Jump to content

Исус рођен 7-2 године пре нове ере ?

Препоручена порука

Kako u decembru kad u evandjelju pise da su tada pastiri pasli svoja stada po pojima? Koji pastiri pasu svoja stada u decembru, a da nisu na juznoj hemisferi?

Moj komentar se odnosio na praznik nepobedivog boga sunca - on je bio u decembru, ali postoji malo dokaza da je taj praznik bio u decembru pre 350 godine naše ere.

Christo et Ecclesiae

Подели на овим сајтовима

Isecak iz intervjua:

KALAJIĆ I PRAVOSLAVLJE

U jed­nom od po­sled­njih in­ter­vjua ko­je je dao, Ja­smi­na Kan­tar­dži­e­va, glav­ni ured­nik ti­ra­žnog ma­ke­don­skog magazina VIP Ga­la, pi­ta­la je: "S go­di­na­ma, me­đu­tim, či­ni se da ste su­štin­ski sve bli­že pra­vo­sla­vlju. Va­ra li uti­sak da se te dve tra­di­ci­je, slo­ven­sko-pa­gan­ska i pra­vo­slav­na, ipak sje­di­nju­ju ne­gde u du­bi­ni Va­šeg sr­ca?"

"Za­pa­njen sam Va­šim opa­ža­njem!" od­go­vo­rio je Dra­goš Ka­la­jić. "To do sa­da ni­ko ni­je uočio i po­tvr­đu­je mo­je is­ku­stvom ste­če­no uve­re­nje da že­ne ume­ju ras­po­la­ga­ti naj­da­le­ko­se­žni­jim spo­znaj­nim mo­ći­ma, sa­či­nje­nim od in­tu­i­ci­je, ko­ja je iz­nad ra­zu­ma. Pod­stak­nut jed­nom ru­skom ško­lom is­tra­ži­va­nja sa­dr­ža­ja No­vog za­ve­ta, te na­kon sop­stve­nih mno­go ši­rih i da­ljih is­tra­ži­va­nja, do­speo sam do ne­po­bit­nih sa­zna­nja da je hri­šćan­stvo ogra­nak drev­ne iran­ske re­li­gi­o­zno­sti, te da je Isus Hri­stos po­sled­nja po­ja­va arij­skog Sa­o­ša­jan­ta, od­no­sno Spa­si­o­ca, ko­ji je ta­ko­đe ro­đen bez­gre­šnim za­če­ćem i do­la­zi na kra­ju ci­klu­sa od tri hi­lja­de go­di­na da vas­kr­sne mr­tve i po­ve­de od­luč­nu bit­ku pro­tiv zla. U sve­toj knji­zi iran­skih Ari­ja, Ave­sti, sto­ji obe­ća­nje: 'Ka­da mr­tvi bu­du vas­kr­sli, ži­vi Spa­si­lac će do­ći bez okle­va­nja. Po vo­lji ži­vot će bi­ti pre­o­bra­žen' (Jašt, XIX, 11 i 89). Za­to upra­vo iran­ski sve­šte­ni­ci pr­vi do­la­ze na po­klo­nje­nje Isu­su Hri­sto­su, u znak po­sve­će­nja nje­go­ve ulo­ge. Uosta­lom, i pla­šta­ni­ca iz To­ri­na, ko­ju su kr­sta­ši ote­li u pljač­ki Kon­stan­ti­no­po­lja, po­čet­kom tri­na­e­stog ve­ka, sve­do­či sta­som, li­kom, ko­som i krv­nom gru­pom da je Isus Hri­stos bio kav­ka­skog, od­no­sno arij­skog porekla.

Je­vrej­ski Me­si­ja je sa­mo ka­ri­ka­tu­ra iran­skog Spa­si­o­ca, pre­u­ze­ta tek na­kon va­vi­lon­skog iz­gnan­stva, kad su oni do­šli u do­dir s iran­skom re­li­gi­o­zno­šću. Sta­ri za­vet i nje­gov bog su su­šta su­prot­nost No­vog za­ve­ta i hri­šćan­skog bo­ga, te je sva­ka ve­za iz­me­đu te dve re­li­gi­je ne sa­mo neo­sno­va­na i be­smi­sle­na već i kob­na za hri­šćan­stvo. Sve­do­če pro­te­stant­ska je­res, od­no­sno pri­kla­nja­nje mo­ra­li­zmu i ma­te­ri­ja­li­zmu Sta­rog za­ve­ta, te sa­mo­u­bi­stvo Ka­to­lič­ke cr­kve po­sred­stvom Dru­gog va­ti­kan­skog kon­ci­la. Ako ga pa­pa Ra­cin­ger ne obe­sna­ži, ka­ko se na­dam, osta­je sa­mo pra­vo­sla­vlje, ali da bi po­be­do­no­sno pro­cve­ta­lo — mo­ra bar pre­se­ći sve na­met­nu­te i iz­ve­šta­če­ne ve­ze sa Sta­rim za­ve­tom koje ga truju.

Sta kazete?... Koliko je legit?

Подели на овим сајтовима

Kako u decembru kad u evandjelju pise da su tada pastiri pasli svoja stada po pojima? Koji pastiri pasu svoja stada u decembru, a da nisu na juznoj hemisferi?

Па није Христос рођен у Шведској него у Израелу. Тамо је у децембру релативно топло у односу на нашу климу.

Није топло на јужној хемисвери, него је топло близу екватора.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Дефинитивно треба увести бан краћи за некропостовање, посебно за прежвакане теме.

Крај поста је и треба нам мало више свађе, а то се може постићи само на одређеним темама, не треба се расплињавати.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Па није Христос рођен у Шведској него у Израелу. Тамо је у децембру релативно топло у односу на нашу климу.

Није топло на јужној хемисвери, него је топло близу екватора.

U decembru u Izraelu ovce nisu bile napolju.

Christo et Ecclesiae

Подели на овим сајтовима

Nisam bio u Izraelu u decembru.

Bio sam na selu, podno Divčibara, u decembru.
Jedne godine je bilo -10, jedne godine je bilo +17.

Ne znam šta to dokazuje. Fluktuaciju temperature?

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

To ne dokazuje ništa naročito, osim da na Divčibarima može u decembru biti velika razlika u temperaturi. :) U Izraelu pre 2 000 godina sigurno nisu vodili ovce unutra, pa ih onda, nakon par lepih dana, izvodili ponovo napolju. :) Nisu znali za klimatske promene, za "fluktuaciju temperature," itd. Znal se kad ovce idu na pašu, kad ne. Uostalom, možda nisam u pravu, to je samo moje mišljenje.

Christo et Ecclesiae

Подели на овим сајтовима

U Izraelu pre 2 000 godina sigurno nisu vodili ovce unutra, pa ih onda, nakon par lepih dana, izvodili ponovo napolju. 

Ne znam šta su oni (pre 2000 godina i 2000 km južno od mene) radili.

Nisam bio tamo tada....  :) 

Znam da moji deda i baba jesu držali ovce napolju dok ne padne sneg.

Hladnoća ovcama ne smeta, video sam ih kako na 'minusu' leškare i preživaju.

Ja to nebi mogao. Mislim na leškarenje.  :) A i na preživanje!  :) 

Takodje znam da ako ti i ja, sada i ovde, odlučimo da je u Izraelu

pre 2000 godina u decembru i januaru bilo suviše hladno za ovce,

da budu na livadama, onda je to tako moralo biti premda ... možda i nije.

:.mislise.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!

Подели на овим сајтовима

U Izraelu ovce nisu zatvarali samo zbog snega, nego mnogo više zbog kiše i zbog nedostatka vegetacije. :) Moj deda je čuvao nekad davno ovce, znam da su ih držali dok ne padne sneg. To ne mora da znači da je tako u Izraelu, gde sneg nije baš tako česta pojava.

Christo et Ecclesiae

Подели на овим сајтовима

Sad nešto razmišljam.... Nije mi ovo pre palo na pamet...

Ako je u Jevanđeljima opis(iv)ano svašta-nešto što se 
retko ili inače nikada ne događa, zašto bi ova sekvenca
(pastiri + ovce + topli decembar i januar + livada...) 
odstupala od tog 'šablona'?

Подели на овим сајтовима

Sad nešto razmišljam.... Nije mi ovo pre palo na pamet...

Ako je u Jevanđeljima opis(iv)ano svašta-nešto što se 

retko ili inače nikada ne događa, zašto bi ova sekvenca

(pastiri + ovce + topli decembar i januar + livada...) 

odstupala od tog 'šablona'?

Ne znam zašto, možda zato što je ovo propratni događaj, a ne najvažniji, centralni. Pastiri nisu najvažniji u priči, već Isusovo rođenje. A kao što je poznato, Njegovo rođenje je ostalo tajna, i ostaće tako još dugo vremena. Niko ne može sa sigurnošću utvrditi tačan datum Njegovog rođenja, možda samo okvirno, ili neka jesen ili rano proleće. Ne u leto i ne u zimu. Ali opet - teško to možemo saznati, možemo pretpostavljati na osnovu dostupnih informacija o ondašnjim običajima i slično.

Christo et Ecclesiae

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...