njegov sam licno video i izvrstan je. Ipak, izabrano je da udzbenike pise ep. Ignjatije. Sto se mene tice, sasvim nerazumna odluka, imajuci u vidu kako je ovaj drugi koji sam naveo bio izuzetno dobro osmisljen. ... Pitate za razlog? O tome bi vredelo otvoriti jednu posebnu temu, ali se bojim da bi vrlo brzo zavrsila u corsokaku. Inace, nisam procitao ovaj tekst, sad cu bas da ga vidim (neka je preuzet i sa Borbe), ali generalno - ovi udzbenici koje sad imamo su u svakom pogledu prilican promasaj... Viktor Ljvovic је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Фебруар 18, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Znam da se u branicevskoj bas dobro funkcionise sa ovim knjizicama. Generalno, sve oko veronauke je dobro organizovano tamo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 18, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Znam da se u branicevskoj bas dobro funkcionise sa ovim knjizicama. Generalno, sve oko veronauke je dobro organizovano tamo. Ne bih se bas slozio u tome, niti mi je jasno kako ti mozes to da znas kad nisi veroucitelj. Ali neka ostane na ovom, ne bih isao dalje, jer vecini ne prija moj kriticki pogled na ovo pitanje... Иван Недић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Фебруар 18, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Ne bih se bas slozio u tome, niti mi je jasno kako ti mozes to da znas kad nisi veroucitelj. Ali neka ostane na ovom, ne bih isao dalje, jer vecini ne prija moj kriticki pogled na ovo pitanje... Ali neka ostane na ovom, ne bih isao dalje, jer vecini ne prija moj kriticki pogled na ovo pitanje... Мислим да то није добар став, ако нешто заслужује критику треба га квалитетно критиковати (свиђало се то неком или не). *Blue* је реаговао/ла на ово 1 Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 18, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Ma tacno je to, brate, ali sam se - da ti posteno kazem - bas umorio i istrosio od toga. Evo vec godinama sam na raznim mestima i u raznim prilikama, sa jos drugih kolega, iznosio svoje (kriticko) misljenje, medjutim, nijednom nisam video da je to neko zaista prihvatio razumno i sa uvazavanjem, niti da je uopste to shvatio kao nesto validno. Ima mnogo pitanja ispod ovog, temeljnijih, koja nisu uopste ni pokrenuta, a kamoli nasla odgovor. Prvo mora na njih da se obrati paznja, a onda ce ovo o cemu sad ovde pricamo samo da dodje na red... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Фебруар 18, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 http://borbazaveru.info/content/view/6532/1/ Други део тог текста. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 18, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Na preskok sam procitao clanke. U osnovi to je to, iako bih ja to drukcije malo srocio u tekst, ali ono sto je bitno je obuhvaceno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 19, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2014 Ma tacno je to, brate, ali sam se - da ti posteno kazem - bas umorio i istrosio od toga. Evo vec godinama sam na raznim mestima i u raznim prilikama, sa jos drugih kolega, iznosio svoje (kriticko) misljenje, medjutim, nijednom nisam video da je to neko zaista prihvatio razumno i sa uvazavanjem, niti da je uopste to shvatio kao nesto validno. Ima mnogo pitanja ispod ovog, temeljnijih, koja nisu uopste ni pokrenuta, a kamoli nasla odgovor. Prvo mora na njih da se obrati paznja, a onda ce ovo o cemu sad ovde pricamo samo da dodje na red... Шта да кажем осим... "и сама сам ти таква, комшинице" И говорио, па и писао, али као да говориш зиду. И (за децу и родитеље који то гледају код куће) саблажњивих реченица, и сложених реченица потпуно непримерених узрасту... Не сумњам у владикину добру намеру, али "ако саблазните и једног од ових малих..." А у првој причи за први разред "Љубав" дечак је имао птичицу и дао му име Кића! (зар није могло бар Мића, да се учитељице, родитељи и фамилија не саблажњавају или спрдају како са уџбеником тако са аутором) И дечак је много волео свог Кићу и играо се са својим Кићом... И немој шта друго да вам је пало на памет осим папагаја... Једном сам прочитао причу, и кад сам видео да се СВИ дечаци (1.разред!) смејуље а девојчице црвене и непријатно им је... А то није једино... Одох да видим ту критику, али чисто сумњам да могу нешто ново да сазнам... obi-wan је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 19, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2014 Прочитао обе. Слажем се са бата Оби-ван Кенобијем. Овај други део критике је бољи, јер је више простора дато анализи=критици уџбеника са професионалног аспекта самог аутора текста. Ваљда зато што је прошло 10 година... obi-wan је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Фебруар 19, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2014 Не знам који вероучитељ је толико "паметан" да се држи стриктно уџбеника као да је уџбеник мерило сарадње и плодотворног дијалога на часу. Који год уџбеник да дође до изражаја, ако вероучитељ нема харизму дијалога, спуштања на ниво деце, за размену искустава, надасве предавање Духа, онда је све само бачен папир и мастило. Нити је свему крив Мидић, нити је све за потцењивање што је он поставио као модус. Црква је довољно одрешила руке катихетама. Остаје само да се види има ли или нема неког резултата. А треба бити реалан: колико уопште верска настава налази место у срцима ученика - то је посебно поглавље и незахвална тематика јер нити су сви ученици исти, нити имају сви исту пријемчивост. Акценат је, дакле, на томе да катихета својим бићем еманира Христа а не мртво слово на папиру. Тако да је мени свеједно који уџбеник доминира и да ли ће бити замењен или не. Милан Ракић and Anette је реаговао/ла на ово 2 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 19, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2014 ali generalno - ovi udzbenici koje sad imamo su u svakom pogledu prilican promasaj... Па ко још ради по њима? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 19, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2014 Pa niko, ali to nije dobro. Ako smo vec u skoli (dakle, nismo pri hramu, to dvoje se mnogo razlikuje), onda radimo po sistemu koji je djacima jasan i poznat, i po kom rade i druge predmete. Dakle, mogli smo da imamo sasvim odgovarajuce udzbenike, a nemamo ih. Ne vidim nijedan pametan razlog zasto bismo dozvolili da nam se ostali smeju zbog ovakvih stvari. Forma nije sve, ali se ne moze potpuno bez nje... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 19, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2014 Не знам који вероучитељ је толико "паметан" да се држи стриктно уџбеника као да је уџбеник мерило сарадње и плодотворног дијалога на часу. Који год уџбеник да дође до изражаја, ако вероучитељ нема харизму дијалога, спуштања на ниво деце, за размену искустава, надасве предавање Духа, онда је све само бачен папир и мастило. Нити је свему крив Мидић, нити је све за потцењивање што је он поставио као модус. Црква је довољно одрешила руке катихетама. Остаје само да се види има ли или нема неког резултата. А треба бити реалан: колико уопште верска настава налази место у срцима ученика - то је посебно поглавље и незахвална тематика јер нити су сви ученици исти, нити имају сви исту пријемчивост. Акценат је, дакле, на томе да катихета својим бићем еманира Христа а не мртво слобо на папиру. Тако да је мени свеједно који уџбеник доминира и да ли ће бити замењен или не. A ko je uopste porekao da veroucitelj treba da ukazuje na Hrista? Kako to iskljucuje postojanje normalnih i zdravih udbenika? Sta ce nam onda plan i program ako ga zaobilazimo? Zasto se hriscani boje knjige, uopste? Da se ne lazemo, brate, ima milion i jedan nacin mnogo bolji nego sto je ovaj sad, da se deci pridje lako i prirodno. Kad se krene u skolu, prvo se uce slova, a ne nuklearna fizika... Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука