Mislim Govorim Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Једу оне нас, једемо ми њих. Живимо једни кроз друге. Материја кружи и остаје ту на Земљи а душа не знам где иде. To isto može i za ljude da se kaže. Hajde onda da ratujemo, pa da se materija okreće Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 To isto može i za ljude da se kaže. Hajde onda da ratujemo, pa da se materija okreće Jeli su i ljudi ljude Negde ih i dalje jedu. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Braća biljke skončavaju bez suza, plača i drhtanja za razliku od braće životinja. Али то једноставно није истина. Утврђено је да и биљке осећају бол, само што ми нисмо на том нивоу да их разумемо. Самим тим, и браћа биљке пате кад једемо или када им кидамо плодове, који су уствари њихово средство за репродукцију. Дакле, то апсолутно не стоји. Postoje etički, razlozi za vegatarijanstvo, postoje ateisti vegetarijanci koji to nisu zbog zdravlja. ОК, реци ми их, и опет ми реци критеријум по коме је јести биљке добро а јести животиње није добро, јер се зна откако постоје средства којима се то може измерити да браћа биљке осећају бол, само што ми не можемо осетити или разумети њихову патњу. Заиста ме интересује а да то није сврставање једних организама у више а других у ниже само због тога што хоћемо да оправдамо то што једне једемо а друге не једемо. Tolstoj reče: Kada čovjek slobodno i pošteno traži moralni put, prvo od čega se mora okrenuti je meso. Vegetarijanstvo je kriterij po kojem možemo prepoznati da li je čovjekovo stremljenje prema moralnoj savršenosti iskreno i ozbiljno. Исус је јео месо. Мухамед је јео месо. Достојевски је јео месо. Јованка Орлеанка је (вероватно) јела месо. Јел то значи да треба да одбацимо све ове велике људе само због тога што нису били вегетаријанци и, према Толстојевим критеријумима, нису били довољно узвишени? Или значи да си опет извукао једну ствар из масе ствари која подржава оно што говориш, а свесно занемарујеш све остало? verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Зато је хришћанство пријемчивије за ширење (макар до сада било, не знам како ће бити у будућности. Хришћанство је историјски ширено државним декретима и силом. Као да је неко некога питао у прошлости да ли жели или не жели да се крсти. Говорим о периоду од миланског едикта, па на овамо, не о раној заједници која је сасвим сигурно била добровољна. Тек се данас, када заиста постоји индивидуална слобода, када је вера суштински раздвојена од државе у скоро свим развијеним земљама, и када проповедници заиста морају сваком човеку да приђу лично и убеде га, може видети ко је заиста хришћанин и колико је хришћанство пријемчиво. Ја бих рекао да су све организоване религије (и хришћанске и нехришћанске) дебело заостале у неком давно прошлом времену и да уопште не знају шта ће са модерним човеком. Затечене су. Одједном су телепортоване из времена кад се чланство у њима подразумевало у време када свако може да бира, а избор је практично неограничен. Чини ми се да је број хришћана је све мањи, а не већи. А број истинских хришћана (који стварно знају у шта верују и то и следе) је на нивоу статистичке грешке. Људи не желе да гутају безукусни картон. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Braća biljke nam sa grana nude svoje plodove, umiru na njivi ostavljajući svoje seme. Braća biljke skončavaju bez suza, plača i drhtanja za razliku od braće životinja. Postoje etički, razlozi za vegatarijanstvo, postoje ateisti vegetarijanci koji to nisu zbog zdravlja. I u okviru jedne religije postoje osobe koje se opredeljuju za vegetarijansku ishranu i one koje to ne mogu/žele. Postoje i duhovni (ne religiozni) razlozi. Tolstoj reče: Kada čovjek slobodno i pošteno traži moralni put, prvo od čega se mora okrenuti je meso. Vegetarijanstvo je kriterij po kojem možemo prepoznati da li je čovjekovo stremljenje prema moralnoj savršenosti iskreno i ozbiljno. Где нађе Толстоја за поуку? Ако неко не може бити морални ауторитет онда је то он. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Baš me briga ko šta jede i ko u šta veruje. Stvar je u tome da ti, i takvi kao ti smatraš da si bačen sa neba da bi ti, samo ti, the ti, pokazao svim svojim neistomišljenicima kako oni nisu u pravu. Što se mene tiče, možeš i zid da jedeš, ja nemam ništa od toga da nekome namećem svoju ili tuđu ishranu. U tuđi tanjir, krevet i novčanik nikad nisam virila niti hoću. Ali ti imaš potrebu da pričaš, omalovažavaš, objašnjavaš.Zakačio si se za jednu stvar i ne puštaš kao dete sisu. Tipičan Balkanac. Не. Ја сматрам да је вегетаријанство културолошка ствар, или евентуално ствар твог индивидуалног расположења и/или уверења. Оно што мене интересује јесте критеријум. Изволела си малопре да извређаш све који једу месо, а када ти се постави питање, добије се неки хипстерски одговор из кога се види колико су узвишени сви који не једу месо, али се не види разлог, односно и даље се не види разлика између животиња и биљака, ако знамо да су и једни и други жива бића и да и једни и други осећају бол. А сад си на крају поста опет пробала да ме увредиш, али објашњење за које сам те лепо питао и даље ниси дала. Што највероватније значи да га немаш. И то је сасвим у реду, не треба мени да ми објашњаваш, али бих волео да сви ви који тврдите да је јести месо варварски и крволочно (што је био и разлог започињања целе ове дискусије са другом који је Харе Кришна) или дате разлог који је логички поткован или престанете да вређате оне који имају другачије животне изборе. Што се мене тиче, имате и право да себе сматрате бићима који су на вишим стадијумима свести, али када покушате то мени да објасните, наравно да ћу довести у питање ако се са тим не слажем. И било би фино да престанеш да вређаш, то што сам фин не значи да сам будала која ће вазда да трпи увреде. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Хришћанство је историјски ширено државним декретима и силом. Као да је неко некога питао у прошлости да ли жели или не жели да се крсти. Говорим о периоду од миланског едикта, па на овамо, не о раној заједници која је сасвим сигурно била добровољна. Тек се данас, када заиста постоји индивидуална слобода, када је вера суштински раздвојена од државе у скоро свим развијеним земљама, и када проповедници заиста морају сваком човеку да приђу лично и убеде га, може видети ко је заиста хришћанин и колико је хришћанство пријемчиво. Ја бих рекао да су све организоване религије (и хришћанске и нехришћанске) дебело заостале у неком давно прошлом времену и да уопште не знају шта ће са модерним човеком. Затечене су. Одједном су телепортоване из времена кад се чланство у њима подразумевало у време када свако може да бира, а избор је практично неограничен. Чини ми се да је број хришћана је све мањи, а не већи. А број истинских хришћана (који стварно знају у шта верују и то и следе) је на нивоу статистичке грешке. Људи не желе да гутају безукусни картон. У праву си са једне стране, религије су се увек шириле декретима и силом, али су они који су религије ширили увек имали избор на располагању (сети се приче о увођењу хришћанства у Русију). Највећи број њих је изабрао хришћанство, управо због тога што је проценио да ће у народу бити најмањи отпор из разлога о којима сам горе причао. За стање данас се у потпуности слажем са свим што си рекао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Где нађе Толстоја за поуку? Ако неко не може бити морални ауторитет онда је то он. А зашто? Зато што га је свезнајућа црква анатемисала? P. S. Ово не значи да се слажем са радикалним ставом о једењу меса и (не)моралности. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 И било би фино да престанеш да вређаш, то што сам фин не значи да сам будала која ће вазда да трпи увреде. Bla bla bla, opet ne citiram celu poruku da džabe ne kočim celu stranu nepotrebno. Ja nigde nisam napisala šta ja jedem ili ne jedem. Ali jesam napisala to što kažeš jer smatram da ako neko kuka, cvili, urla, zapomaže i krvari dok ga ubijaju, sigurno može biti razlikovan od biljaka. Životinje imaju emocije, osećanja, iako su različita nego ljudska. I u tome je sva njihova tragedija. One vole i plaše se. Ne znaju za mržnju. Kad bi znale, verovatno bi bilo drugačije. Nisam botaničar, i nemam sa biljkama onoliko veze koliko imam sa životinjama, ali sam sigurna da one nemaju nervni sistem. Ako imaju, deder mi reci koji je: lestvičast, cevast ili vrpčast? P.S. Ja ne vređam. Samo kažem šta mislim o određenim ljudima. Ako si se pronašao u tome, to nije moj problem Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 P.S. Ja ne vređam. Samo kažem šta mislim o određenim ljudima. Ako si se pronašao u tome, to nije moj problem ОК. И ја кажем да мислим да су подједнако досадни верници, атеисти, антитеисти, вегетаријанци и вегани који другима покушавају да наметну своја уверења, а посебно када себе сматрају хуманијим или узвишенијим од других. Посебно када крену са прос..авањима како се ради о цивилизацијском нивоу и кад на својим хипстерским сајтовима једни са другима причају како су сви који не мисле или не раде као они варвари и неандерталци док се смарају због тога што ће свет отићи дођавола јер сви нису толко узвишени као они. Грозим се таквих ликова који су пуни себе, а уствари су ништа друго него најобичнији лицемери који само хоће да нађу неку ствар због које ће себе сматрати бољим од других, јер иначе све гледају са висине. Али то не кажем као увреду, само изражавам своје мишљење. verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Али то не кажем као увреду, само изражавам своје мишљење. Nije moj problem što si se ti našao uvređenim. Ekšli, jedino što mene vređa iz tvog dečijeg pokušaja vređanja jeste što pokušavaš da me smestiš u neku grupu. Na svu sreću, ne pripadam ni jednoj od ovih gornjih. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 To isto može i za ljude da se kaže. Hajde onda da ratujemo, pa da se materija okreće Није ни слично. А и ратова има разних врста, да не ширимо тему. А зашто? Зато што га је свезнајућа црква анатемисала? P. S. Ово не значи да се слажем са радикалним ставом о једењу меса и (не)моралности. Не, већ зато што је био велики блудник. Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Životinje imaju emocije, osećanja, iako su različita nego ljudska. I u tome je sva njihova tragedija. One vole i plaše se. Ne znaju za mržnju. Али и оне једу једна другу, зар не? То вероватно може да се означи као некаква космичка трагедија, не знам. Осим тога, нисам сигуран да ли животиње знају за мржњу, али је познато изразито сурово и крволочно понашање међу њима. Није то пало с неба међу људе, наследили смо од еволутивних предака. Нисам на том ступњу на не једем месо, мада разумем порив оних који саосећају са болом животиња (у искреност религијског вегетаријанства сумњам). Против сам свакакве суровости према животињама. Животиње које се једу би требало убијати безболно, да не знају и не осете ништа. А свако друго убиство и мучење бих третирао као тешко кривично дело (што се вероватно у теорији и ради, не знам законе), јер онај ко је у стању да то из обести уради животињи, сигурно је у стању исто да уради и човеку. Такође презирем балканску свињокољску традицију. Но није најгора. Боље да не знаш како Кинези убијају псе које једу... У ствари скоро свака култура има барем неку болесну традицију са животињама (паде ми напамет корида). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Посебно када крену са прос..авањима како се ради о цивилизацијском нивоу и кад на својим хипстерским сајтовима једни са другима причају како су сви који не мисле или не раде као они варвари и неандерталци док се смарају због тога што ће свет отићи дођавола јер сви нису толко узвишени као они. Грозим се таквих ликова који су пуни себе, а уствари су ништа друго него најобичнији лицемери који само хоће да нађу неку ствар због које ће себе сматрати бољим од других, јер иначе све гледају са висине. Па зар то није дефиниција просечног хришћанина? Уствари, кад мало боље размислим, то важи за скоро било које веровање. Изгледа да је у нашој природи да фанатично бранимо идеје у које верујемо. Лично мислим да тиме у ствари, нападајући друге, ми нападамо скептика у себи. Један од врло битних ступњева у сазревању је да се ово прерасте и да се свакој идеји изузетно критички приступа, а посебно идејама које сами заступамо, јер смо ту најсубјективнији. Са религијом је ту мали проблем, јер није баш да су сумња и критичко преиспитивање у врху декларисаних врлина... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Nije moj problem što si se ti našao uvređenim. Ekšli, jedino što mene vređa iz tvog dečijeg pokušaja vređanja jeste što pokušavaš da me smestiš u neku grupu. Na svu sreću, ne pripadam ni jednoj od ovih gornjih. Наравно да не, изнад тога си Нисам се нашао увређеним, никада ме не вређају личне квалификације, него ми је пун куфер свих што долазе да причом да је оно што они причају највише достигнуће цивилизације а да су сви који раде или мисле другачије заостали варвари. Посебно кад дође атеиста који се понаша као најзатуцанији верник а глуми ми неког интелектуалца или ко што смо сад имали случај кад дођу људи који једноставно не једу месо из овог или оног разлога и из тога праве цео филозофски систем у ком су они на врху система. Живи и пусти друге да живе. На форуму често запенимо око неких ствари и водимо дугачке расправе, али то је зато што сматрамо да је наше мишљење исправно, а не зато што сматрамо саговорника будалом јер не мисли као ми. Дакле, разлика постоји између "ја сматрам да ти ниси у праву" и "ја сматрам да си ти крволок". И не, не вређа ме, само ми иде на живце кад неко дође са таквим ставом, јер такав став не пролази, макар не пролази овде. Причај нормално са људима, можда сви научимо нешто од тебе, можда и ти научиш нешто од других, али ако дођеш са ставом са којим си дошла на ову тему, другачији пријем ниси могла да очекујеш. Тако је наступио и колега који је из Харе Кришна. Брига ме у шта ће да верује, нека верује ако мисли да тако треба, али ако почне причу "сви који крволочно убијају животиње да би испунили своје крволочне нагоне...", нешто слично је било, наравно да ћемо да кренемо да преиспитамо што је он толико изнад свих нас, можда нешто и научимо па се и ми сви мало узвисимо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука