Megidon Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Проблем је у томе да ако се призна да су сви који верују у Исуса Христа и у оно што је он говорио, и чине то што је он говорио, чланови Христове Цркве, тада православна црква губи своју ексклузивност као једина црква у којој се може спасти. Изгубила би се паства а и извор прихода. Зато се лаже народ и измишљају приче о светим тајнама које се само у православној цркви примају. Узалуд се верује у Исуса Христа и чини оно што је он говорио да треба да се чини већ је неопходно да се буде члан православне цркве. Црква пуна верника сумњивог морала, свештеник такође сумњивог морала и Св. Дух само чека да се људи скупе на литургију па да их причести светим тајнама. Па кога ви то заваравате. То сви људи виде, шта се дешава у цркви, шта раде владике а шта свештенство. Паропхије се купују, добра парохија кошта и по 10 000 евра. Укида се реч Божја да би се сачувало предање које је на руку људима који и нису верници али су зато добростојећи свештеници СПЦ. Православна Црква је сиромашнија од свих других конфесија, а шта се ради у осталим црквама је сабласно у односу на православну! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Православна Црква је сиромашнија од свих других конфесија, а шта се ради у осталим црквама је сабласно у односу на православну! Mislim da nije baš tako... svuda se radi svašta. Nisu pravoslavci neka ekskluziva - po tom pitanju, naravno. To što nas Bog najviše voli je nešto sasvim drugo... hoću reći - voli sve ali mi smo mu mezimci Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Crkva je tamo gde je glava Hristos. Mezimče Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јануар 28, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2014 Православна Црква је сиромашнија од свих других конфесија, а шта се ради у осталим црквама је сабласно у односу на православну! С овим се слажем, Покушавам да кажем да припадност овим нашим земаљским црквама, које се понашају као политичке партије пред изборе, није гаранција да ће неко наследити царство. Зато инсистирам да је Црква Христова заједница верујућих који чине оно што је Христос Говорио, и да су чланови Христове Цркве и православац и католик и било који човек који радо помаже и ради за заједницу творећи љубав према ближњима. Па бољи је добар туђин него лош Србин, Не каже се џабе за неког ко је лош: не треба ми па да ми је из ока испао. Јер добар туђин је добар човек па се од њега може надати нечем добром а од лошег србина чему добром да се надаш. Није проблем што је неко припадник Православне Цркве, и да иде на литургије, ја позивам људе да искусе присуство Божје у себи, а то може само ако се преобразе и почну да раде оно што је Христос говорио. Ако чине добра дела или милостињу, да о томе не трубе већ да то буде тајна коју само они и Бог знају. Ако посте, да нико незна да посте, да то чине ради љубави а не ради људи. И Бог ће их походити, и њима ће почети да се рађају идеје сасвин другачије, какве до тада нису имали, разумеће и сами да то од Бога долази и то ће их преплавити радошћу, Плакаће од радости јер ће схватити да им Бог открива невиђене лепоте. Што у ум човеку не дође то је Бог припремио онима који га љубе. Па како им Бог објави себе онако нека верују. Не позивам никог да престана да иде на литургију, што би неко испустио врапца док не дохвати голуба. Нека само допуне свој литургијски живот оним што би иначе требали да чине као Христови верници. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Јануар 28, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2014 С овим се слажем, Покушавам да кажем да припадност овим нашим земаљским црквама, које се понашају као политичке партије пред изборе, није гаранција да ће неко наследити царство. Зато инсистирам да је Црква Христова заједница верујућих који чине оно што је Христос Говорио, и да су чланови Христове Цркве и православац и католик и било који човек који радо помаже и ради за заједницу творећи љубав према ближњима. Па бољи је добар туђин него лош Србин, Не каже се џабе за неког ко је лош: не треба ми па да ми је из ока испао. Јер добар туђин је добар човек па се од њега може надати нечем добром а од лошег србина чему добром да се надаш. Није проблем што је неко припадник Православне Цркве, и да иде на литургије, ја позивам људе да искусе присуство Божје у себи, а то може само ако се преобразе и почну да раде оно што је Христос говорио. Ако чине добра дела или милостињу, да о томе не трубе већ да то буде тајна коју само они и Бог знају. Ако посте, да нико незна да посте, да то чине ради љубави а не ради људи. И Бог ће их походити, и њима ће почети да се рађају идеје сасвин другачије, какве до тада нису имали, разумеће и сами да то од Бога долази и то ће их преплавити радошћу, Плакаће од радости јер ће схватити да им Бог открива невиђене лепоте. Што у ум човеку не дође то је Бог припремио онима који га љубе. Па како им Бог објави себе онако нека верују. Не позивам никог да престана да иде на литургију, што би неко испустио врапца док не дохвати голуба. Нека само допуне свој литургијски живот оним што би иначе требали да чине као Христови верници. Тајна спасења је у Телу Христовом тј . у оваполоћењу Бога Логоса. Бог је постао човек да би човек постао Бог! Ми се спасавамо кроз Христа и кроз сједињење са Њим. Смисао спасења је у сједињењу Бога и човека а та тајна нам је управо дата кроз оваплоћење и страдање Христово кроз које нам је дата могућност да се сједињујемо са њим а не кроз испуњавање моралних кодекса који свакако јесу неопходни али не и они који спасавају, спасава Христос кроз своју крсну жртву. Христос је на крсту понео све наше грехе и положио за нас живот тако извршивши вечно искупљење једући њега и пијући имамо заједницу са њим а тиме и бесмртност,зато на тајној вечери нам се даје и говори ,,узмите једите овоје тело моје које се за вас ломи и пијте из ње сви ово је крв моја која се вас пролива на отпуштење грехова,, Било је много праведника у старом завету и много различитих филозофских покрета који су живели аскетски и високо морално али нису могли да се спасу без Христа. Христос је сишао у ад да спасе праведнике, значи колико да су били праведни без Њега нису могли наследити Царство Небеско. Господ је рекао да ће блудници и грешници пре наследити Царство Божије него вискоморални фарисеји, цариник отиде оправдан а фарисеј не из храма јер је овај у покајању нашао Христа , разбојник се спасао без и једног доброг дела тако што је исповедио да је Христос син Божији. Ми се спасавамо покајањем, јер тако и почиње јеванђелска проповед речима ,, покајте се јер се приближило царство небеско, а затим исповедањем да је Христос син Божији кроз крштење као очишћењем и задобијањем Духа кроз помазање и потпуним сједињењм са Господом кроз евхаристију. Смисао хришћанског живота је светост без које нико неће видети Господа као што каже апостол, светост се добија од онога ко је свет а то је Господ: Светост тј. благодат је увек дар Божији нама и скупо је плаћена за нас крвљу Христовом који предаде себе за нас и може се задобити само кроз свете тајне које се обављају унутар хришћанске заједнице које може извршити само оно лице које носи благодат свештенсва а та заједница је управо Црква Христова. Последица светости је вршење и испуњавање заповести Христових, тј. онај ко је свет тај већ не жели да греши а на том путу свакако остаје кроз свој подвиг и жртву као одраз своје слободне воље којом прихвата заједницу са Богом. Ако се ја само трудим да испуњавам заповести ван Цркве тј. дара благодати Духа Светога сигурно не могу примити освећење јер одбијам Хрисово оваплоћење, крштење, проповед, страдање, вазнесење и васкрсење које се нам се на мистички начин даје у светим тајнама. Само испуњавање моралних кодекса и тражење спасења у томе је промашај јер замењујемо духовност са душевношћу која је више психолошка категорија неголи духовна која је много дубља и опсежнија али и тајанственија стога цео домострој Христов и јесте тајна која се даје онима који верују.И сами знамо да је протестантизам изнедрио психологију када је духовништво заменуо са психолозима. Ако кажеш да се тајне могу вршити ван обреда исто је као да си рекао да се Христос привидно оваплотио и да није у телу дошао што апостол Јован строго осуђује и каже да тај дух није од Бога(прва јованова 4,1-3), а после њега многи сабори у својим канонима. Има ту још јако пуно тога, прочитај макар посланице апостола и рећи ће ти све о цркви. Не можеш стављати генерални суд на Цркву на основу неких верника који се теби нису свидели ако желиш да критикујеш Цркву мораш рећи шта је то неисправно у њеном учењу, нису свештеници полицајци који хапсе оне који нису доследни јеванђељу, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јануар 28, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2014 Кажеш да моралност није битна за спасење иако посланице тврде да вера без дела је мртва. Јел то учи православље? Ја знам да не учи него ти измишљаш. РазБојник је је на крсту учинио дело покајања признавши Христа. Теби је и логика проблематична. Где сам ја то исповедио да Христос није дошао у телу, изгледа да ти се и причињавају ствари. Десет Божјих заповести су морални закон и Христос је још потврдио тај закон. Шта је покајање? Изгледа да не знаш. То је чин којим се човек одриче зла и почиње да ЧИНИ ДОБРО. Покајање није кајање већ дело које је производ вере у спасење Христовом жртвом. Од неморалног човек се преображава у моралног човека. Што не узмеш мало да читаш те посланице које ми препоручујеш. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Јануар 28, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2014 Кажеш да моралност није битна за спасење иако посланице тврде да вера без дела је мртва. Јел то учи православље? Ја знам да не учи него ти измишљаш. РазБојник је је на крсту учинио дело покајања признавши Христа. Теби је и логика проблематична. Где сам ја то исповедио да Христос није дошао у телу, изгледа да ти се и причињавају ствари. Десет Божјих заповести су морални закон и Христос је још потврдио тај закон. Шта је покајање? Изгледа да не знаш. То је чин којим се човек одриче зла и почиње да ЧИНИ ДОБРО. Покајање није кајање већ дело које је производ вере у спасење Христовом жртвом. Од неморалног човек се преображава у моралног човека. Што не узмеш мало да читаш те посланице које ми препоручујеш. Ништа ти мене брате мој ниси разумео.Како си аконтекстуално разумео ово моје писање тако си и разумео и све остало. Не можеш извлачити појединости из целине и тумачити ван контекста. Ако имаш негацију неког учења онда мораш имати и оно што је потврдно па то лепо изложити чињеницама па доказати то што тврдиш и онда то лепо потврдити ауторатитативним аргументима. Од те твоје приче ,,ја вам кажем,, нема ништа, не знамо ми ни ко си ти ни шта си! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука