Jump to content

Како сузбити белу кугу?

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости
Устанак против бијеле куге

dru-bela-kuga.jpg

У Смољинцу одржан први народни скуп против ниског наталитета. Са стопом рађања од 1,5 детета Србима прети нестајање

Борба против беле куге је почела, објављено је на првом народном скупу посвећеном овом проблему који је одржан у четвртак у Смољинцу, селу Браничевског округа чији се становништво у последњој деценији смањило за око 20.000 душа. Иако Смољинчана на папиру има 2.400, њих реално у селу има мање за 970 људи, који су на „привременом“ раду иностранству. Они се по правилу не враћају, а иза себе остављају само огромне пусте куће. Зато у плодном Браничевском округу од 183.000 становника има само 35.000 млађих од 20 година, подсетили су организатори првог „Дана борбе против беле куге“, новинар Милан Поповић и његова екипа из серијала „Задња кућа Србија“ и Саша Стевић, председник удружења смољиначких малих привредника.

- Статистика за целу Србију је још страшнија, јер годишње губи 50.000 становника. Граница одрживости нације је фертилитет од 2,1 рођене деце, а код нас, статистички жене рађају једно и по дете. То је на корак од границе без повратка. Ако дођемо до стопе рађања од 1,3 детета нестаћемо као нација – каже Поповић.

На скупу посвећеном борби против беле куге говорили су епископ браничевски Игњатије, принц Александар Карађорђевић, глумци Милорад Мандић-Манда и Радош Бајић. Најбурније су поздрављени „специјални гости“, Василије и Ирена Војводић са својих једанаесторо малишана.

- Тренутно идем на предшколско васпитање, неколико разреда основне и средње школе и на факултет – духовито је причао отац Василије, секретар Богословског факултета.

Епископ браничевски Игњатије подсетио је да су деца и породица највеће богатство, а да Срби то све чешће заборављају.

- Западна цивилизација је промовисала принцип да је човек сам себи довољан и да је испуњавање задовољства појединаца врхунски људски циљ. Треба да размислимо о некритичности таквих принципа, јер људи нису створени да живе сами. Ако се присетимо тога, победићемо белу кугу – рекао је владика Игњатије.

Наши пуне Европу

Исељавање је пре свега последица економске несигурности. Све више младих Срба постају грађани Немачке, Француске, Италије, који тако решавају свој проблем беле куге, кажу Смољинчани.

- Ове године сам имао само шест-седам крштења – тужно је констатовао смољиначки парох Драгиша Павловић. – Разреди у основној школи се спајају, ове године ће у први разред кренути само 12 малишана. А Смољинац у браничевском крају важи за село са пуно деце.

Б. Субашић

Извор: Вечерње новости

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Како сузбити белу кугу

У Србији се рађа све мање беба. Мере подршке подизању наталитета дају скромне учинке. У савременом свету кључни проблем је усклађивање рада и родитељства. Да би се бела куга сузбила, СДПС предлаже оснивање фонда под називом "Србија за децу".

Број становника Србије из године у годину се све више смањује. Према подацима Републичког завода за статистику, протекле године рођено је 67.257 беба, док је 102.400 људи умрло.

Припремила Ивана Џамић

У Србији се рађа све мање беба. Мере подршке подизању наталитета дају скромне учинке. У савременом свету кључни проблем је усклађивање рада и родитељства.

Бојана Селаковић из Удружења "Родитељ" каже да Стратегија предвиђа различите мере из ове области од усклађивања рада вртића преко различитих сервиса на локалном нивоу који би омогућили лакше функционисање.

"То је сада је нарочито важно с обзиром да имамо велики број једнородитељских породица", каже Бојана Селаковић.

Савет за популациону политику, који је основан у прошлој Влади, ниједном се није састао, чека се оснивање новог. Иако је стратегијом предвиђено, родитељски додатак уместо једнократно исплаћује се у 24 месечне рате. Неке мере о подстицању рађања ипак су испуњене.

Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике каже да су Стратегијом законске промене које су биле предвиђене и извшене, и у Закону о раду и у Закону о финансијској подршци породице са децом и у Закону о здравственом осигурању.

"Ове године је извршена врло значајна интервенција и заштита труднице и породиље од отказа и такође пун износ накнаде за време трајања продиљског одсуства", каже Јанковић.

Да би се бела куга у нашој земљи сузбила, Социјалдемократска партија Србије предлаже оснивање фонда под називом "Србија за децу". Средства за рад Фонда обезбеђивала би се из игара на срећу, донација, али и продајом имовине стечене криминалом.

Сузана Пауновић из СДПС-а каже да би фонд био једна добра основа која би практично дала могућност да се кроз финансијска средства али и разне друге врсте помоћи као што су помоћ у одећи коришћењу неких бесплатних услуга, породицама у Србији омогући да превазиђу неке материјалне или друге ситуације у којима се могу наћи.

Финансијски моменат ипак није пресудан када се доноси одлука о рађању.

"Поред тог економског дела је и психолошки део. Чак многи сматрају да је та психолошка цена већа јер управо то је неко од најбољих објашњења проблема који Србија трпи, јер чак и у време када смо имали јако добар стандард гледано из садашње перспективе седамдесетих, осамдесетих, ми смо имали један од најнижих фертилитета у Европи", каже демограф Владимир Никитовић.

Према подацима Републичког завода за статистику, и у 2012. години у Србији је природни прираштај био негативан. Најнижу стопу наталитета има Црна Трава, у којој су током прошле године рођене само четири бебе.

Извор : http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1411093/%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D1%83%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%83+%D0%BA%D1%83%D0%B3%D1%83.html

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Kako?Lepo..svaka zena koja rodi..neka joj drzava da platu...za to sto ce da podize dete..mozda ce onda biti manje dece u hrabiteljskim porodicama...

tačno tako Vlado, podržavam i potpisujem! do sada su svi oni bogati, najbogatiji i karijeristi po pravilu odmah u horu kukali, vikali i zapomagali: šta ćemo mi, ne mislite valjda da ćemo iz svog vlastitog džepa da plaćamo što neko #$%&$$ djecu ko ##$$&$ i da tuđe #$%&/% dotiramo al tačno bi to tako trebalo uradit s obrazloženjem da žena koja rađa 3 i više djece ima utoliko nadmjerno veće troškove jer taj takav društveno koristan i vrlo potreban i zaslužan posao podizanja djece radi umjesto njih koji nemaju ni jedno ili samo jedno. A plaćat budu. Pa kad se to tako lijepo obrazloži shvatiće i oni da im je onda bolje podizat svoju sopstvenu djecu nego bit oporezovani kako bi omogućili drugima da podižu tu djecu koju oni podizat neće a ni ne planiraju. Trošak će imat i ovako i onako, onda bolje sa svojom djecom sopstvenom nego sa tuđom kroz porez. Dobar razlog para vrijedi, samo ljudima to treba lijepo objasnit i izložit i odmah će svakom bit sve jasno. Tako to s njima treba!

Подели на овим сајтовима

Ajde da vidimo ovako,

bogate zemlje uglavnom imaju niži natalitet, nasuprot siromašnih...

tako da nije do para.

dakle nula pomoći od države,

samo deset ari zemlje, muž i žena, organska bašta i desetoro dece... i tako par hiljada komšija :) :)

Подели на овим сајтовима

Како сузбити белу кугу ?

Сексом...

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Мање гледање голих слика на нет...

саманиш нет на 00

Мукрац-Посао - жена= Бебе...

немаш посао нема ништа. мада данас имаш посао али немаш паре :.mislise.

“Ја нисам нешто посебно талентован. Само сам страствено радознао.” Алберта Ајнштајна 0513_music

Подели на овим сајтовима

Тема је веома озбиљна и није за шалу .Ја мислим да је то највећа претња нашем народу.Годишње нестане један цео мањи град .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Тема је веома озбиљна и није за шалу .Ја мислим да је то највећа претња нашем народу.Годишње нестане један цео мањи град .

Посао - пара, лоше услови живота... или гледања америчких филомова, који у себи лажно преставља да је тамо живот среће, да се нема пуно проблема...

Ко каже да само американци гледају лоше филмови, па постају лоши...

И наши исто гледају те америчке филмове о лепом животу  и они исто тако раде напусте сваја огништа исто тако раде као у филму циљ амерички сан, богаства... сатана их убедио да је материјални живат чини срећним.

Шта се све не шири преко ТВ-а!  

Северна кореја која претила америци, јел знаш како су ширили американци мржњу С-Корејцима?, преко филма који су направили амери. Сад кад би С-корејци напали америку вероватно би амери добровољно пријављивали за рат  без разлога  и једногласно би  гласали за рат и чак кад  неби то чинила С-Кореја...

“Ја нисам нешто посебно талентован. Само сам страствено радознао.” Алберта Ајнштајна 0513_music

Подели на овим сајтовима

Нажалост,али све више блуда,неморала и абортуса и ја лично не видим како се може решити проблем бела куга.

Сами себе лагано истребљујемо неморлним,неодговорним животом.Сви јуре,камиони,авиони,каријере а о беби и породици се уопштено најмање прича и залаже.А још гора ствар да буде све више и више су нам деца болесна и то ни мање ни више него од малигна оболења.Ја и Дуња смо били 2 и по месеца на Онколошком дечјем одељењу,за то време се упокојило око 25-30 деце од малигнитета и о томе нити се пише,нити прича нити ништа...Туга,јад и чемер!

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Треба бацити акценат на квалитет а не квантитет јер кад будемо бољи квалитет имаћемо и већи квантитет. Нека фушерација нам промиче па би контролори требали мало озбиљније да се тиме позабаве :)

Подели на овим сајтовима

Како сузбити белу кугу ?

Сексом...

Srbija je vecinski pravoslavna zemlja.

Jesi bacio nekad pogled na crkveno kalendarce? Si vido kolko crvenih slova i postova ima?

:-D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...