Jump to content

Како сведочити веру: Одговорност свештенства-едукација, лаика-одмерена реч, став без присиле, свих-добар пример, ...још нешто?

Guest Alefshin

12 члановâ је гласало

1. 1. Да ли знате довољно о Православљу?

• да
      6
    • не
      6
  2. 2. Да ли СПЦ довољно ради на едукацији народа?

• да
      3
    • не
      9
  3. 3. Да ли сте на Поуке дошли да би и научили нешто о својој вери?

• да
      9
    • не
      3

Препоручена порука

Подели на овим сајтовима

велики је проблем кад се мантија не бави стварима којима треба, него супротним.

још је већи проблем кад верно стадо искључи мозак и гута слепо све што им се сервира.

последица свега тога је да ће тражећи да избегне такву екипу.

с пуним правом. confused1

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Sigurno vam se nekada desilo-meni jeste-da se sticajem okolnosti nadjete u situaciji da sa nekim provedete odredjeno vreme a da tu osobu zatim godinama ne vidite. Skoro sam sa čovekom 2 dana uzastopno proveo po 2 sata i razgovarajući o svemu i svačemu,počeli smo razgovor o Bogu-naravno,on je počeo o tome kakva kola popovi voze,koliko para imaju itd.

Pošto sam video da je otvoren za razgovor pričao sam mu malo o liturgiji,pričešću,bogočoveku... večnom životu... uglavnom je sve ovo odobravao poluuključen u priču ali se videlo da je dosta toga za njega novo (a možda je i pomislio da sam lud)... u pauzama mi je pričao kako obožava jagnjetinu i pivo i videlo se da ga to ispunjava...

Pitam ja  vas (i sebe)-šta u takvim situacijama reći ljudima...verovatno da skoro neću sa njim pričati i kako najbolje zasaditi seme radoznalosti (uz Božiju pomoć) u takva srca...

Šta govorite ljudima u sličnim situacijama i šta mislite da je najbitnije-podrazumeva se da je u pitanju osoba koja redje dolazi u crkvu.... mislim da se razumemo

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Хе, поставио сам синоћ једну хипотетичку ситуацију која је слична овој твојој:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,15259.msg471298.html#msg471298

То ме подсећа као када причамо и онима који су у Цркви а не причешћују се, о смислу Свете Евхаристије. Или о бесмртној и смртној души. КОлико год показао прави смисао тога, они ће ископати неки цитат светог оца, жестоко манипулишући и остаће прича да си ти луд, будала, јеретик... тако и овде. Вероватно си на њега оставио утисак залађеног типа. Мислим да није тренутак за његово пробуђење, али сам сасвим сигуран да је негде у његовој свести закопано ово што си му причао и да ће доћи моменат када ће то изаћи у први план. Можда у некој његовој опасној ситуацији.

Наше је да сејемо, а Бог је тај који ће дати да узри ако му ми то допустимо нашом слободом.

Подели на овим сајтовима

е нашо си бебу да храниш месом  greengrin

боље с њим да си причао о апстрактним појмовима, него о конкретним.

а и брате, ако нема жељу за Црквом, нећеш му је ти сигурно родити  t4431

иначе, лепо од тебе што си тако добар био према њему и покушао да му саопштиш благу вест 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

• Гости
link=topic=15265.msg471540#msg471540 date=1309091303]

t4431

pa o liturgiji neće čuti ni od 1 popa  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Верујем да ниси заборавио да га позовеш на форум?  greengrin

Подели на овим сајтовима

da, nashe je da sejemo t4431

skoro sam bila u opustenom, vecem drustvu i u jednom momentu, prokomentarisem kako ne gledam vesti, ni TV i sasvim lepo prezivljavam totalno neinformisana..."pa shta radish, npr uveche i u slobodno vreme???"upita me jedna zena.

"Citam svete oce", rekoh ja najnormalnije.

Zena prasnu u neobuzdan smeh, sva pomodrela, ali okolo muk...obzirom da je polovina bila vernih, narogushili se, ostali se zbunishe pa ucutashe a ova se odjednom preseche u neprijatnoj situaciji...

medjutim ja nastavim s osmehom - kako sam dobila odgovore na skoro sva pitanja, kako je cudesno da istine iz prvih vekova mogu da se primene na nas svakodnevni zivot u borbi protiv strasti, malo generalno , par recenica, shirok osmeh dobrocudni i predlozim da predjemo na sevdalinke, shto su svi prihvatili, te zapevasmo  0110_hahaha

Posle, u vozu, krene ona s pricom, kao da se pravda, ja se pravim luda....vishe nije do mene, sad je na njoj 0110_hahaha

samo opushteno  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

link=topic=15265.msg471426#msg471426 date=1309077070]

Šta govorite ljudima u sličnim situacijama i šta mislite da je najbitnije-podrazumeva se da je u pitanju osoba koja redje dolazi u crkvu.... mislim da se razumemo

Ne mogu ti odgovoriti šta je to što govorim ljudima o Bogu, ljudima koji u Crkvu idu samo na svadbu i sa'ranu.

To zavisi od čoveka do čoveka.

Ali da govorim - govorim. (Niko nije savršen!  0442_feel )

Ono što verujem jeste da Jevandjelje o Hristu treba svakome a Jevandjelje je radosna vest.

Dajem im iskustvene rečenice (i priče), gledam ih u oči i pažljivo ih slušam.

Ako pitaju neko ... komplikovano pitanje, kažem im da ne znam.

I kada govore o tim trivijalnim stvarima (tipa - kvalitet vozila sveštenika) kažem

im da bi stvarno bilo bolje da sveštenik kupi jeftinije vozilo.

Sav govor i ceo 'bodi lengvidž' koji eksponiram jeste da je sagovornik voljen i prihvaćen.

"Ako nekome kažete svu istinu a niste mu je rekli u ljubavi - niste mu rekli svu istinu."

(pojma nemam ko je rekao, ja nisam, samo citiram)

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

link=topic=15265.msg471426#msg471426 date=1309077070]

Ne mogu ti odgovoriti šta je to što govorim ljudima o Bogu, ljudima koji u Crkvu idu samo na svadbu i sa'ranu.

To zavisi od čoveka do čoveka.

Ali da govorim - govorim. (Niko nije savršen! icon_blushing.gif )

Ono što verujem jeste da Jevandjelje o Hristu treba svakome a Jevandjelje je radosna vest.

Dajem im iskustvene rečenice (i priče), gledam ih u oči i pažljivo ih slušam.

Ako pitaju neko ... komplikovano pitanje, kažem im da ne znam.

I kada govore o tim trivijalnim stvarima (tipa - kvalitet vozila sveštenika) kažem

im da bi stvarno bilo bolje da sveštenik kupi jeftinije vozilo.

Sav govor i ceo 'bodi lengvidž' koji eksponiram jeste da je sagovornik voljen i prihvaćen.

"Ako nekome kažete svu istinu a niste mu je rekli u ljubavi - niste mu rekli svu istinu."

ljudima treba govoriti samo ono sto im je blisko i sto mogu razumjeti, dakle, prevodjenje... inace budemo mi ozalosceni ili ozlojedjeni ako osjetimo da smo biser bacili uludo...

Rijecima uglavnom ne uspijevam, mada uvijek iznova pokusam, jer ko zna gdje ce sjeme dati ploda... bilo bi sebicno i suprotno ljubavi cutati... Na dnu uvijek ostane 'treba mi dokaz' (ne treba dokaz, vec cudo, da Bog rijesi sve probleme, bez sopstvenog truda, pa ce povjerovati). Kazem vidi moj primjer sta se desilo, pa tebi, ovo, ono, najvaznije, porodica... (ko ima oci da vidi, dokazi su svuda). Ali najdjelotvornije su ljubav i molitva, ali to kao dugotrajni napor... za najblize vrijedi truda, i obaveza nam je. Nekad me rastuzi kad nista ne vrijedi, nisu bitne rijeci, ne moram ja nikog ubijediti, ali moj trud, napor, briga, to je ljubav; ponavljane molbe da ode u crkvu, uzdam se da ce blagodat odraditi svoje (a znam da je rjesenje njihovih problema tamo, ili bar snaga za krst), i sve to bez ploda. I to osoba koja kaze da je savladala veliku nevolju mantrajuci, kaze, negdje slucajno procitavsi 'sve mogu u Hristu Isusu koji mi daje moc'. I ne prima se :(

Подели на овим сајтовима

Mislim da nije uopšte bitno da mu govoriš o liturgiji ili pričešću, već o jagnjetini i inim stvarima.

Čovek će proceniti kakav si ti čovek na osnovu onoga kakav si, šta i kako radiš (mada je slučajan susret mali prostor za ostavljanje dubljeg utiska) a ne na osnovu toga kakve si ideologije sledbenik ili šta slično.

Treba biti autentičan i to je to.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Ja sam bio  satanista i bogoprotivnik godinama a iguman manastira Radovašnica, otac Nikolaj, sasvim običan čovek jednog sasvim običnog dana mi to izbio iz glave sa rečenicom "mogao si doći i na molitvu nekad, a ne samo po vodu džaba se protiviš toliko, grešna ti duša dijete"......Nikada neću zaboraviti taj ton, tu boju glasa, i dan danas mi zvoni u glavi......A pre toga sam slušao mnoge priče i o Liturgiji i o molitvi i sv ocima, moralu, dobroti, čistoti, ljudi su se znojili da mi objasne, međutim ništa me nije navelo da zavolim Hirsta kao ta jedna prosta rečenica prostog čoveka.....Mislim da je sve do Božijeg promisla, ljubavi, iskrenosti i dobrote... 319.gif

Подели на овим сајтовима

sigurno je iz oca progovorila ljubav , najjacha sila koja pokrece svet a kamo li malog, palog coveka cheesy.gif

Ako nekome kažete svu istinu a niste mu je rekli u ljubavi - niste mu rekli svu istinu."

--------------------------------------------------------------------------------------

:0102_laugh:

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ja sam bio  satanista i bogoprotivnik godinama a iguman manastira Radovašnica, otac Nikolaj, sasvim običan čovek jednog sasvim običnog dana mi to izbio iz glave sa rečenicom "mogao si doći i na molitvu nekad, a ne samo po vodu džaba se protiviš toliko, grešna ti duša dijete"......Nikada neću zaboraviti taj ton, tu boju glasa, i dan danas mi zvoni u glavi......A pre toga sam slušao mnoge priče i o Liturgiji i o molitvi i sv ocima, moralu, dobroti, čistoti, ljudi su se znojili da mi objasne, međutim ništa me nije navelo da zavolim Hirsta kao ta jedna prosta rečenica prostog čoveka.....Mislim da je sve do Božijeg promisla, ljubavi, iskrenosti i dobrote... 0102_laugh

Ово је веома занимљиво. Уверен сам да свако треба да има некога да га "уведе у веру". И ја сам имао, Богу хвала, а и све које познајем.

У Теби се тога дана десила животна промена. То просто мора тако да буде.

Нека Ти Бог да да истрајеш.

Подели на овим сајтовима

Ja sam bio satanista i bogoprotivnik godinama a iguman manastira Radovašnica, otac Nikolaj, sasvim običan čovek jednog sasvim običnog dana mi to izbio iz glave sa rečenicom "mogao si doći i na molitvu nekad, a ne samo po vodu džaba se protiviš toliko, grešna ti duša dijete"......Nikada neću zaboraviti taj ton, tu boju glasa, i dan danas mi zvoni u glavi......A pre toga sam slušao mnoge priče i o Liturgiji i o molitvi i sv ocima, moralu, dobroti, čistoti, ljudi su se znojili da mi objasne, međutim ništa me nije navelo da zavolim Hirsta kao ta jedna prosta rečenica prostog čoveka.....Mislim da je sve do Božijeg promisla, ljubavi, iskrenosti i dobrote... slava3.png

facenew22222222 slava3.png

:0442_feel: :0442_feel: :0442_feel:

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...