Гости Guest Написано Јануар 8, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 Често су противници вере постављали следеће софистичко питање: ДА ЛИ ЈЕ ТВОЈ БОГ СВЕМОГУЋ? АКО ЈЕ СВЕМОГУЋ ДА ЛИ ОН МОЖЕ ДА СТВОРИ КАМЕН КОЈИ ОН НЕ МОЖЕ ДА ПОДИГНЕ? На то питање позната су ми два одговора, један сам одговор дао ја када ми је, док сам био питомац на војној академији поставио један други питомац (кадет) муслиманске вере, а други веома мудар одговор на то исто питање сам чуо од блаженопочившег патријарха Павла док сам се једном возио са њим аутобусом од Београда до Краљева 1997 године. 1) мој одговор: друг ми је поставио питање: ДА ЛИ ЈЕ ТВОЈ БОГ СВЕМОГУЋ И АКО ЈЕСТЕ ДА ЛИ ОН МОЖЕ ДА СТВОРИ КАМЕН КОЈИ ОН НЕ МОЖЕ ДА ПОДИГНЕ? Такво питање је класична философска заскочица, тј један софизам, чији је циљ да превари слушаоца. Ја сам се замислио, и пошто сам у школи учио и логику, рекао сам му да је то питање бесмислено са становишта Аристотелове логике и да се на такво питање не даје одговор јер је НЕЛОГИЧНО. Он је тражио да му објасним зашто је то питање нелогично? Рекао сам му да се у логици по правилу постављају најмање две премисе (два исказа, две тврдње) и изводи конклузија (закључак) на основу њих. Дакле, да бих показао нелогичност тог питања и да бих му то појаснио хтео сам оно питање да кажем у две поједностављене премисе: 1. Бог све може 2. Може ли Бог оно што не може? (као што је речено може ли да створи камен који Он не може да подигне, ја сам то скратио у питање "може ли оно што не може") А пошто у првој реченици тврдимо да све може, а у другој као постављамо питање може ли оно што не може, онда сама друга премиса или исказ чини само то питање бесмисленим, тј нелогичним, и на основу две премисе, тј на основу два исказа која се међусобно искључују не може се логички извући никакав закључак, па је такво питање бесмислено и оно је један обичан софизам. 2) Одговора патријарха Павла: Године 1997, ако ме памћење добро служи, док сам службовао у Краљеву као официр имао сам ту част да сам ушавши у аутобус који је саобраћао за Нови Пазар наишао на нашег драгог Патријарха. Но моје изненађење било је још веће кад сам видео да је моја резервација седишта одмах поред Патријарховог. И започео је разговор који ћу памтити читавог живота. Светитељ ми је између осталог рекао и ову анегдоту: "Пре неки дан пита ме неки човек пред свим људима: ВАША СВЕТОСТИ ДА ЛИ ЈЕ ВАШ БОГ СВЕМОБУЋ? А ја га погледам и кажем: ЈЕСТЕ А он ће даље: А КАД ЈЕ ОН СВЕМОГУЋ ДА ЛИ МОЖЕ ОН ДА СТВОРИ КАМЕН КОЈИ ОН НЕ МОЖЕ ДА ПОДИГНЕ? Ја га погледам и кажем му: ПРИЈАТЕЉУ, ЈА БИХ ТЕ НЕШТО ЗАПИТАО, АЛИ НЕЋЕШ ДА СЕ НАЉУТИШ?А он ће: НЕЋУ.А ја му опет кажем: ПРИЈАТЕЉУ, ЗА СВАКИ СЛУЧАЈ ДА ТЕ ЈА ПИТАМ ЈОШ ЈЕДНОМ, А НЕЋЕШ ДА СЕ НАЉУТИШ?А он ће мени: НЕЋУ.А ја га и по трећи пут запитам: А ЗА СВАКИ СЛУЧАЈ ДА ТЕ ЈОШ ЈЕДНОМ ПИТАМ ДА НЕЋЕШ МОЖДА ДА СЕ НАЉУТИШ?А он ће мени: МА НЕЋУ ДА СЕ НАУЉТИМ!И ја му онда кажем: ДОБРО КАД НЕЋЕШ ДА СЕ НАЉУТИШ. А РЕЦИ ТИ СВИМА НАМА ДА ЛИ ТИ МОЖЕШ ДА БУДЕШ ПАМЕТАН? А он ћути и ћути и размишља: ако каже МОГУ, значи није паметан; ако каже НЕ МОГУ, значи опет није паметан. И ћути и ћути и на крају каже: НИ ЈЕДНО НИ ДРУГО ЈА ВЕЋ ЈЕСАМ ПАМЕТАН!!! И ја му кажем: ЕТО ПРИЈАТЕЉУ МОЈ И МОЈ БОГ ЈЕ СТВОРИО КАМЕН КОЈИ ОН НЕ МОЖЕ ДА ПОДИГНЕ! А он ме запита са чуђењем: А КОЈИ ЈЕ ТО КАМЕН? И ја му кажем: ТИ СИ ТАЈ КАМЕН, НЕ МОЖЕ ТЕБЕ НИ БОГ ДА СПАСЕ АКО ТИ НЕЋЕШ ДА СЕ СПАСЕШ". А наш мудри патријарх је под тим каменом који је Бог створио, а који ни он не може да подигне назвао нашу СЛОБОДУ ВОЉЕ, јер Бог неће никога на силу да спасава. Мудри патријарх је знао још да каже: БОГ ЋЕ ПОМОЋИ АКО ИМА КОМЕ Извор: Са ФБ странице јеромонаха Доситеја Хиландарца Milan023, Дани Миха, Ненад Р. and 31 осталих је реаговао/ла на ово 34 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јануар 8, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 АКО ЈЕ СВЕМОГУЋ ДА ЛИ ОН МОЖЕ ДА СТВОРИ КАМЕН КОЈИ ОН НЕ МОЖЕ ДА ПОДИГНЕ? Takvog kamenja ima sirom planete koje on kao covek nije mogao da podigne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јануар 8, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 Но моје изненађење било је још веће кад сам видео да је моја резервација седишта одмах поред Патријарховог. БОГ ЋЕ ПОМОЋИ АКО ИМА КОМЕ Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Столе Написано Јануар 8, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 Глупо питање. Исто као да је неко питао може ли Бог да створи толико јак мраз па да се смрзне. Па бре на Њега не утиче ни мраз ни гравитација (тежина) ни време ни много тога другог.Такво питање је смислено само бесмисленима. Патријарх Павле је баш добро одговорио. Istochnik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дани Миха Написано Јануар 8, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 Веома поучан одговор који може затворити уста и највећим атеистима и оставити их без текста... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 8, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 Aj se kladimo da bivsi patrijarh nikad mije reko ista slicno. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Столе Написано Јануар 8, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 Ко год да је рекао - добро је рекао Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јануар 8, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 Aj se kladimo da bivsi patrijarh nikad mije reko ista slicno. Зашто тако мислиш? Он је био веома мудар и свет човек. Јесте био тих и ненаметљив, можда због тога такав закључак. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Здравков Меденица Написано Јануар 9, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2014 Бог све може. "Пред безумним не говори, јер неће марити за мудрост беседе твоје" Приче Соломунове 23:9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Јануар 9, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2014 АКО ЈЕ СВЕМОГУЋ ДА ЛИ ОН МОЖЕ ДА СТВОРИ КАМЕН КОЈИ ОН НЕ МОЖЕ ДА ПОДИГНЕ? Moze li Bog stvoriti kamen koji nije kamen? Moze li Bog nacrtati pjesmu koja nije pjesma? Pitanje je nelogicno tako da na ovo pitanje ne treba ni odgovor dati. Drugi problem sa pitanjem je to sto Bog nije covjek na nebu sa rukama, Bog otac je van kosmosa i mi ga ne mozemo ni opisati, samo mozemo znati da je Bog ljubav jer nam je toliko receno. Иоанна је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јануар 9, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2014 Питајући се:одкуд тама кад је Бог светлост која прожима све, јер Бог постоји у свему. јер логочно је да пошто је Бог у свему, то и ми живимо у Њему,део смо Њега, а живимо у тами. Бог ми је дао занимљив одговор; тајна је у три лица(личности) Божја, где свако лице има своју улогу. Па једно лице зрачи светлост а друго прима светлост,и услед слободне воље које свако лице има понаособ. то друго лице може да окрене леђа првом лицу, тада друго лице почиње да живи у сенци коју ствара Његово тело а та сенка је тама. Тако видимо да тама заправо не постоји већ је она само недостатак светлости.И да је Бог направио место у себи где неће бити Његове светлости, то место се зове пакао. Други пример Божје свемоћи коју ми је Бог показао одговарајући на моја глупава питања: Размишљајући да је нешто савршено само ако нема никаквог недостатка,онда испада да Бог није савршен јер му недостаје несавршенство, Јер ако би несавршенство било изван Бога јер је Бог савршенство без мане, то онда Бог не би био савршен јер би му фалило несавршенство, а кад нечему нешто фали онда то није савршено. А Бог ми је показао да је он у себи направио место и за несавршенство, доделивши ту улогу једном од своја три лица. показујући ми тако да је несавршенство део савршенства иначе би савршенство било несавршено. Тако се и Божја свемоћ огледа у немоћи, па Св. Ап. Павле каже: најјачи сам кад сам слаб. Глупоме ова Павлова изјава изгледа као нелогичност а уствари је у питању велика животна истина и мудрост. Ако мислимо да је Богу нешто немогуће, боље је да мислимо да смо заправо глупи да схватимо како је то могуће а не да је то свемогућем немогуће. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 9, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2014 Питајући се:одкуд тама кад је Бог светлост која прожима све, јер Бог постоји у свему. јер логочно је да пошто је Бог у свему, то и ми живимо у Њему,део смо Њега, а живимо у тами. Бог ми је дао занимљив одговор; тајна је у три лица(личности) Божја, где свако лице има своју улогу. Па једно лице зрачи светлост а друго прима светлост,и услед слободне воље које свако лице има понаособ. то друго лице може да окрене леђа првом лицу, тада друго лице почиње да живи у сенци коју ствара Његово тело а та сенка је тама. Тако видимо да тама заправо не постоји већ је она само недостатак светлости.И да је Бог направио место у себи где неће бити Његове светлости, то место се зове пакао. Други пример Божје свемоћи коју ми је Бог показао одговарајући на моја глупава питања: Размишљајући да је нешто савршено само ако нема никаквог недостатка,онда испада да Бог није савршен јер му недостаје несавршенство, Јер ако би несавршенство било изван Бога јер је Бог савршенство без мане, то онда Бог не би био савршен јер би му фалило несавршенство, а кад нечему нешто фали онда то није савршено. А Бог ми је показао да је он у себи направио место и за несавршенство, доделивши ту улогу једном од своја три лица. показујући ми тако да је несавршенство део савршенства иначе би савршенство било несавршено. Тако се и Божја свемоћ огледа у немоћи, па Св. Ап. Павле каже: најјачи сам кад сам слаб. Глупоме ова Павлова изјава изгледа као нелогичност а уствари је у питању велика животна истина и мудрост. Ако мислимо да је Богу нешто немогуће, боље је да мислимо да смо заправо глупи да схватимо како је то могуће а не да је то свемогућем немогуће. Ala si ti pametan kad ti Bog daje direktne odgovore. Ko je to od tri lica nije savrseno? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иринеј Написано Јануар 9, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2014 То је само игра речи и логичких обрта , каквих у ( формалној) логици има много . По том типу питања као што је ово може се поставити неизмерно много сличних питања . На пример : Може ли Бог начинити куће да је ни сам не може разрушити ? Може ли Бог , кад је свемогућ изговорити тако дугачку реч да је ни сам не може поновити ? Или створити свет па да га не може уништити ? И тако редом таква питања може ређати у бескрај . Сва та питања кад се прочита њихова главна срж , главна нити која је од наведених питања подвучена , сва се своде на једно те исто питање које гласи : Кад је Бог свемогућ може ли Он и да не може ? Јасно је да не може ! Бог , баш зато свемогућ , не може да не може ! А не моћи нешто не моћи , то је у логици апсолутно исто што и све моћи ! За сваког ко разуме логику то је потпуно јасно ! Тај приговор је далеко више софистичан него истински логичан, Пред судом јасне и објективне логике показује сву своју софистичку неозбиљност . Караконџула је реаговао/ла на ово 1 Бог свагда пребива у Својој слави: нити Га славословље увеличава, нити Га хула умањује... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 9, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2014 не може да не може! Znaci moze da podigne taj kamen? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јануар 9, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2014 Ako je neko svemoćan, onda bi trebalo da može da ograniči sopstvenu svemoć po svojoj želji - jer je svemoćan Znači - može, jer je to njegova želja da napravi kamen koji ne može da podigne. Nebojš.a and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука