Justin Waters Написано Фебруар 13, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2014 Nije ovdje nikakva pogresna logika u pitanju i stoga je jako smjelo izjavljivati da matematicari prave elementarne greske. Pa nije niko od njih sisao vesla. Sumiranje beskonacnog niza 1+2+3+4+...=-1/12 ne predstavlja sumiranje u klasicnom smislu. Ovo sumiranje ne moze da se izjednaci sa zbrajanjem krusaka i jabuka ili kamencica. Ovo sumiranje uopste ne krsi matematicke principe, i ima primjenu u kompleksnoj analizi, kvantnoj mehanici i teoriji struna. I da matematicari su izgradili sasvim ispravan svemir na ovim principima, jer ova matematika se primjejnjuje tamo upravo gdje bilo kakva logika prestaje da vazi, u kvantnom svijetu, a kvantni svijet je fundamentalni bazis na kome je sagradjen i ovaj nas makro "logicki" univerzum. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 13, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2014 Nije ovdje nikakva pogresna logika u pitanju i stoga je jako smjelo izjavljivati da matematicari prave elementarne greske. Pa nije niko od njih sisao vesla. Sumiranje beskonacnog niza 1+2+3+4+...=-1/12 ne predstavlja sumiranje u klasicnom smislu. Ovo sumiranje ne moze da se izjednaci sa zbrajanjem krusaka i jabuka ili kamencica. Ovo sumiranje uopste ne krsi matematicke principe, i ima primjenu u kompleksnoj analizi, kvantnoj mehanici i teoriji struna. I da matematicari su izgradili sasvim ispravan svemir na ovim principima, jer ova matematika se primjejnjuje tamo upravo gdje bilo kakva logika prestaje da vazi, u kvantnom svijetu, a kvantni svijet je fundamentalni bazis na kome je sagradjen i ovaj nas makro "logicki" univerzum. Немам ништа против, и написао сам да је на прву лопту, немој одмах да се понашаш као да сам ти опсовао оца Кад се постави нова теорема, мења се и изглед закона, а ово је ново у односу на оно време кад сам се забављао са максвеловим једначинама на ЕТФ-у... Контам која им је логика, и немам ништа против да се иде у сваком правцу које доноси решења, но струне су хипотеза заснована на овоме, и контам да се многи тиме баве. Него, волео бих да знам конкретне резултате овога учињене у науци, осим нових хипотеза... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 13, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2014 Jer je nemoguće drugačije odratiti ovo, isto kao i sa onim S1, koristile su se "fore" da se dobije rešenje. Ako kreneš da sabiraš 1 + 2 + 3 + 4 + 5 intuicija ti kaže da kako ideš ako ideš u beskonačnost sa tim brojevima da će rezultat da ide u beskonačno, ali matematika kaže drugačije, a ono gore je dokaz. Odnosno jedan od dokaza (najjednostavniji), sada gledam ovaj drugi dokaz koji je dosta komplikovanij i ima diferencijala itd. Ali ono što je zanimljivo je to da ja upravo na fakultetu iz matematike radim ovakve stvari slične i sve mi je to onako dosadno, bezveze, mrzi me da učim. I onda vidim nešto ovako i oduševim se i nije mi teško da provedem više od pola sata gledajući kako i šta su radili i još to kucajući ovde. Ова једначина може да буде тачна само ако нађеш неког дудука. Једну бесконачну једначину ти делиш на две коначне у двема претпоставкама. По једној претпоставци ти завршаваш бесконачни једначину минусом а по другој плусом. Заборављаш да се нешто што је бесконачно не може завршити ни овако ни онако. Ограничавајући бесконачно само показујеш колико си сам ограничен и да је производ твог ограничења поменуто решење које си дао. надам се да схваташ зашто ово решење не може да буде тачно. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 13, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2014 Nije ovdje nikakva pogresna logika u pitanju i stoga je jako smjelo izjavljivati da matematicari prave elementarne greske. Pa nije niko od njih sisao vesla. Sumiranje beskonacnog niza 1+2+3+4+...=-1/12 ne predstavlja sumiranje u klasicnom smislu. Ovo sumiranje ne moze da se izjednaci sa zbrajanjem krusaka i jabuka ili kamencica. Ovo sumiranje uopste ne krsi matematicke principe, i ima primjenu u kompleksnoj analizi, kvantnoj mehanici i teoriji struna. I da matematicari su izgradili sasvim ispravan svemir na ovim principima, jer ova matematika se primjejnjuje tamo upravo gdje bilo kakva logika prestaje da vazi, u kvantnom svijetu, a kvantni svijet je fundamentalni bazis na kome je sagradjen i ovaj nas makro "logicki" univerzum. Ако унесемо претпоставку у једначину онда ће и само решење бити претпоставка, дакле нећемо имати решење него нову претпоставку. шта радимо делимо бесконачност у потрази за претпостављеним решењима. такво решење је тачно онолико колко и сама претоставка. Тако ми не добијамо решења која решавају односе у квантној механици. теорији струна...већ добијамо претпостављена решења која нас спречавају да видимо праве односе. Дакле ограничавајући бесконачмост ми добијамо вредност коју кад унесемо у прорачуне ми добијамо претпостављена решења која нам омогучавају да видимоствари на један одређени начин. и у оквиру тих граница то функционише али чим се изађе из оквира тих граница престаје и функционалност.Кад се барата полустинама онда се у њима и живи. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 13, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2014 Evo ga jedno objašnjenje (na engleskom): Link Inače je sa ovog foruma, baš su se raspucali na ovu temu https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Фебруар 13, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2014 Кад се барата полустинама онда се у њима и живи. Kao ova formula: S1 = 1-1+1-1+1-1+1-1+1.. Pa je rsenje ili 1 ili 0 u zavisnosti da li imamo paran ili nepatran broj jedinica pa su onda uzeli da je resenje 1/2 ... sredina ... upravo ono sto si pomenuo, poluistina ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 13, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2014 Evo ga jedno objašnjenje (na engleskom): Link Inače je sa ovog foruma, baš su se raspucali na ovu temu Ок, али ово је само објашњење напред реченог. Питао сам за конкретна достигнућа у науци и техници узрокована овом логиком, за резултате (зна се где и како је примењивања стара логика кроз интегрални рачун...), не за нове хипотезе. Или је сувише "млада" да би постојали конкретни резултати? Ако је тако онда ћемо са занимањем наставити да пратимо... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 13, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2014 Kao ova formula: S1 = 1-1+1-1+1-1+1-1+1.. Pa je rsenje ili 1 ili 0 u zavisnosti da li imamo paran ili nepatran broj jedinica pa su onda uzeli da je resenje 1/2 ... sredina ... upravo ono sto si pomenuo, poluistina ... Не мора бити, може бити и "средњи пут" а то је јеванђелско решење ако не знаш куда. Ја сам реаговао на прву лопту логиком, и то сам навео. Али, често су генијална решења била проста и свима пред очима, само им се није слагала са њиховом логиком. Нисмо католичка инквизиција па одмах на ломачу. Православље није против науке, посматра ново, процењује и евентуално указује на богоборна застрањења. Овде није ништа против Бога, можда се противи уобичајеној логици, али и Бог је ван нашег поимања логичког. Мени ће бити задовољство да пратим куда ће све ово одвести... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 13, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2014 Sta ovo predstavlja u ovom racunu svih celih brojeva? Da li samo pozitivnih ili i negstivnih celih brojeva? Ako je i negativnih onda je zbir 0. Ima ih beskonačno, u tome je fora ne znaš da li ima negativni ili ne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 13, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2014 Ова једначина може да буде тачна само ако нађеш неког дудука. Једну бесконачну једначину ти делиш на две коначне у двема претпоставкама. По једној претпоставци ти завршаваш бесконачни једначину минусом а по другој плусом. Заборављаш да се нешто што је бесконачно не може завршити ни овако ни онако. Ограничавајући бесконачно само показујеш колико си сам ограничен и да је производ твог ограничења поменуто решење које си дао. надам се да схваташ зашто ово решење не може да буде тачно. Rekoh vec u ovim racunskim operacijama se ne sabiraju jabuke i kruske, s toga ova tvoja zapazanja nemaju veze sa matematickim pravilima koja su primjenjena. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 13, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2014 Kao ova formula: S1 = 1-1+1-1+1-1+1-1+1.. Pa je rsenje ili 1 ili 0 u zavisnosti da li imamo paran ili nepatran broj jedinica pa su onda uzeli da je resenje 1/2 ... sredina ... upravo ono sto si pomenuo, poluistina ... Nije rjesenje niti 1 niti 0, jer ovaj red predstavlja beskoncan geometrijski red, i za takav red ne moze da se koristi klasicna algebra vec zahtjeva primjenu matematicke analize. 1-1+1-1+1 mozes da saberes, i rezultat ce biti 1, ali 1-1+1-1+... ne mozes da saberes na taj nacin. Vec je pokazano kako su dosli do sume za 1-1+1-1+...., a to se moze i graficki predstaviti. Ovdje na X osi su oznacene parcijalne sume pocev sa prvom, drugom trecom itd...i svakoj parcijalnoj sumi odgovara odredjena suma za 1 je 1, za 2 je 1-1, za 3 je 1-1+1, za 4 je 1-1+1-1 itd...i to kad nacrtas dobijes ovu testeru. Kad postavis pitanje sta se desava u beskonacnosti, tj kad "sagledas" ovu testeru izmedju 1 i beskonacno...uocices ne vise testeru nego pravu liniju koja prolazi tacno kroz 1/2 na Y osi. Tj ova funkcija u beskonacnosti konvergira ka 1/2. Dakle ovo je rjesenje, konvergencija, a ne zbir brojeva. Isto se moze nacrtati i za 1+2+3+4+.... Kriva dodiruje Y-osu tacno u -1/12 ili za 1-2+3-4+5 sto je jos slikovitije: E sad ako se pogleda model velikog praska: Vidi se slicnost sa opisanim redom 1-2+3-4+5-.....i onda postaje jasno zbog cega ovakvi matematicki principi imaju primjenu u fizici na polju istrazivanja univerzuma, i kvantnih pojava. Ne kazem da ovaj red ima ikakve striktno eksplicitne veze big bengom, samo navodim primjer kako treba posmatrati matematiku koja stoji iza matematicke analize. U kvantnom svijetu, algebarsko brojanje nema veze ni sa cim, tamo se opisuju pojave koje konvergiraju, divergiraju, talasne duzine, maksimumi, minimumi, i time se bavi matematicka analiza. Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 13, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2014 Ок, али ово је само објашњење напред реченог. Питао сам за конкретна достигнућа у науци и техници узрокована овом логиком, за резултате (зна се где и како је примењивања стара логика кроз интегрални рачун...), не за нове хипотезе. Или је сувише "млада" да би постојали конкретни резултати? Ако је тако онда ћемо са занимањем наставити да пратимо... Koristi se za renormalizaciju broja dimenzija u bozonskoj teoriji struna. Tako da je ta teorija validna samo ako živimo u svemiru sa tačno 26 dimenzija. (To je ono što sam našao po netu. Samo me ne pitaj za detalje, znam isto kolko i ti ) Crveni Baron and Јанко је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 13, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2014 Koristi se za renormalizaciju broja dimenzija u bozonskoj teoriji struna. Tako da je ta teorija validna samo ako živimo u svemiru sa tačno 26 dimenzija. (To je ono što sam našao po netu. Samo me ne pitaj za detalje, znam isto kolko i ti ) Ех, па онда смо се скроз разумели. И пријављујем се као велики фан, ово са сумом наизменичних +- јединица ме је освојило. Цело пре подне сам провео у забави, рачунању и размишљању. Морам признати, врло свеже и иновативно, питам се како нико раније није тако нешто видео... Хомо-бинарикус са новом, бинарном логиком нула и јединица у есхатолошком трагању? Тако...нео-питагористички. Него, није ми јасна твоја крива дивергентне суме природних бројева. Док код остале две имаш средњу вредност у бесконачности, овде је пресек у нули Зашто у нули, кад се тражи у бесконачности? Осим ако се бесконачност, неком логиком, не завршава у нули х-осе??? П.С. Нисам се бавио задњом сликом раније-зашто је биг бенг усмерен у једном правцу под одређеним углом, а не свуда у простору? Ако знаш, немам времена да трагам... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 13, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2014 Него, није ми јасна твоја крива дивергентне суме природних бројева... Samo mala ispravka: Justinijan je crtao grafikone i stavljao slike, not me https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 13, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2014 Samo mala ispravka: Justinijan je crtao grafikone i stavljao slike, not me Упс! Извињавам се, питање остаје, само Џастину Воденом "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука