Никола Поповић Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Ок, али скочио си одмах за митрополита Амфилохија...Ја мислим да ту има места за друкчије гледање...Митрополит стално говори да је то грех иако то одлично знамо, а никада не говори о томе како се изборити...што не знамо... Заправо, знамо - молитвом... само молитвом и постом. Усрдном молитвом и потпуним предавањем у руке Господа. Знам и за успеле примере јер где ти посустанеш, Господ настави Јанко је реаговао/ла на ово 1 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Фебруар 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Знам и за успеле примере Стварно? Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Стварно? да, да :good2: Панарет је реаговао/ла на ово 1 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 а имаш и на јутјубу истинита сведочења Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orion Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Ја у потпуности прихватам учење Цркве да је у питању грех, "Da, ali...." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Фебруар 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 "Da, ali...." Не схватам. Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orion Написано Фебруар 7, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2014 Tvoje pisanje ide sasvim drugim tokom. Stekla sam utisak da želiš da drugi prihvate da je homoseksualizam urodjen, da nije ni bolest, ni grešnost, a uz to se i javlja blagi prekor upućen hrišćanima koji to ne odobravaju. To mi liči na pasivno agresivno ponašanje. Možda sam stekla pogrešan utisak, a možda i nisam... Ako si zaista u potpunosti prihvatio da je greh, onda nema mesta dvoumljenju, traženja potvrde i odobravanja od drugih, već se svesno suočiš sa uzrokom i posledicama istog, i eliminišeš greh kao i svaki drugi. Naravno, borba sa takvom vrstom nagona nije laka, ali dubokim osvešćivanjem i čvrstom voljom, taj problem može da se prevazidje. Pitanje je samo da li ti to želiš ili ne. Vasa L. and lab_man је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Фебруар 7, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2014 i eliminišeš greh kao i svaki drugi. Види се да ниси хомосексуалац За остало си можда и у праву. Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 7, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2014 Stekla sam utisak da želiš da drugi prihvate da je homoseksualizam urodjen, da nije ni bolest Mogu li da te pitam kada si odlučila da postaneš heteroseksualac? Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nickelpower Написано Фебруар 7, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2014 Zdravo svima, Dugog vremena sam citao i mislio da li da postavim moj odgovor na ovu temu, pa evo me, napokon. Naime, ja se prakticno nalazim u istoj situaciji poput Panareta. Dodat cu da bez obzira na sve pokusaje da se promenim, koje su trajali godinama, nista nije izaslo kao sta sam planirao. Polazeci od to da je prema Crkvi, homoseksualizam greh, i nemajuci njen eksplicitan stav o ovom problematikom, vodi nas na stranputicu. Zivot postaje sve tezi kad svaki dan pokusavam da potisnem ove emocije, i jednostavno da zaboravim na ovom aspektu mog zivota, a tek mi je 19 i pitam se kako cu izdrzati. Ne vidim drugo resenje, osven to da bi Bog nekako delovao na mene, a sve ostalo iskljucujem i tvrdim da je nemoguce se promeniti samo sa dobrom voljom. (Izvinjavam se zbog gramaticke greske u tekstu, srpski mi nije maternji jezik) Никола Поповић, Срђан Шијакињић and Зорица Бубало је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Фебруар 7, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2014 Dragi Nikelpoveru, Siguran sam da ni ti ni Panaret necete biti jedini koji ce pisati na ovu temu iz tog ugla - iz ugla coveka koji se bori sa svojom prirodom. I ja se sve vreme dvoumim da li da pisem bilo kakav odgovor, a da on ne bude samo ono bla bla u kome ja pola iznosim svoje misljenje, a pola se projavljuje moja moralna etika. Budi uveren u jedno, moguce je izboriti se sa takvom "prirodom" ali moras da budes spreman na jaku borbu. Znam da si jako mlad, ali moras prvo da rascistis u glavi sta zapravo zelis da budes. Prirode su razne, ali tvoja jasna zelja je nesto drugo. Kao sto se monah jako cesto svesno odrice seksualnosti kao prirodnom nagonu i jakim postom (uz dogovor sa dobrim duhovnikom jasno) i molitvom smiruje svoje telo, tako je i tebi potrebno da se prepustis svom duhovniku koji ce umeti da uz Bozju pomoc prepozna koje duhovne podvige moras da primenis da bi umirio svoj poriv. Ne sumnjam da je taj poriv jak, medjutim, zelim da znas da imas moc da izaberes kojim ces putem da ides i to niko ne moze da ti oduzme. Moras da budes spreman da se bezkompromisno odreknes homoseksualnosti, samo zato jer TI TO ZELIS inace je sve klimavo i kratkotrajno. Naravno, padaces, ali ti opet ustani i na kolena pred Gospodom. Gospod vidi nase srce i cini cuda svaki dan, pa cak to vise nisu ni cuda, vec normalne situaciju u kojima Hriscanin dobija darove za trud. Dragi prijatelju, neophodno je da se odreknes i potrudis, jako. Bice tesko - da, ali Bog te nece ostaviti. On sigurno ima dobar plan za tebe, zeli da ti posle budes jaci i sposobniji, u to ne sumnjaj. Nekada se najvise pokolebamo oko toga kada donosimo odluku, pogotovu ovako vaznu, da li je Bog dobar?! ili ono, ako je Bog dobar, zasto je onda ovo dopustio?! Naravno, ni ja, ni ti, ni bilo ko drugi nece moci da ti da odgovor na ovo drugo pitanje, ali te uveravam u jedno - Bog jeste dobar i sigurno je da ima dobar plan Ne libi se ni da potrazis pomoc od psihologa, nekada nas neke sasvim slucajne stvari iz detinjstva kroje ovako bitne lomove i stremljenja, poradi na sebi. Psihoterapija ume mnogo da pomogne u ovakvim situacijama jer ces na taj nacin zaci duboko u sebe i susresces se sa sopstenim stavom o sebi. I ne brini, ako ti je dat ovaj krst, to znaci da si ti sposoban da ga poneses. Ali moras da shvatis da je sve ovo nesto protiv cega moras da se boris. I tu nema kompromisa. I da, ne smes sebe da gusis. Borba i potiskivanje emocija nisu uvek ista stvar. Najpre moras da definises sta tacno osecas, kakav je to osecaj koji zelis da potisnes, sta te najvise plasi.... Ako si spreman, onda je vreme da pocnes da radis na sebi. Панарет, lab_man, nickelpower and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 7, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2014 Да ли би неко могао да детаљније и теолошки озбиљно образложи зашто је хомосекусалност грех и да ли се то односи и на саму склоност или "само" на понашање? Ја у потпуности прихватам учење Цркве да је у питању грех, али се питам да ли постоји дубље богословско објашњење грешне суштине хомосексуалности или се све своди на речи апостола Павла "да мужеложници неће ући у Царство Божије" и библијску причу о судбину Содома... Нема ту превише паметовања и теологисања. Просто, ствар је у назначењу човека при стварању, Боголикости и заповести коју су добили још у Врту: " Рађајте се, множите се и напуните земљу. Има једна друга ствар о којој бих више али немам времена јер морам на посао. Наслеђивање греха није само наслеђивање неког страшног злодела за које ми треба да одговарамо=да га исправљамо, већ је и наслеђивање грешака које настају у нашим генима кроз време и грехе које чинимо (преждеравање масном храном је грех, последица су коронарна обољења, неумереност је грех, неко претера са слаткишима или дехидрира преко мере па цвркне панкреас и онда остаје наследни траг дијабетес који мучи потомство. Верујем да је исто и са твојим проблемом-мутација настала нечим и ти се сад бориш са тим). Али ту је Лекар-Христос: "Овај род се изгони само постом и молитвом". Мислим да се то не односи само на демоне већ и на страсти којима невољно робујемо. За монаштво мора исто и хомо и хетеросексуалац да савлада своје склоности да би ушао у Царство кроз Ангелски образ, тако да ја не видим да, на том путу, имаш већи проблем од других... Дијана. је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Фебруар 7, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2014 Али ту је Лекар-Христос: "Овај род се изгони само постом и молитвом". Мислим да се то не односи само на демоне већ и на страсти којима невољно робујемо. facenew22222222 Наслеђивање греха није само наслеђивање неког страшног злодела за које ми треба да одговарамо=да га исправљамо, већ је и наслеђивање грешака које настају у нашим генима кроз време и грехе које чинимо Верујем да је исто и са твојим проблемом-мутација настала нечим и ти се сад бориш са тим) Ово је доста важно што си написао, можеш ли мало детаљније када је у питању конкретно моја ситуација? Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Фебруар 7, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2014 Ово је доста важно што си написао, можеш ли мало детаљније када је у питању конкретно моја ситуација? Јављам се иако питање није постављено мени. Мислим да сам негде на почетку ове теме писао о неким од могућих узрока а један од њих (поготово што тврдиш да је твој проблем "одувек") је наследност. Иако ти неће много помоћи али ће ти разјаснити неке ствари и можда подстаћи на јачу борбу, требало би мало да "прочачкаш" по својој ужој и даљој породици и прецима и можда ћеш ту наћи одговоре. Наравно да има пуно хомосексуалаца који то прикривају цео живот па је тешко утврдити да ли је неко пре тебе имао сличне склоности али потврда тога се може наћи и у сродницима савременицима који су са истог "корена". Ако ниси једини, и има таквих појава у породици гледајући и вертикалу и хоризонталу, велика вероватноћа је да си склоност наследио јер Господ сведочи да походи грехе родитеља до трећег и четвртог колена. Мислим да ти то може помоћи у смислу да не кривиш Бога за склоност коју имаш и да тим сазнањем исту склоност препознаш не као нешто твоје него нешто туђе. Мени је рецимо сазнање да моје греховне склоности нису ЈА, да сам ЈА нешто што тек треба да нађем, и да ту још поред склоности и наследности коју сам помињао, постоје и демони који се труде да човека упропасте, помогло да устанем против неких грешних склоности препознајући их као нешто страно и туђе. Не знам за тебе, али мени је ово помогло јер најтеже ми је било да одбацујем себе, док сам доживљавао да сам све то ЈА. Не знам колико сам био јасан и да ли сам дао одговор на питање које си поставио? Ако ти нешто није јасно или ако те још нешто интересује, питај? Дијана. and Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 2 Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 7, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2014 Zdravo svima, Dugog vremena sam citao i mislio da li da postavim moj odgovor na ovu temu, pa evo me, napokon. Naime, ja se prakticno nalazim u istoj situaciji poput Panareta. Dodat cu da bez obzira na sve pokusaje da se promenim, koje su trajali godinama, nista nije izaslo kao sta sam planirao. Polazeci od to da je prema Crkvi, homoseksualizam greh, i nemajuci njen eksplicitan stav o ovom problematikom, vodi nas na stranputicu. Zivot postaje sve tezi kad svaki dan pokusavam da potisnem ove emocije, i jednostavno da zaboravim na ovom aspektu mog zivota, a tek mi je 19 i pitam se kako cu izdrzati. Ne vidim drugo resenje, osven to da bi Bog nekako delovao na mene, a sve ostalo iskljucujem i tvrdim da je nemoguce se promeniti samo sa dobrom voljom. (Izvinjavam se zbog gramaticke greske u tekstu, srpski mi nije maternji jezik) Brate, dobro nam došao. Teško je zaista govoriti ovom problemu iz perspektive nekoga ko ga nema ali razumeti i saosećati uvek treba. Ne znam šta bi rekao, ima ljudi koji su invalidi, imaju neke neizlečive bolesti, psihičke telesne, neki umiru od gladi... ne znam ,nesavršen je ovaj svet ...samo znam da nikoga ne treba mrzeti Данче*, nickelpower and Панарет је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука