Jump to content

Надбискуп загребачки, Алојзије Степинац- лик и дјело

Препоручена порука

Морам рећи да ми је Степинац, односно његово блаженство, једна од најнесварљивијих ствари у вези са дијалогом између Православне и Римокатоличке Цркве. Једноставно, тешко ми је да појмим да би се у истом рају могли наћи Степинац и рецимо св.свештеномученик владика Платон Бањалучки. Не иде ми никако...

И сви аргументи у прилог Степинца, могу ми само донекле изменити мишљење у смислу да он није свесни саучесник геноцида, већ несвесни саучесник или једноставно неснађен човек у том времену. Не разумем шта је то што га чини "блаженим"?  Добро је Дејан рекао

Stepinac je rekao, pisao pisma,spasavao pokrštavanjem ok,u tom vremenskom periodu je i to nešto ali on je zbog toga sveti ili blaženi Alojz,smatra se svetim ocem.Ajde da je grmeo  protiv ustaštva pa ga recimo ustaše ga ubile pa onda da čovek i kaže da je svet.možda grešim ne znam

.

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Морам рећи да ми је Степинац, односно његово блаженство, једна од најнесварљивијих ствари у вези са дијалогом између Православне и Римокатоличке Цркве. Једноставно, тешко ми је да појмим да би се у истом рају могли наћи Степинац и рецимо св.свештеномученик владика Платон Бањалучки. Не иде ми никако...

И сви аргументи у прилог Степинца, могу ми само донекле изменити мишљење у смислу да он није свесни саучесник геноцида, већ несвесни саучесник или једноставно неснађен човек. Не разумем шта је то што га чини "блаженим"?

Slažem se,ako je tako lako postati blaženikom i svecom mogli bi mi svi u katoličku crkvu pa da se posvetimo svi odreda  zru
Подели на овим сајтовима

И сви аргументи у прилог Степинца, могу ми само донекле изменити мишљење у смислу да он није свесни саучесник геноцида, већ несвесни саучесник или једноставно неснађен човек. Не разумем шта је то што га чини "блаженим"?

Slažem se,ako je tako lako postati blaženikom i svecom mogli bi mi svi u katoličku crkvu pa da se posvetimo svi odreda  zru

Па, стварно.. Једно је доказати да ли је неко мање или више саучествовао у злочину, ћутањем или неспречавањем не ублажавао га, или га "ублажавао" фол покрштавањем. Али сасвим је друга ствар бити "блажени". Чак и да се докаже да Степинац није злочинац (директни/индиректни) то га свакако не квалификује као блаженог. Или бар постоји дебела разлика између нашег и римокатоличког поимања светости и блажености..

Активно непредузимање  мера које би имале ефекта на стварну заштиту Срба и умањење зла које им је чињено, и због којих би Степинац, ако треба, као Христов војник пострадао, ТОГА НИЈЕ БИЛО. Степинцу ни длака с главе није фалила за време владавине сатанске власти сатанске творевине.

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Када смо већ на тлу Хрватске, шта мислите о овоме тексту ....

http://borbazaveru.info/content/view/2953/1/

Ако занемаримо straw man из текста, мишљења сам да у погледу броја јасеновачких жртава треба бити опрезан:

1) Неутемељено не повећавати број жртава, како се не би довео у питање кредибилитет тврдњи о размерама злочина

2) Не прихватати званичне податке, нпр о тих 90.000 мученика. Зашто? Зато што Хрвати нису Немци. Немцима је педантерија у пописивању жртава дошла главе у смислу лаког утврђивања размера њиховог злочина. Хрвати су ипак Балканци; маљеви, секире, србосјеци и јаме нису имали времена да чекају да неки усташки ћата попише имена и презимена мученика.

Подели на овим сајтовима

Brate djunis, na osnovu svega jeste tesko  poverovati u to da je Stepinac svetac i da je ziveo  iskreno saosecajuci sa zrtvama, ziveci zivotom blazenim (naravno, Ivan Zelic i ostali ako misle suprotno slobodni su to i argumentima dokazati).

Medjutim,

Једноставно,

тешко ми је да појмим да би се у истом рају могли наћи Степинац и рецимо св.свештеномученик владика Платон Бањалучки.

A car Justinijan i Senuda III?

Ako se oni mogu naci zajedno u Raju, onda... Sta mislis?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Једноставно,

тешко ми је да појмим да би се у истом рају могли наћи Степинац и рецимо св.свештеномученик владика Платон Бањалучки.

A car Justinijan i Senuda III?

Ako se oni mogu naci zajedno u Raju, onda... Sta mislis?

Шенуда 3. није прогоњен (човек је жив и данас zru), али нема везе, ту је огроман број других копстких и сиријских мученика пострадалих због прогона царске, халкидонске власти у шестом веку. Мада, треба имати у виду да је Јустинијан касније обуставио прогоне нехалкидонаца (бар ми се тако чини) и да је чак мало почео да вуче на њихову страну пред смрт. Баш зато што сам имао проблем да себи објасним неке ствари, већ неко време сам одустао од разматрања и истраживања на тему нехалкидонаца, иако ме то и даље занима.

Овде код Степинца и усташа ипак мислим да је нешто мало другачије. И у вези усташких злочина сам престао да читам пре годину, две, јер једноставно, стомак ми више није довољно јак нити разум стабилан да појми величину и одвратност злочина чињених над нашим мученим народом преко Дрине (по одвратности злочина са усташама једино могу да се пореде Бугари за време окупације Србије 1915-18).

Ако сам где у историји видео оваплоћено зло, оваплоћено и искежено лице сатане, онда сам то видео на примеру усташа.

Подели на овим сајтовима

Senuda III je predstojatelj tog po-mesnog Sabranja kome pripadaju  muceniici i prognanici koje si pomenuo...

Pa eto,

mozes li zajedno u Hristovom raju  da zamislis te mucenike Aleksandrijske Crkve (one iz Kopta koji su pobijeni na pravdi Boga) i sv.  cara Justinijana?

Ако сам где у историји видео оваплоћено зло, оваплоћено и искежено лице сатане,

онда сам то видео на примеру усташа.

Jeste necuveno. Nije poznato niti je zapisano vece ovaplocenje zla,  po obimu i po sadrzaju, od toga.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Ако сам где у историји видео оваплоћено зло, оваплоћено и искежено лице сатане, онда сам то видео на примеру усташа.

Zaista, kao da je đavo sami došao na zemlju, uzeo uniformu i nož i iskezio se. Zaista jezivo.

Ali polako sa osuđivanjem Stepinca, vaša samopravična visočanstva.

Подели на овим сајтовима

Pa eto, mozes li zajedno u Hristovom raju  da zamislis te mucenike Aleksandrijske Crkve (one od Kopta koji su pobijeni na pravdi Boga) i sv.  cara Justinijana?

Шта да ти кажем? НИје Јустинијан до саме смрти прогонио нехалкидонце. Већ је много раније престао с тим. МОгуће је да се и покајао због тога. Имаш код Карташова и неке занимљивости на ту тему (Васељенски сабори, 2. том, страна 67). Но, да не скрећемо даље с теме zru

Zaista, kao da je đavo sami došao na zemlju, uzeo uniformu i nož i iskezio se. Zaista jezivo.

E, Дарко, мани ме с тим трол форама. Не говоримо овде о разбијеној теглици еурокрема, па да ли је крив Жика или Stipe. А и јасно сам наглашавао контекст у којем говорим о Степинцy, тако да....

Подели на овим сајтовима

E, Дарко, мани ме с тим трол форама. Не говоримо овде о разбијеној теглици еурокрема, па да ли је крив Жика или Stipe. А и јасно сам наглашавао контекст у којем говорим о Степинцy.

Ali ja uopšte ne trolujem. Stvarno kao da je đavo uzeo uniformu i radio one stvari.

Zašto mi ne veruješ?

Подели на овим сајтовима

E, Дарко, мани ме с тим трол форама. Не говоримо овде о разбијеној теглици еурокрема, па да ли је крив Жика или Stipe. А и јасно сам наглашавао контекст у којем говорим о Степинцy.

Ali ja uopšte ne trolujem. Stvarno kao da je đavo uzeo uniformu i radio one stvari.

Zašto mi ne veruješ?

Мислио сам на други део твоје изјаве. Поента коју желим да истакнем је да не разумем због чега је Степинац проглашен блаженим'?

Подели на овим сајтовима

МОгуће је да се и покајао због тога.

Pa eto, mozda se tako i Alojzije pokajao? Mislim, ako cemo da sudimo istim arsinom...

Zeleo sam da pokusamo bolje sagledati stvari.

Подели на овим сајтовима

Ali ja to nisam rekao zbog toga da li je on zaslužio da bude blažen ili ne već zbog toga da li ti osuđuješ ili ne.

Zar ne propagira Hrišćanstvo neosuđivanje?

Дарко, читај поново шта сам написао,

Па, стварно.. Једно је доказати да ли је неко мање или више саучествовао у злочину, ћутањем или неспречавањем не ублажавао га, или га "ублажавао" фол покрштавањем. Али сасвим је друга ствар бити "блажени". Чак и да се докаже да Степинац није злочинац (директни/индиректни) то га свакако не квалификује као блаженог. Или бар постоји дебела разлика између нашег и римокатоличког поимања светости и блажености..

Активно непредузимање  мера које би имале ефекта на стварну заштиту Срба и умањење зла које им је чињено, и због којих би Степинац, ако треба, као Христов војник пострадао, ТОГА НИЈЕ БИЛО. Степинцу ни длака с главе није фалила за време владавине сатанске власти сатанске творевине.

У ком делу из ова два пасуса контекст писања није јасан?  Мислим, глупо је да вучемо тему у спам смер.

МОгуће је да се и покајао због тога.

Pa eto, mozda se tako i Alojzije pokajao? Mislim, ako cemo da sudimo istim arsinom...

Zeleo sam da pokusamo bolje sagledati stvari.

Знам, братац, на шта мислиш. Али постоји ли било какав траг о томе код Степинца? Било какав? Чак и у његовом "житију"? Да ли постоји икаква белешке његових биографа о томе да је икада уздахнуо због тога што није гласније викао и устајао против зла у којем је боравио и од којег није трпео никакве последице, као што су трпели наши мученици.

Јустинијан је, чини ми се, након што је зауставио прогоне нехалкидонаца, постао трпељив према њима. Односно није кажњавао оно што су нехалкидонци радили под покровитељством царице Теодоре (озваничење паралелне хијерархије у Египту и њено успостављање у Сирији деловањем Јакова Барадеја)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...