Jump to content

Како сведочити веру: Одговорност свештенства-едукација, лаика-одмерена реч, став без присиле, свих-добар пример, ...још нешто?

Guest Alefshin

12 члановâ је гласало

1. 1. Да ли знате довољно о Православљу?

• да
      6
    • не
      6
  2. 2. Да ли СПЦ довољно ради на едукацији народа?

• да
      3
    • не
      9
  3. 3. Да ли сте на Поуке дошли да би и научили нешто о својој вери?

• да
      9
    • не
      3

Препоручена порука

Eво, пошто је тема мало оживљена, мислим да би било интересантно да се вратимо у прошлост, неких осамдесетак ор соу година. Какво је тад било стање у нашем народу по питању побожности? Одговориће нам књига Наша религиозност (1932) - линк http://www.4shared.com/document/kDuJeBMP/Nasa_religioznost-Ced_Marjanov.html

Добро, књига се бави и питањем свештеничких плата, али то није повезано са овом темом, па онда обратите пажњу само на прву половину списа. Мислим да је изузетно корисно да се прочита, а мислим и да је запањујуће колико сличности има са стањем данас. Као да се малтене ништа није променило.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

može li neko da linkuje to delo vladike Atanasija О Цркви и Литургији... ubih se od traženja i ništa

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Pobožnost možda, vera..hmm

Pa eto da se nadjem u interesantnome muhabetu.. :) Pobožnost ..sigurno nikad nije bila veća nego danas..ali koliko je pobožbost pozitivna stvra to je drugo pitanje.. Pobožnost definitivno jeste veća ali je VERA opet definitivno neuporedivo manja... ali samo u odnosu na pobožnost :) ..iako smernica ''pobožnost'' mi se čini jako neumesna, i barem po meni , ona obuhvata i najniže oblike i pretstavke ''verovanja'' u Boga..tipa, najneinteligentnije tvrdnje u Kozmosu: ''Verujem da sigurno IMA NEŠTO''..

..jok more..: ''Nema ništa!'' :)

A sigurno pod ''pobožnost'' ,što je jako široka priča, spada i ''religioznost'' koja je pak sofisticirani naziv za bljuvotinu od verovanja.. ajde de... A još ima i ideološki prizvuk i to veoma snažan (religioznost..da)

Tako da VERUJEM da je ovo greška u naslovu teme... opet :)

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Експанзија или депресија побожности у директној је зависности од појединца,од његове воље да живи и влада се по Богу. Током историје хришћанства, па све до дана данашњег небројена су сведочења о утицају побожних појединаца на људе, како током свог живота, тако и након свог упокојења.

Већина верног народа и данас хрли да се поклони Светим моштима, да запали свећу у Цркви из неког сопственог разлога, да испоштује еваки савет за ваља се - не ваља се, али не учествује у Животу Христовом не одлазећи на Свете Литургије, не храни се најбитнијом Храном јер се не Причешћује и за последицу имамо култове, уместо побожног, По Богу и Бога ради, живећег народа. Међутим, они су и даље верујући, јер да нису, не би чинили ни то што чине. С друге стране, мањи број верног народа, проналази решења да је што више на свим Богослужењима, са тенденцијом неизоставног учествовања у Литургији и храњења Христом, како би стекао снагу да Литургијски живи увек и свуда, да живи по Богу, да буде побожан. Колико су ови други заиста побожни кад уместо, да због љубави, а смирењем и стрпљивошћу, привуку Богослужењима пре свега верни, али неутемељени Литургијски народ, енергију ничим заслужену а добијену од Бога самог, троше да би им се подсмехивали, критиковали, потпуно заборављајући речи "Свима ћу бити све Христа ради"?

Тако, да ако је и примећено опадање побожности, узрок је првенствено у појединцу или групицама при некој евхаристијској заједници, који егоистично троше енергију Христову уместо да Је поделе, који међусобно мудрујући троше талант од Бога Дариван а ничим незаслужен, уместо да мудрошћу приведу Господу остали верни народ, који се брецну чим се иједна реч поруге изрекне на било кога (углавном ко им је "симпа") из клира, истовремено користећи зачуђујућу елоквентност поруге, од "вјере прађедовске" преко "ваља се - не ваља се", до потпуног убијања искре да крену Литургијски животом у том осталом, али потпуно очигледно већинском, верном народу.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

moraću da pitam n.djolovića jer mi je preporučio dotičnu knjigu-možda je odlomak-hvala padre

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Зашто те то чуди? Док год СПЦ не буде престала да се понаша као државна служба за венчања, сахране и национална питања, такви псеудоверници (можда управо већи неверници од наших пројатеља из АС) ће вероватно бити у већини...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Klasicno razmisljanje vecine ljudi.Problem je nezainteresovanost za svoju veru.Komunizam snosi jedan deo krivice dok drugi deo sami svestenici i vernici.Crkva treba mnogo vise da radi na tome da privuce i zainteresuje ljude.Postoje toliko zanimljive i korisne stvari u nasoj veri da ljudi nisu toga svesni jer nikada nisu saznali za njih.Vecina ide u crkvu kad su vencanja i sahrane.I sta tamo vidi i cuje ?Svestenika koji peva nesto sto niko ne razume.Treba ljude privuci i zainteresovati da izucavaju religiju.Ovakvi sajtovi su dobra stvar za to,mada treba puno,puno vise raditi na tome.

Подели на овим сајтовима

Потребни су проповедници међу свештеницима,они који би проповедали Радосну вест,

Народ,био црквен или не,није баш најбоље упућен у то шта је заправо Радосна вест.

Понекад баш они који не избијају из храмова умеју да буду потпуно формалистички настројени .

Суштина се прескаче,а живот у Христу се доживљава као такмичење у познавању формалности.

На крају,онај који увек стоји скрушено(шта год то значило) и то на правилној страни храма,који увек правилним редоследом пали свеће,који зна када главу треба да погне у току службе и колико пута тачно да се прекрсти пред којом иконом и како се обраћа владикама а како протама. . .тако сав "беспрекоран" уопште и не мора да љуби ближњег као себе јер мало ли се потрудио?! joooj

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

Klasicno razmisljanje vecine ljudi.Problem je nezainteresovanost za svoju veru.Komunizam snosi jedan deo krivice dok drugi deo sami svestenici i vernici.Crkva treba mnogo vise da radi na tome da privuce i zainteresuje ljude.Postoje toliko zanimljive i korisne stvari u nasoj veri da ljudi nisu toga svesni jer nikada nisu saznali za njih.Vecina ide u crkvu kad su vencanja i sahrane.I sta tamo vidi i cuje ?Svestenika koji peva nesto sto niko ne razume.Treba ljude privuci i zainteresovati da izucavaju religiju.Ovakvi sajtovi su dobra stvar za to,mada treba puno,puno vise raditi na tome.

Potpuno se slazem,a jos bih dodao,da vidite tek po dijaspori svestenike.....pa to tek razmiljajuce ljude odbija

А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23)

Подели на овим сајтовима

Потребни су проповедници међу свештеницима,они који би проповедали Радосну вест,

ne samo svestenici,vec i svi mi iz Crkve,i ne samo propovijedanjem,vec zivotom,svjedociti Hrista zivotom svojim...

moze neko da divno besjedi,ali da sasvim nesto drugo zivi...

samo svjedocanstvo zivotom je istinito i plod donosi...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Potrebno je da se poveca broj propovedi i propovednika.Da se te propovedi urade tako da budu privlacne ljudima a da ne izgube sustinu.Mediji su najbolji za tako nesto,ali i najskuplji i nezainteresovani.Znam za jednu zenu koja je slucajno menjajuci kanale pogledala emisiju na RTS-u "Verski mozaik".Obradovala se kada je cula puno pametnih i poucnih stvari i od tada se trudi da ne propusta ni jednu emisiju.Dao sam joj i neke pravoslavne knjige i audio besede koje sam odabrao tako da ne budu previse ozbiljne nego da probude interesovanje.Pocela je ozbiljno da razmislja o odlasku na Liturgiju i o postu,ali je nekako stid jer se druzi sa nevernicima.Ipak nije lako biti ni formalisticki vernik.

Подели на овим сајтовима

Охридски пролог,књига једнако добра и за почетнике и за утврђене у вери.У ствари све од владике Николаја је одлично, лако разумљиво и прилагођено просечном човеку. Изабране исечке његових дела би требало делити у цркви и читати на веронауци.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Охридски пролог,књига једнако добра и за почетнике и за утврђене у вери.У ствари све од владике Николаја је одлично, лако разумљиво и прилагођено просечном човеку. Изабране исечке његових дела би требало делити у цркви и читати на веронауци.

Lako je reci "deliti knjige u crkvi" ali za tako nesto je potreban novac.Ranije sam pitao jednog svestenika zasto Crkva ne deli knjige na poklonn kao sektasi.Ogovorio mi je da sekte uzimaju dosta novca od svojih pripadnika svakog meseca dok kod nas ljudi jedva daju i za osvecivanje vodice.

Zaista bi se deljenjem knjiga i diskova puno postiglo i vise nego gradnjom hramova i kupvinom dzipova za koje se inace izdvaja novac.

Подели на овим сајтовима

ја делим из свог џепа књигу из мог потписа већ годину дана, не видим у чему је проблем са дељењем књига ...

ако оћете да померите цео свет за милиметар, прво себе померите за милиметар.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...