Jump to content

Sve sto ste htjeli da znate o monastvu istocnom i zapadnom!

Оцени ову тему

Препоручена порука

• 2 weeks later...
  • Одговори 605
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

monastvo.jpg

Питање:

Помаже Бог!

Као мали одувек сам желео да будем поп и да се изолујем од овог света и да имам само контакта са верницима, да се посветим скроз Богу. На крају је све то пало у воду кад сам чуо да се наши попови жене и живе поред свештеничког живота и један нормалан живот. Одустао сам и поред јаке жеље, нисам хтео родитеље повредити и учинити нешто што они не би прихватили. Размишљањем сам схватио да такав живот може да ми пружи монашење. Мислим да више не видим никакав смисао и вредност у земаљским добрима. Моје питање је следеће: 1) Како иде процес монашења? 2) Дали бих могао преко лета отићи у неки манастир и живети тамо да видим дали сам спреман за то и дали ћу тамо наћи мир који желим. Који је то манастир који тако нешто дозвољава? То бих урадио овако, јер знам да ме моји никада не би у овоме подржали, па бих им рекао да желим мало да видим нашу српску историју.

Био бих вам захвалан на одговору.                                                      Никола

-------------------------------------------------------------------------

Одговор:

Драги Никола,

Оци кажу да је једини прави разлог одласка у монаштво - љубав према Богу.

Св. Игњатије каже да је раније међу монасима било много више светих, као што је и међу хришћанима било много више оних који се спасавају него данас. Он каже да је узрок тога опште слабљење у вери и моралности. Ипак, и данас има истинских монаха и истинских хришћана. Али, има и монаха недостојних свог имена и призива, исто као што у свету и међу нама има пуно људи крштених, који се не могу сматрати хришћанима. Али је Господ у стању да их спасе, без обзира на њихов садашњи тренутни живот ван и мимо Бога.

O хришћанству и о монаштву се расуђује по истинским хришћанима и монасима, каже св. Игњатије.

Добро би било да се најпре мало упознаш са тиме како се живи у монаштву, и како се ступа у њега. Можеш то прочитати овде:О монашком постригу 

И овде:О монаштву

Ако те занима, овде је и Уредба o манастирском животу: Уредбе о монашком животу и манастиру

Препоручио бих ти да читаш духовну литературу и да се молиш Господу да ти открије Његову вољу.

Поздравља те,

о. Срба

http://manastirglogovac.blogspot.com/2011/07/blog-post_15.html

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Malo ovdje ženskih davamo, ispašće još da su u monašrvu samo osove muške a ženskih nema nigdje. A u srvarnosti je tih ženskizh monahinja uvujek nekoliko pita više nego muškuh a često uglabnom ine vaspitaju mlade hrišćane. I ja sam kao jrišćansko "mladunče" bio gvaspzravan uglavnom monahinjama uršulinkama koje su to odradiče perfektno, zaista ne znam ko bi još bolje. Monahinje su ta tiha i neprestano moleći se mirna  i blaga struja i voda u monaštvu koja na kraju i bregove valja. Evo sad onda video o karmelićankama pa pogledajmo:  Zanimljivo na toj muzici je da autorka te muzike Lianna klassen  ima takav može se reći slobodno Brehovićev stil, lad čujere odmah vam je to jasno, takav vrlo sličan muzički izraz, ne znam da li slučajno ili namjerno, no to na kraju nije ni toliko bitno, glavno da je muzika lijepa, zar ne?.

Carmelite Nuns

http://youtu.be/VfRh6AKL8n8

A glimpse of the beautiful life of Carmelite nuns. These women

give  their lives to the Lordand pray for the salvation of the world.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ovdje smo već imali sličnu temu o mladencu koji je prošao cijeli svijet tražeći Boga i tako promjenio i isprobao nekoliko vjera da bi na kraju to sve što je toliko tražio našao u pravoslavlju tj. u hrišćanstvu. Ponekud sličan primjer je ovaj danas katolički monah otac Joseph-Marie Verlinde koji se u mladosti aktivno bavio naukom, bio je atomski fizičar u institutu za nuklearnu fiziku. Istovremeno ga je vrlo zanimalo što je ustvari bit, suština svih fizičkih pojava i u traženju za odgovorom se tada šezdesetih godina obreo u TM - transcendentalnoj meditaciji i ubrzo postao jednim od najboljih učenika nekad vrlo popularnog gurua TM Mahariši Maheši Yoge koji je bio Guru i Beatles-ima i mnogim drugim celebritama šezdesetih godine. S njim je otišao u Indiju na indijske Himalaje i tamo praktikovao meditaciju te dosegao vrlo viskog stepena u tome a postao je također sekretar Gurua i s njim obišao cijeli svijet. Međutim tamo u tim Himalajima je neočekivano sreo nekog koga se nije nadao da tamo može sresti - Hrista. Odmah po tom iskustvu se vratio u Evropu ali do pravog hrišćanstva je bio još daleko a o monaštvu da ni ne spominjem. Kako je to dalje s njim bilo možete vidjeti iz videa, njegov život dosta podsjeća na život sv. Avgustina barem što se tog Bogotraženja tiče. Potom je istudirao još filozofiju i teologiju i postao sveštenikom i monahom, jeromonahom u jednoj redovničkoj zajednici u Belgiji. Toliko na uvod. ja sam jednom napisao da takvi ljudi traže po cijelom svijetu ono što su već imali kod kuće i ostajem pri tom ali takva je to valjda njihova cesta životna. Svako ima nekakvu, hahahaha. Video je na engleskom, na našem ga nemam, pa znači samo za te koji znaju engleski. Dam vam još link i na češku verziju ako bi neko slučajno razumio i to, ima i mađarska ali ne vjerujem da bi neko to baš razumio, hahahaha. Evo još na kraju i te češke verzije: http://gloria.tv/?media=403047

A Guru or Jesus (UK) - Fr. Joseph-Marie Verlinde

http://youtu.be/Yd8-e3lVmqs

Ovo je taj poznati guru kojem je on bio asistentom. 

Maharishi Mahesh Yogi. umro je 2008 godine:

http://en.wikipedia.org/wiki/Maharishi_Mahesh_Yogi

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Serijal češke televizije o zapadnom monaštvu, nekom to bude

možda zabimljiva informacija i od neke koristi i ovako na češkom:

Dio o trapistima tj. cistercitima stroge opservancije je dole na videu

a ostale možete vidjeti potom po linkovima koji su isopd ovog videa.

Trapisté - Řád cisterciáků přísné observance

Trapisti - red cistercita stroge opservancije (strogog služenja, strogog tipika).

http://hr.wikipedia.org/wiki/Trapisti

Alternativni video.

http://gloria.tv/?media=418255

Zasvěcení
Hodnocení pořadu:
Počet hlasů: 339 
Přehled dílů

Izvor:: 

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10213629490-zasveceni/dily/

Подели на овим сајтовима

Monah-jedan. Bog je postao covek-da bi covek postao Bog. U ovoj recenici svetoga Atanasija receno nam je za Vek Vekova sta je cilj naseg bivstvovanja. Kao sto zapoceh ovo pisanije,svaki covek je jedan,i samim tim je nedovoljan da bude u Gospodu. Ne moze jedan covek sa svim vrlinama i molitvama,sam da se sjedini sa Gospodom. Cilj nasih molitava-usamljenickih i posebnih-individualnih treba da bude ucestvovanje u zajednici. RASKRSTIMO ljubljeni moji da mi nismo dovoljni za ikakav odnos sa Bogom. Nasa duznost kao onih koji istu vecnu zajednicu,jeste ocuvanje slobode kao dara Bozijeg,trudeci se da Slobodno ljubimo,zelimo,trazimo,trudimo se da ostvarujemo zajednicu sa drugima,zeleci da se ista nastavi vecno i to ce tako biti,ali samo ako se u zajednici sjedinjujemo sa Hristom. Nas pravoslavne od drugih odvaja vera u Vaskrsloga Boga,zato treba da odbacujemo svoju palost a to je najcesce ego koji nam uskracuje Raj. Ako shvatimo da i mi monasi i vi mirjani smo jedno u Hristu i da je jedina odvojivost od Njega zelja da smo hranioci svoga Ja u Hristu,a ne nasega Mi u Hristu. Zaboravili smo se u vrtlogu vremena,al je Gospod tu koji nas podseca uzmi-TE,jedi-TE,pij-TE,A Isto Gde su Dvoje i Troje u ime moje. Sta je podvig,u metanisanju,u izolaciji,zarad cuvanja od greha-Ne,podvig je u drugom,trud oko drugog,voleci drugog! Sami sebe jedni druge, a i u Liturgiji-MI koji smo primili,Tvoja od TVOJIH,... OD SVIH I ZA SVE! Za nas bez izuzetaka! Svi su SVI-apsolutno SVI, E sad ako ne zelimo,to je nasa sloboda,to je nase JA,to je nas pad,nas Ad nas sutra dan Pakao. Pazimo se dobro sta cemo mu odgovoriti za nase JA.Svuda nas Gospod zove u mnozini,da bi nam pokazao kako da se SPASAVAMO. I mnogo o tome bi mogao da pisem,ali zalud ako nam srce nije dovoljno siroko da primi sve i svakog,koji zeli da sa Nama bude u Gospodu. Ako me zelite,bicu Vas,ako Ne ja ljubav Vam necu siliti,to je STRASNI SUD,Gospod ce nas pitati ,,Ljubite li me'' zelite li vecno da me Ljubite,a mi da li cemo reci ,,DA GOSPODE,LJUBIMO TE- Ili cemo pak se pozivati na nasu nedostojnost. I mozda sam i dosadan jer se ponavljam konstantno ali mi je bitno i zarko zelim da shvatimo svi gde je nase spasenje. Trud u ljubavi,trud u bogoljublju,covekoljublju,pa cak i u osvestanju prirode,cuvajuci je. Trud u Bogopoznanju,trud oko rucka za mile nase,banalno-ali bitno. Popravljajmo se kao ljudi,gledajuci da nikog ne ozalostimo,a i ako to ucinimo,srcem izgarajmo da ozaloscenog-razveselimo,palog podignemo,nagog odenemo. Da ljubimo i one koji nas zaloste,jer ako ih ne ljubimo zaista ,,KAKVA NAM JE PLATA" Ako volimo samo Daru,Maru,Darka i Marka,onda gde nam je spasenje. Gospod ne zna za izabrani narod,jer Gozba je postavljena za sve,mi smo ti koji ucestvujemo ili ne zelimo ucesce u Radosti Gospoda Nasega. Ne zanemarimo podvig,i kao sto rekoh, budimo jedno,ali u Gospodu,trudeci se u koracanju napred ka DAVAOCU ZIVOTA,kome neka je slava Vecno,a nama nepresusne ljubavi Bozije. Ne gledajmo coveka,kroz hranu,odevanje,poroke h mane,dajmo mu sebe i nase prisustvo i Ljubav ce nas uciniti da vrlo brzo i pavsi ustanu u Slavu Onoga koji POBEDI Svet. M. Georgije ♥ ♥ posebno raspolozen ♥

Подели на овим сајтовима

Pošto smo apsolvirali da se monah (monahinja) koji prekrše zavet i ožene (udaju), na neki način otpadaju i potpadaju pod eptimiju. Dobro. 

Svi ti padovi se dešavaju zbog telesne ljubavi ili ljubavi ka nekom van manastira u koga se dotični-dotična zagledao/la dok je bio/la u manastiru. Dobro.

Sad razmišljam.

Da li veće iskušenje ima monah koji je pre monašenja živeo svetovnim životom koje uključuje u to i opštenje sa suprotnim polom, ili monah koji je u manastir došao mal-te ne odmah nakon punoletstva i koji nije imao dodira sa suprotnim polom. 

Ova sva razmišljanja se odnose i na monahe i monahinje.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • 3 weeks later...

Ovde mozete detaljno procitati sve o iskusenistvu, monasenju, zivotu iskusenika i monaha...
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/zakoni/uredba-za-unutrasnji-i-spoljasnji-manastirski-zivot.htm

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Trebalo bi napomenuti da monastvo nije slika bajna, i sjajna,tamo nekog sveca,koji se eto moli,zivi isposnicki,sto bi rekli,okrece brojanicu, na staru slavu svoga opredeljenja.To nije svetost u startu.To kazem jer se sva pitanja svode bas na to,na formu,na ono sto je najmanje bitno.Monastvo je pre svega put krsta Hristovog,put trnovit i gorak,put vakrsenja i pobede,a ne sala i igrarija.

What on earth can you do with a degree in theology?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...