Jump to content

Bivši ministar Saša Radulović

Оцени ову тему

Баба

Препоручена порука

I sta? Ustdece se pare iz budzeta? I sta si dobila? Ja koliko sam razumeo ti studiras ekonomiju. Ako je to tako onda znas da nije samo i uvek stednja dobra. Potrosnja je odlicna za privredu, u stvari potrosnja je ono sto pokrece ceo svet a me stednja. U makroekonomiji narocito, rylah je to malo pre lepo objasnio. Pare koje das onima na budzetu se vrate proizvodnji. Pare koje das zdravstvu se kroz plate vrate na trziste, kupuje se roba i naravno privreda proizvodi. Ne kontam kako ne kopcas ovo. Nije stednja dobra za privredu. Ovde na zspadu, kako stisne kriza ljudi pocinju da stede i privredu odmah hvata panika jer nema potraznje, strah je unistava i onda uskace drzavs sa jednokratnim vracanjem dela poreza ili sa nekim drugim metama da bi stimulisala potrosnju. Ti bi kao ekonomista trebala ovo da kapiras kao sto isnovac kapira tablicu mnozenja.

Pa ako smatras da si za razliku od mene shvatio kako treba da se raspolaze novcem i stvara bogatstvo, pokusaj u svojoj maloj ekonomskoj zajednici, npr. porodici da primenis to sto te Rylah naucio. Kreni neinvesticionom potrosnjom da uvecavas bogatstvo pa se cujemo za par meseci da vidimo kako ti ide. :)

Подели на овим сајтовима

Pa ako smatras da si za razliku od mene shvatio kako treba da se raspolaze novcem i stvara bogatstvo, pokusaj u svojoj maloj ekonomskoj zajednici, npr. porodici da primenis to sto te Rylah naucio. Kreni neinvesticionom potrosnjom da uvecavas bogatstvo pa se cujemo za par meseci da vidimo kako ti ide. :)

I nek uzme da se zaduzuje a nemoj da stedi, pa da vidimo do cega ce da dodje, posto je stednja "losa" ... jer je on "vido tu na zapadu" nesto sto ti ne kontas..

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

@@ RYLAH, @@florenntina, @,

rekao bih da svi vi u suštini imate koncept (jer pretpostavljam da u teoriji ekonomije nema previše dilema), samo što Florentina i Milosavljevic više govore sa ekonomske tačke gledišta (ili u teoriji) šta je dobro, dok Rylah više obraća pažnju na socijalni momenat i psihologiju mase, tj. da umesto da se sve što treba uraditi, umesto za godinu-dve, uradi za recimo 10 godina mic po mic. Koliko je to dobro, ne znam. I da li možemo da čekamo još 10, i da li moramo, ne znam. Stvarno je potrebno, pre svega, veliko iskustvo u svemu ovome i dobra informisanost, da bi znao šta može i kada da prođe, a šta ne. Jer ekonomija nema mnogo dilema šta je dobro, i to nije teško shvatiti, ali objasni ti to masi.

R. što se tiče onog novčanog stimulisanja stranaca da dođu baš kod nas: možda se time neko i dovede, kod nas umesto u neku drugu državu u okruženju (jer, logično, oni i dolaze ovamo da uštede pare), ali ako se time stvara ne-fer situacija na tržištu, kako onda dobijamo na duže staze, zašto odmah ne bi krenuli kako treba?

S druge strane, ako podmažeš za jednu stranu firmu u jednom trenutku, jer ti to donosi boljitak, ne mora da znači da će tržište uvek biti ne-fer, samo si napravio jedan-dva izuzetka kada ti je stvarno bilo potrebno. S tim što onda praviš prostor za privilegije.

Tako da ne znam šta da mislim. Jednostavno potrebo je i znanje i iskustvo i dobra informisanost. Ovako može da mi priča ko šta hoće, ja neću znati šta da mislim

Подели на овим сајтовима

Po nekim pitanjima ekonomija jeste egzaktna, ali ako pricamo o teorijama, onda ima dosta dilema.

Nije bas da se samo oko toga sto si naveo ne slazemo sa Rylahom. Ne slazemo se po mnogim pitanjima (otpustanje iz javne sluzbe, zaduzivanje, subvencije, smanjenje poreza...) Ali, u sustini, nase kljucno neslaganje  je oko uloge drzave u privrednom zivotu neke zemlje.

Ja smatram da drzava treba samo da osigura zakonski uredjeno privredno okruzenje tj. da se pravila koja su postavljena postuju i da se ne mesa u privredu. Nema sta drzava da odredjuje ko ce sta da proizvodi, da izvozi, kolike ce biti cene itd. Nije dobro da neki zadrigli politicar koji se nikada nije bavio biznisom odredjuje gde ce da se ulazu nase pare (pare poreskih obaveznika) jer takva-drzavna alokacija resursa nigde se nije pokazala efikasnom a narocito ne efikasnijom od toga kada resurse alociraju oni koji su ih stvorili-znaci sami privrednici. Razmisli i sam: Da imas 100eur  kome bi ih pre dao? Nekom politicaru ili nekom privredniku? Ko ce pre od tih 100eur da ti napravi profit?

Zbog svega gore navedenog ja sam za demontazu politickog parazitskog sistema tj. proterivanje politicara iz privrede. Smatram da se njima ne sme dozvoliti da upravljaju nasim novcem vec da novcem treba da upravljaju oni koji su ga i napravili a to su preduzetnici. Ukoliko sistem ostane isti, da dodje ne znam koliko posten politicar-nece nista uraditi, u to sam sigurna. Dakle nije problem samo u tome sto politicari nisu moralni i posteni nego u sistemu koji im daje moc da upravljaju privrednim tokovima i da sudbina celog naroda zavisi od njihove moralnosti i znanja koje je najcesce oskudno.

Evo ti primer subvencija. Ako postoje subvencije u kojima politicari (ili neki njihov kadar-svejedno) donosi odluku kome ce dati subvenciju, naravno da ce se privrednici utrkivati ko ce vise potplatiti politicara da dodje do subvencija i naravno da ce politicar izabrati da da subvencije onome od koga ima najvise LICNOG interesa. I naravno da ce onaj ko je dobio subvencije biti favorizovan u odnosu na onoga ko ih nije dobio i naravno da cemo cenu ove potpuno nerazumne alokacije resursa placati mi-obicni gradjani, poreski obaveznici. Medjutim, ako ukinemo subvencije-problem resen. Nema potplacivanja, nema diskriminacije medju privrednicima i nema troskova za subvencije u budzetu. Simple as that!

A za sta se Rylah zalaze, bolje neka on sam napise, posto ja do sada nisam uspela da razumem. Jedino sto citam jeste da je PROTIV svakog predloga koji smo izneli a i tu nisam do kraja razumela zasto. Mozda je ovo pravi trenutak da kaze ZA sta jeste.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

rekao bih da svi vi u suštini imate koncept (jer pretpostavljam da u teoriji ekonomije nema previše dilema), samo što Florentina i Milosavljevic više govore sa ekonomske tačke gledišta (ili u teoriji) šta je dobro, dok Rylah više obraća pažnju na socijalni momenat i psihologiju mase

Ivane, ja sam ti napisao pre par postova. Rilan - spekulise. Uz to je i pogresio sa pitanjem "odakle pare" ne racunajuci da te pare vec postoje i da se trose na poslove umesto na socijalne programe.

Ako imas jednog zaposlenog u vladi viska, i otpustis ga, u njegovoj plati se nalazi novac za njegovu socijalnu pomoc.

Druga stvar, koju rilan pretpostavlja, jeste da se to nikad nigde nije desilo i da je proizvole socijalne nemire. Ja sam naveo dve drzave u kojiam je to odradjeno lagnao i postepeno. Otpustiti 100 00o0 ljudi i dati im socijalnu pomoc - nece stvoriti nemire. Ne znam na osnovu cega to pretpostavlja.  Mnogo je manji trosak za kompletnu privredu da ih otpustis pa da im placas soc pomoc dok ne nadju posao, nego da ih drzish zaposlene i da im placas platu. Zasto? Zato sto kada ih otpustis imas pare u stednji, sto znaci da ne pravis gomilu negativnih efekata koje pravis kada oni neproduktivno trose novac. PRivreda ti lakse dise jer mora da zadovolji manji budzet pa veci deo para moze da usmeri na razvoj i stvaranje novih radnih mesta.

Izvoli pogledaj ovaj dokumentarac ako imas vremena:

Подели на овим сајтовима

Невероватно да се људи брину за "социјалну помоћ" људима који џабалебаре на туђ рачун, практично од новца украденог од оних који раде и њихове деце... Што је екстремно неморално.

И ми би сада још требало да се "бринемо" за њих и "помажемо им"... Као да је заражени болесник одговоран за благостање паразита који му сиса крв... Еееееј! Која је то изврнута, болесна логика човече... Зато нам је овако како је.

Одговор треба да буде - боли ме дупе. Снађи се и заради поштено за живот као сав нормалан свет. Два`ес први век је. Посла и хлеба има довољно, нико неће умрети од глади. Осим ако наставимо овако. Онда хоће.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@,

To što ti i Flo pričate je savršeno jasno, logično i argumentovano. I primenjeno jeste, ali u kojoj meri ne znam, i to negde tamo, a nisam siguran koliko može kod nas da prođe, imajući u vidu politički mentalitet ovog naroda koji je navikao na nešto drugo.

I dalje smatram da mislite isto u smislu ŠTA, ali se ne slažete u KAKO. Rylah je izneo neke stvari koje nije u potpunosti elaborirao, i zato kažem da mi je potrebno znanje i informisanost (da sam pratio do sad dešavanja) kako bih mogao da znam da li to baš jeste tako ili nije.

Hvala za video, pregledaću kad budem imao vremena

Подели на овим сајтовима

Невероватно да се људи брину за "социјалну помоћ" људима који џабалебаре на туђ рачун, практично од новца украденог од оних који раде и њихове деце... Што је екстремно неморално.

И ми би сада још требало да се "бринемо" за њих и "помажемо им"... Као да је заражени болесник одговоран за благостање паразита који му сиса крв... Еееееј! Која је то изврнута, болесна логика човече... Зато нам је овако како је.

Одговор треба да буде - боли ме дупе. Снађи се и заради поштено за живот као сав нормалан свет. Два`ес први век је. Посла и хлеба има довољно, нико неће умрети од глади. Осим ако наставимо овако. Онда хоће.

Nije meni problem sto se ova drzava brine za njih, mnogi se zalazu za tu vrstu odgovornosti i to je njihovo legitimno politicko pravo. Medjutim mene brine sto on treba da bude zbrinut socijalnom pomocu, koja treba da bude za svakog ista, a ne delux socijalnom pomucu gde radi posao koji ne postoji, drugim recima ne radi.. nije produktivan, beskoristan je , tu je samo jer je u nekoj stranci i za to prima delux socijalnu pomoc od po60-70-80 000

Uz to da ne dodam, da nepotrebno trosi struju, prostor, kvari radnu atmosferu onim radnim mestima u vladi koja su produktivna i potrebna.

Подели на овим сајтовима

Одговор треба да буде - боли ме дупе. Снађи се и заради поштено за живот као сав нормалан свет.

А онамо прозиваш човека колико је дао новчане помоћи.

Одлучи се, хоћемо ли правосалвно или у се и у своје кљусе.

Подели на овим сајтовима

@,

To što ti i Flo pričate je savršeno jasno, logično i argumentovano. I primenjeno jeste, ali u kojoj meri ne znam, i to negde tamo, a nisam siguran koliko može kod nas da prođe, imajući u vidu politički mentalitet ovog naroda koji je navikao na nešto drugo.

Taj mentalitet mora da se promeni, inače odosmo u peršun. Veliki broj ljudi oko mene (mladih, što je naročito poražavajuće), uopšte ne kapira kako svet funkcioniše (iskreno, nisu ni imali gde da vide, pa je donekle razumljivo). Ne vide da "radno mesto" nastaje tako što neko želi nešto da napravi, pa uloži novac, pa zaposli ljude, pa onda naraste, pa zaposli još ljudi itd. Radnom mestu prethodi realna potreba. Nekome je tvoj rad neophodan i on ga onda kupuje. Ili ti sam želiš nešto da napraviš, pa onda sebi i drugima stvoriš posao. Ljudi ovde razmišljaju obrnuto - oni su sad nešto završili i nešto znaju, pa zbog toga mora da im se izmisli radno mesto, neko treba da ih negde "uglavi". Radno mesto mora da postoji zato što oni moraju nešto da rade. To je, naravno, neodrživ sistem i, ako mene pitate, krajnje nedostojan čoveka kao kreativnog bića. Primarno je da se te stvari rasčiste u glavama. Sistem koji mi danas imamo stvaraju i održavaju ljudi takvog razmišljanja, da bi onda sistem stvarao nove i nove ljude takvog razmišljanja. Jednačina je potpuno jasna... Porezi i ostale kerefeke jesu važni, ali ovo je po meni primarno.

Подели на овим сајтовима

Јел си ти способан за нешто друго осим да трчкараш по темама и прозиваш људи и избегаваш сваку аргументацију и сукоб?

И не знам шта је православно издржавати неког са 60 000 платпом док то кошта неке друге да ни социјалну помоћ не добијају нити да може посао да им се креира.

Подели на овим сајтовима

Какве везе има добровољни прилог са овим о чему овде причамо?

Свако нормалан је за добровољни прилог, помоћ итд. Само ако је добровољно. То је 100% православно.

А дужност православног је и да осуди неправду и неморал. Живимо у крајње неправедном и неморалном друштву, зато нам је овако. Изврнут систем вредности доноси беду. Осим тога и није хришћански. Ви који подржавате тај неправедан и неморалан систем тебало би да преиспитате своја уверења и колико су православна и хришћанска.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Какве везе има добровољни прилог са овим о чему овде причамо?
Осим чињенице да си покушао лукаво да обрнеш смисао, који су то џабалебароши који примају социјалну помоћ и коме је треба укинути? Само покушај конкретно, не оно "свима који не раде а живе од социјалне помоћи" јер ту спадају и инвалиди и хендикепиране особе, особе са малим примањима, особе које због старости не могу да добију посао и тд. Мислим, покушај.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...