Kolega2357 Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 On 11. 2. 2014. at 8:46, ines рече ...jesam, krštena sam kao beba, ali ne krivim niti osuđujem ikoga ko to nije...svi smo ljudi...i svako ima svoje razloge.... U pravu si Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladimir Vlada Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Jesam imao sam 7 godina.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 On 11. 2. 2014. at 6:04, Страхиња Матковић рече Tužno je to da moji vršnjaci skoro i ne idu u opšte u Hram na Liturgiju. mislim da krivicu podjednako dele roditelji i mladi, ali i crkva deo krivice ima. Moje misljenje je tako jer nisam jos nikad video da je popa kod nas nesto uradio da prizove bilo koga. Strahinja, zasto koristis izraz hram? U srpskom je to crkva, nikako hram. Ono, jes da je tako da hram zvuci nekako mnogo vaznije i uzvisenije, ali mi nemamo hramove. Ja sam se cudila da je Hram Sv.Save nazvan tako kako je nazvan, cak sam i prihvatila da tako treba da bude, ali ja ne ulazim u taj hram, radije idem u Sabornu crkvu, ili u crkvu Sv.Petke na Kalemgdanu ( to mi je i slava, a i svetica je zena pa se sve lepo uklopilo). Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бели Раде Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 On 11. 2. 2014. at 10:05, Justina рече Strahinja, zasto koristis izraz hram? U srpskom je to crkva, nikako hram. Ono, jes da je tako da hram zvuci nekako mnogo vaznije i uzvisenije, ali mi nemamo hramove. Ja sam se cudila da je Hram Sv.Save nazvan tako kako je nazvan, cak sam i prihvatila da tako treba da bude, ali ja ne ulazim u taj hram, radije idem u Sabornu crkvu, ili u crkvu Sv.Petke na Kalemgdanu ( to mi je i slava, a i svetica je zena pa se sve lepo uklopilo). Боже сачувај. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бели Раде Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Какво ли тек имаш мишљење кад је у питању крштени човек који је храм Духа Светога? Стварно свашта... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 On 11. 2. 2014. at 8:21, Дамјан рече Значи мени ђаво правио друштво док сам био фетус. Dok si u utrobi majke,ti si deo svoje majke.I ako je tvoja majka bila okružena andjelima ,bio si i ti. :1510_baby: Majka je bila tvoj čuvar i njen Andjeo čuvar je motrio na vas. Ali može djavo da pravi društvo i krštenim ljudima,ako nisu dobri. bangin Ja sam krštena kao beba. Prvi put sam se pričestila zato što sam to sama želela .Mislila sam da moram da se pričestim bar jednom pre nego što umrem ...a misila sam da ću brzo da odem,iako sam bila zdravo dete...stalno sam razmišljala o tom sudnjem času. P.s.Naslov teme me je podsetio na to da kada neko pita "Da li si kršten ?",zapravo često misli "Da li si ti normalan,bre!!!" Ili "Ti nisi kršten",često znači "Ti nisi normaln" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Ljudi se krštavaju i zato da bi mogli da budu kumovi na venčanju,da ispune formu,da mogu da ih sahrane po običajima ,da budi kao ostali.....ali mnogi su dalekooooooo .Na žalost. P.s.Ja znam čoveka koji slavi krsnu slavu a nije kršten.Mislim da je samo gospodja krštena,za decu znam da nisu.I tako... . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Јесам. Од пре коју годину. Родитељи нису кад је требало, па сам морао на сопствену иницијативу. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 On 11. 2. 2014. at 10:05, Justina рече Strahinja, zasto koristis izraz hram? U srpskom je to crkva, nikako hram. Ono, jes da je tako da hram zvuci nekako mnogo vaznije i uzvisenije, ali mi nemamo hramove. Ja sam se cudila da je Hram Sv.Save nazvan tako kako je nazvan, cak sam i prihvatila da tako treba da bude, ali ja ne ulazim u taj hram, radije idem u Sabornu crkvu, ili u crkvu Sv.Petke na Kalemgdanu ( to mi je i slava, a i svetica je zena pa se sve lepo uklopilo). А, зашто се онда у молитви (јектанији; на Литургији, коју чита ђакон или свештеник) каже "за овај свети храм и све оне који са вером, побожношћи и страхом Божијим улазе у њега...", "Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење, опроштај и отпуштење грехова слугу Божијих, браће овог светог храма...", "Још се молимо за оне који плодове доносе и добротворе у светом и свечасном храму овоме..." и тако даље... Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Јесам крштена, са непуних годину дана, на трећи дан Свете Тројице тј Духовни Уторак Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 On 11. 2. 2014. at 13:55, Arsenija рече P.s.Naslov teme me je podsetio na to da kada neko pita "Da li si kršten ?",zapravo često misli "Da li si ti normalan,bre!!!" Ili "Ti nisi kršten",često znači "Ti nisi normaln" И мене подсећа на то! Сваки пут кад видим наслов. Arsenija је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 On 11. 2. 2014. at 10:05, Justina рече Strahinja, zasto koristis izraz hram? U srpskom je to crkva, nikako hram. Ono, jes da je tako da hram zvuci nekako mnogo vaznije i uzvisenije, ali mi nemamo hramove. Ja sam se cudila da je Hram Sv.Save nazvan tako kako je nazvan, cak sam i prihvatila da tako treba da bude, ali ja ne ulazim u taj hram, radije idem u Sabornu crkvu, ili u crkvu Sv.Petke na Kalemgdanu ( to mi je i slava, a i svetica je zena pa se sve lepo uklopilo). Mislim da si u ovom postu nabrojala neke lične predrasude .I da su to samo tvoji lično doživljaji . A ovo su moji doživljaji .Danas je lep dan.Sunce je divno i obasjava sve krstove na svim crkvama i jednom Hramu.I oni sijaju i sijaju,sijaju a mi ih gledamo i trudimo se da u svoj zaboravni mozak ubacimo stalno sećanje na Isusa Hristosa.I moramo stalno da se podsećamo jer sećanja blede. Meni se svidja kako zvuči Hram Svetog Save. Sveti Sava.Sveti Hram.Hramovna slava. Sveti Patrijarh Pavle. Bitnija je sadržina od forme. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Jesam pred 34 god.Slava Bogu! Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LogosAgape Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Uz rizik da ovo zvuči kao neko ispovedanje... Stvarno me oduvek privlači Crkva i naravno da sam na to uvek pogrešno odgovarao tražeći odgovore u svemu neobičnom i mističnom (čudna su iskušenja nekrštenog). Nekada stvarno nije imalo skim da se priča o veri uopšte. Moji svi u kući imaju tu odbojnost prema crkvi. Ja sam išao u školu pored crkve ali se u crkvu niko nije usuđivao da uđe. Kasnije dolazi to pomodarstvo i teatralno ulaženje u same zgrade crkve. Od spolja to malovernima uvek deluje odbojno. A mi smo svi mali u veri i veliki u grehu, uzalud se poredimo sa bilo kim. НиколајСвесрпски and Srdasce је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Фебруар 12, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2014 On 11. 2. 2014. at 14:31, Arsenija рече Mislim da si u ovom postu nabrojala neke lične predrasude .I da su to samo tvoji lično doživljaji . A ovo su moji doživljaji .Danas je lep dan.Sunce je divno i obasjava sve krstove na svim crkvama i jednom Hramu.I oni sijaju i sijaju,sijaju a mi ih gledamo i trudimo se da u svoj zaboravni mozak ubacimo stalno sećanje na Isusa Hristosa.I moramo stalno da se podsećamo jer sećanja blede. Meni se svidja kako zvuči Hram Svetog Save. Sveti Sava.Sveti Hram.Hramovna slava. Sveti Patrijarh Pavle. Bitnija je sadržina od forme. Izvini, a da ti jos jednom procitas moj post, ali polako, sa razumevanjem. Kakve veze ima rec, izraz crkva i hram sa necijim razumevanjem i licnim ugadjanjima i dozivljajima? Ovo je cisto jedna lingvisticka zackoljica na koju ja nikada nisam dobila objasnjenje. Sama rec crkva potice iz grckog i znaci Bozju kucu, dom (kyriake) grcki je izraz usao u sve evropske jezike pa tako iimamo church, Kirche, crkva, Церковь,kościół, kyrka,chiesa. U srpskom je jeziku izraz hram za crkvu bo nepoznat do pre dvadesetak godina jer je najveca crkva bila Saborna crkva, a tako se i dan danas zove. U Francuskoj se i dan danas razlikuju protestantske bogomolje od katolckih pa je tako kod katolika crkva eglise, a protestantske bogomolje nazivaju protestantskim hramom, sto upucuje na neko cudno hriscanstvo. Uglavnom je tako da bi izraz hram kod pravoslavaca odgovarao izrazu katedrala kod katolika, a opet crkva Sv.petra u Rimu nije katedrala vec bazilika. Lingvistika je nauka, nema tu licnih dozivljaja, verovatno nisi ni shvatila sta sam indirektno i pitala neke poznavaoce materije, nego na ova svoja pitanja nigde nisam mogla da dobijem odgovor. Katolike to sve i ne zanima, a pravoslavci ne znaju nista o tome i tako.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука