Jump to content

Зашто је важно бринути се о свом здрављу

Препоручена порука

Библија нам објашњава 3 важне истине због којих је важно бринути о свом телу и држати га здравим, колико је у нашој моћи. Потрудите се да добро схватите ове 3 истине.

1. БОГ ЈЕ НАЧИНИО ТВОЈЕ ТЕЛО. У псалму 139 пише; ”Јер си Ти створио што је у мени, саставио си ме у утроби матере моје.” Одржавање доброг физичког здравља је управљање ресурсима, које нам је Бог подарио, а са свим Божијим ресурсима морамо бити јако опрезни, јер су дарови од Бога.

2. ГОСПОД ИСУС ЈЕ ПЛАТИО ЗА ТВОЈЕ ТЕЛО. У Библији пише; ”Или не знате да је тело ваше храм Светога Духа који јеу вама, којега имате од Бога и нисте своји? Јер сте КУПЉЕНИ СКУПО. Прославите, дакле, Бога телом својим и духом својим, ЈЕР СУ БОЖИЈИ” (1. посланица Коринћанима 6, 19 – 20)

3. СВЕТИ ДУХ ЖИВИ У ТВОМ ТЕЛУ. Ако сте хришћани, Библија нас учи да у том случају Свети Дух живи у нашем телу и да је наше тело Божији храм. ”Не знате ли да сте храм Божији и да Дух Божији обитава у вама?” (1. посланица Коринћанима 3, 16).

Одржавање доброг здравља је један од начина на који се добро односимо према Божијем храму. Ви никада не бисте дозволили да ваша црква буде у лошем стању и запуштена. На исти начин Бог жели да бринете и о свом телу.

Када добро схватите ове Божије истине о вашем телу, имаћете више поштовања и опрезности према њему, јер ћете боље разумети да вам је дато од Бога за употребу.

Сада више не треба да размишљате да је основни циљ доброг одржавање вашег тела и добре кондиције у томе да се дуже поживи или да се боље и атрактивније изгледа.

Одржавање вашег здравља је првенствено НАЧИН НА КОЈИ СЛАВИТЕ И ВЕЛИЧАТЕ БОГА.

http://svetatrojicaroterdam.com

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Katastrofa. Znači, grešna sam do bola. Sva tri poništavam. :(

преуми се... :)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

преуми се... :)

Trudim se. Prosto, otelo se kontroli...Čudno je i teško je za objasniti. Ne želim o tome. Samo shvatam šta je. I kažem, grešim. Užasno i teško. Prema sebi najpre. A da ne kažem onda, kako delujem u očima Stvoritelja. Ili obrnuto. Ne znam više ni ja, šta je prvo a šta drugo... :( Poučna tema.

Подели на овим сајтовима

Увек сам хтео да неком поставим питање како ускладити подвижништво и бригу о здрављу?

Доста светих отаца и великих духовника је оштетило своје здравље претераним подвизима. Нпр Серафим саровски, Старац Порфирије па и наш Свети Сава је од претераног подвига имао неке болести. Баш доста њих је живело у условима погубним по тело. Да ли би се овде морала направити подела између монаха и мирјана или то важи за све?

Подели на овим сајтовима

Увек сам хтео да неком поставим питање како ускладити подвижништво и бригу о здрављу?

Доста светих отаца и великих духовника је оштетило своје здравље претераним подвизима. Нпр Серафим саровски, Старац Порфирије па и наш Свети Сава је од претераног подвига имао неке болести. Баш доста њих је живело у условима погубним по тело. Да ли би се овде морала направити подела између монаха и мирјана или то важи за све?

Da Sv Jovan Zlatousti je imao katar zeludca a i Sv Vailije veliki je imao problema sa zdraavljem i svi oni zbog velikih podviga. Stvarno i mene je to uvek zanimalo. Kada god citas o nekom svtitelju jedna od glavnih karakteristika je da ne brinu o zdravlju!

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Katastrofa. Znači, grešna sam do bola. Sva tri poništavam. :(

Znas sta odavno me niko nije ovako zasmejao. :))  :))  :))  :))  :))

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Izvini , što pitam, a šta je tebi  smešno u napisanom?

Neznam da li si me razumela! Nije ismejavanje vec me je odusevila tvoja iskrenost i samokriticnost. Eto to me je zasmejalo. :good2:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Meni je drugar koji je na PBF pricao o nekim isposnicima ranije,koji su toliki podvig izvrsavali da su od toga bukvalno umrli.Ne znam koga mi je pominjao i sta su radili,ne secam se.

Treba covek da se brine o svom zdravlju,koliko je to u njegovoj moci ali ne treba preterivati.Po meni,nije dobro raditi ni kao ti isposnici niti biti hipohondar.Ne kaze se dzabe,zlatna sredina. :)

Подели на овим сајтовима

Neznam da li si me razumela! Nije ismejavanje vec me je odusevila tvoja iskrenost i samokriticnost. Eto to me je zasmejalo. :good2:

Aha. Ok. Onda izvini. Evo, drugi put danas, da nešto loše razumevam. Izvinjavam se onda i tebi. I molim za oproštaj.

Ne, pa, zaista. Ja kada pročitah šta je draga Džesi postavila kao temu, ja stadoh, i kao u ogledalu sebe da vidim, onaj izraz, gde su ti iskolačene očice, kao kada ti lekar utvrđuje šta ti fali, pa štriklira simptome i kaže: "Aha, to i to, aha, to i to..." I tako sada i ja, juče. Aha, ja ne radim to. Aha, ja nisam to. Aha, i u ovome, grešim. I onda ono - što i napisah, šta napisah. Pa, kako mogu drigo da bubnem. Kada je tako. :))) Razume se, nikako pohvalno, ali je odista istinito. Ja to ništa ne poštujem . Ne radim. Znači, da samim tim, ja ne volim dovoljno sebe. Ne cenim ono sta mi je Bog dao. A samim tim, znači da ja mogu da molim ili budem dobra prema drugiam i petima, ako svakodnevno se*uckam po sebi, ne ponasajuci se s istom pazlnjom i perfekcijom sa samom sobom, kao što volim druge. Da, ima neki kvar. :( Prosto neverovatno. Ja tako, imam u svojoj glavi. Kao da če to da se reši samo od sebe, kao da ću ja da trajem 150. godina, kao da se to dešava nekoj drugoj a ne meni, kao da nisam narušenog zdravljenca a jesam, ma kao da puca od istog. I dalje, ne marim, što bi rekle babe, "haram", znači istim tempom živim i nestajem, šta koji đavo, kako će to da se odrazi na mene. Ja i dalje imam devizu, dokle ide, ide. Kada ne bude, znači da je kraj. Čudo jedno, neko, koliko neki tako možda pametan um je ovako mozda glup za neke tako važne stvari - poput zdravlja. :(

Подели на овим сајтовима

Pa mozda bi ih imao i bez toga.

Meni je ova tema nerazumljiva.

Подели на овим сајтовима

Aha. Ok. Onda izvini. Evo, drugi put danas, da nešto loše razumevam. Izvinjavam se onda i tebi. I molim za oproštaj.

Ne, pa, zaista. Ja kada pročitah šta je draga Džesi postavila kao temu, ja stadoh, i kao u ogledalu sebe da vidim, onaj izraz, gde su ti iskolačene očice, kao kada ti lekar utvrđuje šta ti fali, pa štriklira simptome i kaže: "Aha, to i to, aha, to i to..." I tako sada i ja, juče. Aha, ja ne radim to. Aha, ja nisam to. Aha, i u ovome, grešim. I onda ono - što i napisah, šta napisah. Pa, kako mogu drigo da bubnem. Kada je tako. :))) Razume se, nikako pohvalno, ali je odista istinito. Ja to ništa ne poštujem . Ne radim. Znači, da samim tim, ja ne volim dovoljno sebe. Ne cenim ono sta mi je Bog dao. A samim tim, znači da ja mogu da molim ili budem dobra prema drugiam i petima, ako svakodnevno se*uckam po sebi, ne ponasajuci se s istom pazlnjom i perfekcijom sa samom sobom, kao što volim druge. Da, ima neki kvar. :( Prosto neverovatno. Ja tako, imam u svojoj glavi. Kao da če to da se reši samo od sebe, kao da ću ja da trajem 150. godina, kao da se to dešava nekoj drugoj a ne meni, kao da nisam narušenog zdravljenca a jesam, ma kao da puca od istog. I dalje, ne marim, što bi rekle babe, "haram", znači istim tempom živim i nestajem, šta koji đavo, kako će to da se odrazi na mene. Ja i dalje imam devizu, dokle ide, ide. Kada ne bude, znači da je kraj. Čudo jedno, neko, koliko neki tako možda pametan um je ovako mozda glup za neke tako važne stvari - poput zdravlja. :(

Srdašce moraš da vodiš računa o svom zdravlju, ne žalosti Duha Svetoga, ne žalosti ni ljude koji te vole i brinu za tebe. Napisala si da ne piješ, ne pušiš, to je već odlično za početak. Potrebno ti je još fizičko vežbanje ili neki lagani fizički rad, čistog vazduha, dosta vode i da odmaraš, prevenstveno je važno da spavaš noću, jer se tada organizam najviše obnavlja. Ishrana: jedna ogromna tema, ono što sam na svojoj koži što se kaže osetio i potvrdio da ishrana utiče na naše emocije, da usled nedostatka nekog elementa ili elemenata mi počinjemo da budemo preosetljivi, da loše spavamo, da se lako iznerviramo, što bi rekli da smo tanki sa živcima. pravilna ishrana je u stvari lek pa tek na drugom mestu  energija. Čuvaj se Srdašce, nemoj da brineš svoje fanove! :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Puki nemar prema telesnom zdravlju je jedno, a nadilazenje telesnosti u strogom podvigu je nesto sasvim deseto...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Puki nemar prema telesnom zdravlju je jedno, a nadilazenje telesnosti u strogom podvigu je nesto sasvim deseto...

Mozes li to poblize da objasnis?

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...