Sophrosyne Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Ма јасно је то као дан! Али има људи које занесе та мисао да имају неке "знакове" или "позиве"! Моје питање је било како са неком, хајморећи, сигурношћу да знам да је то позив од Бога, али сам у међувремену и сама схватила да Бог нађе начина како да "саопшти"! U dobrom manastiru se brzo ispitaju nečije namjere ; D dobra knjiga koju je izdao man.Podmaine se zove "O Monaštvu", o.Lazara Abašidze-a, u njoj se porpilično razbijaju iluzije i bajke o monaškom životu, preporuka za čitanje u svakom slučaju. Ima i ono rasuđivanje u Misionarskim pismima - sv.vladike Nikolaja, kada ga pita neka djevojka kako da zna da li je za monaški ili bračni život, ona se premišlja između ta dva puta ali ima osjećaj da ovaj monaški nosi prevagu...a sv.Nikolaj joj odgovara da čim se dvoumi da monaški sigurno nije za nju, jer tu očigledno često nema kolebanja. Na drugom mjestu neki sveti otac je odgovorio liku koji je rekao da on nije za bračni život u smislu, da nema snage da se nosi sa porodicom i tim problemima, a on mu je odgovorio čim nije za bračni onda je još manje za monaški : ) Малавила, Биљана and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Ма јасно је то као дан! Али има људи које занесе та мисао да имају неке "знакове" или "позиве"! Моје питање је било како са неком, хајморећи, сигурношћу да знам да је то позив од Бога, али сам у међувремену и сама схватила да Бог нађе начина како да "саопшти"! Mislim da je tom čoveku koji napušta sve Hrista radi,budućem monahu,jasno i da nema dilemu,emocije su se izbistrile i on u srcu vidi svoj put i jako oseća poziv. Pošto ostavlja porodicu,roditelje,braću,sestre,znači da ga neka lepša ljubav čeka i zove,a on je oseća i to je valjda poziv srcee . .mislise. Mislim,da su monasi i manahinje srećni i da nije uvek potreban neki "znak",na primer da Andjeo sidje sa neba i kaže nekome da spakuje stvari i krene. Bog daje i poziv i slobodu. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 @, Имам ја пријатеља који се замонашио и прије него је отишао у манастир ја га упитам како осјећа то, шта осјећа то у себи, а он мени каже: "ма знаш како људи који воле фудбал, сваки њихов дах је испуњен фудбалом, све је окренуто ка фудбалу,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,е тако и ја удишем Бога" Од тада ми се баш свиђа тај израз "удахнути Бога" Sophrosyne, keka and Veliki Marko је реаговао/ла на ово 3 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Мало је оних који разумеју било чију одлуку да крене монашким путем. Kakva bi to bila psihološka zavrzlama,kada bi po XXX psihoanalitičkoj teoriji počelo da se proučava nečije opredeljenje za monaški život ... To niko normalan ne bi mogao da shvati :10900: A danas je normalan svako ko se uklapa u modlu. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Шта ако су родитељи разведени? Ко онда даје сагласност Ne bih znala. Blagoslov roditelja ide u idealnim situacijima.Ali bivajući da svijet ne razumije monaštvo i da mu je ono kao takvo često odbojno, taj roditeljski blagoslov nije potreban.Svkako, ukazuje se, koliko je do onoga koji osjeća priziv za monaški put, dužno poštovanje prema majci i ocu, ali blagoslov božiji je iznad roditeljskog, bez obzira na svu brižnost i želju roditeljsku.Sv.Sava da je čekao blagoslov teško da bi otišao na Svetu Goru. Napisah ono sto je meni receno kao pravilo. A sad da li se postuje od strane episkopa i staresine manastira, zaista ne znam. Znam za velike probleme i nemir koji roditelji unose u manastir ako se ne slazu sa odlukom svog deta o odlasku u manastir. Uostalom, najbolje je da pitate svog svestenika za sve informacije. Ovako, na forumu, svako da po neko misljenje, informaciju koje ne moraju da budu tacne. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Veliki Marko Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Kakva bi to bila psihološka zavrzlama,kada bi po XXX psihoanalitičkoj teoriji počelo da se proučava nečije opredeljenje za monaški život ... To niko normalan ne bi mogao da shvati :10900: A danas je normalan svako ko se uklapa u modlu. У праву си али мислим да те оцене или проуче како год, чим се појавиш на вратима. То ти је исто када правиш колаче за модлом да ли ће да испадну сви исти до једног па неће иако је модла иста. Тако исто и са разумевањем. Човек планира Бог одлучује Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 У праву си али мислим да те оцене или проуче како год, чим се појавиш на вратима. То ти је исто када правиш колаче за модлом да ли ће да испадну сви исти до једног па неће иако је модла иста. Тако исто и са разумевањем. Zato i kažem da mi svetski ljudi koji na psihologiji učimo ,slušamo i gledamo isto, ne možamo da vršimo procenu da li je neko zreo za monaštvo ili ne. To treba da proceni neko ko je već bio na toj poziciji da zakorači u novi svet potpuno različit od ovoga koji mi živimo... Pa i da je neko vrhunski psiholog i da može na momente da se stavi u ulogu drugog,ne može nikad da iskreno i pouzdano govori o nečemu što sam nikad nije iskusio...niti je video kako drugi to preživljavaju, Zato kod monašenja treba da se poštuje taj redosled koji je već neko lepo pomenuo... Da neko, ne daj Bože ,na zaluta,to bi tek bio pucanj u prazno. snoozer_11 Ponekad nam se samo čini da pada kiša,pa je bolje zatvoriti kišobran .smesko. . Veliki Marko је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 Ovo budu izgleda isto katolički monasi iz Ševtoni pa to dam na temu o monaštvu, zanimljiva interpretacija poznatog grčkog himna Axion Estin. Axion Estin / Аксион Эстин, Католический монашеский хор Фото: Костел Непорочного зачатия Девы Марии, Москва. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 Pravoslavni manastiri u Poljskoj: "Nauczyciele" Słowian - Cyryl i Metody / Bizancjum Prawosławie / Monastery prawosławne w Polsce Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Kyrie Eleison - tamo ne piše koji su to monasi ali prema zvuku i načinu pojanja najvjerovatnije su to benediktini iz opatije Solesmes u Francuskoj. http://www.abbayedesolesmes.fr/FR/entree.php http://en.wikipedia.org/wiki/Solesmes_Abbey Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Red malteških vitezova Suvereni vojni hospitalni red sv. Jovana u Jeruzalemu, na Rodosu i na Malti Češki veliki priorat Novici - mladi malteški vitezovi, vjerovatno bogoslovi. Nose vojne uniforme jer su vojno-špitalnim redom. Da templari postoje danas i oni bi ovako bili obučeni. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Postoje li u katoličkom monaštvu svešteno monasi i kako se zovu činovi ako postoje? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Postoje li u katoličkom monaštvu svešteno monasi i kako se zovu činovi ako postoje? Ne postoje činovi i napredovanje slično vojnom sistemu činova , na zapadu su svi monasi jednaki, postoje samo izborne funkcije kod prosjačkih, mendikatskih redova i opatske investiture kod monaških, no to onda već nisu činovi već ordinacije, ređenja a opat se na zapadu ravna biskupu prema tome. Čak ni kod ovih vojnih i vojno-špitalnih redova nisu postojali čimovi u pravom smislu riječi, postojale su samo razne skupine služećih sa raznim opsegom prava i dužnosti ali to nisu činovi. Hijerarhija se opire o kombinaciju crkvenih i plemićkih ovlasti ali ni ona nije bila uređena sistemom činova već jednostavnim sistemom sličnim u redovništvu: na čelu reda je Veliki Meštar koji je istovremeno morao imati šlemićki titul tj. biti urođenog, plemenitog porijekla. Vratim se još jednom posebno k tim vojno-hospitalnim viteškim redovima detaljmije a o ostalim sam pisao već dosta na ovoj temi. Napravim na blogu ako stignem rezime tih hijerarhijskih sistema kod mendikantskih tj. prosjačkih, monaških i viteških tj. vojno-špitalnih redova pa ostavim link ovdje. Postavim još slika ovih maltezera, imam ih lijepih al mi nešto komplikuje internet, spor i pada a i linkove slika moram prepravljat, nisu baš ok. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 @@Zayron, Ako u Pravoslavlju Episkop ili nastojatelj manastira monaši ko onda monaši kod Katolika? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 15, 2013 Пријави Подели Написано Август 15, 2013 @@Zayron, Ako u Pravoslavlju Episkop ili nastojatelj manastira monaši ko onda monaši kod Katolika? Monaši opat ili provincijal, mogao bi i biksup u slučaju potrebe ali kako su oni izuzeti od upravljanja monaštvom i redovništvom, ženskim i muškim, onda to oni ni ne čine. Kod nas je to drugačije, svi redovi i redovničke zajednice takozvanog papinskog prava su direktno podložne Rimu, Vatikanu tj. Sv. Stolici. Biskupi mogu upravljat samo onim redovničkim zajednicama koje su sami osnovali u okviru svojih biskupskih prava u svojoj biskupiji, nadbiskupiji ili metropoliji kojoj također sami predsjedaju. To su onda zajednice ne "papinskog prava" već epathijske ili biskupske redovničke zajednice. Redovničke zajednice tog takozvanog "papinskoh prava" imaju opšti značaj i pravo djelovanja u cijeloj Crkvi i takvih je naprosta većina redova. Vrlo malo ih je tih eparhijskih, biskupisjkih koje imaju samo ograničeni regionalni značaj, polje djelovanja i ovlasti. Urađeno je to namjerno s takvim ciljem kako monaštvo ne bi bilo zavisno na pomjesnim crkvenim vlastima i njihovim možda eventualno "hirovima", diktatu i samovolji i i kako bi se pravila reda mogla podjednako primjenjivati u bilo kojoj zemlji, državi i biskupiji, eparhiji nezavisno na tim mjesnim prilikama i neprilikama. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука