Orthophill Написано Јануар 10, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2014 Кад смо код Роме (Цигани, Ѓупци) ево вам један дијалог из драме „Чорбаџи Теодос“, који исто тако је за размишљање: (Панко - коџабашија /негативец/, Арсо - сиромашен трговец, еснаф човек /позитивец/) ПАНКО: Вие бре фукари и гурбети, да се мешате со чорбаџија. (им се обраќа на Ѓупците) АРСО: Па и тие се луѓе, коџабаши! И рисјани. ПАНКО: Тие рисјани? Тие немат вера, а имаат само фара. Море, тој што ги пушти во рисјанска вера, немал ни драм ум во главата. АРСО: Имал тој тежок ум и широко срце. Зашто и сам Ристос учеше дека сите луѓе се браќа. ПАНКО: Мајката Божја ги проколна Циганите да се скитаат по светот и да просат... АРСО: Тоа е приказна за дечиња, коџабаши, прикажувај ја ти на внучињата твои, а нам ако сакаш една песна да ни испееш, ама весела, бујрум! http://gbsk.mk/images/stories/eknigi/ChorbadzhiTeodos_kniga.pdf Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Јануар 10, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 10, 2014 Тако што ћеш применити рецепте "доктора" са Васељенске телевизије и стерилисати их, протерати или слично. Такве спасиоце очекују сваки дан, није им доста таквих спасилаца са овако генијалним решењима, који показују оволико љубави према њима и разумевања за њихове проблеме. Он се и не представља као њихов спасилац, он их директно сматра неприликом. Али је изнео и неке занимљиве податке, обухватајући и ове које си ти навео, с тим да каже, да се предпоставља да су били нека војна каста која је добила слободу, па у том смислу недодирљиви. Каже исто, да они друге народе зову "Гађо" , дословце "не-војник" Да, ваљда "ром" на циганском значи "човек". Али ту настају проблеми код Румуна, пише у тексту. Око имен цигани аутор вели: "Интересантно је да је име Цигани, односно изворно Атсингани (Атсинганои) изгледа позајмљено од једне секте која је престала да постоји у 11. веку. Наиме, забележено је да је Света Атанасија око године 800.негде на данашњој тромеђи Бугарске, Грчке и Турске, односно територији Тракије, поделила храну странцима који су се звали Атсинганои.3 Писани трагови њиховог присуства постоје све до 1054. Године а име Атсинганои се односило на лутајуће приповедаче, трбухоговорнике и мађионичаре.3 Са доласком етничке групе коју данас називамо Цигани, због сличности са ишчезлом сектом околни народи су им наденули исто име." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 10, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2014 Ајде онда да се правимо луци и да занемаримо чињеницу да су већ жестоко дискриминисани, и да су решења која аутор предлаже за затвор на кеца кад би га потегли на суду, без обзира на "ограду" коју је тако "интелигентно" поставио на почетку текста. Где то да их тераш? НА овим просторима, посебно на просторима централне Србије, они су били одувек, а Срби су се досељавали и касније демографски преовладали. Када је Карађорђе ушао у Београд, затекао је њих, Турке и Јевреје, а Срба екстремно мало. И ко си ти или аутор текста или било ко други да одлучујете кога и како треба протерати? Хоћеш да протераш оне који нису држављани или нису рођени овде? Супер, нема проблема, само што са овом популацијом имаш проблем, јер су сви одреда држављани Србије, говоре српски, и стотинама година могу да нађу своје корене у Србији. Ајде да неко потегне исту тему о Србима који су овде морали да дођу као избеглице из бивше СФРЈ, дигла би се бука и галама на њега. Што? Зато што су Цигани црни, врло просто. Понављам, нацистичко трабуњање невешто увијено у обланду. Поред тога, аутор везе нема ни са законима ни са историјом, а популациону политику и демографију да не спомињем. Оваквој гадости од текста није место на православном сајту. Овакве теме су више за православни сајт него теме о техно музици, нудистима, гејевима (које се редовно појављују сваких 4-5 дана) итд. О оваквим темама треба да се разговара да би се обасјале православним виђењем. Да неко не схвати погрешно, за мене су Цигани браћа и то често пута већа од мојих Срба. Што се тиче брисања пре бих био да се бришу теме попут "браво браћо Хрвати" и сличне јер се минорним бројем Хрвата покушава оправдати њихова 100-годишња усташоидна политика. Смета ми што тамо не реагујеш овако јер је то нацизам према Србима и то највише из сопствених редова. Но да се вратим на Цигане. Већини људи смета њихов начин живота. Са криминалног аспекта многима опет сметају Цигани иако је њихов криминал само "највидљивији" али је много мање опасан по друштво од криминала политичара и разних политичких и економских кланова а о нарко мафији да и не говорим. Представници истих криминалних група врло често су угледни грађани па још понекад помажу и граде Цркве. У тим случајевима ми се гаде и они и црква. Са друге стране Циганина просјака многи хоће де отерају и испред Цркве иако никога не дира и мирно се понаша. Таквих има много међу "верницима" наше цркве. То је још један тумор и друштва и православља уопште. Проблем око "враћања" Цигана из земаља ЕУ постоји, али чини ми се да је то нацизам који је у тој истој ЕУ поново повампирен ако је икада и умро. На Цигане је најлакше утицати прихватањем љубављу која преображава. Много воле да буду цењени као људи и то осете. Ово говорим из великог искуства које имам са Циганима. Проблем је што многи људи имају у себи мржњу и гађење према Циганима па онда и Цигани тако реагују. Та мржња не може да се прикрије на око пријатељским држањем према њима. То мора да буде искрено од срца и то их највише "припитомљује". Моје запажање је да су рецимо Цигани у војводини, посебно Банату "питомији" од Цигана у централној Србији или Цигана са Косова и Метохије. Ту се може најбоље видети колико околина може на њих да утиче позитивно. Најтежи за сарадњу су рецимо Цигани са КиМ, што није ни чудо када се зна са ким су живели. Албанци су углавном негативно настројени према свим другим групама, док рецимо у Банату где су људи доста благе нарави знам много Цигана који поштено раде, школују децу и теже да се уклопе по свим питањима. Што се тиче размножавања треба Срби више да раде по том питању уместо што летовање, ауто или неки други луксуз сматрају за неопходну ствар па неће из пуке себичности да имају више деце. Тако ће направити природни баланс а не ограничавањем рађања било коме. Што ми је најбитније код Цигана то је да никада, али баш никада нисам осетио колективну мржњу од стране тог народа као што сам могао да је осетим и од Хрвата и од Шиптара и још неких народа у окружењу. То је народ који живи од данас до сутра али зло не мисли. Мислим да ће многи "преподобни" верници бити изненађени на страшном суду колики број Цигана ће да се удостоји Царства Небеског. Све у свему највећи проблем је у нама самима. Ђуро Станивук and Никола Поповић је реаговао/ла на ово 2 Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tenkista Написано Јануар 10, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2014 Тај део показује колико аутор везе нема о чему прича. "Циганус" је на грчком значило "недодирљив" и израз се користио за губавце. Дакле, када некоме кажеш да је "циганин", иако је изгубило првобитно значење током векова, кажеш му да је губав и да не желиш ни да га додирнеш, да ти се гади. "Ром" значи "човек", не знам, на ком беше језику, могуће и да је на њиховом. Можеш то и да пренесеш "доктору" са Васељенске. Брате кад су ти толико симпатични ти их прими у своју кућу :bleh: . Шалу на страну,Цигани су сами криви што се таква слика ствара о њима 95% њих паразитирају на рачун домаћина.Краду,пљачкају,силују,просјаче итд.Лично имам пар пријатења који су цигани људи су поштени живе од свог рада и дражи су ми од неких наших Срба,и сами кажу да су им овакви цигани горе поменути одвратни.Наш проблем је што се појавила маса неких нових цигана који везе немају са Србијом.Приде маса цигана која је тражила азил у ЕУ разлог одласка из земље је навела њихово малтретирање од стране државног апарата и Срба.У центру за социјални рад не можеш доћи на ред од њих.То што неко у ЕУ хоће да наметне њих као аутохтоно становништво европе са свим правима неће проћи никад и то ново име,,Ром,, а добро се зна да је у свим језицима европе назив за њих Циган.Приде да питаш неког нашег старијег цигу он ће ти рећи да је Циган а не Ром. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 http://savepic.org/3666194.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Јануар 10, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 10, 2014 Temu u kojoj se Cigani nazivaju izvorom prljavštine, traži da im se kolektivno oduzme državljanstvo i nasilno proteraju u Indiju? Zamisli da je autor ovog "teksta" napisao 'Srbi' umesto 'Cigani'. Je l' bi to isto pričao onda? То за нас Србе не би било ништа ново. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 10, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2014 Цигани су сами криви што се таква слика ствара о њима 95% њих паразитирају на рачун домаћина. Ајде мајке ти реци ми како ће Циганин данас да се запосли када 90 посто осталог становништва има проблем са послом а знамо какве предрасуде владају о Циганима. Ја тврдим да су Цигани огледало нас самих т.ј. стања наше душе. Треба мало некада размишљати и о намени коју је њима Бог одредио у овоме свету а не мислити само о себи и свом благостању. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tenkista Написано Јануар 10, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2014 Ајде мајке ти реци ми како ће Циганин данас да се запосли када 90 посто осталог становништва има проблем са послом а знамо какве предрасуде владају о Циганима. Ја тврдим да су Цигани огледало нас самих т.ј. стања наше душе. Треба мало некада размишљати и о намени коју је њима Бог одредио у овоме свету а не мислити само о себи и свом благостању. Ко хоће да ради увек може наћи посао,од тешке физикалије на грађевини до надничења по њивама и воћњацима.Но већина њих то неће да ради.У мом крају људи су давали дневницу са 3 оброка за рад на њиви дођу 1,2 дана и оду па чекају да буду задушнице како би се накупили хране по гробљу а до тад живе од социјале.Та прча како нико неће да их запосли не пије воду,мој колега на послу који сад обављам преко омладинске конкурисао је кад и ја и добио је посао ето га ради као пуноправни члан. Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 http://savepic.org/3666194.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Јануар 10, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2014 Ne pada mi pamet da dalje čitam tekst. Radim sa Romima svakodnevno, ulazim u njihove kuće, gledam uslove u kojima žive i imam mišljenje o njihovom životnom stilu bazirano na ličnom iskustvu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Јануар 10, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 10, 2014 Ne pada mi pamet da dalje čitam tekst. Radim sa Romima svakodnevno, ulazim u njihove kuće, gledam uslove u kojima žive i imam mišljenje o njihovom životnom stilu bazirano na ličnom iskustvu. Јел можеш да поделиш са нама то искуство? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јануар 10, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2014 То за нас Србе не би било ништа ново. Pa valjda bi onda trebalo najbolje da znamo kakav je to osećaj i da prvi osudimo ovakve bljuvotine? Vidi, autora teksta ne zanima pitanje i problemi Cigana/Roma. On ih je proglasio za one koji prljaju naše ulice (a Srbi uredno svaki papirić bace u kantu), njih i njihova naselja izvorom prljavštine i bolesti, njihovo postojanje na ulicama srpskih gradova sramotom. I kao vrh predlaže da im se oduzme državljanstvo i proteraju u Indiju. Verovatno ima on još neka "rešenja"za njih, ali ne sme da ih piše javno. Tekst ovakav kakav je, je klasičan nacistički pamflet na ivici pozivanja na krivično delo. Nema nikakvu dubinu niti objektivnost koja bi pozivala na bilo kakvo razmišljanje o temi. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 10, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2014 Ко хоће да ради увек може наћи посао,од тешке физикалије на грађевини до надничења по њивама и воћњацима.Но већина њих то неће да ради.У мом крају људи су давали дневницу са 3 оброка за рад на њиви дођу 1,2 дана и оду па чекају да буду задушнице како би се накупили хране по гробљу а до тад живе од социјале.Та прча како нико неће да их запосли не пије воду,мој колега на послу који сад обављам преко омладинске конкурисао је кад и ја и добио је посао ето га ради као пуноправни члан. Немој само да ме убеђујеш о понашању према Циганима, нису то египатске пирамиде које никад нисам видео то је нешто што виђам сваки дан. Јесу многи склони нераду али однос према њима је добро обрађен у филму "Ко то тамо пева". Тако да Србине, није то само моје запажање. Тврдим да су бољи као људи од многих нас. Они све што раде, па и када греше, више раде инстиктивно и зато је њихов грех мањи него грех многих промишљених и лукавих "вукова у јагњећим кожама" који припадају мојим Србима. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kron Написано Јануар 10, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2014 ау бре колики текст. Јел су Роми социална или национална мањина? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Јануар 10, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 10, 2014 Tekst ovakav kakav je, je klasičan nacistički pamflet na ivici pozivanja na krivično delo И то је озбиљна тема... ..али се не слажем да нема садржаја који позива на било какво размишљање о проблему цигана, јер ако су они држављани Србије и имају проблеме онда и Србија има проблеме. I kao vrh predlaže da im se oduzme državljanstvo i proteraju u Indiju. У сваком случају не треба да прихватамо оне цигане које избацују Немци, Французи, Италијани, Хрвати и остали. Зашто бисмо то радили ако они никада нису били држабљани Србије. Не морамо ни ми да постајемо сабирни центар. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 10, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2014 Tekst ovakav kakav je, je klasičan nacistički pamflet na ivici pozivanja na krivično delo. Nema nikakvu dubinu niti objektivnost koja bi pozivala na bilo kakvo razmišljanje o temi. Није на ивици, него је кривично дело, а морон који је ово писао је мислио да се покрије тиме што ће од овога да прави неку квазинауку јер има пар измишљених референци. То чиме је он мислио да се покије се односи на сасвим другачије ситуације. Него ваљда ова држава има преча посла у свом овом хаосу, па онда овакви "доктори" и овакви памфлети пролазе некажњено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Јануар 10, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 10, 2014 Немој само да ме убеђујеш о понашању према Циганима, нису то египатске пирамиде које никад нисам видео то је нешто што виђам сваки дан. Јесу многи склони нераду али однос према њима је добро обрађен у филму "Ко то тамо пева". Тако да Србине, није то само моје запажање. Тврдим да су бољи као људи од многих нас. Они све што раде, па и када греше, више раде инстиктивно и зато је њихов грех мањи него грех многих промишљених и лукавих "вукова у јагњећим кожама" који припадају мојим Србима. Не треба сада ићи у крајност. Индивидуално је по питању сваког човека. И свакако треба раздвојити оне који желе активно да учествују у грађењу ове државе и оне који чисто паразитирају, па били они Цигани или Срби. Tenkista је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука