Jump to content

Како сведочити веру: Одговорност свештенства-едукација, лаика-одмерена реч, став без присиле, свих-добар пример, ...још нешто?

Guest Alefshin

12 члановâ је гласало

1. 1. Да ли знате довољно о Православљу?

• да
      6
    • не
      6
  2. 2. Да ли СПЦ довољно ради на едукацији народа?

• да
      3
    • не
      9
  3. 3. Да ли сте на Поуке дошли да би и научили нешто о својој вери?

• да
      9
    • не
      3

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Шта мислите о теолозима који вазда критикују незнање народно ?

Teolozi su većinom slepci od kojih ima malo vajde,takvi kritikuju a sa svoje strane nisu ništa učinili da im plasiraju znanje.Ali od  tog znanja koje slepci nude malo ko ima  vajde.Štancovani teolozi izgleda slabo što i razumeju.Ja sebe ne smatram teologom, jer da zaista jesam nebih bio na forumu.

Зашто мислиш да један теолог не би био на форуму?

Да ли је свети апостол Павле био теолог?

Подели на овим сајтовима

Медо имам ја друга који познаје таквог теолога (односо на студијама је). Он сам каже да хоће да буде поп јер ће имати много пара (Надам се да га рукоположе у Сремској Епархији ;) ;). Чуо сам какав је блудник, сваку девојку коментарише када прође и то веома примитивно и перверзно. И такав да сутра буде пастир?

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Медо имам ја друга који познаје таквог теолога (односо на студијама је). Он сам каже да хоће да буде поп јер ће имати много пара (Надам се да га рукоположе у Сремској Епархији ;):). Чуо сам какав је блудник, сваку девојку коментарише када прође и то веома примитивно и перверзно. И такав да сутра буде пастир?

ja znam jednog koji je meni rekao da je pravoslavni ateista  ;)
Подели на овим сајтовима

Шта мислите о теолозима који вазда критикују незнање народно ?

Teolozi su većinom slepci od kojih ima malo vajde,takvi kritikuju a sa svoje strane nisu ništa učinili da im plasiraju znanje.Ali od  tog znanja koje slepci nude malo ko ima  vajde.Štancovani teolozi izgleda slabo što i razumeju.Ja sebe ne smatram teologom, jer da zaista jesam nebih bio na forumu.

Зашто мислиш да један теолог не би био на форуму?

Да ли је свети апостол Павле био теолог?

Ako teolozi koji su na forumu ispitaju sebe  uvideće da uz komjuter provedu nekoliko sati dnevno a koliko provodite na molitvu ili se sa foruma odmah skljokate u krevet.Ako se molite tri sata dnevno dobro činite.
Подели на овим сајтовима

Медо имам ја друга који познаје таквог теолога (односо на студијама је). Он сам каже да хоће да буде поп јер ће имати много пара (Надам се да га рукоположе у Сремској Епархији ;):). Чуо сам какав је блудник, сваку девојку коментарише када прође и то веома примитивно и перверзно. И такав да сутра буде пастир?

па си ти решио да исповедиш његове грехе које си чуо преко рекла казала и путем својих прозорљивих моћи си увидео у његово срце да он једноставно није за то. ;)

што се не понесе праведан да одеш код његовог духовника или будућег владике да га пријавиш, само да ми је знати ...  :)

могу само да мислим шта ли тек мислиш о својој околини ...

сва срећа Бог није келнер који пописује и подвлачи и не зависи од људског суда.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Зашто мислиш да се човек не моли и уз компјутер и одакле ти знаш да ли се неко само скљока у кревет?

Нису ми јасне ове Твоје предпоставке, говориш ли из личног искуства или само предпостављаш могуће ситуације са "теолозима на форуму"?

Да ли то значи да не треба да постоје "теолози на форуму", да ли то значи да не треба Црква да буде на интернету?

Подели на овим сајтовима

Само једно питање које није злонамерно:

Шта ћемо са теолозима и свештеницима који су то само постали ради пара?Дал нас такав стварно може научити духовном животу?

Молим некога од теолога да ми одговори. Наравно не судим ја ко је такав а ко не, само се интересујем. ;)

Да и мене рецимо интересује да ли постоји неки строжији пријемни испит, као некакав "психолошки тест" као на полицијској академији, при упису на Теолошке студије.

Мало ме разочарава што многи уписују то сматрајући обичним послом где је плата основни мотив.

Вера, слога и поштење – српско су спасење.

Подели на овим сајтовима

Медо увек ти нађеш нешто да прокоментаришеш...ја ти само кажем чињеницу да има духовника који нису постали духовници јер желе добро другима већ зато што су проклетни за парама. Зато кажем волио би такве духовнике видети у Сремској Епархији гдје су плате ниске, па да видимо дал се свештеник постаје због пара или због призива Господњег...

Али као што сам рекао, не бавим се много тим стварима. Само кажем да има таквих који се чак поносе тиме. То је жалост, али то је све последица комунизма.

Подели на овим сајтовима

Зашто мислиш да се човек не моли и уз компјутер и одакле ти знаш да ли се неко само скљока у кревет?

Нису ми јасне ове Твоје предпоставке, говориш ли из личног искуства или само предпостављаш могуће ситуације са "теолозима на форуму"?

Да ли то значи да не треба да постоје "теолози на форуму", да ли то значи да не треба Црква да буде на интернету?

Ko je prošao kroz oganj molitve nema interesovanje da komunicira na forumu.Takav se sa suzama moli za svet, uvidja da ispunjenje Duhom Svetim čini izlišnim bilo kakav  ljudski način komunikacije.Kako možeš posle usrdne molitve da upališ televizor ili komjuter.Odakle ti dolazi takva želja, zar ti ispunjenje Duhom Svetim nije dovoljno.
Подели на овим сајтовима

Мало ме разочарава што многи уписују то сматрајући обичним послом где је плата основни мотив.

Управо то. Нажалост има и оних којима су свештеничке плате ниске, па онда се баве и приватним бизнисом. А лепо се каже да свештеник треба да живи од олтара, тако увек наш свештеник говори.

Мени то не смета, али мислим како може такав свештеник да мисионари када и овако има предрасуда у народу да су попови лопови и остале глупости?

Дакле такав свештеник ставља своје интересе изнад позива на мисионарење.

Подели на овим сајтовима

Медо увек ти нађеш нешто да прокоментаришеш...ја ти само кажем чињеницу да има духовника који нису постали духовници јер желе добро другима већ зато што су проклетни за парама. Зато кажем волио би такве духовнике видети у Сремској Епархији гдје су плате ниске, па да видимо дал се свештеник постаје због пара или због призива Господњег...

Али као што сам рекао, не бавим се много тим стварима. Само кажем да има таквих који се чак поносе тиме. То је жалост, али то је све последица комунизма.

зато што немаш представу како се решавају ствари у Цркви, а ти би иначе грешнике каменовао за сваку ситницу.

само ме занима да ли си тако ''благ'' и према себи?

што се тиче ''чињеница'' о којима пишеш и пуна су ти уста овуда а немаш доказе, изволи па се покажи где треба а не по форумима пишући свашта и клеветајући:

15. Ако ли ти сагреши брат твој, иди и покарај га међу собом и њим самим; ако те послуша, добио си брата свог.

16. Ако ли те не послуша, узми са собом још једног или двојицу да све речи остану на устима два или три сведока.

17. Ако ли њих не послуша, кажи цркви; а ако ли не послуша ни цркву, да ти буде као незнабожац и цариник.

свето Јеванђеље по Матеју, глава 18

само немој да се понесеш као синедрион па да распињеш брата лажним речима или сведоцима, јер ће бити греха на тебе и њих.

Подели на овим сајтовима

Ko je prošao kroz oganj molitve nema interesovanje da komunicira na forumu.Takav se sa suzama moli za svet, uvidja da ispunjenje Duhom Svetim čini izlišnim bilo kakav  ljudski način komunikacije.Kako možeš posle usrdne molitve da upališ televizor ili komjuter.Odakle ti dolazi takva želja, zar ti ispunjenje Duhom Svetim nije dovoljno.
зар не причасмо о теолозима, а не о аскетама и исихастама? 89898989898989
Подели на овим сајтовима

Недо Бог да би ја дигао руку на свештено лице, пре би је осјеко. Нисам ја банда црвена која удара свештенике и убија их. Мислим глупо је твоје поређење свештеника и оних за које знаш мој оштар став.

Само кажем да је срамота да неко студира теологију ради материјалног богатства. Шта је ту проблем?Дал те можда не погађају ове моје речи, па тако реагујеш?

Подели на овим сајтовима

Kao i obicno sto biva..odoste sa teme ko zna gdje, braco moja svestenici i teolozi:)

Ko je zasto i koliko na internetu, nebitno je za temu. No, dobro.

Po meni treba da prvo rasvijetlimo pojam "savremeni pravoslavac"..da li se tu misli na "danasnje" vjerujuce pravoslavce koji zive u Hristu i u Crkvi, ili na "novokomponovane", nazovi pravoslavce i vjernike...koji su tu da bi bili primijeceni?? Zato me zbunjuje pitanje jer su to dvije sasvim razlicite price i dva  aspekta.

Ako se misli na vjerujuce ljude, istinske vjernike...nema prevelike potrebe da se traze pogresne predstave o Crkvi, jer takvi , pa i ja ..vjeruju u Gospoda i u Crkvu! Vjerujem i pokoravam se svemu sto proizilazi iz Pravoslavlja, iz Crkve, Sv. Liturgije, Svetih knjiga...Ne bavim se pretjerano teologijom, jer ima ko ce to da radi...oslanjam se na svolu vjeru i instinkte. Slusam svoga svestenika i pitam ga ako imam bilo kakve nedoumice vezane za pravila koje kakva. Ne poricem nista sto je pisano u Svetim knjigama i dalje ne idem. Bavim se sobom, svojim zivotom i svojom duhovnoscu u okviru Crkve.

Ako se misli na onu drugu grupu koju sam pomenula, to je vec zesci problem. Okruzena sam takvim "vjernicima' i vec ste naveli osnovno sa cime se slazem.

Mislim da je tu u pitanju nedostatak vjeronauke, sto je opet posledica komunizma, ali dace Bog da se i to okrene na bolje. Kod nas u Bosni stvari su krenule na bolje od kada je vjeronauka uvedena u skole, tako da su sada crkve pune djece i omladine, ciji roditelji kuci dremuckaju u nedeljno jutro.

Poistovjecivanje tradicije sa vjerom, svestenika sa Bogom, Crkve sa nekom firmom i slicno, veliki su problem. meni se cini da mnogi "savremeni" vjernici nisu krivi za to, jednostavno ljudi su neupuceni pa zato i grijese.

Tamo gdje nema gordosti, stvar je lako resiva. Takvi ljudi su sami po sebi meki i za dijalog...to je jedna grupa.

A drugi, koji su sujetni i gordi do zadnjeg atoma snage...posebna su prica. Oni ne da imaju pogresne predstave, nego imaju licnu filozofiju, licna pravila, licnu istoriju i da ne nabrajam. O crkvi znaju sve, a u njoj nisu nikad...znaju cjenovnike, znaju sta i kako radi koji svestenik, koje vjencanje koliko kosta, koliki su prilozi i posto je koja svjecica..a da istu nisu nikad zapalili.

Ono najgore i meni najbolnije je sto oni sebe nazivaju vjernicima.

Mislim da bi lokalni svestenici mogli da urade nesto po tom pitanju.

Pitam se hoce li ikada doci dan da nasi svestenici zakucaju na vrata svojih parohijana, da oni budu inicijatori neke :kucne" vjeronauke..sto da ne?! 4chsmu1.Uz sok i kafu..polako...

Da razbiju predrasude i razbiju bar mrvicu gordosti, na spasenje svih! Zasto ne i tako podstaci svoje vjernike da dodju u crkvu. Neko je ovdje rekao da se od necega mora poceti. joooj joooj

Подели на овим сајтовима

''Pitam se hoce li ikada doci dan da nasi svestenici zakucaju na vrata svojih parohijana, da oni budu inicijatori neke :kucne" vjeronauke..sto da ne?! .Uz sok i kafu..polako...''...

[tt][/tt] ... ovo je odlicna ideja...  4chsmu1....

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...