Ромејац Написано Фебруар 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2014 Због грејања на суду Јасмина Мељников из Панчева у свом стану већ десет година не користи услуге Јавног комуналног предузећа "Грејање" и зато не плаћа рачуне, али у предузећу кажу да је то противзаконито и да ће судским путем намирити своје услуге иако их она не жели. Јасмина Мељников сваког месеца добије рачун за грејање у износу од 5.577 динара иако су јој радијатори хладни. Једноставном рачуницом она је закључила да јој је много јефтиније да за загревање стана користи пећ на струју и зато је још 2004. године поднела захтев за искључење са система централног грејања, али у јавном комуналном предузећу су јој рекли да она без обзира на све мора да плаћа фиксни део рачуна од 30 одсто. "Све ово доживљавам као велики јавашлук и непоштовање одлука и Устава Републике Србије. Како је могуће да од мене траже да платим нешто што не трошим, а о њиховим паритетима најбоље говори то што за струју плаћам шест и по хиљада, а за грејање које не користим стиже ми рачун од 5.577 динара. Проблем је што се они генерално не мешају у свој посао", каже Јасмина Мељников. У Панчеву око 20 породица води судски спор са комуналним предузећем, јер не желе да користе и да плаћају грејање на гас, али у ЈКП "Грејање" тврде да је то њихова законска обавеза. "Сви су они дужни да да плаћају најмање фиксне трошкове који износе 30 одсто од укупног износа рачуна. Раније је тај износ био 15 одсто, али је градском одлуком из 2010. године двоструко повећан и ми само спроводимо ту одлуку", каже директор ЈКП "Грејање" Миодраг Лазић. У Градској управи сматрају да станари имају право да сами одлуче на који начин ће се грејати. "Одлука по којој су станари морали да плаћају рачун за грејање без обзира да ли га користе је промењена пре четири године, јер смо изгубили неке тужбе на Суду. То значи да ако је неко искључен са система централног грејања нема никакве обавезе према овом предузећу", тврди Предраг Патић, члан Градског већа задужен за комуналну област. У одбрану своје суграђанке стало је удружење грађана "СПАС" које је упутило жалбу републичком Министарству за локални развој и одговор ће како кажу чекати до краја месеца. "Ако не добијемо позитиван одговор ми ћемо сву нашу докумантацију која је веома обимна послати за Стразбур, јер сматрамо да је све ово што се догађа у нашем граду противуставно", каже председник Удружења грађана "СПАС" Богица Стакић. Јамина Мељников је одлучна у намери да не плати ни динар од укупно 506 хиљада колико од ње потражује ЈКП "Грејање", јер у последњих десет година није потрошила ни кубик гаса и нада се да то неће морати да доказује пред међународним судовима. verum est in beer and Пг је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 14, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2014 ah, nije to ništa, ovaj neki muzej tu kod nas dobio godišnji račun za vofu, fakturu na 888 784 kruna što je 32 437 evra. Dali reklamaciju, ovi im to nisu priznali pa se morali otić na sud sudit s njima za tu vodu, ne znam kako je to prošlo, ima svakakvih stvari po svijetu, tek to je za tih mekoliko smajlika: Správa KRNAP: Milionová faktura za vodu v jilemnickém muzeu by nás donutila je zavřít http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/milionova-faktura-za-vodu-v-jilemnickem-muzeu-by-nas-donutila-je-zavrit?sel_ids=1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Фебруар 14, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2014 Ma samo u Strazburg, mozda i Hag to resi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Фебруар 14, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2014 ah, nije to ništa, ovaj neki muzej tu kod nas dobio godišnji račun za vofu, fakturu na 888 784 kruna što je 32 437 evra. Dali reklamaciju, ovi im to nisu priznali pa se morali otić na sud sudit s njima za tu vodu, ne znam kako je to prošlo, ima svakakvih stvari po svijetu, tek to je za tih mekoliko smajlika: Správa KRNAP: Milionová faktura za vodu v jilemnickém muzeu by nás donutila je zavřít http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/milionova-faktura-za-vodu-v-jilemnickem-muzeu-by-nas-donutila-je-zavrit?sel_ids=1 Ma ok, dobili i ljudi u Srbiji racune za struju od po 10 i 100.000 evra za mesec dana, greske se svuda desavaju, ali ovo nije greska. Ako neces da stanujes u zgradi koja ima centralno grejanje, izvoli prodaj stan pa idi u neki bez centralnog. I tako je kvadrat stana sa centralnim grejanjem skoro pa i 60% veci od ovih bez grejanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko12 Написано Фебруар 14, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2014 Зашто отимачина? Може да буде отимачина само у случају да се та наплата не обрачунава у целокупну испоруку топлотне енергије. Нису то куће, то су станови у згради где сваки такав стан има по два и три заједничка зида са комшијским становима (плус плафон и и под или само плафон. Потпуно је нормално да у таквим случајевима, може да постоји само могућност искључења свих или никога. Шта треба да ради комшија који плаћа грејање и тиме индиректно загрева суседни стан? Јел се питаш да ли је то отимачина? Зграде су тако прављене и нема начина (бар не преко ноћи) да се то реши. Коме се не свиђа, увек може да мења стан за кућу па нека онда одлучује како и да ли ће се уопште грејати. a to sto se energija gubi,to je problem dostavljaca,a ne pasivnog korisnika!zamislite da placamo sto mirisemo hamburgere na ulici kad prodjemo kraj hamburgerije!a sta je sa dimom koji proizvode toplane i time ugrozavaju ljudsko zdravlje onih koji nisu njihovi korisnici,onda nek i oni placaju sto se trujemo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 14, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2014 Због грејања на суду Јасмина Мељников из Панчева у свом стану већ десет година не користи услуге Јавног комуналног предузећа "Грејање" и зато не плаћа рачуне, али у предузећу кажу да је то противзаконито и да ће судским путем намирити своје услуге иако их она не жели. Јасмина Мељников сваког месеца добије рачун за грејање у износу од 5.577 динара иако су јој радијатори хладни. Једноставном рачуницом она је закључила да јој је много јефтиније да за загревање стана користи пећ на струју и зато је још 2004. године поднела захтев за искључење са система централног грејања, али у јавном комуналном предузећу су јој рекли да она без обзира на све мора да плаћа фиксни део рачуна од 30 одсто. "Све ово доживљавам као велики јавашлук и непоштовање одлука и Устава Републике Србије. Како је могуће да од мене траже да платим нешто што не трошим, а о њиховим паритетима најбоље говори то што за струју плаћам шест и по хиљада, а за грејање које не користим стиже ми рачун од 5.577 динара. Проблем је што се они генерално не мешају у свој посао", каже Јасмина Мељников. zato treba imat mjerače i kad ne grije al na toj električnoj peći i na radijatoru istovremeno, da može dokazati da se grije od peći, indirektno grijanje će morati svejedno platit jer si njim smanjuje i troškove za ekektrično grijanje. Njih ne zanima da li ti ne griješ pa sjediš u stanu podgrijanom samo od okolnih stanova i zidova indirektnim, zbitkovim grijanjem ili si tamo još dogrijavaš elektrikom, plinom itd. Ti moraš dokazat da si dogrijavaš elektrikom ili plinom s tim što imaš mjerače i na njima i računima za struju i plin a indirektno grijanje ćeš morat platiti i ovako i onako, i kad potom ne griješ i kad griješ jer si s njim umjerno smanjuješ troškove tog drugog toplotnog medija, struje ili plina i praviš si opet uštedu na troškovima, to je ta njihova računica. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 14, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2014 Ma ok, dobili i ljudi u Srbiji racune za struju od po 10 i 100.000 evra za mesec dana, greske se svuda desavaju, ali ovo nije greska. Ako neces da stanujes u zgradi koja ima centralno grejanje, izvoli prodaj stan pa idi u neki bez centralnog. I tako je kvadrat stana sa centralnim grejanjem skoro pa i 60% veci od ovih bez grejanja. da, to je jedino rješenje i ovdje, zakon stoji iza tih firmi, s njima i sa sudovima nemoguće izaći na kraj, lakše i jednostavnije si kupit kuću bez centralnog Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Фебруар 14, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2014 a to sto se energija gubi,to je problem dostavljaca,a ne pasivnog korisnika!zamislite da placamo sto mirisemo hamburgere na ulici kad prodjemo kraj hamburgerije!a sta je sa dimom koji proizvode toplane i time ugrozavaju ljudsko zdravlje onih koji nisu njihovi korisnici,onda nek i oni placaju sto se trujemo Pa nije dostavljaca nego korisnika jer mu je svejedno koliko trosi posto nema merace koji ce tacno izmeriti njegovu potrosnju, ya za to je kriv korisnik jer nece da plati 100-200 evra nego zeli sve kao sto je imao u komunizmu. Sasa Kolbas је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Фебруар 14, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2014 da, to je jedino rješenje i ovdje, zakon stoji iza tih firmi Ma to je svuda zakon. U zgradi u kojoj ja zivim zena dve godine nije placala taj infostan, na kraju je stan otisao na dobos jer zasto bi drugi vlasnici stanova placali za nju troskove? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Фебруар 14, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2014 A ovi u Strazburgu ce umeri od smeha ako ta Jasmina stvarno tuzi jer to kako se sada u Srbiji obracunava, vec je decenijama praksa u celoj Evropi. Nece ni razumeti ko koga i zasto tuzi. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 14, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2014 Pa nešto se i može uradit, mi na primjer imamo toplu vodu svoju, pravi nam je naš veliki zajednički bojler na plin koji se nalazi na tavanu i niko ne mora imati svoj posebni bojler u stanu, u kuhnji i u kupatilu kako bi se okupao ili oprao suđe a vešne mašine svejedno koriste hladnu vodu koju si same dogrijavaju. To nas dođe jeftinije nego da nam tu toplu vodu koja još zapaha rđom i nije kvalitetna dostavlja toplarna koja inače to i radi. Isključili smo se od njihove tople vode, to je moguće ali onda to moraju uradit i potpisat svi stanari te zgrade najednom. Da smo recimo blok zgrada kao u naselju možda bi nam bilo isplatnije nainstalovat još i te svoje plinske kotle za grijanje zgrada i radijatore onda podgrijavat lokalno a ne centralno iz toplarne. To su već neka velika naselja i uradila i otkačila centralnu toplarnu ali to onda moraju svi dat pristanak na to. Mi kako sam rekao imamo samo kotao za toplu tekuću vodu, te kotle za radijatore nam se ne isplati postavljati jer smo samo jedna manja zgrada a ne naselje, ti kotlovi su veći i mnogo skuplji a za grijanje 50, 100 i više stanova. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 14, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2014 Pazite sad delom se slažem sa ovim što pričaju, "ako ste u zgradi sa centralnigm grejanjem plaćajte, iselite se ako nećete", to je sve ok. Međutim ako nekome ponudiš mogućnost da se ne greje, u zgradi, ne možeš mu isto to posle naplaćivati. Dakle kada bi u istoj zgradi svi morali da koriste centralno grejanje to bi bilo uredu, međutim, ovde se nudi mogućnost da se centralno grejanje ne koristi, dakle ja ne koristim, ali za isto plaćam, e to već ne može. Пг је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Фебруар 14, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2014 Зашто отимачина? Може да буде отимачина само у случају да се та наплата не обрачунава у целокупну испоруку топлотне енергије. Нису то куће, то су станови у згради где сваки такав стан има по два и три заједничка зида са комшијским становима (плус плафон и и под или само плафон. Потпуно је нормално да у таквим случајевима, може да постоји само могућност искључења свих или никога. Шта треба да ради комшија који плаћа грејање и тиме индиректно загрева суседни стан? Јел се питаш да ли је то отимачина? Зграде су тако прављене и нема начина (бар не преко ноћи) да се то реши. Коме се не свиђа, увек може да мења стан за кућу па нека онда одлучује како и да ли ће се уопште грејати. evo ovako, ako zivim u stanu i iskljucim centralno grejanje pa se grejem na neki drugi izvor- znaci ja grejem komsijama zidive ,podove, plafone ... jel tako? Oce meni platiti sto im grejem ovi iz komunalnog? oce, oce... Valjda je jasno zasto mislim da je ovo obicna otimacina. Ромејац, Пајко and Дуња је реаговао/ла на ово 3 Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Фебруар 14, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2014 Ne, nije pljacka, vama je za sada to samo cudno. Ako zelis stan u zgradi, a recimo zgrada ima lift, a ti stanujes u prizenlju pa ga ne koristis, da li ti treba da placas odrzavanje lifta? Ako si u prizemlju, a krov zgrade prokisnjava, da li to ima ili nema veze Ako zivis u Nemackoj situacija je verovatno slicna kao u Francuskoj gde je to odrzavanje postalo pravi biznis. Naravno sve je regulisano zakonima ali uzimaju pare nevidjene za odrzavanje zgrada, cista otimacina. A brat mi zivi u zgradi u Fr pa mi kaze da opravku, zamenu lifta najvise placaju oni na vrhu, sto je nizi sprat manje se placa a oni u prizemlju vrlo malo ili nista. Ромејац and Пг је реаговао/ла на ово 2 Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Фебруар 14, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2014 А шта, рецимо, ако ја желим хладан стан, да би држао поврће , на пример ? Онда ја имам право да их тужим јер , грејући индиректно мој стан , мени праве штету . @RADA је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука